Rozporządzenie wykonawcze 2018/1584 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.264.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 października 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2018/1584
z dnia 22 października 2018 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 889/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie (EWG) nr 2092/91 1 , w szczególności jego art. 22 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 25l ust. 3 lit. b) rozporządzenia Komisji (WE) nr 889/2008 2  zezwala na suplementację naturalnej paszy stosowanej na etapie wzrostowym krewetek z rodziny Penaeidae i krewetek słodkowodnych (Macrobrachium spp.), o których mowa w sekcji 7 załącznika XIIIa do tego rozporządzenia. Suplementacja paszy ma zasadnicze znaczenie dla rozwoju tych krewetek na wcześniejszych etapach życia w wylęgarniach i podchowalniach, w szczególności ze względu na zapotrzebowanie na cholesterol. Konieczne jest zatem rozszerzenie suplementacji paszy dla tych krewetek cholesterolem, również na wcześniejszych etapach ich życia.

(2) Zgodnie z art. 27 ust. 1 lit. f) rozporządzenia (WE) nr 889/2008 minerały (wraz z pierwiastkami śladowymi), witaminy, aminokwasy i mikroelementy mogą być stosowane w przetwórstwie żywności ekologicznej, o ile ich użycie jest wymagane w środkach spożywczych, w skład których wchodzą. Zgodnie z wyrokiem Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-137/13 3  stosowanie tych substancji w przetwórstwie żywności ekologicznej jest wymagane prawem tylko pod warunkiem że przepis prawa Unii lub zgodny z nim przepis prawa krajowego w sposób bezpośredni nałożył obowiązek dodania tej substancji do środka spożywczego, aby mógł on być sprzedawany.

(3) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 4  zezwoli na stosowanie minerałów (wraz z pierwiastkami śladowymi), witamin, aminokwasów i mikroelementów w ekologicznych preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt oraz w ekologicznej przetworzonej żywności na bazie zbóż i żywności dla niemowląt i małych dzieci, jeżeli ich stosowanie jest dozwolone na podstawie właściwych przepisów Unii. Aby uniknąć luki między bieżącą interpretacją dotyczącą stosowania tych substancji w żywności dla niemowląt i małych dzieci oraz aby zapewnić spójność z przyszłym prawodawstwem dotyczącym produkcji ekologicznej, należy zezwolić na stosowanie tych substancji w produkcji ekologicznej żywności dla niemowląt i małych dzieci.

(4) Do dnia 31 grudnia 2018 r. art. 42 rozporządzenia (WE) nr 889/2008 zezwala, pod pewnymi warunkami i w przypadku gdy młode kury ekologiczne nie są dostępne, na wprowadzenie do gospodarstwa ekologicznego mających nie więcej niż 18 tygodni młodych kur nieekologicznych do produkcji jaj.

(5) Produkcja młodych kur ekologicznych do produkcji jaj na rynku Unii jest niewystarczająca zarówno pod względem ilości, jak i jakości, aby zaspokoić potrzeby hodowców kur niosek. Aby zapewnić więcej czasu na produkcję młodych kur ekologicznych do produkcji jaj oraz ustanowić szczegółowe zasady dotyczące produkcji młodych kur ekologicznych, okres stosowania wyjątkowych zasad produkcji odnoszących się do młodych kur nieekologicznych do produkcji jaj mających nie więcej niż 18 tygodni należy przedłużyć do dnia 31 grudnia 2020 r.

(6) Art. 43 rozporządzenia (WE) nr 889/2008 zezwala na stosowanie w żywieniu drobiu i trzody chlewnej maksymalnie 5 % nieekologicznych pasz białkowych w okresie 12 miesięcy w roku kalendarzowym 2018.

(7) Podaż ekologicznych pasz białkowych na rynku Unii jest niewystarczająca zarówno pod względem ilości, jak i jakości w stosunku do potrzeb żywieniowych świń i drobiu hodowanych w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja ekologicznych roślin białkowych jest wciąż mniejsza niż popyt na nie. Należy zatem przedłużyć okres wyjątkowej możliwości stosowania niewielkiej ilości nieekologicznych pasz białkowych w żywieniu drobiu i trzody chlewnej do dnia 31 grudnia 2020 r.

(8) Art. 30 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 przewiduje przekazywanie informacji dotyczących nieprawidłowości lub naruszeń mających wpływ na ekologiczny status produktu. Doświadczenie pokazuje, że należy usprawnić obecne narzędzia do przekazywania informacji w przypadku stwierdzenia przez państwo członkowskie nieprawidłowości lub naruszeń w odniesieniu do produktu pochodzącego z tego państwa członkowskiego. W celu zwiększenia wydajności i skuteczności takie informacje powinny być przekazywane za pośrednictwem systemu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(9) Zgodnie z procedurą określona w art. 16 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 834/2007 kilka państw członkowskich przedstawiło innym państwom członkowskim oraz Komisji dokumentację dotyczącą niektórych substancji w celu ich dopuszczenia i włączenia do załączników I, II i VIIIa do rozporządzenia (WE) nr 889/2008. Dokumentacja ta została zbadana przez grupę ekspertów do spraw doradztwa technicznego w zakresie produkcji ekologicznej ("EGTOP") oraz Komisję.

(10) W swoich zaleceniach w odniesieniu do nawozów 5  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "wapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukru" na bazie trzciny cukrowej oraz "ksylit" są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(11) W swoich zaleceniach dotyczących środków ochrony roślin 6  EGTOP stwierdził między innymi, że substancje "Allium sativum (wyciąg z czosnku)", "COS-OGA", "Salix spp. Cortex (wyciąg z kory wierzby)" oraz "wodorowęglan sodu" są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(12) W swoich zaleceniach dotyczących produktów i substancji stosowanych w produktach ekologicznych lub do nich dodawanych na niektórych etapach procesu produkcji oraz jako rodzaj obróbki zgodnie z załącznikiem I A do rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 7  w sektorze wina 8  EGTOP stwierdził między innymi, że "substancje białkowe uzyskane z ziemniaków", "ekstrakty protein drożdżowych" oraz "chitozan pochodzący z Aspergillus niger" do oczyszczania (pkt 10 załącznika I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009), "drożdże dezaktywowane, autolizaty drożdży i ścian komórkowych drożdży" do dodawania (pkt 15 tego załącznika), "mannoproteiny drożdży" oraz "chitozan pochodzący z Aspergillus niger" do stosowania (pkt 6, 35 i 44 tego załącznika) są zgodne z celami i zasadami produkcji ekologicznej. W związku z tym substancje te należy umieścić w załączniku VIIIa do rozporządzenia (WE) nr 889/2008.

(13) W swoich zaleceniach dotyczących produktów do czyszczenia i dezynfekowania 9  EGTOP stwierdził między innymi, że wodorotlenek sodu powinien być również dostępny w pszczelarstwie ekologicznym.

(14) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 889/2008.

(15) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Produkcji Ekologicznej,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 889/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1)
w art. 25 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Do celów czyszczenia i dezynfekowania ramek, uli i plastrów można stosować wodorotlenek sodu.

Do celów ochrony ramek, uli i plastrów, w szczególności przed szkodnikami, dopuszcza się wyłącznie stosowanie środków gryzoniobójczych (wyłącznie w pułapkach) i właściwych produktów wymienionych w załączniku II.";

2)
art. 25l ust. 3 lit. b) otrzymuje brzmienie:

"b) dawka pokarmowa dla krewetek z rodziny Penaeidae i krewetek słodkowodnych (Macrobrachium spp.), o których mowa w załączniku XIIIa sekcja 7, może zawierać maksymalnie 25 % mączki rybnej i 10 % oleju rybnego pochodzących ze zrównoważonego rybołówstwa. Aby zabezpieczyć ilościowe potrzeby żywieniowe tych krewetek, do suplementacji ich diety można również stosować ekologiczny cholesterol. Jeśli ekologiczny cholesterol nie jest dostępny, można stosować cholesterol nieekologiczny pochodzący z wełny, skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych lub z innych źródeł. Możliwość suplementacji diety cholesterolem ma zastosowanie zarówno na etapie wzrostowym, jak i na wcześniejszych etapach życia krewetek w wylęgarniach i podchowalniach.";

3)
art. 27 ust. 1 lit. f) otrzymuje brzmienie:

"f) minerały (wraz z pierwiastkami śladowymi), witaminy, aminokwasy i mikroelementy, pod warunkiem że:

(i) ich użycie w żywności przeznaczonej do normalnego spożycia jest »bezpośrednio wymagane prawem« w znaczeniu, że jest bezpośrednio wymagane przepisami prawa Unii lub przepisami prawa krajowego zgodnymi z prawem Unii, z tym skutkiem, że żywność ta nie może w ogóle być wprowadzona do obrotu jako żywność przeznaczona do normalnego spożycia, jeżeli te minerały, witaminy, aminokwasy lub mikroelementy nie zostaną dodane; lub

(ii) jeżeli chodzi o żywność wprowadzoną do obrotu jako mającą szczególne cechy lub skutki zdrowotne lub żywieniowe lub w odniesieniu do potrzeb określonych grup konsumentów:

- w produktach, o których mowa w art. 1 ust. 1 lit. a) i b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 * , ich stosowanie jest dozwolone na mocy tego rozporządzenia i aktów przyjętych na podstawie jego art. 11 ust. 1 w odniesieniu do tych produktów,

- w produktach objętych dyrektywą Komisji 2006/125/WE * , ich stosowanie jest dozwolone na mocy tej dyrektywy, lub

- w produktach objętych dyrektywą Komisji 2006/141/WE * , ich stosowanie jest dozwolone na mocy tej dyrektywy.

4)
w art. 42 lit. b) datę "31 grudnia 2018 r." zastępuje się datą "31 grudnia 2020 r.";
5)
w art. 43 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Maksymalny dozwolony odsetek nieekologicznych pasz białkowych w okresie 12 miesięcy dla tych gatunków wynosi 5 % w latach kalendarzowych 2018, 2019 i 2020.";

6)
w art. 92a dodaje się ust. 1a w brzmieniu:

"1a. W przypadku gdy państwo członkowskie stwierdza nieprawidłowości lub naruszenia związane ze stosowaniem niniejszego rozporządzenia w odniesieniu do produktu pochodzącego z tego państwa członkowskiego i noszącego oznaczenia określone w tytule IV rozporządzenia (WE) nr 834/2007 oraz w tytule III niniejszego rozporządzenia lub załączniku XI do niniejszego rozporządzenia oraz jeżeli nieprawidłowości lub naruszenia mają wpływ na co najmniej jedno państwo członkowskie, bezzwłocznie powiadamia ono państwo lub państwa członkowskie, których to dotyczy, pozostałe państwa członkowskie i Komisję za pośrednictwem systemu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 niniejszego rozporządzenia.";

7)
załącznik I zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszego rozporządzenia;
8)
załącznik II zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia;
9)
załącznik VIIIa zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku III do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 22 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK I

Nawozy, środki poprawiające właściwości gleby oraz substancje odżywcze, o których mowa w art. 3 ust. 1 i art. 6d ust. 2

Uwagi:

A: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 i przeniesione poprzez art. 16 ust. 3 lit. c) rozporządzenia (WE) nr 834/2007

B: dopuszczone na podstawie rozporządzenia (WE) nr 834/2007

DopuszczenieNazwa Produkty złożone lub produkty zawierające jedynie materiały wymienione poniżej:Opis, wymogi dotyczące składu, warunki użycia
AObornikProdukt zawierający mieszaninę odchodów zwierzęcych i materii roślinnej (ściółka dla zwierząt)

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

ASuchy obornik i odwodniony nawóz od drobiuZakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
AKompostowane odchody zwierzęce, w tym nawóz od drobiu i przekompostowany obornikZakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego
APłynne odchody zwierzęceUżywane po kontrolowanej fermentacji lub odpowiednim rozcieńczeniu

Zakazane są produkty pochodzące z chowu przemysłowego

BPrzekompostowana lub sfermentowana mieszanina odpadów z gospodarstw domowychProdukt otrzymywany z segregowanych w gospodarstwach domowych odpadów, poddanych kompostowaniu lub beztlenowej fermentacji do produkcji biogazu

Jedynie roślinne i zwierzęce odpady z gospodarstw domowych

Jedynie produkowane w zamkniętym i monitorowanym systemie gromadzenia odpadów, zatwierdzonym przez państwo członkowskie

Dopuszczalne stężenie w mg/kg suchej masy:

kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

ATorfUżycie ograniczone do ogrodnictwa (ogrodnictwo towarowe, uprawa roślin ozdobnych, sadownictwo, szkółki)
AOdpady poprodukcyjne z hodowli grzybówPoczątkowy skład podłoża ogranicza się do produktów z niniejszego załącznika
AOdchody dżdżownic (Wermikompost) i owadów
AGuano
APrzekompostowana lub sfermentowana mieszanina resztek substancji roślinnychProdukt otrzymany z mieszaniny resztek roślinnych poddanych kompostowaniu lub fermentacji beztlenowej do produkcji biogazu
BProdukt pofermentacyjny z produkcji biogazu zawierający produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego poddane fermentacji z materiałami pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego wymienionymi w niniejszym załącznikuProdukty uboczne pochodzenia zwierzęcego (w tym produkty uboczne pochodzące od dzikich zwierząt) kategorii 3 oraz treść przewodu pokarmowego kategorii 2 (kategorie 2 i 3 zdefiniowano w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 (1)) nie mogą pochodzić z chowu przemysłowego.

Procesy muszą być zgodne z rozporządzeniem Komisji (UE) nr 142/2011 (2).

Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych

BProdukty i produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego, jak poniżej:

mączka z krwi

mączka z kopyt

mączka rogowa

mączka kostna lub mączka kostna odklejona

mączka rybna

mączka mięsna

mączka z piór, włosów i skóry

wełna

sierść (1)

włosy

produkty mleczarskie

hydrolizat białkowy (2)

(1) Maksymalne stężenie suchej masy chromu (VI) w mg/kg: niewykrywalny

(2) Nie stosować na jadalnych częściach roślin uprawnych

AProdukty i produkty uboczne pochodzenia roślinnego użyte jako nawozyNa przykład: wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, słód kukurydziany
BHydrolizaty białkowe pochodzenia roślinnego
AWodorosty morskie i produkty z wodorostów morskichO ile bezpośrednio otrzymane z:

(i) procesów fizycznych, włączając dehydratację, zamrażanie i mielenie;

(ii) ekstrakcji wodnej lub wodnych roztworów kwasów lub zasad;

(iii) fermentacji

ATrociny i wióry drzewneDrewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
APrzekompostowana koraDrewno niepoddane chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
APopiół drzewnyZ drewna niepoddanego chemicznemu przetworzeniu po ścięciu
ADrobno mielony fosfatProdukt określony w pkt 7 załącznika IA.2. do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (3) w sprawie nawozów

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

AFosforan glinowo-wapniowyProdukt określony w pkt 6 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003

Zawartość kadmu mniejsza lub równa 90 mg/kg P205

Użycie ograniczone do podstawowych gleb (pH > 7,5)

APodstawowy żużelProdukty określone w pkt 1 załącznika IA.2 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
ASurowa sól potasowa lub kainitProdukty określone w pkt 1 załącznika IA.3 do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
ASiarczan potasu możliwie zawierający sól magnezuProdukt uzyskiwany z surowych soli potasowych w drodze procesu fizycznego wydobycia oraz możliwie zawierający także sole magnezu
AWywar gorzelniczy i ekstrakt z wywaru gorzelniczegoZ wyjątkiem wywaru gorzelniczego amonowego
AWęglan wapnia

(kreda, margiel, mielony wapń, ameliorant bretoński, (maerl) kreda fosforowa)

Wyłącznie pochodzenia naturalnego
AWęglan magnezu i wapniaWyłącznie pochodzenia naturalnego

np. kreda magnezowa, mielony wapń magnezowy, wapień

ASiarczan magnezowy (kizeryt)Wyłącznie pochodzenia naturalnego
ARoztwór chlorku wapniaOpryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia
ASiarczan wapnia (gips)Produkty określone w pkt 1 załącznika ID do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003

Wyłącznie pochodzenia naturalnego

A, BWapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji cukruProdukt uboczny produkcji cukru z buraków cukrowych i trzciny cukrowej
AWapno przemysłowe uzyskiwane w produkcji soli próżniowejProdukt uboczny uzyskiwany w produkcji soli próżniowej z solanki znajdowanej w górach
ASiarka elementarnaProdukty określone w załączniku ID.3 rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
APierwiastki śladoweMikroelementy nieorganiczne wymienione w części E załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2003/2003
AChlorek soduWyłącznie sól kopalniana
AMączka mineralna (skalna) i glinki
BLeonardyt (surowy osad organiczny bogaty w kwasy humusowe)Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego
BKsylitJedynie w przypadku, gdy uzyskiwany jest jako produkt uboczny przemysłu wydobywczego (np. produkt uboczny przy wydobyciu węgla brunatnego)
BChityna (polisacharyd uzyskiwany z pancerzy skorupiaków)Jedynie w przypadku, gdy uzyskiwana jest w ramach zrównoważonej eksploatacji zgodnie z definicją w art. 3 lit. e) rozporządzenia Rady (WE) nr 2371/2002 (4) lub z akwakultury ekologicznej
BBogaty w substancje organiczne osad denny zbiorników słodkowodnych, powstały w warunkach beztlenowych

(np. sapropel)

Jedynie osady organiczne, które są produktami ubocznymi gospodarowania zbiornikami słodkowodnymi lub są wydobyte z dawnych terenów słodkowodnych

W stosownych przypadkach wydobycie należy prowadzić w taki sposób, aby miało ono jak najmniejszy wpływ na system wodny

Jedynie osady pochodzące ze źródeł wolnych od zanieczyszczeń pestycydami, trwałych zanieczyszczeń organicznych i substancji ropopodobnych

Dopuszczalne stężenie w mg/kg suchej masy:

kadm: 0,7; miedź: 70; nikiel: 25; ołów: 45; cynk: 200; rtęć: 0,4; chrom (całkowity): 70; chrom (VI): niewykrywalny

(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określające przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz.U. L 300 z 14.11.2009, s. 1).

(2) Rozporządzenie Komisji (UE) nr 142/2011 z dnia 25 lutego 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, oraz w sprawie wykonania dyrektywy Rady 97/78/WE w odniesieniu do niektórych próbek i przedmiotów zwolnionych z kontroli weterynaryjnych na granicach w myśl tej dyrektywy (Dz.U. L 54 z 26.2.2011, s. 1).

(3) Dz.U. L 304 z 21.11.2003, s. 1.

(4) Rozporządzenie Rady (WE) nr 2371/2002 z dnia 20 grudnia 2002 r. w sprawie ochrony i zrównoważonej eksploatacji zasobów rybołówstwa w ramach wspólnej polityki rybołówstwa (Dz.U. L 358 z 31.12.2002, s. 59)."

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK II

Pestycydy - środki ochrony roślin określone w art. 5 ust. 1

Wszystkie substancje wymienione w niniejszym załączniku muszą spełniać co najmniej warunki stosowania określone w załączniku do rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 540/2011 10 .Bardziej restrykcyjne warunki stosowania w produkcji ekologicznej zostały określone w drugiej kolumnie każdej tabeli.

1. Substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
Allium sativum (wyciąg z czosnku)
Azadyrachtyna uzyskiwana z Azadirachta indica (miodla indyjska)
Substancje podstawowe (w tym: lecytyny, sacharoza, fruktoza, ocet, serwatka, chlorowodorek chitozanu (1) i Equisetum arvense itp.)Tylko te substancje podstawowe w rozumieniu art. 23 rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 (2), które są objęte definicją »środka spożywczego« zawartą w art. 2 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz są pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Substancje, które nie są stosowane jako środki chwastobójcze, lecz tylko do zwalczania szkodników i chorób.

Wosk pszczeliWyłącznie jako maść ogrodnicza/chroniąca rany.
COS-OGA
Hydrolizat białkowy z wyłączeniem żelatyny
LaminarynaBrunatnice pochodzą z ekologicznej uprawy zgodnie z art. 6d lub ze zrównoważonych zbiorów zgodnie z art. 6c.
FeromonyTylko w pułapkach i dozownikach.
Oleje roślinneDozwolone wszystkie zastosowania z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Pyretryny otrzymywane ze złocienia dalmatyńskiego (Chrysanthemum cinerariaefolium)
Pyretroidy (wyłącznie deltametryna lub lambda-cyhalotryna)Tylko w pułapkach zawierających określone środki wabiące; tylko przeciwko Bactrocera oleae i Ceratitis capitata Wied.
Gorzknia otrzymana z Quassia amaraWyłącznie jako środek owadobójczy i odstraszający owady.
Środki odstraszające zapachem, pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego/tłuszcz owczy.Stosować jedynie na niejadalnych częściach roślin uprawnych i w miejscach, gdzie uprawy nie są spożywane przez owce lub kozy.
Salix spp. Cortex (wyciąg z kory wierzby)
(1) Uzyskane ze zrównoważonego rybołówstwa lub akwakultury ekologicznej.

(2) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

2. Mikroorganizmy lub substancje produkowane przez mikroorganizmy

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki użycia
MikroorganizmyNiepochodzące z GMO.
Spinosad

3. Substancje inne niż wymienione w sekcji 1 i 2

NazwaOpis, wymagania dotyczące składu, warunki lub ograniczenia użycia
Krzemian glinu (kaolin)
Wodorotlenek wapniaJeżeli stosowany jako środek grzybobójczy, to tylko w przypadku drzew owocowych, łącznie ze szkółkami, do zwalczania Nectria galligena (rak drzew owocowych).
Dwutlenek węgla
Związki miedzi w postaci: wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, tlenku miedzi, cieczy bordoskiej i trójzasadowego siarczanu miedziMaksymalnie do 6 kg miedzi na hektar rocznie.

W odniesieniu do upraw wielorocznych państwa członkowskie mogą na zasadzie odstępstwa od poprzedniego akapitu dopuścić przekroczenie w danym roku limitu zawartości miedzi wynoszącego 6 kg, pod warunkiem że średnia rzeczywiście zastosowana ilość w okresie 5 lat obejmującym dany rok oraz 4 wcześniejsze lata nie przekracza 6 kg.

Fosforan dwuamonuWyłącznie w charakterze środka wabiącego w pułapkach.
EtylenZezwala się wyłącznie na stosowanie w pomieszczeniach zamkniętych w charakterze regulatora wzrostu roślin. Zezwolenia są ograniczone do użytkowników zawodowych.
Kwasy tłuszczoweDozwolone wszystkie zastosowania z wyjątkiem zastosowań jako środki chwastobójcze.
Ortofosforan żelaza (III)Preparaty przeznaczone do spryskiwania powierzchni między roślinami uprawnymi.
Diatomit (ziemia okrzemkowa)
Siarczan wapnia (wielosiarczek wapnia)
Olej parafinowy
Wodorowęglan potasu i sodu (dwuwęglan potasu/sodu)
Piasek kwarcowy
Siarka"

ZAŁĄCZNIK  III

"ZAŁĄCZNIK VIIIa

Produkty i substancje dopuszczone do stosowania lub dodawania w ekologicznych produktach z sektora wina, o których mowa w art. 29c
Rodzaj obróbki zgodnie z załącznikiem I A do rozporządzenia (WE) nr 606/2009Nazwa produktów lub substancjiSzczegółowe warunki, obostrzenia w granicach

limitów i warunków określonych w rozporządzeniu

(WE) nr 1234/2007 i rozporządzeniu (WE)

nr 606/2009

Punkt 1: Napowietrzanie lub dodawanie tlenu- Powietrze

- Tlen gazowy

Punkt 3: Odwirowywanie i filtracja- Perlit

- Celuloza

- Ziemia okrzemkowa

Stosowanie wyłącznie jako obojętny filtrujący środek pomocniczy.
Punkt 4: Stworzenie obojętnej atmosfery oraz obróbka produktu bez dostępu powietrza- Azot

- Dwutlenek węgla

- Argon

Punkty 5, 15 i 21: Stosowanie- Drożdże (1)
Punkt 6: Stosowanie- Fosforan dwuamonu

- Chlorowodorek tiaminy

- Drożdże dezaktywowane, autolizaty drożdży i ścian drożdży

Punkt 7: Stosowanie- Dwutlenek siarki

- Wodorosiarczyn potasu lub pi-rosiarczyn potasu

(a) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 100 mg/l w przypadku wina czerwonego, o którym mowa w części A pkt 1 lit. a) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

(b) Maksymalna zawartość dwutlenku siarki nie przekracza 150 mg/l w przypadku wina białego i różowego, o których mowa w części A pkt 1 lit. b) załącznika I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009, o zawartości cukru resztkowego mniejszej niż 2 g/l.

(c) W przypadku wszystkich innych kategorii wina maksymalną zawartość dwutlenku siarki zastosowaną zgodnie z załącznikiem I B do rozporządzenia (WE) nr 606/2009 w dniu 1 sierpnia 2010 r. pomniejsza się o 30 mg/l.

Punkt 9: Stosowanie- Węgiel drzewny do zastosowań enologicznych
Punkt 10: Oczyszczanie- Żelatyna jadalna (2)

- Substancje białkowe pochodzenia roślinnego uzyskane z pszenicy lub grochu (2)

- Karuk (2)

- Albumina jaja kurzego (2)

- Taniny (2)

- Substancje białkowe uzyskane z ziemniaków (2)

- Ekstrakty protein drożdżowych (2)

- Kazeina

- Chitozan pochodzący z Aspergillus niger

- Kazeinian potasu

- Dwutlenek krzemu

- Bentonit

- Enzymy pektolityczne

Punkt 12: Stosowanie do zakwaszania- Kwas mlekowy

- Kwas winowy L(+)

Punkt 13: Stosowanie do odkwaszania- Kwas winowy L(+)

- Węglan wapnia

- Neutralny winian potasu

- Wodorowęglan potasu

Punkt 14: Dodawanie- Żywica z sosny Aleppo
Punkt 17: Stosowanie- Bakterie mlekowe
Punkt 19: Dodawanie- Kwas L-askorbinowy
Punkt 22: Barbotaż- Azot
Punkt 23: Dodawanie- Dwutlenek węgla
Punkt 24: Dodawanie w celu stabilizacji wina- Kwas cytrynowy
Punkt 25: Dodawanie- Taniny (2)
Punkt 27: Dodawanie- Kwas metawinowy
Punkt 28: Stosowanie- Guma arabska (2)
Punkt 30: Stosowanie- Dwuwinian potasu
Punkt 31: Stosowanie- Cytrynian miedzi
Punkt 31: Stosowanie- Siarczan miedzi
Punkt 35: Stosowanie- Mannoproteiny drożdży
Punkt 38: Stosowanie- Kawałki drewna dębowego
Punkt 39: Stosowanie- Alginian wapnia
Punkt 44: Stosowanie- Chitozan pochodzący z Aspergillus niger
Punkt 51: Stosowanie- Drożdże dezaktywowane
Rodzaj obróbki zgodnie z sekcją A pkt 2 lit. b) załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 606/2009- Siarczan wapniaWyłącznie w przypadku »vino generoso« lub »vino generoso de licor«
(1) W przypadku poszczególnych szczepów drożdży: uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne.

(2) Uzyskane z surowców ekologicznych, jeżeli są dostępne."

1 Dz.U. L 189 z 20.7.2007, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiające szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz.U. L 250 z 18.9.2008, s. 1).
3 Wyrok Trybunału Sprawiedliwości z dnia 5 listopada 2015 r. C-137/13, ECLI:EU:C:2014:2335.
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz.U. L 150 z 14.6.2018, s. 1).
7 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 479/2008 w odniesieniu do kategorii produktów winiarskich, praktyk enologicznych i obowiązujących ograniczeń (Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1).
* Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).
**) Dyrektywa Komisji 2006/125/WE z dnia 5 grudnia 2006 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 339 z 6.12.2006, s. 16).
***) Dyrektywa Komisji 2006/141/WE z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt oraz zmieniająca dyrektywę 1999/21/WE (Dz.U. L 401 z 30.12.2006, s. 1).
10 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 540/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 w odniesieniu do wykazu zatwierdzonych substancji czynnych (Dz.U. L 153 z 11.6.2011, s. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.