Decyzja 115/2017 (2018/808) zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia
Dz.U.UE.L.2018.142.13
Akt jednorazowyDECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 115/2017
z dnia 13 czerwca 2017 r.
zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia [2018/808]
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,
(1) Protokół 3 do Porozumienia EOG określa szczegółowe zasady handlu niektórymi produktami rolnymi i przetworzonymi produktami rolnymi między Umawiającymi się Stronami.
(2) Art. 2 ust. 2 protokołu 3 do Porozumienia EOG stanowi, że należności celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3 do Porozumienia EOG mogą zostać dostosowane przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji. Islandia i Unia Europejska uzgodniły zniesienie taryf celnych dla niektórych produktów wymienionych w protokole 3 do Porozumienia EOG. Koncesje te będą mieć zastosowanie wyłącznie do produktów pochodzących, odpowiednio, z Unii Europejskiej i z Islandii, w rozumieniu Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić protokół 3 do Porozumienia EOG,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W protokole 3 do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:
"Produkty ujęte w tabeli I, pochodzące z Islandii lub z Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia, podlegają stawkom celnym określonym, odpowiednio, w pkt 4a załącznika I do tabeli I i w pkt 1a załącznika II do tabeli I.".
Niniejsza decyzja wchodzi w życie dnia 14 czerwca 2017 r., pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG * lub w dniu wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów między Unią Europejską a Islandią w sprawie dodatkowych preferencji w handlu produktami rolnymi 1 , w zależności od tego, która z tych dat przypada później.
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
Claude MAERTEN | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
"4a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Islandii wynosi zero:
Kod CN | Uwagi |
0710 40 00 | |
0711 90 30 | |
ex 1302 20 10 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
ex 1302 20 90 | Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru |
1517 10 10 | |
1517 90 10 | |
1704 10 10 | |
1704 10 90 | |
1704 90 10 | |
1704 90 30 | |
1704 90 51 | |
1704 90 55 | |
1704 90 61 | |
1704 90 65 | |
1704 90 71 | |
1704 90 75 | |
1704 90 81 | |
1704 90 99 | |
1806 10 15 | |
1806 10 20 | |
1806 10 30 | |
1806 10 90 | |
1806 20 10 | |
1806 20 30 | |
1806 20 50 | |
1806 20 70 | |
1806 20 80 | |
1806 20 95 | |
1806 31 00 | |
1806 32 10 | |
1806 32 90 | |
1806 90 11 | |
1806 90 19 | |
1806 90 31 | |
1806 90 39 | |
1806 90 50 | |
1806 90 60 | |
1806 90 70 | |
1806 90 90 | |
1901 10 00 | |
1901 20 00 | |
1901 90 11 | |
1901 90 19 | |
1901 90 99 | |
1902 11 00 | |
1902 19 10 | |
1902 19 90 | |
1902 20 10 | |
1902 20 91 | |
1902 20 99 | |
1902 30 10 | |
1902 30 90 | |
1902 40 10 | |
1902 40 90 | |
1903 00 00 | |
1904 10 10 | |
1904 10 30 | |
1904 10 90 | |
1904 20 10 | |
1904 20 91 | |
1904 20 95 | |
1904 20 99 | |
1904 30 00 | |
1904 90 10 | |
1904 90 80 | |
1905 10 00 | |
1905 20 10 | |
1905 20 30 | |
1905 20 90 | |
1905 31 11 | |
1905 31 19 | |
1905 31 30 | |
1905 31 91 | |
1905 31 99 | |
1905 32 05 | |
1905 32 11 | |
1905 32 19 | |
1905 32 91 | |
1905 32 99 | |
1905 40 10 | |
1905 40 90 | |
1905 90 10 | |
1905 90 20 | |
1905 90 30 | |
1905 90 45 | |
1905 90 55 | |
1905 90 60 | |
1905 90 90 | |
2001 90 30 | |
2001 90 40 | |
2004 10 91 | |
2004 90 10 | |
2005 20 10 | |
2005 80 00 | |
ex 2006 00 38 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
ex 2006 00 99 | Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata) |
2007 10 10 | |
2007 10 91 | |
2007 10 99 | |
2007 91 10 | |
2007 91 30 | |
2007 91 90 | |
2007 99 10 | |
2007 99 20 | |
2007 99 31 | |
2007 99 33 | |
2007 99 35 | |
2007 99 39 | |
2007 99 50 | |
2007 99 93 | |
2007 99 97 | |
ex 2008 11 91 | Prażona |
2008 99 85 | |
2008 99 91 | |
ex 2101 12 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 12 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 20 92 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
ex 2101 20 98 | O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
2101 30 19 | |
2101 30 99 | |
2102 10 31 | |
2102 10 39 | |
2102 20 11 | |
2102 20 19 | |
2103 20 00 | |
2103 90 90 | |
2104 10 00 | |
2106 10 20 | |
2106 10 80 | |
2106 90 20 | |
2106 90 92 | |
2202 10 00 | |
2202 90 10 | |
2202 90 91 | |
2202 90 95 | |
2202 90 99 | |
2205 10 10 | |
2205 10 90 | |
2205 90 10 | |
2205 90 90 | |
2207 20 00 | |
2208 90 91 | |
2208 90 99 | |
2209 00 11 | |
2209 00 19 | |
2209 00 91 | |
2209 00 99 | |
2402 10 00 | |
2402 20 90 | |
2402 90 00 | |
2403 11 00 | |
2403 19 10 | |
2403 19 90 | |
2403 91 00 | |
2403 99 10 | |
2905 43 00 | |
2905 44 11 | |
2905 44 19 | |
2905 44 91 | |
2905 44 99 | |
3302 10 10 | |
3302 10 21 | |
3302 10 29 | |
3501 10 50 | |
3501 10 90 | |
3501 90 10 | |
3501 90 90 | |
3505 10 10 | |
3505 10 50 | |
3505 10 90 | |
3505 20 10 | |
3505 20 30 | |
3505 20 50 | |
3505 20 90 | |
3809 10 10 | |
3809 10 30 | |
3809 10 50 | |
3809 10 90 | |
3824 60 11 | |
3824 60 19 | |
3824 60 91 | |
3824 60 99" |
"8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2004 r. Jednakże kody taryf określone w ust. (4a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
ZAŁĄCZNIK II
"1a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej wynosi zero:
Kody taryfy celnej Islandii | Opis produktu |
0501.0000 | Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów |
0502 | Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki szczeciny lub sierści: |
0502.1000 | - Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści |
0502.9000 | - Pozostałe |
0505 | Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór: |
- Pióra, w rodzaju stosowanych do wypychania; puch: | |
0505.1001 | - - Pióra |
0505.1002 | - - Puch edredonów, oczyszczony |
0505.1003 | - - Inny puch |
0505.1009 | - - Pozostałe |
0505.9000 | - Pozostałe |
0507 | Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów: |
- Kość słoniowa; proszek i odpadki kości słoniowej: | |
0507.1001 | - - Zęby wielorybów |
0507.1009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe | |
0507.9001 | - - Fiszbiny |
0507.9002 | - - Pazury ptaków |
0507.9003 | - - Rogi owiec |
0507.9004 | - - Rogi bydła |
0507.9009 | - - Pozostałe |
0508.0000 | Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki |
0510.0000 | Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane |
ex 0710 | Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone: |
0710.4000 | - Kukurydza cukrowa |
ex 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: |
- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw: | |
0711.9002 | - - Kukurydza cukrowa |
ex 1302 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: |
- Soki i ekstrakty roślinne: | |
- - Pozostałe: | |
1302.1901 | - - - Do przetworów spożywczych |
1302.1909 | - - - Pozostałe |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany: | |
1302.2001 | - - Zawierającej 5 % masy lub więcej dodatku cukru |
1401 | Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe): |
1401.1000 | - Bambusy |
1401.2000 | - Trzcinopalmy rotang (rattan) |
1401.9000 | - Pozostałe |
1404 | Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1404.2000 | - Linters bawełniany |
- Pozostałe: | |
1404.9001 | - - Szyszki szczeci |
1404.9009 | - - Pozostałe |
ex 1517 | Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516: |
- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej: | |
1517.1001 | - - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
- Pozostałe: | |
1517.9002 | - - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka |
1517.9005 | - - Jadalne mieszaniny tłuszczów i olejów zwierzęcych lub roślinnych do stosowania jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy |
ex 1702 | Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: |
1702.5000 | - Fruktoza chemicznie czysta |
- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy: | |
1702.9004 | - - Maltoza chemicznie czysta |
1704 | Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: |
1704.1000 | - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem |
- Pozostałe: | |
1704.9001 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie 5 kg lub większej |
1704.9002 | - - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie mniejszej niż 5 kg |
1704.9003 | - - Formowany cukier dekoracyjny |
1704.9004 | - - Lukrecja z cukrem i wyroby z lukrecji |
1704.9005 | - - Cukierki z cukru, słodkie tabletki (pastylki), gdzie indziej niesklasyfikowane |
1704.9006 | - - Karmelki |
1704.9007 | - - Wyroby z gumy arabskiej |
1704.9008 | - - Wyroby cukiernicze niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1704.9009 | - - Pozostałe |
1806 | Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: |
- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
1806.1001 | - - Do wyrobu napojów |
1806.1009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg: | |
1806.2010 | - - Ciasto nugatowe w blokach o masie 5 kg lub większej |
1806.2020 | - - Proszek do robienia deserów |
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.2031 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.2039 | - - - Pozostałe |
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.2041 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.2049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
1806.2050 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
1806.2060 | - - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku |
1806.2090 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach | |
- - Nadziewane: | |
1806.3101 | - - - Czekolada nadziewana, w blokach, tabliczkach lub batonach |
1806.3109 | - - - Pozostałe |
- - Bez nadzienia: | |
1806.3201 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi wyłącznie pasta kakaowa, cukier i nie więcej niż 30 % masy masła kakaowego, w tabliczkach i batonach. |
1806.3202 | - - - Czekolada, w skład której wchodzi pasta kakaowa, cukier, masło kakaowe i mleko w proszku, w tabliczkach i batonach. |
1806.3203 | - - - Wyroby czekoladopodobne, w tabliczkach lub batonach |
1806.3209 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Substancje do wyrobu napojów: | |
1806.9011 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, zawierające co najmniej 5 % masy kakao w proszku, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, cukier lub inne substancje słodzące, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
1806.9012 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające kakao wraz z białkami lub innymi składnikami odżywczymi, a także witaminy, minerały, błonnik, substancje aromatyczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
1806.9019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
1806.9021 | - - - Proszek do robienia deserów; puddingów i zup |
1806.9022 | - - - Żywność specjalnie przygotowana dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
1806.9023 | - - - Jaja wielkanocne |
1806.9024 | - - - Sosy do lodów i »dipy« |
1806.9025 | - - - Pokryte lub powleczone rodzynki, orzechy, dmuchane ziarna, lukrecja, karmelki i galaretki |
1806.9026 | - - - Kremy czekoladowe (wyrób cukierniczy) |
1806.9027 | - - - Płatki śniadaniowe |
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.9041 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9049 | - - - - Pozostałe |
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami: | |
1806.9051 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9059 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostałe: | |
1806.9091 | - - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1806.9099 | - - - - Pozostałe |
1901 | Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające proszek kakaowy w stosunku wagowym mniejszym niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
1901.1000 | - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej |
- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905 | |
- - Zawierające 3 % lub więcej świeżego mleka w proszku, odtłuszczonego mleko w proszku, jaj, tłuszczu mlecznego (takiego jak masło), sera lub mięsa: | |
1901.2011 | - - - Do wyrobu pieczywa chrupkiego objętego pozycją 1905.1000 |
1901.2012 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
1901.2051 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
1901.2052 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
1901.2053 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
1901.2054 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2055 | - - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2056 | - - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
1901.2057 | - - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
1901.2058 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
1901.2059 | - - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
1901.2061 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
1901.2062 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, zawierających dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2063 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2064 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 |
1901.2065 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
1901.2066 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1901.2067 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091 |
1901.2068 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
- - Pozostałe: | |
1901.2071 | - - - Do wyrobu chrupkiego pieczywa objętego pozycją 1905.1000 |
1901.2072 | - - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000 |
1901.2073 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek |
1901.2074 | - - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek |
1901.2075 | - - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131 |
1901.2076 | - - - Do przygotowania wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209 |
1901.2077 | - - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000 |
1901.2078 | - - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych |
1901.2079 | - - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019 |
1901.2081 | - - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029 |
1901.2082 | - - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030 |
1901.2083 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9041 |
1901.2084 | - - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9049 |
1901.2085 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051 |
1901.2086 | - - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059 |
1901.2087 | - - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1901.2088 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.2089 | - - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099 |
- Pozostałe: | |
- - Substancje do wyrobu napojów: | |
1901.9021 | - - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących |
1901.9029 | - - - Pozostałe spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
1901.9031 | - - - Pozostałe substancje do napojów zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.9039 | - - - Pozostałe substancje do napojów |
1901.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1901.9099 | - - - Pozostałe |
ex 1902 | Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: |
- Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej: | |
1902.1100 | - - Zawierające jaja |
1902.1900 | - - Pozostałe |
- Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane: | |
- - Nadziewane przetworami z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych: | |
1902.2011 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
1902.2019 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane przetworami z kiełbas, mięsa, podrobów lub krwi lub ich mieszanin: | |
1902.2022 | - - - Zawierający od 3 % do 20 % masy włącznie kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi lub ich mieszanin |
1902.2029 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane serem: | |
1902.2031 | - - - Zawierające więcej niż 3 % masy sera |
1902.2039 | - - - Pozostałe |
- - Nadziewane mięsem i serem: | |
1902.2041 | - - - Zawierające więcej niż 20 % masy mięsa i sera |
1902.2042 | - - - Zawierające w sumie od 3 % do 20 % masy włącznie mięsa i sera |
1902.2049 | - - - Pozostałe |
1902.2050 | - - Pozostałe |
- Pozostałe makarony: | |
1902.3010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
1902.3021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
1902.3029 | - - - Pozostałe |
- - Z serem: | |
1902.3031 | - - - W proporcjach przekraczających 3 % masy |
1902.3039 | - - - Pozostałe |
- - Z mięsem i serem: | |
1902.3041 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy całkowitej włącznie |
1902.3049 | - - - Pozostałe |
1902.3050 | - - Pozostałe |
- Kuskus: | |
1902.4010 | - - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi |
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami: | |
1902.4021 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
1902.4029 | - - - Pozostałe |
1902.4030 | - - Pozostałe |
1903 | Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnej postaci: |
1903.0001 | - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
1903.0009 | - Pozostałe |
1904 | »Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłą-czone« |
- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | |
1904.1001 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
1904.1003 | - - Płatki śniadaniowe, zawierające więcej niż 10 % dodanego cukru |
1904.1004 | - - Pozostałe płatki śniadaniowe |
1904.1009 | - - Pozostałe |
- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznio-nych: | |
1904.2001 | - - Bazujące na zbożach spęcznionych, prażonych lub produktach zbożowych |
1904.2009 | - - Pozostałe |
- Pszenica spęczniona: | |
1904.3001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1904.3009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
1904.9001 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1904.9009 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
1905 | Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: |
1905.1000 | - Pieczywo chrupkie |
1905.2000 | - Piernik i podobne |
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle: | |
- - Słodkie herbatniki: | |
1905.3110 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
1905.3120 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
- - - Pozostałe: | |
1905.3131 | - - - - Pierniczki imbirowe |
1905.3132 | - - - - Słodkie herbatniki i ciastka, zawierające mniej niż 20 % masy cukru |
1905.3139 | - - - - Pozostałe słodkie herbatniki i ciastka |
- - Gofry i wafle: | |
1905.3201 | - - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao |
1905.3209 | - - - Pozostałe |
1905.4000 | - Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe |
- Pozostałe: | |
- - Pieczywo: | |
1905.9011 | - - - Z nadzieniem składającym się zasadniczo z masła lub innych przetworów mlecznych (np. masła czosnkowego) |
1905.9019 | - - - Pozostałe |
- - Herbatniki: | |
1905.9021 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1905.9029 | - - - Pozostałe |
1905.9030 | - - Pikantne i solone herbatniki |
- - Ciasta i ciastka oraz pieczywo cukiernicze: | |
1905.9041 | - - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu |
1905.9049 | - - - Pozostałe |
- - Zapiekanki w cieście, w tym pizza: | |
1905.9051 | - - - Zawierające mięso: |
1905.9059 | - - - Pozostałe |
1905.9060 | - - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp. |
- - Pozostałe | |
1905.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
1905.9099 | - - - Pozostałe |
ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym: |
- Pozostałe: | |
2001.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
2001.9002 | - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej |
ex 2001.9009 | - - Pozostałe zawierający rdzenie palmowe |
ex 2004 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone: |
- Ziemniaki: | |
2004.1001 | - - Mąka, mączka i płatki |
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: | |
2004.9001 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone: |
- Ziemniaki: | |
2005.2001 | - - Mąka, mączka i płatki |
2005.8000 | - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2006 | Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane) |
- Warzywa zamrożone: | |
2006.0011 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
- Pozostałe warzywa: | |
2006.0021 | - - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
2007 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej |
2007.1000 | - Przetwory homogenizowane |
- Pozostałe: | |
2007.9100 | - - Owoce cytrusowe |
2007.9900 | - - Pozostałe |
ex 2008 | Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem lub nie: | |
- - Orzeszki ziemne: | |
2008.1101 | - - - Masło orzechowe |
ex 2008.1109 | - - - Pozostałe, prażone |
- Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008.19: | |
2008.9100 | - - Rdzenie palmowe |
- - Pozostałe: | |
2008.9902 | - - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata) |
ex 2101 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy: | |
- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy: | |
2101.1201 | - - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej): | |
2101.2001 | - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi |
- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |
2101.3001 | - - Inne substytuty palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii; ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii |
2102 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia |
- Drożdże aktywne: | |
2102.1001 | - - Inne niż do wypieku chleba, z wyłączeniem drożdży do stosowania w paszy dla zwierząt |
2102.1009 | - - Pozostałe |
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe: | |
2102.2001 | - - Drożdże nieaktywne |
2102.2002 | - - Martwe glony jednokomórkowe |
2102.2003 | - - Do stosowania w paszy dla zwierząt |
2102.2009 | - - Pozostałe |
- Gotowe proszki do pieczenia: | |
2102.3001 | - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej |
2102.3009 | - - Pozostałe |
ex 2103 | Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: |
2103.2000 | - Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe |
- Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: | |
2103.3001 | - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
- Pozostałe: | |
2103.9010 | - - Przygotowane sosy warzywne na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
2103.9020 | - - Majonez |
2103.9030 | - - Sosy na bazie oliwy, gdzie indziej niesklasyfikowane (na przykład sosy remoulade) |
- - Zawierające mięso: | |
2103.9051 | - - - W proporcjach przekraczających 20 % masy |
2103.9052 | - - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie |
2103.9059 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2103.9091 | - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
2103.9099 | - - - Pozostałe |
2104 | Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: |
- Zupy i buliony oraz preparaty do nich: | |
2104.1001 | - - Preparaty sosów warzywnych na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego |
2104.1002 | - - Pozostałe zupy w proszku w opakowaniach o masie 5 kg lub większej |
2104.1003 | - - Zupy rybne w puszkach |
- - Pozostałe zupy: | |
2104.1011 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.1012 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.1019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2104.1021 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.1022 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.1029 | - - - Pozostałe |
- Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane: | |
2104.2001 | - - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy |
2104.2002 | - - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2104.2003 | - - Zawierające ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne |
2104.2009 | - - - Pozostałe |
ex 2106 | Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2106.1000 | - Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe |
- Pozostałe: | |
- - Soki owocowe, bardziej przetworzone lub zmieszane niż wymienione w pozycji 2009: | |
2106.9011 | - - - Niesfermentowane i bez dodatku cukru, w pojemnikach o masie 50 kg lub większej |
2106.9012 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego |
2106.9013 | - - - Pozostałe, w innych opakowaniach |
- - Preparaty do produkcji napojów: | |
2106.9023 | - - - Mieszanki roślin lub części roślin, nawet zmieszane z ekstraktami roślinnymi, do przygotowywania bulionów roślinnych |
2106.9024 | - - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych |
2106.9025 | - - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające białka lub inne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne |
2106.9026 | - - - Spreparowane substancje do napojów, z ekstraktu z żeńszenia zmieszanego z innymi składnikami, np. glukozą lub laktozą |
2106.9027 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów), bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego |
2106.9028 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek cukru |
2106.9029 | - - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek środka słodzącego |
- - - Preparaty alkoholowe o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do produkcji napojów: | |
2106.9031 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie |
2106.9032 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 2,25 % obj., do 15 % obj. włącznie |
2106.9033 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj., do 22 % obj. włącznie |
2106.9034 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22 % obj., do 32 % obj. włącznie |
2106.9035 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 32 % obj., do 40 % obj. włącznie |
2106.9036 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 40 % obj., do 50 % obj. włącznie |
2106.9037 | - - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 50 % obj., do 60 % obj. włącznie |
2106.9038 | - - - - Pozostałe |
2106.9039 | - - - Pozostałe |
- - Proszek do robienia deserów: | |
2106.9041 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
2106.9042 | - - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, niezawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj |
2106.9048 | - - - Pozostałe, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj |
2106.9049 | - - - Pozostałe, nie zawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj |
2106.9051 | - - Mieszaniny substancji chemicznych i żywności, takie jak sacharyna i laktoza, wykorzystywane jako substancja słodząca |
2106.9062 | - - Zupy owocowe i owsianki z owocami |
2106.9064 | - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie |
2106.9065 | - - Kapsułki z olejem z wątroby ryb i inne witaminy, gdzie indziej niesklasyfikowane |
2106.9066 | - - Suplementy żywnościowe, gdzie indziej niesklasyfikowane |
2106.9067 | - - Wegetariańska śmietana |
2106.9068 | - - Wegetariański ser |
- - Cukierki niezawierające cukru ani kakao: | |
2106.9071 | - - - Guma do żucia |
2106.9072 | - - - Pozostałe |
2106.9079 | - - Pozostałe |
2202 | Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009: |
- Wody, włącznie z wodami mineralnymi i gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane: | |
- - Napoje gazowane zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: | |
2202.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1019 | - - - Pozostałe |
- - Napoje gazowane nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego: | |
2202.1031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1039 | - - - Pozostałe |
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych: | |
2202.1041 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.1042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2202.1091 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.1097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.1099 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - z produktów mlecznych z innymi składnikami, pod warunkiem że te przetwory mleczne stanowią 75 % lub więcej masy, z wyłączeniem opakowania: | |
2202.9011 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9017 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9019 | - - - Pozostałe |
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych: | |
2202.9021 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9027 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9029 | - - - Pozostałe |
- - Napoje z soi: | |
2202.9031 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9037 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9039 | - - - Pozostałe |
- - Napoje z ryżu i/lub migdałów: | |
2202.9041 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9042 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9043 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9045 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9047 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9049 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2202.9091 | - - - W opakowaniach z tektury |
2202.9092 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2202.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2202.9094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2202.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2202.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2202.9097 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2202.9099 | - - - Pozostałe |
2203 | Piwo otrzymywane ze słodu: |
- Piwo ze słodu o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2203.0011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2203.0012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2203.0013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2203.0014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2203.0015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2203.0016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2203.0019 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
2203.0091 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2203.0092 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2203.0093 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2203.0094 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2203.0095 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2203.0096 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2203.0099 | - - Pozostałe |
2205 | Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi: |
- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2205.1011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1014 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1019 | - - - Pozostałe |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu włącznie, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
2205.1021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2205.1091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.1092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.1093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.1094 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2205.1095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.1096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.1099 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2205.9011 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9012 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9013 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła |
2205.9015 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9016 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9019 | - - - Pozostałe |
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji: | |
2205.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2205.9091 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2205.9092 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2205.9093 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2205.9095 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2205.9096 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2205.9099 | - - - Pozostałe |
ex 2207 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy: |
2207.2000 | - Alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy |
ex 2208 | Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe; |
- Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej: | |
2208.4011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.4012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.4013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.4014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.4015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.4016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.4019 | - - Pozostałe |
- Gin i gin Geneva: | |
- - Gin: | |
2208.5031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.5032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.5033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.5034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.5035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.5036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.5039 | - - - Pozostałe |
- - Gin Geneva: | |
2208.5041 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.5042 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.5043 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.5044 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.5045 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.5046 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.5049 | - - - Pozostałe |
- Wódka: | |
2208.6011 | - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.6012 | - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.6013 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.6014 | - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.6015 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.6016 | - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.6019 | - - Pozostałe |
- Likiery i kordiały: | |
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie: | |
2208.7021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.7022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.7023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.7024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.7025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.7026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.7029 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2208.7081 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.7082 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.7083 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.7084 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.7085 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.7086 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.7089 | - - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Aqua vitae (brennivín): | |
2208.9021 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.9022 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.9023 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.9024 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.9025 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.9026 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.9029 | - - - Pozostałe |
- - Aquavit: | |
2208.9031 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze stali |
2208.9032 | - - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium |
2208.9033 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml |
2208.9034 | - - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml |
2208.9035 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych |
2208.9036 | - - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych |
2208.9039 | - - - Pozostałe |
2209.0000 | Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego |
2402 | Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: |
- Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń: | |
2402.1001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.1009 | - - Pozostałe |
- Papierosy zawierające tytoń: | |
2402.2001 | - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.2009 | - - Pozostałe |
- Pozostałe: | |
- - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, z namiastek tytoniu: | |
2402.9011 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.9019 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2402.9091 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2402.9099 | - - - Pozostałe |
2403 | Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«; ekstrakty i esencje, z tytoniu: |
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji: | |
- - Tytoń do fajek wodnych wymieniony w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu: | |
2403.1101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.1109 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
2403.1901 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.1909 | - - - Pozostałe |
- - Tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«: | |
2403.9101 | - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9109 | - - - Pozostałe |
- - Pozostałe: | |
- - - Tabaka zawierająca solutio ammoniae: | |
2403.9911 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9919 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostała tabaka: | |
2403.9921 | - - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9929 | - - - - Pozostałe |
- - - Pozostałe: | |
2403.9992 | - - - - Imitacja tabaki |
2403.9993 | - - - - Imitacja tabaki do stosowania doustnego |
2403.9994 | - - - - Pozostałe, przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu |
2403.9999 | - - - - Pozostałe" |
"2) Kody taryf określone w pkt 1) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 lipca 2001 r. Kody taryf określone w pkt 1a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.