Rozporządzenie 3450/93 zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 1767/82, (EWG) nr 2248/85, (EWG) nr 584/92, (EWG) nr 2164/92 oraz (EWG) nr 2219/92 w zakresie stosowania kodów Nomenklatury Scalonej dla niektórych serów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1993.316.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 grudnia 1993 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 3450/93
z dnia 16 grudnia 1993 r.
zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 1767/82, (EWG) nr 2248/85, (EWG) nr 584/92, (EWG) nr 2164/92 oraz (EWG) nr 2219/92 w zakresie stosowania kodów Nomenklatury Scalonej dla niektórych serów

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2071/92 (2), w szczególności jego art. 17 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2551/93 z dnia 10 sierpnia 1993 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (3) począwszy od 1 stycznia 1994 r. wprowadza zmiany do niektórych podpozycji kodu CN 0406 dotyczących serów;

począwszy od 1 stycznia 1994 r., w wyniku zmian podpozycji kodu CN 0406, następujące rozporządzenia powinny zostać zmienione:

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1767/82 z dnia 1 lipca 1982 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania specyficznych przywozowych opłat wyrównawczych w odniesieniu do niektórych przetworów mlecznych (4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2743/93 (5),

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2248/85 z dnia 25 lipca 1985 r. w sprawie szczegółowych zasad dotyczących pomocy administracyjnej dla wywozu niektórych serów objętych ograniczeniami kontyngentowymi, które kwalifikują się do specjalnego traktowania przy przywozie do Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej (6), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 222/88 (7),

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 584/92 z dnia 6 marca 1992 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych, uzgodnień przewidzianych w umowach przejściowych między Wspólnotą a Rzeczpospolitą Polską, Republiką Węgierską oraz Federacyjną Republiką Czech i Słowacji (8), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2658/93 (9),

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2164/92 z dnia 30 lipca 1992 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania szczególnych uzgodnień w sprawie dostaw przetworów mlecznych dla Wysp Kanaryjskich i ustanawiające przewidywany bilans dostaw (10), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1828/93 (11),

- rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2219/92 z dnia 30 lipca 1992 r. ustanawiające szczegółowe zasady stosowania szczególnych uzgodnień w sprawie dostaw przetworów mlecznych dla Madery i ustanawiające przewidywany bilans dostaw (12), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1732/93 (13),

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W lit. s), u) i v) załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 1767/82 kod CN 0406 90 89 zastępuje się kodami CN 0406 90 86, 0406 90 87 i 0406 90 88.

Artykuł  2

W załączniku I do rozporządzenia (EWG) nr 2248/85 kody CN ex 0406 90 89 Maasdam, ex 0406 90 77 Samsø oraz ex 0406 90 89 Svenbo zastępuje się odpowiednio kodami CN ex 0406 90 87 Maasdam, ex 0406 90 76 Samsø oraz ex 0406 90 87 Svenbo.

Artykuł  3

W lit. c) załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 584/92 kod CN 0406 90 89 zastępuje się kodami CN 0406 90 86, 0406 90 87 oraz 0406 90 88.

Artykuł  4

W rozporządzeniu (EWG) nr 2164/92 wprowadza się następujące zmiany:

1. W załączniku I kod CN 0406 90 77 zastępuje się kodami CN 0406 90 76 oraz 0406 90 78, a kod CN 0406 90 89 zastępuje się kodami CN 0406 90 86, 0406 90 87 oraz 0406 90 88.

2. W załączniku II dane dotyczące kodu CN 0406 90 77 zastępuje się danymi dotyczącymi kodów CN 0406 90 76 oraz 0406 90 78 zawartymi w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, a dane dotyczące kodu CN 0406 90 89 zastępuje się danymi dotyczącymi kodów CN 0406 90 86, 0406 90 87 oraz 0406 90 88 zawartymi w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  5

W załączniku II do rozporządzenia (EWG) nr 2219/92 dane dotyczące kodu CN 0406 90 77 zastępuje się danymi dotyczącymi kodów CN 0406 90 76 oraz 0406 90 78 zawartymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia, oraz dane dotyczące kodu CN 0406 90 89 zastępuje się danymi dotyczącymi kodów CN 0406 90 86, 0406 90 87 oraz 0406 90 88 zawartymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1994 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 grudnia 1993 r.

W imieniu Komisji
René STEICHEN
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(2) Dz.U. L 215 z 30.7.1992, str. 64.

(3) Dz.U. L 241 z 27.9.1993, str. 1.

(4) Dz.U. L 196 z 5.7.1982, str. 1.

(5) Dz.U. L 248 z 6.10.1993, str. 7.

(6) Dz.U. L 210 z 7.8.1985, str. 9.

(7) Dz.U. L 28 z 1.2.1988, str. 1.

(8) Dz.U. L 62 z 7.3.1992, str. 34.

(9) Dz.U. L 244 z 30.9.1993, str. 8.

(10) Dz.U. L 217 z 31.7.1992, str. 17.

(11) Dz.U. L 167 z 9.7.1993, str. 13.

(12) Dz.U. L 218 z 1.8.1992, str. 75.

(13) Dz.U. L 160 z 1.7.1993, str. 15.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

(w ECU/100 kg masy, jeżeli nie wskazano inaczej)
Kod CNWyszczególnienie towarówKod produktuUwagiWysokość pomocy
(1)(2)(3)(4)(5)
0406 90 76 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samsø:

- O zawartości tłuszczu w

suchej masie poniżej 39 %

0406 90 76 100(5)99,99
- O zawartości tłuszczu w

suchej masie 39 % lub

więcej, ale poniżej 55 %

0406 90 76 300(5)122,15
- O zawartość tłuszczu w

suchej masie 55 % lub

więcej

0406 90 76 500(5)122,15
0406 90 78 - - - - - - - Gouda:
- O zawartości tłuszczu w

suchej masie poniżej 39 %

04069078 100(5)99,99
- O zawartości tłuszczu w

suchej masie 39 % lub

więcej, ale poniżej 55 %

0406 90 78 300(5)122,15
- O zawartość tłuszczu w

suchej masie 55 % lub

więcej

0406 90 78 500(5)122,15
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

masy wody w substancji

beztłuszczowej

0406 90 86 - - - - - - - - Przekraczającej 47 %, ale

nieprzekraczającej 52 %:

- Sery produkowane z

serwatki

0406 90 86 100-
- Pozostałe:
- O zawartość tłuszczu

w suchej masie:

- Poniżej 5 %0406 90 86 200(5)80,77
- 5 % lub więcej, ale

poniżej 19 %

0406 90 86 300(5)88,56
- 19 % lub więcej,

ale poniżej 39 %

0406 90 86 400(5)99,99
- Powyżej 39 %0406 90 86 900(5)117,33
0406 90 87 - - - - - - - - Przekraczającej 52 %, ale

nieprzekraczającej 62 %:

- Sery produkowane z

serwatki:

0406 90 87 100-
- Pozostałe:
- O zawartość tłuszczu

w suchej masie:

- Poniżej 5 %0406 90 87 200(5)80,77
- 5 % lub więcej, ale

poniżej 19 %,

0406 90 87 300(5)88,56
- 19 % lub więcej, ale

poniżej 39 %,

0406 90 87 400(5)99,99
- Powyżej 39 %:
- Idiazabal, Manchego

i Roncal,

wyprodukowane

wyłącznie z mleka

owczego

0406 90 87 951(5)136,28
- Maasdam 0406 90 87 971(5)122,15
- Manouri, o zawartość

tłuszczu w masie 30

% lub więcej

0406 90 87 972(5)43,29
- Pozostałe0406 90 87 979(5)122,15
0406 90 88 - - - - - - - - Przekraczającej 62 %, ale

nieprzekraczającej 72 %:

- Sery produkowane z

serwatki

0406 90 88 100-
- Pozostałe:
- O zawartość tłuszczu

w suchej masie:

- Poniżej 5 % i o

zawartości suchej

masy 32 % lub więcej

0406 90 88 200(5)80,77
- 5 % lub więcej, ale

poniżej 19 % i o

zawartość suchej masy

32 % lub więcej

0406 90 88 300(5)88,56
- Pozostałe0406 90 88 900-

ZAŁĄCZNIK  II

(w ECU/100 kg masy, jeśli nie wskazano inaczej)
Kod CNWyszczególnienie towarówKod produktuUwagiWysokość pomocy
(1)(2)(3)(4)(5)
0406 90 76 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samsø:

99,99
0406 90 78 - - - - - - - Gouda:99,99
- - - - - - - Pozostałe sery, o

zawartości

masy wody w substancji

beztłuszczowej

0406 90 86 - - - - - - - - Przekraczającej 47 %,

ale nieprzekraczającej

52 %

- Sery produkowane z

serwatki

0406 90 86 100-
- Pozostałe:
- O zawartość tłuszczu

w suchej masie

- Poniżej 5 %0406 90 86 200(3)80,77
- 5 % lub więcej,

ale poniżej 19 %

0406 90 86 300(3)88,56
- 19 % lub więcej,

ale poniżej 39 %

0406 90 86 400(3)99,99
- Powyżej 39 % 0406 90 86 900(3)117,33
0406 90 87 - - - - - - - - Przekraczającej 52 %,

ale nieprzekraczającej

62 %

- Sery produkowane z

serwatki

0406 90 87 100-
- Pozostałe
- O zawartość tłuszczu

w suchej masie:

- Poniżej 5 %0406 90 87 200(3)80,77
- 5 % lub więcej, ale

poniżej 19 %

0406 90 87 300(3)88,56
- 19 % lub więcej, ale

poniżej 39 %,

0406 90 87 400(3)99,99
- Powyżej 39 %:
- Idiazabal,

Manchego i Roncal,

wyprodukowane

mleka owczego

0406 90 87 951(3)136,28
- Maasdam0406 90 87 971(3)122,15
- Manouri, o

zawartości łuszczu

w masie 30 % lub

więcej

0406 90 87 972(3)43,29
- Pozostałe0406 90 87 979(3)122,15
0406 90 88 - - - - - - - - Przekraczającej 62 %,

ale nieprzekraczającej

72 %

- Sery produkowane z

serwatki

0406 90 88 100-
- Pozostałe:
- O zawartości

tłuszczu w suchej

masie

- Poniżej 5 % i o

zawartości suchej

masy 32 % lub więcej

0406 90 88 200(3)80,77
- 5 % lub więcej, ale

poniżej 19 % io

zawartości suchej

masy 32 %lub więcej

0406 90 88 300(3)88,56
- Pozostałe0406 90 88 900-

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.