Rozporządzenie 217/2014 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w tuszach wieprzowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2014.69.93

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 marca 2014 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 217/2014
z dnia 7 marca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w odniesieniu do salmonelli w tuszach wieprzowych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 4 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2073/2005 2 ustanowiono kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych zasad higieny dla środków spożywczych, o których mowa w art. 4 rozporządzenia (WE) nr 852/2004, w szczególności kryterium higieny procesu dotyczące salmonelli w tuszach wieprzowych w celu kontroli zanieczyszczenia podczas uboju.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przyjął w dniu 3 października 2011 r. opinię naukową dotyczącą zagrożeń dla zdrowia publicznego, które powinny być uwzględnione podczas inspekcji mięsa (wieprzowego) 3 , w której to opinii stwierdził, że salmonella stwarza duże zagrożenie dla zdrowia publicznego w związku z konsumpcją mięsa wieprzowego, i zalecił zapobieganie zanieczyszczeniu tusz wieprzowych salmonellą. EFSA zalecił między innymi zaostrzenie kryterium higieny procesu w odniesieniu do salmonelli w tuszach wieprzowych.

(3) W celu ograniczenia występowania salmonelli w tuszach wieprzowych należy zaostrzyć kontrolę higieny podczas uboju zgodnie z przepisami rozporządzenia (UE) nr 218/2014 zmieniającego załączniki do rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 i (WE) nr 854/2004 oraz rozporządzenia (WE) nr 2074/2005 4 , co pozwoli zmniejszyć liczbę próbek dodatnich.

(4) Wymagania przewidziane w niniejszym rozporządzeniu obejmują dostosowanie stosowanych praktyk w odniesieniu do podmiotów prowadzących przedsiębiorstwo spożywcze. Należy zatem zezwolić na odsunięcie stosowania niniejszego rozporządzenia w czasie.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2073/2005.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozdziale 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 2073/2005 wpis 2.1.4 otrzymuje brzmienie:

"2.1.4. Tusze wieprzowe

Salmonella

50(5)

3(6)

Brak w badanym obszarze na jedną tuszę

EN/ISO 6579

Tusze po wypatroszeniu, ale przed schłodzeniem

Poprawa higieny uboju oraz przegląd środków kontrolnych procesu, pochodzenia zwierząt i środków bezpieczeństwa biologicznego w gospodarstwach pochodzenia"

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 czerwca 2014 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2014 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
1 Dz.U. L 226 z 25.6.2004, s. 3.
2 Dz.U. L 338 z 22.12.2005, s. 1.
3 Dziennik EFSA 2011; 9(10):2351.
4 Dz.U. L 69 z 7.3.2014, s. 95.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.