Rozporządzenie 3987/87 zmieniające różne rozporządzenia zapewniające wspólne stosowanie wspólnej organizacji rynków w sektorach jaj i mięsa drobiowego w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1987.376.20

Akt jednorazowy
Wersja od: 31 grudnia 1987 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3987/87
z dnia 22 grudnia 1987 r.
zmieniające różne rozporządzenia zapewniające wspólne stosowanie wspólnej organizacji rynków w sektorach jaj i mięsa drobiowego w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3985/87 (2), w szczególności jego art. 15 ust. 1 akapit drugi,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3907/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze mięsa drobiowego (3), w szczególności jego art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 5 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 Komisja przeprowadza techniczne dostosowania aktów Wspólnoty odnoszących się do Nomenklatury Scalonej; zmiany w treści dotyczącej sektora mięsa drobiowego przeprowadzane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2777/75 (4), zgodnie z art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3907/87;

podstawowe rozporządzenie Rady (EWG) nr 2771/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj (5) zostało zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 4000/87 (6), dostosowującym, zgodnie z Nomenklaturą Scaloną, występujące tam wyszczególnienie towarów i pozycje taryfy;

szereg wspólnych rozporządzeń wykonawczych w sektorach mięsa drobiowego i jaj musi zostać dostosowanych technicznie oraz, w przypadku niektórych punktów treści dotyczących sektora mięsa drobiowego, należy wziąć pod uwagę zastosowanie nowej Nomenklatury Scalonej opartej na Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów, który zastąpić ma Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;

z uwagi na ilość i treść tekstów wymagających takich dostosowań wszystkie rozporządzenia mające zostać dostosowane powinny być zgrupowane w jednym rozporządzeniu zmieniającym;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2164/72 z dnia 3 października 1972 r. w sprawie zaniechania ustalania dodatkowych kwot w odniesieniu do przywozu jaj oraz ubitych kurcząt i gęsi z Bułgarii (7) otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzeń (EWG) nr 2771/75 i (EWG) nr 2777/75 nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu produktów pochodzących lub dostarczanych z Bułgarii:

Kod CN

Wyszczególnienie

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone

0207 10

Drób niecięty na kawałki, świeży lub schłodzony

Ptactwo z gatunku Gallus domesticus

0207 10 11

Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0207 10 15

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

02.070 10 19

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

Gęsi

0207 10 71

Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 10 79

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

Drób niecięty na kawałki, mrożony

0207 21

Ptactwo z gatunku Gallus domesticus

0207 21 10

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 21 90

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 23

Kaczki, gęsi i perliczki

Gęsi

0207 23 51

Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 23 59

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0407 00

Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane

Drobiu

0407 00 30

Inne (niż wylęgowe)

Artykuł 2

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 572/73 z dnia 26 lutego 1973 r. ustanawiającego produkty z jaj i mięsa drobiowego kwalifikujące się do ustalenia z góry refundacji wywozowych (8), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1916/86 (9), zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Artykuł 1 ust. 1 i ust. 2 część pierwsza rozporządzenia Rady (EWG) nr 2782/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie produkcji i obrotu jajami wylęgowymi i pisklętami drobiu hodowlanego (10), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3494/86 (11), otrzymuje brzmienie:

"1. 'Jaja wylęgowe' oznaczają jaja drobiu objęte podpozycją 0407 00 11 oraz 0407 00 19 Nomenklatury Scalonej przeznaczone do produkcji kurcząt, sklasyfikowane co do gatunku, kategorii i typu oraz oznaczone zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.

2. 'Pisklęta' oznaczają żywy drób, którego waga nie przekracza 185 gramów, objęte podpozycją 0105 11 i 0105 19 Nomenklatury Scalonej następujących kategorii."

Artykuł 4

Pierwsza część art. 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 109/80 z dnia 1 stycznia 1980 r. w sprawie stosowania najniższej stawki refundacji wywozowych dla niektórych produktów w sektorach jaj i mięsa drobiowego (12), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1475/80 (13), otrzymuje brzmienie:

"Fakt, że nie ustalono refundacji dla produktów objętych podpozycjami 0105 11 i 0105 19 oraz pozycjami 0207 (z wyjątkiem 0207 31, 0207 39 90 i 0207 50), 0407 i 0408 Nomenklatury Scalonej, które wywożone są do Stanów Zjednoczonych, nie jest brany pod uwagę."

Artykuł  5

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3652/81 z dnia 18 grudnia 1981 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wprowadzenia systemu świadectw o wcześniejszym wyznaczaniu zwrotów refundacji w sektorze mięsa drobiowego i jaj (14), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1917/86 (15), zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

_______

(1) Dz.U. L 256 z 7.09.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 14.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.

(6) Dz.U. L 377 z 31.12.1987, str. 42.

(7) Dz.U. L 232 z 12.10.1972, str. 3.

(8) Dz.U. L 56 z 1.03.1973, str. 6.

(9) Dz.U. L 165 z 21.06.1986, str. 19.

(10) Dz.U. L 282 z 11.11.1975, str. 100.

(11) Dz.U. L 332 z 18.11.1986, str. 1.

(12) Dz.U. L 14 z 19.01.1980, str. 30.

(13) Dz.U. L 147 z 13.06.1980, str. 15.

(14) Dz.U. L 364 z 19.12.1981, str. 19.

(15) Dz.U. L 165 z 21.06.1986, str. 19.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK
Kod CNWyszczególnienie
0105Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0105 19- - Pozostałe
- Pozostałe
0109 91 00- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0105 99- - Pozostałe
0207Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
0207 10- Drób niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- Drób niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0207 22- - Indyki
0207 23- - Kaczki, gęsi i perliczki
ex 0207 39- - Pozostałe, wyłączając wątroby drobiowe inne niż otłuszczone

wątroby gęsi lub kaczek (objęte podpozycją 0207 39 90)

- Kawałki drobiu i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41- - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
0207 42- - Z indyków
0207 43- - Z kaczek, gęsi lub perliczek
0207Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
- Kawałki drobiu i podroby (włączając wątroby), świeże lub chłodzone:
0207 31 00- - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
ex 0207 39- - Pozostałe:
0207 39 90- - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
0207 50- Wątroby drobiowe, mrożone
0207 50 10- - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
0207 50 90- Pozostałe
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 90- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71- - - - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek, solone lub w solance
0210 90 79- - - - - Pozostałe
0209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy (niewytapiany), świeży, chłodzony, mrożony, solony, w solance, suszony lub wędzony:
0209 00 90- Tłuszcz drobiowy
1501 00Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu, wytopiony, nawet wytłoczony lub poekstrakcyjny:
- Pozostały
1501 00 90- - Tłuszcz z drobiu
1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31- - Z indyków
1602 39- - Pozostałe
0407 00Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu
- - Wylęgowe (1):
0407 00 11- - - Indycze albo gęsie
0407 00 19- - - Pozostałe
0407 00 30- - Pozostałe:
- - - Nieprzetworzone
- - - W formie albuminy z jaj
0408Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11- - Suszone:
0408 11 10- - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0408 19- Pozostałe:
- - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0411 19 11- - - - Płynne
0411 19 19- - - - Mrożone
- Pozostałe
0408 91- - Suszone:
0408 91 10- - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0408 99- - Pozostałe
0408 99 10- - - Nadające się do spożycia przez ludzi
(1) Tylko jaja drobiu, które spełniają warunki określone w odpowiednich

przepisach wspólnotowych kwalifikują się do wprowadzenia w ramach tej

podpozycji."

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK
Kod CNWyszczególnienieKwota zabezpieczenia
ECU/100 kg netto
0105Drób żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O wadze nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus0,40
0105 19- - Pozostałe:
0105 19 10- - - Gęsi i indyki1,50
0105 19 90- - - Kaczki i perliczki0,40
- Pozostałe:
0105 91 00- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus2,00
0105 99- - Pozostałe2,00
0207Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, schłodzone i mrożone
0207 10- Drób nie cięty na kawałki, świeży i schłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11- - - Oskubane i bez jelit, z głowami i stopami, znany jako "kurczaki 83%"2,00
0207 10 15- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znany jako 'kurczaki 70%'

2,00
0207 10 19- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znany jako 'kurczaki 65%' lub inaczej prezentowane

2,00
- - Indyki:
0207 10 31- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znany jako 'indyki 80%'

2,80
0207 10 39- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znany jako 'indyki 73%' lub inaczej prezentowane

2,80
- - Kaczki
0207 10 51- - - Oskubane, bez krwi, bez jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i stopami,

znane jako 'kaczki 85%'

2,60
0207 10 55- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, żołądkami

i wątrobami, znane jako 'kaczki 70%'

2,60
0207 10 59- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, żołądków

i wątrób, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane

2,60
- - Gęsi
0207 10 71- - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i stopami, znane jako

'gęsi 82%'

3,00
0207 10 79- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, z lub bez serc i żołądków, znane

jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane

3,00
0207 10 90- - Perliczki3,30
- Drób nie cięty na kawałki, mrożony:
0207 21- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus2,00
0207 22- - Indyki2,80
0207 23- - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki:
0207 23 11- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, żołądkami

i wątrobami, znane jako 'kaczki 70%'

2,60
0207 23 19- - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, żołądków

i wątrób, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane

2,60
- - - Gęsi
0207 23 51- - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i stopami, znane jako

'gęsi 82%'

3,00
0207 23 59- - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane

3,00
0207 23 90- - - Perliczki3,30
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby (włączając wątroby), świeże lub schłodzone:
0207 39- - Pozostałe, nie włączając wątrób drobiowych innych niż otłuszczone wątroby gęsi

lub kaczek z podpozycji 0207 39 90

- - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
- - - - Kawałki:
0207 39 11- - - - - Bez kości5,40
- - - - - Z kością w:
0207 39 13- - - - - - Połówkach lub ćwiartkach3,00
0207 39 15- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 39 17- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł1,20
0207 39 21- - - - - - Piersi i ich kawałki4,00
0207 39 23- - - - - - Nogi i ich kawałki3,00
0207 39 25- - - - - - Pozostałe5,40
0207 39 27- - - - Podroby, inne niż wątroby1,20
- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31- - - - - Bez kości5,40
- - - - - Z kością w:
0207 39 33- - - - - - Połówkach lub ćwiartkach3,00
0207 39 35- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 39 37- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł1,20
0207 39 41- - - - - - Piersi i ich kawałki4,00
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43- - - - - - - Podudzia i ich kawałki3,00
0207 39 45- - - - - - - Pozostałe3,00
0207 39 47- - - - - - Pozostałe5,40
0207 39 51- - - - - Podroby, inne niż wątroby1,20
- - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - - Kawałki:
- - - - - Bez kości
0207 39 53- - - - - - Z gęsi5,40
0207 39 55- - - - - - Z kaczek i perliczek5,40
- - - - - Z kością w:
- - - - - - Połówkach lub ćwiartkach
0207 39 57- - - - - - - Z kaczek3,00
0207 39 61- - - - - - - Z gęsi3,00
0207 39 63- - - - - - - Z perliczek3,00
0207 39 65- - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 39 67- - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami

skrzydeł

1,20
- - - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 39 71- - - - - - - Z gęsi4,00
0207 39 73- - - - - - - Z kaczek i perliczek4,00
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 75- - - - - - - Z gęsi3,00
0207 39 77- - - - - - - Z kaczek i perliczek3,00
0207 39 81- - - - - - Kacze lub gęsie tusze4,00
0207 39 83- - - - - - Pozostałe5,40
0207 39 85- - - - Podroby, inne niż wątroby1,20
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41- - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
- - - Kawałki:
0207 41 10- - - - Bez kości5,40
- - - - Z kością w:
0207 41 11- - - - - Połówkach lub ćwiartkach3,00
0207 41 21- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 41 31- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł1,20
0207 41 41- - - - - Piersi i ich kawałki4,00
0207 41 51- - - - - Nogi i ich kawałki3,00
0207 41 71- - - - - Pozostałe5,40
0207 41 90- - - - Podroby, inne niż wątroby1,20
- - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10- - - - Bez kości5,40
- - - - Z kością w:
0207 42 11- - - - - Połówkach lub ćwiartkach3,00
0207 42 21- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 42 31- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł1,20
0207 42 41- - - - - Piersi i ich kawałki4,00
- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 42 51- - - - - - Podudzia i ich kawałki3,00
0207 42 59- - - - - - Pozostałe3,00
0207 42 71- - - - - Pozostałe5,40
0207 42 90- - - - Podroby, inne niż wątroby1,20
0207 43- - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości
0207 43 11- - - - - Z gęsi5,40
0207 43 15- - - - - - Z kaczek i perliczek5,40
- - - - Z kością w:
- - - - - Połówkach lub ćwiartkach
0207 43 21- - - - - - Z kaczek3,00
0207 43 23- - - - - - Z gęsi3,00
0207 43 25- - - - - - Z perliczek3,00
0207 43 31- - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców1,70
0207 43 41- - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł1,20
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 43 51- - - - - - Z gęsi4,00
0207 43 53- - - - - - Z kaczek i perliczek4,00
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 43 61- - - - - - Z gęsi3,00
0207 43 63- - - - - - Z kaczek i perliczek3,00
0207 43 71- - - - - Kacze lub gęsie tusze4,00
0207 43 81- - - - - Pozostałe5,40
0207 43 90- - - Podroby, inne niż wątroby1,20
0207Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, schłodzone i mrożone
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby (włączając wątroby), świeże lub schłodzone:
0207 31 00- - Otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek30,40
0207 39- - Pozostałe3,00
0207 39 90- - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek
0207 50- Wątroby drobiowe, mrożone
0207 50 10- - Otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek30,40
0207 50 90- - Pozostałe3,00
0210Mięso i jadalne podroby, solone, w solance, suszone lub wędzone, jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów:
0210 90- Pozostałe, włączając jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71- - - - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek, solone lub w solance30,40
0210 90 79- - - - - Pozostałe3,00
0209 00Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa i tłuszcz drobiowy (nie wytopiony), świeży, schłodzony, mrożony, solony, w solance, suszony lub wędzony:
0209 00 90- Tłuszcz drobiowy2,70
1501 00Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz drobiowy, wytopiony, wytłoczony czy też nie lub poekstrakcyjny:
- Pozostały
1501 90- - Tłuszcz drobiowy3,20
1602Inne przyrządzone bądź zakonserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z drobiu z pozycji 0105:
1602 31- - Z indyków
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa, lub podrobów(1)
1602 31 11- - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze5,60
1602 31 19- - - - Pozostałe5,60
1602 31 30- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów(1)3,20
1602 31 90- - - Pozostałe1,90
1602 39- - Pozostałe
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów(1)
1602 39 11- - - - Niegotowane5,60
1602 39 19- - - - Pozostałe5,60
1602 39 30- - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów(1)3,20
1602 39 90- - - Pozostałe1,90
0407 00Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane:
- Drobiu
- - Wylęgowe (2):
0407 00 11- - - Indycze lub gęsie0,80
0407 00 19- - - Pozostałe0,20
0407 00 30- - Pozostałe1,70
0408Jaja ptasie, bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane przez parowanie lub we wrzącej wodzie, formowane, mrożone lub zakonserwowane inaczej, zawierające lub nie dodatek cukru lub inne substancji słodzącej:
- Żółtka jaj:
0408 11- - suszone:
0408 11 10- - - nadające się do spożycia przez ludzi8,00
0408 19- - Pozostałe:
- - - nadające się do spożycia przez ludzi
0408 19 11- - - - ciekłe3,60
0408 19 19- - - - mrożone3,80
- Pozostałe:
0408 91- - suszone:
0408 91 10- - - nadające się do spożycia przez ludzi6,70
0408 99- - Pozostałe
0408 99 10- - - nadające się do spożycia przez ludzi1,80
(1) W celu określenia procentowej zawartości mięsa drobiowego pomija się wagę

kości.

(2) Tylko jaja drobiu, które spełniają warunki określone w odpowiednich zasadach

Wspólnoty kwalifikują się do wprowadzenia w ramach tej pozycji."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.