Rozporządzenie wykonawcze 2017/270 zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 540/2011 w odniesieniu do warunków zatwierdzenia substancji czynnej fluorek sulfurylu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2017.40.48

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 lutego 2017 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2017/270
z dnia 16 lutego 2017 r.
zmieniające rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 540/2011 w odniesieniu do warunków zatwierdzenia substancji czynnej fluorek sulfurylu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG 1 , w szczególności drugą alternatywę określoną w jego art. 21 ust. 3 oraz art. 78 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W dyrektywie Komisji 2010/38/UE 2  przewidziano przedłożenie dalszych informacji potwierdzających dotyczących: szacunków w zakresie tego, jak długo fluorek sulfurylu pozostaje w atmosferze; stężenia fluorku sulfurylu w troposferze; obowiązujących w młynach warunków przetwarzania, które zapewnią, że pozostałości jonów fluorkowych w zbożach nie przekraczają naturalnych poziomów tła.

(2) Substancje czynne włączone do załącznika I do dyrektywy Rady 91/414/EWG 3  uznaje się za zatwierdzone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 i są one wymienione w części A załącznika do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 4 .

(3) Powiadamiający przedstawił dodatkowe informacje mające na celu potwierdzenie oceny ryzyka w odniesieniu do losów fluorku sulfurylu w atmosferze oraz do pozostałości jonów fluorkowych w produktach młynarskich znajdujących się w urządzeniach podczas fumigacji.

(4) Zjednoczone Królestwo oceniło dodatkowe informacje przedstawione przez powiadamiającego. W dniu 4 czerwca 2015 r. przedstawiło ono swoją ocenę, w formie uzupełnienia do projektu sprawozdania z oceny, pozostałym państwom członkowskim, Komisji i Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwanemu dalej "Urzędem".

(5) Komisja uznała, że - przy uwzględnieniu dodatkowych informacji przedstawionych przez powiadamiającego - nie można wykluczyć, że poziomy pozostałości w produktach młynarskich znajdujących się w urządzeniach podczas fumigacji przekroczą naturalne stężenie tła jonów fluorkowych i nie będą zgodne z odpowiednimi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości. Należy zatem zmienić warunki zatwierdzenia w celu zapewnienia, by produkty młynarskie obecne w obiektach poddanych działaniu środka nieprzerwanie były zgodne z przepisami rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady 5 . Ponadto uznano, że przedłożone informacje nie wykazały stanu równowagi fluorku sulfurylu w troposferze; z tego powodu potrzebne jest dalsze monitorowanie jego stężeń w troposferze, aż do pełnego wykazania jego stanu równowagi, oraz regularne (co pięć lat) przekazywanie uzyskanych w ten sposób informacji Komisji, państwom członkowskim i Europejskiemu Urzędowi ds. Bezpieczeństwa Żywności.

(6) Fluorek sulfurylu jest ponadto zatwierdzony jako biobójcza substancja czynna zgodnie z dyrektywą Komisji 2009/84/WE 6 . Ze względu na to, że zastosowania pestycydowe są źródłem tych samych wątpliwości dotyczących losów fluorku sulfurylu w środowisku, ustanowiono wymóg przedstawienia dodatkowych informacji w tym monitorowania stężeń w troposferze. Dla informacji ustanowiono jednakowe daty przedłożenia w celu uniknięcia zbędnej pracy i racjonalizacji procesu ewaluacji.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011.

(8) Wnioskodawcy umożliwiono przedstawienie uwag do sprawozdania z przeglądu.

(9) Państwom członkowskim należy dać czas na zmianę lub cofnięcie zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające fluorek sulfurylu, które nie są zgodne z zaostrzonymi warunkami zatwierdzenia.

(10) Jeśli państwa członkowskie przyznają okres na zużycie zapasów w odniesieniu do środków ochrony roślin zawierających fluorek sulfurylu zgodnie z art. 46 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, okres taki powinien upłynąć najpóźniej 18 miesięcy po wejściu w życie niniejszego rozporządzenia.

(11) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Zmiana w rozporządzeniu wykonawczym (UE) nr 540/2011

W załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Środki przejściowe

Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1107/2009 państwa członkowskie w razie potrzeby zmieniają lub cofają obowiązujące zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające fluorek sulfurylu jako substancję czynną w terminie do dnia 9 września 2017 r.

Artykuł  3

Okres na zużycie zapasów

Okres na zużycie zapasów przyznany przez państwa członkowskie zgodnie z art. 46 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 jest możliwie najkrótszy i upływa najpóźniej 12 miesięcy po ograniczeniu lub cofnięciu przedmiotowego zezwolenia.

Artykuł  4

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 16 lutego 2017 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Część A, wiersz 307 dotyczący fluorku sulfurylu, kolumna "Przepisy szczegółowe" w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 otrzymuje brzmienie:

"CZĘŚĆ A

Zezwala się wyłącznie na stosowanie w charakterze środka owadobójczego lub nematocydu (fumigant) przez użytkowników profesjonalnych w zamykanych pomieszczeniach lub budynkach, o ile:

a) są one puste; lub

b) w przypadkach gdy w obiekcie poddanym fumigacji znajdują się towary spożywcze lub paszowe, użytkownicy i podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze zapewniają, by do łańcucha żywnościowego i paszowego mogły być wprowadzone jedynie towary spożywcze lub paszowe zgodne z obowiązującymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości fluorku sulfurylu i jonu fluorkowego określonymi rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady * ; w tym celu użytkownicy i podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze w pełni stosują środki równoważne zasadom analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli określonym w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady * ; w szczególności użytkownicy określają krytyczny punkt kontroli, w którym kontrola ma zasadnicze znaczenie dla zapobieżenia przekroczeniu najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości w tym krytycznym punkcie kontroli.

CZĘŚĆ B

W celu wprowadzenia w życie jednolitych zasad, o których mowa w art. 29 ust. 6 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, uwzględnia się wnioski ze sprawozdania z przeglądu dotyczącego fluorku sulfurylu, w szczególności jego dodatki I i II, w wersji sfinalizowanej przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz w dniu 7 grudnia 2016 r.

W swojej ogólnej ocenie państwa członkowskie zwracają szczególną uwagę na:

- zagrożenie ze strony nieorganicznego fluorku poprzez skażone produkty, takie jak mąka czy otręby, które pozostawały w maszynach młyńskich podczas fumigacji, lub ziarno przechowywane w silosach w młynie. Wymagane są środki gwarantujące, że tylko produkty zgodne z obowiązującymi NDP będą wprowadzane do łańcucha żywnościowego i paszowego,

- bezpieczeństwo operatorów i pracowników, na przykład w przypadku ponownego wejścia do poddanych fumigacji pomieszczeń lub budynków po ich wywietrzeniu. Wymagane są środki gwarantujące, że osoby te stosują aparaty do oddychania o zamkniętym obiegu powietrza lub inne odpowiednie wyposażenie ochrony osobistej,

- bezpieczeństwo osób postronnych, które należy zapewnić, ustanawiając odpowiednią strefę zamkniętą wokół poddanych fumigacji pomieszczeń lub budynków.

W warunkach zezwolenia uwzględnia się, w stosownych przypadkach, środki zmniejszające ryzyko.

Co pięć lat, począwszy od 30 czerwca 2017 r., powiadamiający przedkłada Komisji, państwom członkowskim i Urzędowi dane z monitorowania stężeń fluorku sulfurylu w troposferze. Granica wykrywalności dla analizy wynosi co najmniej 0,5 ppt (równowartość 2,1 ng fluorku sulfurylu/m3 z powietrza w troposferze).".

1 Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1.
2 Dyrektywa Komisji 2010/38/UE z dnia 18 czerwca 2010 r. zmieniająca dyrektywę Rady 91/414/EWG w celu włączenia do niej fluorku sulfurylu jako substancji czynnej (Dz.U. L 154 z 19.6.2010, s. 21).
3 Dyrektywa Rady 1991/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotycząca wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).
5 Rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).
6 Dyrektywa Komisji 2009/84/WE z dnia 28 lipca 2009 r. zmieniająca dyrektywę 98/8/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w celu włączenia fluorku sulfurylu jako substancji czynnej do załącznika I do tej dyrektywy (Dz.U. L 197 z 29.7.2009, s. 67).
* Rozporządzenie (we) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1).
**) Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.