Rozporządzenie 1014/73 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1973.106.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 kwietnia 1973 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1014/73
z dnia 27 marca 1973 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 827/68 i wprowadzające w następstwie zmiany do rozporządzeń nr 1009/67/EWG, (EWG) nr 950/68 i (EWG) nr 2358/71

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego,

a także mając na uwadze, co następuje:

ponieważ wykaz produktów w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 (1) w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2727/71 (2), był kilkakrotnie zmieniany od momentu jego wejścia w życie, należy ujednolicić ten wykaz; wymaga to zmiany rozporządzenia Rady nr 1009/67/EWG (3) z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 174/73 (4), rozporządzenia Rady (EWG) nr 2358/71 (5) z dnia 26 października 1971 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku nasion, rozporządzenia Rady (EWG) nr 950/68 (6) z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej, ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 231/73 (7);

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz w Załączniku do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 zastępuje się wykazem załączonym do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W art. 1 ust. 1 lit. e) rozporządzenia nr 1009/67/EWG numer Wspólnej Taryfy Celnej "ex 23.03" zastępuje się numerem "23.03 B I".

Artykuł  3

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 2358/71 numer Wspólnej Taryfy Celnej i wyszczególnienie "ex 07.05, Suszone rośliny strączkowe przeznaczone na siew" zastępuje się numerem i wyszczególnieniem "07.05, Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone: A. Z przeznaczeniem siewna".

Artykuł  4

W rozporządzeniu (EWG) nr 950/68 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1973 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 27 marca 1973 r.
W imieniu Rady
A. LAVENS
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(2) Dz.U. L 282 z 23.12.1971, str. 8.

(3) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.

(4) Dz.U. L 25 z 30.1.1973, str. 1.

(5) Dz.U. L 246 z 5.11.1971, str. 1.

(6) Dz.U. L 172 z 22.7.1968, str. 1.

(7) Dz.U. L 28 z 1.2.1973, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Pozycja WTCWyszczególnienie towarów
01.01Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
A. Konie:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
III. Pozostałe
B. Osły
C. Muły i osłomuły
01.02Bydło żywe:
A. Gatunki domowe:
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
B. Pozostałe
01.03Trzoda chlewna żywa:
A. Gatunki domowe
I. Zwierzęta hodowlane czystej krwi
B. Pozostałe
01.04Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej krwi (a)
II. Kozy
B. Pozostałe
01.06Pozostałe zwierzęta żywe
02.01Mięso i jadalne podroby zwierząt objętych pozycjami 01.01, 01.02, 01.03 i 01.04, świeże, chłodzone lub mrożone:
A. Mięso:
ex I. Z osłów, mułów i osłomułów
II. Wołowe
b) Pozostałe
III. Wieprzowe
b) Pozostałe
ex IV. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa z owiec gatunków

domowych

B. Podroby:
I. Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (a)
II. Pozostałe:
a) Z koni, osłów, mułów, i osłomułów
ex d) Pozostałe, z wyjątkiem podrobów z owiec z

gatunków domowych

02.04Pozostałe mięso i jadalne podroby, świeże, chłodzone lub mrożone
02.06Mięso i jadalne podroby mięsne (z wyjątkiem wątrób drobiowych), solone, w solance, suszone lub wędzone:
C. Pozostałe:
ex II. Pozostałe, z wyjątkiem mięsa i podrobów z owiec

z gatunków domowych

04.05Jaja ptasie i żółtka jaj, świeże, suszone lub inaczej zakonserwowane, słodzone lub nie:
A. Jaja w skorupkach, świeże lub konserwowane
II. Pozostałe jaja
B. Jaja, bez skorupek; żółtka jaj:
II. Pozostałe (a)
04.07Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
05.04Jelita, pęcherze, żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach
05.15Produkty zwierzęce gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
B. Pozostałe
07.05Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
07.06B. Pozostałe
Maniok, maranta, salep, karczochy jerozolimskie, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi i inuliny, świeże lub suszone, całe lub w plastrach; rdzeń sagowca:
B. Pozostałe
08.01Daktyle, banany, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, ananasy, awokado, mango, guawa i smaczelina, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
A. Daktyle
D. Awokado
E. Orzechy kokosowe
F. Orzechy nerkowca
G. Orzechy brazylijskie
H. Pozostałe
08.05Orzechy inne niż objęte pozycją 08.01, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
F. Areka (lub betel) i orzechy kola
09.01Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i łuski kawy; substytuty kawy zawierające kawę w każdej proporcji
09.02Herbata
09.04 do 09.10Przyprawy korzenne
11.03Mączki z roślin strączkowych objętych pozycją 07.05
11.04Mączki z owoców objętych którąkolwiek z pozycji w dziale 8
11.08Skrobie; inulina:
B. Inulina
12.07Rośliny i części (łącznie z nasionami i owocami) drzew, krzewów, krzaków i innych roślin używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, całe, krojone, kruszone, mielone lub proszkowane
12.08Chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, pestki i jądra owoców oraz inne produkty roślinne używane głównie do spożycia, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją
12.09Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, lub siekane, ale nieprzygotowane w inaczej
12.10Buraki pastewne, brukiew, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne:
A. Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
ex B. Pozostałe, z wyjątkiem mączki z suszu paszowego z zielonek
15.02Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja środków

spożywanych przez ludzi()

B. Pozostałe
III. Pozostałe
15.03Stearyna smalcowa, oleostearyna i stearyna łojowa, olej smalcowy, oleina, olej łojowy, nieemulgowane, niezmieszane ani nieprzygotowane inaczej
16.02Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso lub podroby:
A: Wątroba:
I. Wątroby z gęsi lub kaczek
B. Pozostałe:
II. Dziczyzna lub mięso lub podroby królicze
III. Pozostałe
b) Pozostałe
2. Pozostałe
bb) Pozostałe
16.03Ekstrakty mięsne, soki mięsne i ekstrakty rybne
18.01Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
18.02Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
22.07Pozostałe napoje przefermentowane (np.: wino z jabłek, wino z gruszek i miód pitny)
B. Pozostałe
23.01Mąki i grysiki z mięsa i podrobów, ryb, ze skorupiaków lub mięczaków, nienadające się do spożycia przez ludzi, skwarki
A. Mąki i grysiki z mięsa i podrobów; skwarki
23.02Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych
B. Z roślin strączkowych
23.03Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości:
A. Pozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyjątkiem

stężonych płynów z rozmiękczania) o zawartości protein w

przeliczeniu na suchy produkt:

II. Nieprzekraczającej 40% w masie:
B. Pozostałe:
II. Pozostałe
23.06Produkty pochodzenia roślinnego przeznaczone na pasze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
A. Żołędzie, kasztany, wytłoki owoców:
II. Pozostałe
B. Pozostałe
23.07Słodzone pasze; pozostałe preparaty używane do karmienia zwierząt:
A. Roztwory z ryb lub z ssaków morskich
C. Pozostałe
(a) Umieszczenie pod tą pozycją uzależnione jest od spełnienia warunków,

które zostaną określone przez właściwe władze.

ZAŁĄCZNIK  II

pozycja WTCWyszczególnienie towarówStawka celna
Autonomiczna w % lub opłata wyrównawcza (L)Zwyczajowa w %
1234
01.04Owce i kozy żywe:
A. Gatunki domowe
I. Owce:
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

wolnewolne
b) Pozostałe15-
II. Kozy
a) Zwierzęta hodowlane czystej

krwi (a)

5-
b) Pozostałe5-
B. Pozostałewolne-
07.05Suszone rośliny strączkowe, łuskane, ze skórką lub bez albo dzielone:
A. Z przeznaczeniem na siew
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

104,5
II. Soczewica72
III. Pozostałe75
B. Pozostałe
I. Groch (w tym ciecierzyca) i

fasola (z gatunku Phaseolus)

104,5
II. Soczewica72
III. Pozostałe75
15.02Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, niewytopione, wytopione lub poekstrakcyjne (w tym "premier jus") uzyskane z tych niewytopionych tłuszczy:
A. Do zastosowań przemysłowych innych

niż produkcja środków spożywanych

przez ludzi(a)

2wolne
B. Pozostałe
I. Niewytopione tłuszcze wołowe;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych niewytopionych tłuszczy

107
II. Niewytopione tłuszcze owcze;

wytopione lub poekstrakcyjne (w

tym "premier jus") uzyskane z

tych nie wytopionych tłuszczy

107
III. Pozostałe107
23.03Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i inne odpady produkcji cukru; pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane; pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
A. Pozostałości z produkcji skrobi z

kukurydzy (z wyjątkiem stężonych

płynów z rozmiękczania) o zawartości

białka w przeliczeniu na suchy

produkt:

I. Przekraczającej 40% w masie27 (L)-
II. Nieprzekraczającej 40% w masie:wolnewolne
B. Inne:
I. Wysłodki buraczane, wytłoczyny z

trzciny cukrowej i inne odpady z

produkcji cukru

wolnewolne
II. Pozostałewolnewolne
(a) Umieszczenie pod tą pozycją jest uzależnione od spełnienia warunków

określonych przez właściwe władze.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.