Rozporządzenie 2066/2001 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 w odniesieniu do stosowania lizozymu w produktach winiarskich

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.278.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 października 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2066/2001
z dnia 22 października 2001 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 w odniesieniu do stosowania lizozymu w produktach winiarskich

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2826/2000(2), w szczególności jego art. 46,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 zezwala na dodawanie lizozymu do danych produktów winiarskich.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające niektóre szczegółowe zasady wykonywania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz ustanawiające wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1655/2001(4), ustanawia w szczególności ograniczenia i wymagania dotyczące używania niektórych substancji dopuszczonych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1493/1999. Maksymalne dopuszczalne dawki tych substancji określone są w załączniku IV.

(3) Doświadczenia dotyczące używania lizozymu w produkcji wina, przeprowadzone przez dwa Państwa Członkowskie, wykazały, że dodawanie tej substancji przynosi znaczne korzyści w procesie stabilizacji wina i pozwala na wytwarzanie gatunkowych win ze zredukowaną zawartością ditlenku siarki. Można zatem zezwolić na używanie lizozymu w maksymalnych dawkach ustalonych zgodnie z wymogami technologicznymi określonymi w trakcie doświadczeń.

(4) W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 1622/2000 należy odpowiednio zmienić w celu umożliwienia stosowania lizozymu spełniającego kryteria czystości ustanowione w dyrektywie Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 2001/30/WE(6).

(5) Komitet Zarządzający ds. Wina nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1622/2000 wprowadza się następujące zmiany:

1. dodaje się art. 11a w brzmieniu:

"Artykuł 11a

Lizozym

Lizozym, którego stosowanie przewidziane jest w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 pkt 1 lit. r) oraz pkt 3 lit. zb), może być stosowany tylko, jeżeli spełnia on wymagania określone w załączniku VIIIa do tego rozporządzenia."

2. w tabeli w załączniku IV dodaje się pozycję w brzmieniu:

"Lizozym(*)

500 mg/l(*)

500 mg/l(*)

(*) Gdy dodawany do moszczu i do wina, łączna ilość nie może przekroczyć

500 mg/l."

3. Dodaje się załącznik VIIIa w brzmieniu podanym w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 października 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1.

(2) Dz.U. L 328 z 23.12.2000, str. 2.

(3) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1.

(4) Dz.U. L 220 z 15.8.2001, str. 17.

(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.

(6) Dz.U. L 146 z 31.5.2001, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK VIIIa

Wymagania dotyczące lizozymu

(Artykuł 11a niniejszego rozporządzenia)

OBSZAR STOSOWANIA

Lizozym można dodawać do moszczu gronowego, moszczu gronowego w trakcie fermentacji oraz do wina, w następującym celu: kontrolowania rozwoju i aktywności bakterii odpowiedzialnych za wadliwą fermentację mlekową w tych produktach.

WYMAGANIA:

- dawka maksymalna jest ustalona w załączniku IV do niniejszego rozporządzenia,

- użyty produkt musi spełnić kryteria czystości ustanowione w dyrektywie 96/77/WE."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.