Rozporządzenie wykonawcze 148/2014 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1249/2008 w odniesieniu do kategorii i klasy do celów rejestrowania cen rynkowych w sektorze wołowiny oraz w odniesieniu do cen rynkowych tusz wieprzowych
Dz.U.UE.L.2014.46.1
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 148/2014
z dnia 17 lutego 2014 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1249/2008 w odniesieniu do kategorii i klasy do celów rejestrowania cen rynkowych w sektorze wołowiny oraz w odniesieniu do cen rynkowych tusz wieprzowych
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 akapit pierwszy lit. s),
(1) W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1249/2008 2 ustanowiono szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen rynkowych zgodnie z art. 43 lit. m) rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 3 . Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 zostało uchylone i zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1308/2013 ze skutkiem od dnia 1 stycznia 2014 r.
(2) Zgodnie z pkt A (II) załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 kategorie A, C i E unijnej skali klasyfikacji tusz wołowych obejmują odpowiednio tusze niekastrowanych samców, kastrowanych samców i samic w wieku od 12 miesięcy do poniżej 24 miesięcy. W rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 dodano do tej klasyfikacji nową kategorię Z, która obejmuje tusze zwierząt w wieku od 8 miesięcy do poniżej 12 miesięcy. W związku z tym należy dostosować kategorie i klasy, w odniesieniu do których na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1249/2008 rejestrowane są krajowe i unijne ceny rynkowe w sektorze wołowiny.
(3) W odniesieniu do unijnej skali klasyfikacji tusz wieprzowych, w rozporządzeniu (UE) nr 1308/2013 wprowadzono klasę S jako klasę obowiązkową dla zawartości chudego mięsa równej 60 % masy tuszy lub większej i zastrzeżono klasę E dla zawartości chudego mięsa wynoszącej ponad 55 %, ale mniej niż 60 % masy tuszy. W związku z tym należy dostosować przepisy w rozporządzeniu (WE) nr 1249/2008, na podstawie których określa się cenę rynkową tusz wieprzowych w państwach członkowskich.
(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1249/2008.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli dnia 17 lutego 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |