Rozporządzenie 839/2008 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do załączników II, III i IV dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.234.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 sierpnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 839/2008
z dnia 31 lipca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do załączników II, III i IV dotyczących najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w określonych produktach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 5 ust. 1, art. 15 ust. 1 lit. b), art. 21 ust. 1 oraz art. 22 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 powinien zawierać, dla produktów określonych w załączniku I do tego rozporządzenia, najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) przewidziane w dyrektywie Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(2), w dyrektywie Rady 86/363/EEC z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3) oraz w dyrektywie Rady 90/642/EEC z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(4). Dyrektywy te zostały zmienione dyrektywami Komisji 2007/73/WE(5) i 2008/17/WE. Załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 powinien zatem zawierać NDP określone w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG zmienionych dyrektywami 2007/73/WE i 2008/17/WE.

(2) NDP dla permetryny zostały ustalone w dyrektywach 86/362/EWG i 90/642/EWG zmienionych dyrektywą Komisji 2002/66/WE(6) oraz w dyrektywie Komisji 86/363/EWG zmienionej dyrektywą Komisji 98/82/WE(7). NDP dla profamu zostały ustalone w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG zmienionych dyrektywą Komisji 2000/82/WE(8). Należy włączyć te NDP do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3) Zgodnie z art. 22 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 załącznik III do tego rozporządzenia powinien ustanawiać przejściowe NDP dla substancji czynnych, w przypadku których decyzja w sprawie umieszczenia ich w załączniku I do dyrektywy 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącej wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(9) nie została jeszcze podjęta. Ustanawiając wymienione NDP, należy wziąć pod uwagę dotychczas niezharmonizowane krajowe NDP. Wspomniane NDP muszą spełniać określone wymagania.

(4) Artykuł 15 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005 przewiduje natomiast, że w przypadku gdy substancje czynne nie zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG i gdy nie zostały one włączone do załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005, przejściowe NDP mogą być ustalone i wymienione w załączniku III.

(5) Z kolei art. 16 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005 przewiduje, że załącznik III może zawierać inne kategorie NDP. Dotyczy to NDP dla nowych produktów rolniczych włączonych do załącznika I do rozporządzenia, dla których nie ustalono NDP w dyrektywach 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG.

(6) Odnośnie do krajowych NDP, o których powiadomiły państwa członkowskie, zainteresowane państwa członkowskie przekazały informacje wymagane zgodnie z art. 23 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Zgodnie z art. 23 i 24 tego rozporządzenia przedmiotowe NDP dla każdej kombinacji zbóż/pestycydów zostały przedłożone w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności (dalej "Urząd"). Urząd opublikował uzasadnione opinie(10) na temat krajowych NDP dla substancji aktywnych niewłączonych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, na podstawie których można ustalić przejściowe NDP, które nie stanowią niedopuszczalnego ryzyka dla konsumentów. Przedmiotowe NDP należy zatem włączyć do załącznika III do tego rozporządzenia.

(7) Niektóre państwa członkowskie wystąpiły o włączenie dodatkowych substancji czynnych do załącznika IV. Dostarczone na ten temat informacje zostały poddane ocenie, na podstawie czego ustalono, że należy włączyć te substancje do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(8) W związku z tym należy odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załącznikach do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 września 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 31 lipca 2008 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji
______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 299/2008 (Dz.U. L 97 z 9.4.2008, s. 67).

(2) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, s. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2008/17/WE (Dz.U. L 50 z 23.2.2008, s. 17).

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, s. 43. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2008/17/WE.

(4) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, s. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2008/17/WE.

(5) Dz.U. L 329 z 14.12.2007, s. 40.

(6) Dz.U. L 197 z 20.7.2002, s. 47.

(7) Dz.U. L 290 z 29.10.1998, s. 25.

(8) Dz.U. L 3 z 6.1.2000, s. 18.

(9) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, s. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2008/45/WE (Dz.U. L 94 z 5.4.2008, s. 21).

(10) http://efsa.europa.eu/EFSA/Scientific_Opinion/Reasoned_opinion,0.pdf

ZAŁĄCZNIK  1

W załącznikach II, III i IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

grafika

2) w załączniku III wprowadza się następujące zmiany:

grafika

3) załącznik IV otrzymuje brzmienie:

"1,4-Diaminobutan (Putrescin)(**)

1-Dekanol(**)

Kwas octowy(**)

Krzemian glinu (kaolin)(*)(**)

Octan amonu(**)

Szczep Ampelomyces quisqualis AQ10

Szczep QST 713 Bacillus subtilis

Kwas benzoesowy(*)

Węglan wapnia(**)

Dwutlenek węgla(**)

Szczep Coniothyrium minitans CON/M/91-08 (DSM 9660)

Etylen(**)

Wyciąg z krzewu herbacianego(**)

Kwasy tłuszczowe/kwas laurynowy(*)(**)

Kwasy tłuszczowe C7-C20(*)(**)

Kwasy tłuszczowe: ester metylowy kwasów

tłuszczowych(*)(**)

Kwasy tłuszczowe: kwas heptanowy(**)

Kwasy tłuszczowe: kwas oktanowy(*)(**)

Kwasy tłuszczowe: kwas dekanowy(*)(**)

Kwasy tłuszczowe: kwas tłuszczowy, w tym oleinian etylu(*)(**)

Kwasy tłuszczowe: kwas pelargonowy(*)(**)

Alkohole tłuszczowe/alkohole alifatyczne(*)(**)

Fosforan żelazowy (fosforan żelaza (III))

Siarczan żelazowy (siarczan żelaza (III))(**)

Siarczan żelazawy (siarczan żelaza (II))(**)

Kwas foliowy(**)

Wyciąg z czosnku(**)

Gibberellyn(**)

Szczep Gliocladium catenulatum J1446(**)

Ziemia okrzemkowa (ziemia diatomowa)(**)

Laminarin

Wapień(**)

Maltodekstryna(**)

Keton metylononylowy(**)

Szczep Paecilomyces fumosoroseus apopka 97

Pieprz(**)

Oleje roślinne/cytronellol(**)

Oleje roślinne/olejek goździkowy Eugenol(**)

Oleje roślinne/olej rzepakowy(**)

Oleje roślinne/olejek z mięty zielonej(**)

Wodorowęglan potasu(**)

Jodek potasu(**)

Tiocyjanian potasu(**)

Szczep Pseudomonas chlororaphis MA342

Piasek kwarcowy(**)

Środki odstraszające: mączka z krwi(**)

Środki odstraszające: olej rybny(**)

Środki odstraszające: tłuszcz owczy(**)

Środki odstraszające: olej talowy(**)

Wyciąg z wodorostów(**)

Krzemian sodowo-glinowy(**)

Chlorowodorek trimetyloaminy(**)

______

(*) Substancje włączone do załącznika IV bez uszczerbku dla dyrektywy 95/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące.

(**) Substancje włączone przejściowo do załącznika IV do czasu zakończenia ich oceny zgodnie z dyrektywą 91/414/EEC i do czasu przedstawienia przez EFSA uzasadnionej opinii zgodnie z art. 12 ust. 1."

1 Załącznik zmieniony przez sprostowanie z dnia 21 marca 2013 r. (Dz.U.UE.L.13.79.33). Zmiany nie zostały naniesione na tekst.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.