Rozporządzenie 80/2003 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 175/2001 w zakresie niektórych mieszanek niektórych odmian orzechów włoskich w łupinach, urzędowo ustalonych przez kraj produkujący

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.13.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 18 stycznia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 80/2003
z dnia 17 stycznia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 175/2001 w zakresie niektórych mieszanek niektórych odmian orzechów włoskich w łupinach, urzędowo ustalonych przez kraj produkujący

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1881/2002 r.(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 175/2001 z dnia 26 stycznia 2001 r. ustanawiające normę handlową w odniesieniu do orzechów włoskich w łupinach(3) dopuszcza, we wszystkich klasach jakości, zmieszanie orzechów włoskich kilku odmian w tym samym opakowaniu, o ile mieszanka taka jest urzędowo ustalona przez kraj produkujący.

(2) Władze francuskie poinformowały Komisję, że urzędowo ustaliły kilka mieszanek o nazwie "Noix de Grenoble" i "Noix du Périgord", mających zastosowanie zarówno w odniesieniu do świeżych, jak i suchych orzechów włoskich. Władze Stanów Zjednoczonych poinformowały Komisję, że urzędowo ustaliły mieszankę odmian o nazwie "California walnuts", mającą zastosowanie w odniesieniu do orzechów suchych.

(3) Bez uszczerbku dla istnienia innych mieszanek odmian orzechów włoskich, urzędowo określonych gdzie indziej, właściwości/cechy charakterystyczne dla tych odmian powinny być opisane szczegółowo w rozporządzeniu (WE) nr 175/2001, w celu uniknięcia jakichkolwiek rozbieżności w zakresie jego interpretacji i stosowania.

(4) W tym zakresie rozporządzenie (WE) nr 175/2001 powinno zostać zmienione.

(5) Komitet Zarządzający ds. Świeżych Owoców i Warzyw nie wydał opinii w terminie ustalonym przez swojego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 175/2001 zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 stycznia 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 285 z 23.10.2002, str. 13.

(3) Dz.U. L 26 z 27.1.2001, str. 24.

ZAŁĄCZNIK

W Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 175/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1. W tytule II (Przepisy dotyczące jakości) pkt B (Klasyfikacja) wprowadza się następujące zmiany:

a) w i) akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"W tej klasie orzechy włoskie w łupinach muszą być najwyższej jakości. Muszą mieć one właściwości odmiany lub mieszanki określonych odmian urzędowo ustalonych przez kraj produkujący(*) i określonych w oznakowaniu.

______

(*) Niepełny wykaz mieszanek niektórych odmian, urzędowo ustalonych przez kraj produkujący, podany jest w dodatku III."

b) w i) akapit pierwszy otrzymuje brzmienie:

"W tej klasie orzechy włoskie w łupinach muszą być dobrej jakości. Muszą mieć one właściwości odmiany, typu handlowego lub mieszanki określonych odmian urzędowo ustalonych przez kraj produkujący(*) i określonych w oznakowaniu.

______

(*) Niepełny wykaz mieszanek niektórych odmian, urzędowo ustalonych przez kraj produkujący, podany jest w dodatku III."

2. Dodaje się tekst w brzmieniu:

"Dodatek III

NIEPEŁNY WYKAZ MIESZANEK NIEKTÓRYCH ODMIAN URZĘDOWO USTALONYCH PRZEZ KRAJ PRODUKUJĄCY, W ROZUMIENIU PKT II.B i) i II.B ii) ZAŁĄCZNIKA

1. »Noix de Grenoble«

- w odniesieniu do świeżych i suchych orzechów włoskich, mieszanka następujących odmian: Franquette, Mayette, Parisienne;

2. »Noix du Périgord«

- w odniesieniu do suchych orzechów włoskich, mieszanka następujących odmian: Marbot, Franquette, Corne;

- w odniesieniu do świeżych orzechów włoskich, mieszanka następujących odmian: Marbot, Franquette;

3. »California walnuts«

- w odniesieniu do suchych orzechów włoskich mieszanka następujących odmian: Amigo, Adams, Ashley, Payne, Eureka, Hartley, Serr, Chandler, Chico, Gustine, Lompoc, Midland, Pedro, Pioneer, Sunland, Tehama, Tulare, Vina, Poe, Carmello, Cascade, Concha, Ehrhardt, Franquette, Howe, Howard, Idaho, Marchetti, Mayette, Meylan, Plancentia, Sharkey, Sinensis, Trinta, Waterloo, Westside."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.