Rozporządzenie 455/2004 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.74.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 marca 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 455/2004
z dnia 11 marca 2004 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2) ustala najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. Najwyższe dopuszczalne poziomy zostały ustanowione w odniesieniu do innych patulin.

(2) Najwyższy dopuszczalny poziom 10,0 μg/kg został ustanowiony w odniesieniu do soku jabłkowego i produktów z jabłek o stałej konsystencji włącznie z kompotem jabłkowym i przecierem jabłkowym przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci oraz innej żywności dla dzieci, pod warunkiem że metoda analizy zostałaby zatwierdzona w wyniku przeprowadzenia próby pierścieniowej w ramach międzynarodowej współpracy przed dniem 1 listopada 2003 r. w celu udowodnienia, że można w sposób wiarygodny określić poziom patuliny na 10 μg/kg. W przypadku braku dowodów do dnia 1 listopada 2003 r., że poziom ten można ustalić na 10 μg/kg w sposób wiarygodny, miałby być stosowany poziom 25 μg/kg.

(3) Próba pierścieniowa została zorganizowana w celu uzyskania dowodu, że można w sposób wiarygodny określić poziom na 10 μg/kg. Sprawozdanie wskazujące, że metoda może w sposób wiarygodny określić poziomy patuliny w niemętnym soku jabłkowym i w przecierze jabłkowym na 10 μg/kg i niższym zostało przekazane dnia 27 października 2003 r.

(4) Właściwe jest przyjęcie przejściowych uzgodnień dotyczących produktów wytwarzanych i wprowadzanych do obrotu przed terminem stosowania.

(5) Dlatego też rozporządzenie (WE) nr 466/2001 należy odpowiednio zmienić.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 7 dodaje się akapit w brzmieniu:

"Najwyższe dopuszczalne poziomy ustanowione w załączniku I sekcja 2 (mikotoksyny) ppkt 2.3. Patulina nie mają zastosowania do produktów, które zostały zgodnie z prawem wprowadzane do obrotu na rynku wspólnotowym przed dniem 1 listopada 2003 r. Ciężar dowodu, kiedy produkty zostały wprowadzone do obrotu, spoczywa na podmiocie gospodarczym branży żywnościowej.";

2) skreśla się przypis 4 do załącznika I sekcja 2 (mikotoksyny) ppkt 2.3. Patulina;

3) załącznik I sekcja 2 (mikotoksyny) ppkt 2.3.4. tiret drugie otrzymuje brzmienie:

"- pozostała żywność dla dzieci inna niż przetworzona żywność na bazie zbóż(4) .";

4) Przypis 5 do załącznika I sekcja 2 (mikotoksyny) ppkt 2.3. Patulina zostaje oznaczony jako przypis 4 i otrzymuje brzmienie:

"(4) Żywność dla dzieci inna niż przetworzona żywność na bazie zbóż, określona w dyrektywie Komisji 96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz żywności dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17) ostatnio zmienionej dyrektywą 2003/13/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 33).".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 marca 2004 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1425/2003 (Dz.U. L 203 z 12.8.2003, str. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.