Rozporządzenie wykonawcze 2016/1024 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.168.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 czerwca 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2016/1024
z dnia 24 czerwca 2016 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 669/2009 w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt 1 , w szczególności jego art. 15 ust. 5 i art. 63 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 669/2009 2 ustanowiono przepisy dotyczące zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia ("wykaz"), w miejscach wprowadzenia na terytoria wymienione w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 882/2004.

(2) Zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 669/2009 wykaz należy poddawać regularnemu, przynajmniej kwartalnemu, przeglądowi, uwzględniając co najmniej źródła informacji wymienione w tym artykule.

(3) Doświadczenie zdobyte w ciągu ostatnich 6 lat wskazuje, że przewidzianą częstotliwość przeglądów załącznika I należy zmniejszyć tak, aby przeprowadzano je dwa razy w roku, zachowując możliwość częstszego dokonywania przeglądu wykazu przez Komisję w stosownych przypadkach. Takie uproszczenie ma poprawić wydajność przy zachowaniu zasadniczych cech i celów rozporządzenia. Wraz ze zmniejszeniem częstotliwości przeglądów załącznika I do harmonogramu półrocznego należy odpowiednio zmienić częstotliwość przedkładania Komisji sprawozdań przez państwa członkowskie. Państwa członkowskie powinny zatem przedkładać sprawozdania co pół roku.

(4) Wystąpienie oraz znaczenie niedawnych incydentów związanych z żywnością zgłaszanych poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, ustalenia wynikające z audytów przeprowadzonych w państwach trzecich przez Dyrekcję ds. Audytów i Analiz w zakresie Zdrowia i Żywności Dyrekcji Generalnej Komisji ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności oraz kwartalne sprawozdania dotyczące przesyłek pasz i żywności niepochodzących od zwierząt, przedkładane Komisji przez państwa członkowskie zgodnie z art. 15 rozporządzenia (WE) nr 669/2009, wskazują na potrzebę wprowadzenia zmian w wykazie.

(5) W szczególności w przypadku przesyłek orzechów laskowych pochodzących z Gruzji odpowiednie źródła informacji wskazują na pojawienie się nowych zagrożeń, co uzasadnia wprowadzenie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych. Należy zatem umieścić w wykazie pozycję dotyczącą tych przesyłek.

(6) Należy także usunąć z wykazu pozycje dotyczące towarów, co do których dostępne informacje wskazują na ogólnie zadowalający poziom zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa przewidzianymi w prawie unijnym i wobec których nie jest już uzasadniony zwiększony poziom kontroli urzędowych. Należy zatem skreślić z wykazu pozycje dotyczące winogron suszonych z Afganistanu i migdałów z Australii.

(7) W celu zachowania spójności i jasności należy zastąpić załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 tekstem znajdującym się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 669/2009.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 669/2009 wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 2 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Wykaz zawarty w załączniku I poddaje się regularnemu, co najmniej półrocznemu, przeglądowi.";

2)
art. 15 ust. 1 akapit drugi otrzymuje brzmienie:

"Takie sprawozdanie składane jest co pół roku do końca miesiąca następującego po zakończeniu każdego półrocza.";

3)
załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 669/2009 zastępuje się tekstem zamieszczonym w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2016 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK I

Pasze i żywność niepochodzące od zwierząt, podlegające zwiększonemu poziomowi kontroli urzędowych w wyznaczonych miejscach wprowadzenia
Pasze i żywność (zamierzone przeznaczenie)Kod CN (1)Podpozycja TARICPaństwo pochodzeniaZagrożenieCzęstotliwość kontroli bezpośrednich i identyfikacyjnych (%)
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;10Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (3)50
ex 0710 22 0010
- Bakłażan- 0709 30 00;
ex 0710 80 9572
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Seler chiński (Apium graveolens)

(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)

ex 0709 40 0020Kambodża (KH)Pozostałości pestycydów (2) (4)50
Brassica oleraceaex 0704 90 9040Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2)50
(inne jadalne kapustne, »brokuł chiński«) (5)
(Żywność - świeża lub schłodzona)
Herbata, nawet aromatyzowana

(Żywność)

0902Chiny (CN)Pozostałości pestycydów (2) (6)10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;10Republika Dominikańska (DO)Pozostałości pestycydów (2) (7)20
ex 0710 22 0010
- Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;
0710 80 51
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)- ex 0709 60 99;20
ex 0710 80 5920
Truskawki

(Żywność - świeża lub schłodzona)

0810 10 00Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (8)10
Papryka (słodka i inna niż słodka) (Capsicum spp.)- 0709 60 10;Egipt (EG)Pozostałości pestycydów (2) (9)10
0710 80 51
(Żywność - świeża, schłodzona lub mrożona)- ex 0709 60 99;20
ex 0710 80 5920
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Gambia (GM)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
(Pasze i żywność)
- Orzechy laskowe w łupinkach- 0802 21 00Gruzja (GE)Aflatoksyny20
- Orzechy laskowe łuskane- 0802 22 00
(Żywność)
Olej palmowy1511 10 90;90Ghana (GH)Barwniki Sudan (10)50
(Żywność)1511 90 11;
ex 1511 90 19;
1511 90 99
Nasiona sezamu

(Żywność - świeża lub schłodzona)

1207 40 90Indie (IN)Salmonella (11)20
Enzymy; preparaty enzymatyczne

(Pasze i żywność)

3507Indie (IN)Chloramfenikol50
Groch w strąkach (niełuskany)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0708 10 0040Kenia (KE)Pozostałości pestycydów (2) (12)10
- Orzeszki ziemne w łupinkach

- Orzeszki ziemne łuskane

- 1202 41 00Madagaskar (MG)Aflatoksyny50
- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
(Pasze i żywność)
Maliny0811 20 31;Serbia (RS)Norowirus10
(Żywność - mrożona)ex 0811 20 11;10
ex 0811 20 1910
Pestki arbuza (Egusi, Citrullus spp.) i produkty pochodneex 1207 70 00;10Sierra Leone (SL)Aflatoksyny50
ex 1106 30 90;30
ex 2008 99 9950
(Żywność)
- Orzeszki ziemne w łupinkach- 1202 41 00Sudan (SD)Aflatoksyny50
- Orzeszki ziemne łuskane- 1202 42 00
- Masło orzechowe- 2008 11 10
- Orzeszki ziemne przetworzone lub zakonserwowane w inny sposób- 2008 11 91;
2008 11 96;
2008 11 98
(Pasze i żywność)
Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

ex 0709 60 9920Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (13)10
- Wspięga chińska

(Vigna unguiculata spp. sesquipeda-lis)

- ex 0708 20 00;10Tajlandia (TH)Pozostałości pestycydów (2) (14)20
ex 0710 22 0010
- Bakłażan- 0709 30 00;
ex 0710 80 9572
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
- Morele suszone- 0813 10 00Turcja (TR)Siarczyny (15)10
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)

(Żywność - świeża, schłodzona lub suszona)

0805 50 10Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2)10
Papryka słodka (Capsicum annuum)0709 60 10;Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (16)10
0710 80 51
(Żywność - warzywa świeże, schłodzone lub mrożone)
Liście winorośli

(Żywność)

ex 2008 99 9911; 19Turcja (TR)Pozostałości pestycydów (2) (17)50
- Pistacje w łupinach

- Pistacje bez łupin

- 0802 51 00Stany Zjednoczone (US)Aflatoksyny20
- 0802 52 00
(Żywność)
- Morele suszone- 0813 10 00Uzbekistan (UZ)Siarczyny (15)50
- Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane- 2008 50 61
(Żywność)
- Liście kolendry- ex 0709 99 9072Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)50
- Bazylia (pospolita, azjatycka)- ex 1211 90 86;20
ex 2008 99 9975
- Mięta- ex 1211 90 86;30
ex 2008 99 9970
- Pietruszka- ex 0709 99 9040
(Żywność - świeże lub schłodzone zioła)
- Ketmia jadalna- ex 0709 99 9020Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)50
- Papryka (inna niż słodka) (Capsicum spp.)- ex 0709 60 9920
(Żywność - świeża lub schłodzona)
- Pitahaya (smoczy owoc)

(Żywność - świeża lub schłodzona)

- ex 0810 90 2010Wietnam (VN)Pozostałości pestycydów (2) (18)20
(1) Jeżeli tylko niektóre produkty w ramach danego kodu CN muszą zostać poddane kontroli, a w nomenklaturze towarów w ramach tego kodu nie wyróżniono żadnych podziałów, kod CN jest oznaczony »ex«.

(2) Pozostałości przynajmniej pestycydów wymienionych w programie kontroli przyjętym zgodnie z art. 29 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1), które to pestycydy mogą być badane metodami wielopozostałościowymi opartymi na GC-MS i LC-MS (pestycydów, które należy monitorować tylko w produktach pochodzenia roślinnego lub na ich powierzchni).

(3) Pozostałości chlorobufamu.

(4) Pozostałości fentoatu.

(5) Gatunek Brassica oleracea L. convar. Botrytis (L) Alef var. Italica Plenck, kultywar alboglabra. Znany także jako »Kai Lan«, »Gai Lan«, »Gailan«, »Kai-lan«, »chiński jarmuż«, »Jie Lan«.

(6) Pozostałości trifluraliny.

(7) Pozostałości acefatu, aldikarbu (sumy aldikarbu, jego sulfotlenku i sulfonu, wyrażonej jako aldikarb), amitrazu (amitrazu, w tym metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4-dimetyloaniliny, wyrażonych jako amitraz), diafentiuronu, dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), ditiokarbami-nianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i ziramu) i metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb).

(8) Pozostałości heksaflumuronu, metiokarbu (sumy metiokarbu oraz sulfotlenku i sulfonu metiokarbu, wyrażonej jako metiokarb), fentoatu i tiofa-natu metylowego.

(9) Pozostałości dikofolu (sumy izomerów p, p' i o,p'), dinotefuranu, folpetu, prochlorazu (sumy prochlorazu i jego metabolitów zawierających grupę funkcyjną 2,4,6-trichlorofenolu, wyrażonej jako prochloraz), tiofanatu metylowego i triforyny.

(10) Do celów niniejszego załącznika nazwa »barwniki Sudan« odnosi się do następujących substancji chemicznych:

(i) Sudan I (numer CAS 842-07-9);

(ii) Sudan II (numer CAS 3118-97-6);

(iii) Sudan III (numer CAS 85-86-9);

(iv) Scarlet Red.; lub Sudan IV (numer CAS 85-83-6).

(11) Metoda referencyjna EN/ISO 6579 lub metoda poddana walidacji w odniesieniu do metody referencyjnej, zgodnie z art. 5 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1).

(12) Pozostałości acefatu i diafentiuronu.

(13) Pozostałości formetanatu: sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu), protiofosu i triforyny.

(14) Pozostałości acefatu, dikrotofosu, protiofosu, kwinalfosu i triforyny.

(15) Metody referencyjne: EN 1988-1:1998, EN 1988-2:1998 lub ISO 5522:1981.

(16) Pozostałości diafentiuronu, formetanatu (sumy formetanatu i jego soli wyrażonej jako formetanat (chlorowodorek formetanatu)) i tiofanatu metylowego.

(17) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i zi-ramu) i metrafenonu.

(18) Pozostałości ditiokarbaminianów (ditiokarbaminianów wyrażonych jako CS2, w tym manebu, mankozebu, metiramu, propinebu, tiuramu i zi-ramu), fentoatu i kwinalfosu."

1 Dz.U. L 165 z 30.4.2004, s. 1.
2 Rozporządzenie Komisji (WE) nr 669/2009 z dnia 24 lipca 2009 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie zwiększonego poziomu kontroli urzędowych przywozu niektórych rodzajów pasz i żywności niepochodzących od zwierząt i zmieniające decyzję 2006/504/WE (Dz.U. L 194 z 25.7.2009, s. 11).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.