Rozporządzenie 996/2001 zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 1764/86, (EWG) nr 2319/89 i (EWG) nr 2320/89 ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla przetworów z pomidorów, gruszek i brzoskwiń objętych systemem pomocy produkcyjnej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2001.139.9

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 maja 2001 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 996/2001
z dnia 22 maja 2001 r.
zmieniające rozporządzenia (EWG) nr 1764/86, (EWG) nr 2319/89 i (EWG) nr 2320/89 ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla przetworów z pomidorów, gruszek i brzoskwiń objętych systemem pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2699/2000(2), w szczególności jego art. 6 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 2 rozporządzenia (WE) nr 2201/96 przewiduje system pomocy dla organizacji producentów, które dostarczają pomidorów, brzoskwiń i gruszkek do przetworzenia na produkty wymienione w załączniku I do tego rozporządzenia.

(2) Rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1764/86 z dnia 27 maja 1986 r. w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów opartych na pomidorach kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1593/98(4), (EWG) nr 2319/89 z dnia 28 lipca 1989 r. w sprawie minimalnych wymagań jakości dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i naturalnym soku owocowym korzystających z systemu pomocy produkcyjnej(5) oraz (EWG) nr 2320/89 z dnia 28 lipca 1989 r. w sprawie minimalnych wymogów jakości dla brzoskwiń w syropie i brzoskwiń w naturalnym soku owocowym w celu zastosowania systemu pomocy produkcyjnej(6) ustanawiają minimalne wymagania jakościowe dla wymienionych przetworów. Powyższe rozporządzenia powinny zostać zmienione w sposób uwzględniający zmiany do systemu pomocy wprowadzone rozporządzeniem Rady (WE) nr 2699/2000.

(3) Wymogi jakościowe ustanowione w rozporządzeniach (EWG) nr 1764/86, (EWG) nr 2319/89 i (EWG) nr 2320/89 są szczegółowymi zasadami stosowania, niezależnie od zasad ustanowionych rozporządzeniem Komisji (WE) nr 449/2001 z dnia 2 marca 2001 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 w odniesieniu do systemu pomocy dla przetworów owocowych i warzywnych(7), które uchyliło i zastąpiło rozporządzenie Komisji (WE) nr 504/97(8).

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1764/86 wprowadza się następujące zmiany:

1) Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać przetwory z pomidorów określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 449/2001.".

2) W art. 2, 3, 8, art. 10 ust. 3 lit a) oraz w art. 11 wyrażenie "rozporządzenie (WE) nr 504/97" zastępuje się wyrażeniem "rozporządzenie (WE) nr 449/2001".

Artykuł  2

W rozporządzeniu (EWG) nr 2319/89 wprowadza się następujące zmiany:

1) Tytuł otrzymuje brzmienie:

"ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla gruszek odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym objętych systemem pomocy produkcyjnej".

2) Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać konserwowane gruszki odmian Williams i Rocha w syropie i/lub naturalnym soku owocowym, zwane dalej »gruszkami w syropie i/lub naturalnym soku owocowym« określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 449/2001.".

Artykuł  3

W rozporządzeniu (EWG) nr 2320/89 wprowadza się następujące zmiany:

1) Tytuł otrzymuje brzmienie:

"ustanawiające minimalne wymagania jakościowe dla brzoskwiń w syropie i/lub naturalnym soku owocowym objętych systemem pomocy produkcyjnej".

2) Artykuł 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Niniejsze rozporządzenie ustanawia minimalne wymagania jakościowe, które muszą spełniać brzoskwinie konserwowane w syropie i/lub naturalnym soku owocowym, określone w art. 1 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 449/2001.".

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 maja 2001 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 9.

(3) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.

(4) Dz.U. L 208 z 29.7.1998, str. 17.

(5) Dz.U. L 220 z 29.7.1989, str. 51.

(6) Dz.U. L 220 z 29.7. 1989, str. 54.

(7) Dz.U. L 64 z 6.3.2001, str. 16.

(8) Dz.U. L 78 z 20.3.1997, str. 14.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.