Rozporządzenie 2244/2002 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1622/2000 w zakresie wykorzystania kwasu winowego w produktach winiarskich

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.341.27

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2244/2002
z dnia 16 grudnia 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1622/2000 w zakresie wykorzystania kwasu winowego w produktach winiarskich

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2585/2001(2), w szczególności jego art. 46,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 zezwala na dodawanie kwasu winowego do pewnych produktów winiarskich.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1622/2000 z dnia 24 lipca 2000 r. ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia (WE) nr 1493/1999 w sprawie wspólnej organizacji rynku wina oraz ustanawiające wspólnotowy kodeks praktyk i procesów enologicznych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2066/2001(4), ustanawia w szczególności ograniczenia i wymagania odnoszące się do wykorzystania niektórych substancji zatwierdzonych rozporządzeniem (WE) nr 1493/1999.

(3) Kwas winowy, nazywany również kwasem L-winowym, i jego sole są jedynymi substancjami dopuszczonymi do celów zakwaszenia i odkwaszenia produktów winiarskich, ponieważ naturalnie występują w winogronach i winie.

(4) Międzynarodowe Biuro Winorośli i Wina przyjęło w czerwcu 2000 r. uchwałę aktualizującą w Międzynarodowym Kodeksie Enologicznym szczegółowy opis ustanawiający określanie właściwości i parametry czystości kwasu L-winowego, który można wykorzystać do produkcji wina, opis określa kwas winowy jako "naturalny kwas ekstrahowany z winogron". Te kryteria czystości są pełniejsze, niemniej jednak odpowiadają tym ustanowionym w dyrektywie Komisji 96/77/WE z dnia 2 grudnia 1996 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące(5), ostatnio zmienionej dyrektywą 2002/82/WE(6).

(5) W celu zapewnienia najwyższej jakości, w szczególności zachowania autentyczności i naturalnych właściwości wina, zgodnie z dobrą praktyką enologiczną, wymóg, że kwas winowy, który można wykorzystywać do produkcji wina musi być wytworzony w rolnictwie, biorąc pod uwagę wymogi Międzynarodowego Kodeksu Enologicznego Międzynarodowego Biura Winorośli i Wina, powinien zostać uwzględniony w rozporządzeniu (WE) nr 1622/2000.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 8 rozporządzenia (WE) nr 1622/2000 dodaje się następujący akapit:

"Kwas winowy, którego wykorzystanie określa się w pkt 1 lit. l) i m) załącznika IV i pkt 3 lit. k) i l) załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, nazywany również kwasem L-winowym, musi być pochodzenia rolniczego i ekstrahowany wyłącznie z produktów winiarskich. Musi spełniać kryteria czystości ustanowione w dyrektywie Komisji 96/77/WE(*).

______

(*) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1.

(2) Dz.U. L 345 z 29.12.2001, str. 10.

(3) Dz.U. L 194 z 31.7.2000, str. 1.

(4) Dz.U. L 278 z 23.10.2001, str. 9.

(5) Dz.U. L 339 z 30.12.1996, str. 1.

(6) Dz.U. L 292 z 28.10.2002, str. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.