Rozporządzenie 696/2014 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne
Dz.U.UE.L.2014.184.1
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 696/2014
z dnia 24 czerwca 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów kwasu erukowego w olejach i tłuszczach roślinnych oraz w żywności zawierającej oleje i tłuszcze roślinne
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności 1 , w szczególności jego art. 2 ust. 3,
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 2 określono najwyższe dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności.
(2) W dyrektywie Rady 76/621/EWG 3 określono najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w olejach i tłuszczach przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz w środkach spożywczych zawierających dodatek olejów lub tłuszczów. Kwas erukowy jest naturalną toksyną roślinną, która jest substancją zanieczyszczającą zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (EWG) nr 315/93, ponieważ obecność kwasu erukowego w żywności jest wynikiem produkcji rolnej, a w szczególności jest skutkiem wyboru odmiany. W celu uproszczenia przepisów należy określić najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006. Ponadto należy zharmonizować przepisy dotyczące środków spożywczych o zawartości tłuszczu wynoszącej 5 % lub mniej. Należy zatem uchylić dyrektywę 76/621/EWG niezależnym aktem prawnym.
(3) Zasadność najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu erukowego podkreślił Komitet Naukowy ds. Żywności w opinii z dnia 17 września 1993 r. na temat podstawowych wymogów dotyczących preparatów do początkowego żywienia niemowląt i preparatów do dalszego żywienia niemowląt 4 .
(4) Bardziej restrykcyjny najwyższy dopuszczalny poziom kwasu erukowego w preparatach do początkowego żywienia niemowląt i preparatach do dalszego żywienia niemowląt określono w dyrektywie Komisji 2006/141/WE 5 ; taki najwyższy poziom należy również określić w rozporządzeniu (WE) nr 1881/2006.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.
(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 24 czerwca 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |