Rozporządzenie 1981/83 zmieniające po raz szósty rozporządzenie (EWG) nr 1842/81 w odniesieniu do przyznawania refundacji dostosowywanych w przypadku zbóż wywożonych w postaci niektórych napojów alkoholowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1983.195.37

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 lipca 1983 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1981/83
z dnia 18 lipca 1983 r.
zmieniające po raz szósty rozporządzenie (EWG) nr 1842/81 w odniesieniu do przyznawania refundacji dostosowywanych w przypadku zbóż wywożonych w postaci niektórych napojów alkoholowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2727/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1451/82(2), w szczególności jego art. 16 ust. 6 i art. 24,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1188/81 z dnia 28 kwietnia 1981 r. ustanawiające ogólne zasady przyznawania refundacji dostosowywanych w przypadku zbóż wywożonych w postaci niektórych napojów alkoholowych oraz kryteria ustalania kwot takich refundacji oraz zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 3035/80 dotyczące niektórych produktów nieobjętych załącznikiem II do Traktatu(3), w szczególności jego art. 12,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1842/81(4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2938/82(5), ustanawia procedurę przyznawania refundacji dostosowywanych w przypadku zbóż wywożonych w postaci niektórych napojów alkoholowych;

w niektórych przypadkach słód zielony jest używany zamiast słodu normalnego; dlatego konieczne jest określenie dopuszczalnej zawartości wilgoci w tym produkcie oraz współczynnika obliczania równoważnika słodu zielonego wyrażonego w słodzie z zawartością wilgoci 7 %;

whisky zbożowa jest określona w art. 17 rozporządzenia (EWG) nr 1842/81 jako produkt otrzymywany z 15 % jęczmienia lub równoważnej ilości słodu oraz 85 % zbóż; pomimo prawdopodobieństwa wystąpienia tych ilości, przekraczają lub są mniejsze od ilości rzeczywiście stosowanych w poszczególnych gorzelniach; w związku z tym byłoby celowe zniesienie jakichkolwiek wskazówek odnośnie do ilości w art. 17;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Zbóż,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1842/81 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Dla celów niniejszego rozporządzenia waga zbóż, którą należy uwzględniać przy obliczaniu kwoty płatności, to waga netto, jeżeli zawartość wilgoci jest nie wyższa niż 16 %. Jeżeli zawartość wilgoci w użytych zbożach przekracza 16 %, ale nie jest wyższa niż 17 %, przy obliczaniu kwoty płatności należy uwzględnić wagę zboża netto minus 1 %. Jeżeli zawartość wilgoci w użytych zbożach przekracza 17 %, ale nie jest wyższa niż 18 %, obniżenie wagi wynosi 2 %. W przypadku zboża o współczynniku wilgotności powyżej 18 % obniżenie wagi wynosi dwa punkty procentowe dla każdego procenta wilgoci powyżej 16 %.

Dla celów niniejszego rozporządzenia waga słodu innego niż słód zielony określony w art. 10, którą należy uwzględniać przy obliczaniu kwoty płatności, to waga netto, jeżeli zawartość wilgoci jest nie wyższa niż 7 %. Jeżeli zawartość wilgoci przekracza 7 %, ale nie jest wyższa niż 8 %, przy obliczaniu kwoty płatności należy uwzględnić wagę netto słodu minus 1 %. Jeżeli zawartość wilgoci przekracza 8 %, obniżenie wagi wynosi dwa punkty procentowe dla każdego procenta wilgoci powyżej 7 %.

Wspólnotowa metoda odniesienia w celu określenia zawartości wilgoci w zbożach i słodzie przeznaczonych do produkcji napojów alkoholowych określonych w rozporządzeniu (EWG) nr 1188/81 jest przedstawiona w załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2731/75.".

2. Artykuł 10 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 10

Współczynnik obliczania równoważnika słodu wyrażonego w jęczmieniu określony w art. 7 rozporządzenia (EWG) nr 1188/81 wynosi 1,33.

Jeżeli jednak kontroli poddany został słód zielony o zawartości wilgoci między 43 a 47 %, współczynnik obliczania równoważnika słodu zielonego wyrażonego w słodzie z zawartością wilgoci 7 % wynosi 0,57.".

3. Artykuł 17 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 17

Dla celów art. 16:

a) »whisky zbożowa« oznacza whisky wyprodukowaną ze słodu i zbóż;

b) »whisky słodowa« oznacza whisky wyprodukowaną wyłącznie ze słodu;

c) »irlandzka whisky kategorii A« oznacza whisky wyprodukowaną wyłącznie ze słodu i zbóż, zawartość słodu wynosi mniej niż 30 %;

d) »irlandzka whisky kategorii B« oznacza whisky wyprodukowaną z jęczmienia i słodu, o co najmniej 30 % słodu;

e) procent zbóż różnych gatunków używanych do produkcji napojów alkoholowych określonych w art. 13 ust. 2 należy ustalić przy uwzględnieniu całkowitej ilości zbóż różnego gatunku używanych do produkcji napojów alkoholowych określonych w art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 1188/81."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 sierpnia 1983 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 lipca 1983 r.

W imieniu Komisji
Poul DALSAGER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 1.

(2) Dz.U. L 164 z 14.6.1982, str. 1.

(3) Dz.U. L 121 z 5.5.1981, str. 3.

(4) Dz.U. L 183 z 4.7.1981, str. 10.

(5) Dz.U. L 308 z 4.11.1982, str. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.