Rozporządzenie 1047/2009 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego
Dz.U.UE.L.2009.290.1
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 1047/2009
z dnia 19 października 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 37,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(2) ustanawia niektóre normy handlowe odnoszące się do mięsa drobiowego.
(2) Artykuł 116 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 przewiduje, że produkty sektora drobiu mają być wprowadzane do obrotu zgodnie z przepisami załącznika XIV do tego rozporządzenia.
(3) Aby przyczynić się do poprawy jakości mięsa drobiowego i informacji z nim związanych, a w konsekwencji ułatwić sprzedaż tego mięsa, opracowane zostały normy handlowe. W szczególności w rozporządzeniu Rady (EWG) nr 1906/90 z dnia 26 czerwca 1990 r. w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do drobiu(3) wprowadzono ze skutkiem od dnia 1 lipca 1991 r. definicję świeżego mięsa drobiowego, która jest bardziej precyzyjna niż w przepisach dotyczących bezpieczeństwa żywności. Doświadczenie pokazuje, że istnieje potrzeba potwierdzenia rygorystycznej zasady stanowiącej podstawę tej definicji i wyrażenia jej w jeszcze bardziej wyraźny sposób.
(4) Z uwagi na fakt, że mięso drobiowe spożywane jest coraz częściej w formie przetworów i produktów mięsnych, należy rozszerzyć zakres stosowania norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego na przetwory i produkty z mięsa drobiowego.
(5) Podobnie zakresem stosowania norm handlowych należy również objąć mięso drobiowe w solance, objęte kodem CN 0210 99 39.
(6) Doświadczenie pokazuje, że w niektórych przypadkach przetwory ze świeżego mięsa drobiowego mogą z łatwością zastąpić świeże mięso drobiowe, gdy są oferowane w sprzedaży konsumentom. Aby uniknąć jakichkolwiek zakłóceń konkurencji w odniesieniu do świeżego mięsa drobiowego i przetworów ze świeżego mięsa drobiowego, zasadę leżącą u podstaw definicji mięsa drobiowego należy rozszerzyć, obejmując nią przetwory ze świeżego mięsa drobiowego.
(7) Zgodnie z przepisami wspólnotowymi, odnoszącymi się do oznakowania środków spożywczych, oznakowanie oraz stosowane metody nie mogą wprowadzać kupującego w błąd, w szczególności w odniesieniu do cech środka spożywczego, a zwłaszcza jego rodzaju, tożsamości, właściwości, składu, ilości, trwałości, źródła lub pochodzenia, albo metod wytwarzania lub produkcji.
(8) Mięso drobiowe, które zostało poddane mrożeniu lub głębokiemu mrożeniu, musi być sprzedawane w takiej postaci lub być wykorzystywane do przetworów wprowadzanych do obrotu w postaci mrożonej lub głęboko mrożonej, lub też do produktów mięsnych.
(9) Ze względu na fakt, że przewidziany w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 podział klasy A na klasę A1 i A2 oraz podział mrożonego mięsa drobiowego na kategorie wagowe nie są powszechnie stosowane w praktyce, a zatem są zbędne, przepisy te należy uchylić w celu uproszczenia przepisów.
(10) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1234/2007,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Luksemburgu dnia 19 października 2009 r.
W imieniu Rady | |
E. ERLANDSSON | |
Przewodniczący |
______
(1) Opinia z dnia 5 maja 2009 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.
(3) Dz.U. L 173 z 6.7.1990, s. 1.