Rozporządzenie delegowane 2015/1557 zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 543/2009 w sprawie statystyk upraw

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2015.244.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 września 2015 r.

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2015/1557
z dnia 13 lipca 2015 r.
zmieniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 543/2009 w sprawie statystyk upraw
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 543/2009 z dnia 18 czerwca 2009 r. w sprawie statystyk upraw oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 837/90 oraz (EWG) nr 959/93 1 , w szczególności jego art. 6 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 543/2009 ustanawia ramy dla sporządzania porównywalnych statystyk unijnych dotyczących upraw rocznych.

(2) W wyniku okresowego przeglądu wdrażania rozporządzenia (WE) nr 543/2009 uznaje się w interesie porównywalności za konieczne, by uaktualnić niektóre nazwy zmiennych i definicje, tak by były one stosowane oraz rozumiane w jednolity sposób.

(3) Należy zaprzestać korzystania ze znajdujących się w wykazie zmiennych, które stały się przestarzałe.

(4) Mając na uwadze, że dane dotyczące produkcji krajowej powinny być porównywalne, należy do produkcji niektórych klas roślin, które są uprawiane na zielonkę, dodać poziom wilgotności.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 543/2009,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia (WE) nr 543/2009 zastępuje się załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 lipca 2015 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

Tabela 1

Uprawy z gruntów ornych

CZĘŚĆ  A

Powierzchnia gruntów pod uprawą (1 000 ha)Zbiory (1 000 ton)Plony

(100 kg/ha)

ZmienneTerminy przekazywania31-sty30-cze31-sie30-wrz31-sty30-wrz30-wrz31-paź31-sty30-wrz31-sie
rok nrok nrok nrok nrok n + 1rok n + 1rok nrok nrok n + 1rok n + 1rok n
Numer terminu1234567891011
PC powyżej proguPC powyżej proguPC powyżej proguWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCPC powyżej progu
Zboża na ziarno (łącznie z materiałem siewnym)(*)----xR--xR-
Zboża (z wyłączeniem ryżu) na ziarno (łącznie z materiałem siewnym)(*)----xx--xx-
Pszenica zwyczajna i pszenica orkisz(*)-xxxxRxxxRx
Pszenica zwyczajna ozima i pszenica orkisz(*)xxxxxxxxxxx
Pszenica durum (*)xxxxxRxxxRx
Żyto i mieszanki zbożowe ozime (mieszanki żyta z pszenicą)(*)xxxxxRxxxRx
Jęczmień(*)-xxxxRxxxRx
Jęczmień ozimy(*)xxxxxxxxxxx
Owies(*)-xxxxxxxxxx
Mieszanki zbożowe jare (mieszanki zbożowe inne niż mieszanki żyta z pszenicą)(*)----xx--xx-
Mieszanka ziaren i kolb kukurydzy(*)-xxxxRxxxRx
Pszenżyto(*)xxxxxxxxxxx
Sorgo(*)-xxxxxxxxxx
Inne zboża g.i.n. (gryka, proso, kanar itd.)(*)----xx--xx-
Ryż(*)-xxxxxxxxxx
Ryż indyjski----xx--xx-
Ryż japoński----xx--xx-

CZĘŚĆ  B

Powierzchnia gruntów pod uprawą (1 000 ha)Zbiory (1 000 ton)Plony

(100 kg/ha)

ZmienneTerminy przekazywania31-sty30-cze31-sie30-wrz31-mar30-wrz30-wrz31-paź31-mar30-wrz31-sie
rok nrok nrok nrok nrok n + 1rok n + 1rok nrok nrok n + 1rok n + 1rok n
Numer terminu1234567891011
PC powyżej proguPC powyżej proguPC powyżej proguWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCWszystkie PCPC powyżej progu
Uprawy strączkowe i białkowe na ziarno (włącznie z materiałem siewnym i mieszankami zbóż oraz nasion roślin strączkowych) (*)----xR--xx-
Groch polny (*)-xxxxxxxxxx
Bób i fasola polna (*)-xxxxx-xxx-
Łubin słodki (*)----xx--xx-
Inne suszone nasiona roślin strączkowych i białkowych g.i.n.----xx-----
Uprawy okopowe----xx-----
Ziemniaki (włącznie z uprawami ziemniaków na sadzeniaki)-xxxxx-xxx-
Buraki cukrowe (z wyłączeniem upraw nasiennych)-xxxxR-xxR-
Inne uprawy okopowe g.i.n.----xx-----
Uprawy przemysłowe----xx-----
Rzepak i rzepik na nasiona (*)-xxxxRxxxRx
Rzepak i rzepik ozimy na nasionaxxxxxxxxxxx
Słonecznik na ziarno (*)-xxxxRxxxRx
Soja (*)-xxxxRxxxRx
Siemię lniane (len oleisty) (*)----xR--xx-
Nasiona bawełny (*)--------xx-
Inne uprawy nasion oleistych g.i.n. (*)----xx-----
Len włóknisty----xR--xx-
Konopie----xx--xx-
Bawełna na włókno----xR--xx-
Tytoń----xR--xR-
Chmiel----xx--xx-
Rośliny aromatyczne i o zastosowaniu medycznym i kulinarnym----xx-----
Uprawy energetyczne g.i.n.----xx--xx-
Uprawy pastewne na zielonkę z gruntów ornych----xx-----
Trawy polowe i pastwiska polowe----xx-----
Rośliny motylkowe na zielonkę (strączkowe i motylkowe drobnonasienne)----xx-----
Kukurydza na zielonkę (*)-xxxxxxxxxx
Inne zboża na zielonkę (z wyłączeniem kukurydzy na zielonkę) (*)----xx--xx-
g.i.n. = gdzie indziej niesklasyfikowane

(*) Dane o produkcji tych upraw wyraża sięw postaci średniego poziomu wilgotności, o którym każde państwo członkowskie powiadamia Komisję w styczniu/marcu roku n + 1 (kolumna 9).

NB: Szacunki dla kolumn 1, 2, 3 i 11 są obowiązkowe dla tych państw członkowskich, w których średnia krajowa produkcja w ciągu ostatnich trzech lat wynosiła rocznie powyżej:

3 000 000 ton w przypadku pszenicy zwyczajnej i pszenicy orkisz,

1 000 000 ton w przypadku pszenicy durum,

900 000 ton w przypadku jęczmienia,

100 000 ton w przypadku żyta i mieszanek zbóż ozimych (mieszanki żyta z pszenicą),

1 500 000 ton w przypadku mieszanki ziaren i kolb kukurydzy, 200 000 ton w przypadku pszenżyta,

150 000 ton w przypadku owsa,

150 000 ton w przypadku sorgo,

150 000 ton w przypadku ryżu,

70 000 ton w przypadku grochu polnego,

50 000 ton w przypadku bobu i fasoli polnej,

300 000 ton w przypadku rzepaku i rzepiku na nasiona,

200 000 ton w przypadku słonecznika na ziarno,

60 000 ton w przypadku soi,

700 000 ton w przypadku ziemniaków (włącznie z uprawami ziemniaków na sadzeniaki),

2 500 000 ton w przypadku buraków cukrowych (z wyłączeniem upraw nasiennych), i 4 500 000 ton w przypadku kukurydzy na zielonkę.

Tabela 2

Świeże warzywa (włączając melony), truskawki i grzyby uprawne

Powierzchnia zbiorów

(1 000 ha)

Zbiory

(1 000 ton)

ZmienneTerminy przekazywania31 -mar

rok n + 1

31 -mar

rok n + 1

Numer terminu12
Świeże warzywa (włączając melony) i truskawkix-
Kapustne--
Kalafiory i brokułyxx
Kapustyxx
Warzywa liściowe i łodygowe (z wyłączeniem kapustnych)--
Poryxx
Selery naciowexx
Sałatyxx
Sałaty uprawiane pod szkłem lub wysokimi (dostępnymi) osłonami (1)x-
Endywiaxx
Szpinakxx
Szparagixx
Cykoria sałatowa do spożycia jako świeżaxx
Karczochyxx
Warzywa uprawiane na owoce (włączając melony)--
Pomidoryxx
Pomidory do spożycia jako świeżexx
Pomidory uprawiane pod szkłem lub wysokimi (dostępnymi) osłonami (1)x-
Ogórkixx
Ogórki uprawiane pod szkłem lub wysokimi (dostępnymi) osłonami (1)x-
Korniszonyxx
Bakłażanyxx
Cukinie i kabaczkixx
Melonyxx
Arbuzyxx
Papryka (capsicum)xx
Papryka (capsicum) uprawiana pod szkłem lub wysokimi (dostępnymi) osłonami (1)x-
Warzywa korzeniowe, bulwiaste i cebulowe--
Marchewxx
Cebulaxx
Szalotkaxx
Selery korzeniowexx
Rzodkiewxx
Czosnekxx
Świeże warzywa strączkowex-
Świeży grochxx
Świeża fasolaxx
Truskawki i poziomkixx
Truskawki i poziomki uprawiane pod szkłem lub wysokimi (dostępnymi) osłonami (1)x-
Grzyby uprawnexx
(1) Dane są obowiązkowe dla tych państw członkowskich, w których krajowa powierzchnia zbiorów wynosi 500 ha lub więcej.

Tabela 3

Uprawy trwałe do spożycia przez ludzi

Powierzchnia produkcyjna (1 000 ha)Zbiory (1 000 ton)
ZmienneTerminy przekazywania31 -mar rok n + 131 -mar

rok n + 1

30 -wrz

rok n + 1

Numer terminu123
Uprawy trwałe do spożycia przez ludzix--
Owoce rosnące w strefie klimatu umiarkowanego---
Jabłkaxx-
Jabłka do spożycia jako świeże-x-
Numer terminu123
Gruszkixx-
Brzoskwiniexx-
Nektarynyxx-
Morelexx-
Wiśnie i czereśniexx-
Wiśniexx-
Śliwkixx-
Owoce rosnące w strefach klimatu subtropikalnego i tropikalnego---
Figixx-
Kiwixx-
Awokadoxx-
Bananyxx-
Owoce jagodowe (z wyłączeniem truskawek i poziomek)---
Czarne porzeczkixx-
Malinyxx-
Orzechy (1)---
Orzechy włoskiexx-
Orzechy laskowexx-
Migdałyxx-
Kasztanyxx-
Owoce cytrusowe (1)x--
Pomarańczex-x
Drobne owoce cytrusowex-x
Satsumax-x
Klementynkix-x
Cytryny i limonyx-x
Pomele i grejpfrutyx-x
Winogrona (1)xx-
Winogrona na winoxx-
Winogrona na wina o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP)xx-
Winogrona na wina o chronionym oznaczeniu geograficznym (ChOG)xx-
Winogrona na inne wina g.i.n. (bez ChNP/ChOG)xx-
Winogrona stołowexx-
Winogrona na rodzynkixx-
Oliwki (1)---
Oliwki stołowexx-
Oliwki na oliwęxx-
g.i .n. = gdzie indziej niesklasyfikowane

(1) Dane są obowiązkowe dla tych państw członkowskich, w których krajowa powierzchnia produkcyjna wynosi 500 ha lub więcej.

Tabela 4

Użytki rolne

Powierzchnia pod uprawę główną

(1 000 ha)

ZmienneTermin przekazywania wyników30‐ ]wrz

rok n + 1

Powierzchnia użytkowanych użytków rolnychR
Grunty orneR
Zboża na ziarno (łącznie z materiałem siewnym)x
Uprawy strączkowe i białkowe na ziarno (łącznie z materiałem siewnym i mieszankami zbóż oraz nasion)x
Ziemniaki (włącznie z uprawami ziemniaków na sadzeniaki)x
Buraki cukrowe (z wyłączeniem upraw nasiennych)x
Uprawy przemysłowex
Uprawy pastewne na zielonkę z gruntów ornychx
Świeże warzywa (włączając melony) i truskawkix
Kwiaty i rośliny ozdobne (z wyłączeniem szkółek)x
Inne uprawy na gruntach ornych g.i.n.x
Grunty ugorowaneR
Trwałe użytki zieloneR
Uprawy trwałex
Owoce, owoce jagodowe i orzechy (z wyłączeniem owoców cytrusowych, winogron i truskawek)R
WinogronaR
OliwkiR
Szkółkix
g.i .n. = gdzie indziej niesklasyfikowane
1 Dz.U. L 167 z 29.6.2009, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.