Rozporządzenie 565/2008 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu dioksyn i polichlorowanych bifenyli w wątrobie rybiej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.160.20

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 czerwca 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 565/2008
z dnia 18 czerwca 2008 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w odniesieniu do ustanowienia najwyższego dopuszczalnego poziomu dioksyn i polichlorowanych bifenyli w wątrobie rybiej
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006(2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

(2) Najwyższe dopuszczalne poziomy należy określić w sposób rygorystyczny na poziomie, którego osiągnięcie jest możliwe dzięki korzystaniu z dobrych praktyk, oraz uwzględniając ryzyko związane ze spożyciem żywności.

(3) Począwszy od 2006 r. w wątrobie rybiej w puszkach stwierdza się bardzo wysoki poziom dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn; jest on też zgłaszany poprzez system wczesnego ostrzegania w zakresie żywności i paszy (RASFF). Nie określono najwyższego dopuszczalnego poziomu dla wątroby rybiej i produktów z niej wytworzonych. Ponieważ produkty te zostały uznane za niebezpieczne, właściwe organy zabroniły ich wprowadzania do obrotu, w celu ochrony zdrowia publicznego.

(4) W celu ochrony zdrowia publicznego i zagwarantowania jednolitego podejścia na rynku wewnętrznym, należy określić wspólnotowy najwyższy dopuszczalny poziom w odniesieniu do sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn w wątrobie rybiej i produktach z niej wytworzonych.

(5) Ze względu na specyfikę procesu puszkowania wątroby rybiej najwyższy dopuszczalny poziom określony dla wątroby świeżych ryb powinien mieć zastosowanie również do przetworzonej wątroby rybiej.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
W sekcji 5 (Dioksyny i polichlorowane bifenyle o działaniu podobnym do dioksyn) załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodaje się następujący punkt:
Najwyższe dopuszczalne poziomy
Suma dioksyn (WHO-PCDD/ F-TEQ)Suma dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściwościach podobnych do dioksyn (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ)
"5.11Wątroba rybia i produkty z niej otrzymywane z wyjątkiem olejów ze zwierząt morskich, o których mowa w pkt 5.10-25,0 pg/g

świeżej masy(32)(38)

______

(38) W przypadku wątroby rybiej w puszkach, najwyższy dopuszczalny poziom odnosi się do całej jadalnej zawartości puszki.".

2.
Przypis 34 do załącznika do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 otrzymuje brzmienie:

"(34) Środki spożywcze wymienione w tej kategorii są określone w kategoriach a), b), c), e) i f) wykazu zawartego w art. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000 z wyjątkiem wątroby rybiej, określonej w pkt 5.11.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2008 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 czerwca 2008 r.

W imieniu Komisji
Androulla VASSILIOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, s. 1).

(2) Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1126/2007 (Dz.U. L 255 z 29.9.2007, s. 14).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.