Rozporządzenie wykonawcze 1223/2011 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 w odniesieniu do pobierania próbek ze stad, z których pochodzą jaja, oraz badania mikrobiologicznego takich próbek, a także próbek niektórych mięs przeznaczonych do Finlandii i Szwecji

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.314.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 listopada 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 1223/2011
z dnia 28 listopada 2011 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 w odniesieniu do pobierania próbek ze stad, z których pochodzą jaja, oraz badania mikrobiologicznego takich próbek, a także próbek niektórych mięs przeznaczonych do Finlandii i Szwecji
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego(1), w szczególności jego art. 9 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 ustanawia dla przedsiębiorstw sektora spożywczego szczegółowe przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego. W rozporządzeniu tym wprowadzono specjalne gwarancje dotyczące żywności pochodzenia zwierzęcego przeznaczonej do obrotu w Finlandii i Szwecji. Przedsiębiorstwa sektora spożywczego zamierzające wprowadzić jaja do obrotu w tych państwach członkowskich muszą przestrzegać pewnych zasad w odniesieniu do salmonelli.

(2) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1688/2005 z dnia 14 października 2005 r. wprowadzającym w życie rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do specjalnych gwarancji dotyczących salmonelli związanych z wysyłkami niektórych mięs i jaj do Finlandii i Szwecji(2) określono zasady pobierania próbek ze stad, z których pochodzą jaja przeznaczone dla Finlandii lub Szwecji. Uregulowano w nim również mikrobiologiczne metody badania tych próbek, jak również próbek niektórych rodzajów mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego przeznaczonych do tych dwóch państw członkowskich

(3) W rozporządzeniu (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie zwalczania Salmonelli i innych określonych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych przenoszonych przez żywność(3) ustanowione zostały przepisy mające zapewnić wprowadzenie skutecznych środków w celu zwalczania salmonelli i innych odzwierzęcych czynników chorobotwórczych. Środki te obejmują minimalne wymagania dotyczące pobierania próbek ze wszystkich stad kur niosek w ramach krajowych programów zwalczania salmonelli.

(4) Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 517/2011 z dnia 25 maja 2011 r. w sprawie wykonania rozporządzenia (WE) nr 2160/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do unijnego celu ograniczenia częstości występowania niektórych serotypów salmonelli w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus oraz zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 2160/2003 i rozporządzenie (UE) nr 200/2010(4) ustanowiono przepisy dotyczące systemu badawczego służącego do sprawdzania postępów w realizacji unijnego celu ograniczenia częstości występowania wspomnianych serotypów w stadach kur niosek.

(5) Wymagania określone w rozporządzeniach (WE) nr 2160/2003 i (UE) nr 517/2011 mają zastosowanie do wszystkich stad kur niosek w Unii. Należy zatem, w celu uproszczenia prawodawstwa Unii oraz unikania podwójnego pobierania próbek, zharmonizować wymagania dotyczące pobierania próbek określone w rozporządzeniach (WE) nr 2160/2003, (WE) nr 1688/2005 i (UE) nr 517/2011.

(6) W szczególności należy zastąpić przepisy dotyczące pobierania próbek, mające zastosowanie do stad określonych w załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 1688/2005, odpowiednimi przepisami określonymi w rozporządzeniach (WE) 2160/2003 i (UE) nr 517/2011. Jako że przepisy tych dwóch rozporządzeń są bardziej restrykcyjne, taka zmiana nie naruszy specjalnych gwarancji dla Finlandii i Szwecji. W związku z tym należy skreślić załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 1688/2005.

(7) Ponadto Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna przyjęła nową normę dotyczącą wykrywania Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji, w szczególności normę EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 załącznik D: Wykrywanie Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji. Należy stosować tę normę w Unii w odniesieniu do próbek pobieranych ze stad, z których pochodzą jaja. Należy zatem zmienić zasady pobierania próbek określone w rozporządzeniu (WE) nr 1688/2005, tak by wprowadzić odniesienie do tej normy.

(8) W związku z tym należy zmienić rozporządzenie (WE) nr 1688/2005.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Rozporządzenie (WE) nr 1688/2005 otrzymuje następujące brzmienie:

1)
art. 4 i 5 otrzymują brzmienie:

"Artykuł 4

Pobieranie próbek ze stad, z których pochodzą jaja

Pobieranie próbek ze stad, z których pochodzą jaja przeznaczone dla Finlandii i Szwecji, które to próbki poddawane są badaniom mikrobiologicznym zgodnie z art. 8 ust. 2 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 853/2004, prowadzi się zgodnie z:

a) minimalnymi wymaganiami dotyczącymi pobierania próbek ze stad nieśnych określonymi w tabeli w pkt 1 części B załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 2160/2003;

b) wymaganiami dotyczącymi monitorowania stad nieśnych określonymi w pkt 2 załącznika do rozporządzenia (UE) nr 517/2011.

Artykuł 5

Mikrobiologiczne metody badania próbek

1. Badania mikrobiologiczne na obecność salmonelli próbek pobranych zgodnie z art. 1-4 prowadzi się zgodnie z metodami opisanymi w następujących dokumentach:

a) w przypadku próbek mięsa, o których mowa w art. 1, 2 i 3:

(i) EN/ISO 6579: Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp.;

(ii) metoda nr 71 NMKL (Nordycki Komitet ds. Analiz Żywności): Salmonella. Wykrywanie w żywności; lub

(iii) metody poddane walidacji w zakresie mięsa w odniesieniu do metod, o których mowa w ppkt (i) i (ii), lub inne protokoły uznane w skali międzynarodowej, pod warunkiem że są one:

- stosowane do mięsa wołowego, wieprzowego i drobiowego, oraz

- zatwierdzone przez stronę trzecią zgodnie z protokołem określonym w normie EN/ISO 16140 Mikrobiologia żywności i pasz - Protokół walidacji metod alternatywnych (EN/ISO 16140).

b) w przypadku próbek ze stad, o których mowa w art. 4: EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 załącznik D: Wykrywanie Salmonella spp. w odchodach zwierzęcych oraz w próbkach z pierwotnego etapu produkcji.

2. W przypadku zakwestionowania przez państwa członkowskie wyników badań mikrobiologicznych, o których mowa w ust. 1 lit. a), za metodę odniesienia uznaje się najnowszą wersję normy EN/ISO 6579.";

2)
skreśla się załącznik III.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 listopada 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55.

(2) Dz.U. L 271 z 15.10.2005, s. 17.

(3) Dz.U. L 325 z 12.12.2003, s. 1.

(4) Dz.U. L 138 z 26.5.2011, s. 45.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.