Decyzja 115/2017 (2018/808) zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.142.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 czerwca 2017 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG NR 115/2017
z dnia 13 czerwca 2017 r.
zmieniająca protokół 3 do Porozumienia EOG dotyczący produktów, o których mowa w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia [2018/808]

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym ("Porozumienie EOG"), w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół 3 do Porozumienia EOG określa szczegółowe zasady handlu niektórymi produktami rolnymi i przetworzonymi produktami rolnymi między Umawiającymi się Stronami.

(2) Art. 2 ust. 2 protokołu 3 do Porozumienia EOG stanowi, że należności celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3 do Porozumienia EOG mogą zostać dostosowane przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji. Islandia i Unia Europejska uzgodniły zniesienie taryf celnych dla niektórych produktów wymienionych w protokole 3 do Porozumienia EOG. Koncesje te będą mieć zastosowanie wyłącznie do produktów pochodzących, odpowiednio, z Unii Europejskiej i z Islandii, w rozumieniu Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić protokół 3 do Porozumienia EOG,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

W protokole 3 do Porozumienia EOG wprowadza się następujące zmiany:

1.
W art. 2 na końcu ust. 1 dodaje się akapit w brzmieniu:

"Produkty ujęte w tabeli I, pochodzące z Islandii lub z Unii Europejskiej, zgodnie z przepisami Regionalnej konwencji w sprawie paneurośródziemnomorskich preferencyjnych reguł pochodzenia, podlegają stawkom celnym określonym, odpowiednio, w pkt 4a załącznika I do tabeli I i w pkt 1a załącznika II do tabeli I.".

2.
Załącznik I do tabeli I zmienia się zgodnie z załącznikiem I do niniejszej decyzji.
3.
Załącznik II do tabeli I zmienia się zgodnie z załącznikiem II do niniejszej decyzji.
Artykuł 2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie dnia 14 czerwca 2017 r., pod warunkiem dokonania wszystkich notyfikacji przewidzianych w art. 103 ust. 1 Porozumienia EOG *  lub w dniu wejścia w życie Porozumienia w formie wymiany listów między Unią Europejską a Islandią w sprawie dodatkowych preferencji w handlu produktami rolnymi 1 , w zależności od tego, która z tych dat przypada później.

Artykuł 3

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG i w Suplemencie EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 czerwca 2017 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
Claude MAERTEN
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W załączniku I do tabeli I protokołu 3 do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:
1)
po ust. 4 dodaje się ustęp w brzmieniu:

"4a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Islandii wynosi zero:

Kod CNUwagi
0710 40 00
0711 90 30
ex 1302 20 10Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru
ex 1302 20 90Zawierające 5 % lub więcej masy dodatku cukru
1517 10 10
1517 90 10
1704 10 10
1704 10 90
1704 90 10
1704 90 30
1704 90 51
1704 90 55
1704 90 61
1704 90 65
1704 90 71
1704 90 75
1704 90 81
1704 90 99
1806 10 15
1806 10 20
1806 10 30
1806 10 90
1806 20 10
1806 20 30
1806 20 50
1806 20 70
1806 20 80
1806 20 95
1806 31 00
1806 32 10
1806 32 90
1806 90 11
1806 90 19
1806 90 31
1806 90 39
1806 90 50
1806 90 60
1806 90 70
1806 90 90
1901 10 00
1901 20 00
1901 90 11
1901 90 19
1901 90 99
1902 11 00
1902 19 10
1902 19 90
1902 20 10
1902 20 91
1902 20 99
1902 30 10
1902 30 90
1902 40 10
1902 40 90
1903 00 00
1904 10 10
1904 10 30
1904 10 90
1904 20 10
1904 20 91
1904 20 95
1904 20 99
1904 30 00
1904 90 10
1904 90 80
1905 10 00
1905 20 10
1905 20 30
1905 20 90
1905 31 11
1905 31 19
1905 31 30
1905 31 91
1905 31 99
1905 32 05
1905 32 11
1905 32 19
1905 32 91
1905 32 99
1905 40 10
1905 40 90
1905 90 10
1905 90 20
1905 90 30
1905 90 45
1905 90 55
1905 90 60
1905 90 90
2001 90 30
2001 90 40
2004 10 91
2004 90 10
2005 20 10
2005 80 00
ex 2006 00 38Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata)
ex 2006 00 99Kukurydza cukrowa (Zea Mays var. saccharata)
2007 10 10
2007 10 91
2007 10 99
2007 91 10
2007 91 30
2007 91 90
2007 99 10
2007 99 20
2007 99 31
2007 99 33
2007 99 35
2007 99 39
2007 99 50
2007 99 93
2007 99 97
ex 2008 11 91Prażona
2008 99 85
2008 99 91
ex 2101 12 92O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
ex 2101 12 98O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
ex 2101 20 92O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
ex 2101 20 98O zawartości 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białek mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
2101 30 19
2101 30 99
2102 10 31
2102 10 39
2102 20 11
2102 20 19
2103 20 00
2103 90 90
2104 10 00
2106 10 20
2106 10 80
2106 90 20
2106 90 92
2202 10 00
2202 90 10
2202 90 91
2202 90 95
2202 90 99
2205 10 10
2205 10 90
2205 90 10
2205 90 90
2207 20 00
2208 90 91
2208 90 99
2209 00 11
2209 00 19
2209 00 91
2209 00 99
2402 10 00
2402 20 90
2402 90 00
2403 11 00
2403 19 10
2403 19 90
2403 91 00
2403 99 10
2905 43 00
2905 44 11
2905 44 19
2905 44 91
2905 44 99
3302 10 10
3302 10 21
3302 10 29
3501 10 50
3501 10 90
3501 90 10
3501 90 90
3505 10 10
3505 10 50
3505 10 90
3505 20 10
3505 20 30
3505 20 50
3505 20 90
3809 10 10
3809 10 30
3809 10 50
3809 10 90
3824 60 11
3824 60 19
3824 60 91
3824 60 99"
2)
ust. 8 otrzymuje brzmienie:

"8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2004 r. Jednakże kody taryf określone w ust. (4a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Unii Europejskiej w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".

ZAŁĄCZNIK  II

W załączniku II do tabeli I protokołu 3 do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:
1)
po ust. 1 dodaje się ustęp w brzmieniu:

"1a) Wysokość cła mającego zastosowanie do następujących produktów pochodzących z Unii Europejskiej wynosi zero:

Kody taryfy celnej IslandiiOpis produktu
0501.0000Włosy ludzkie nieobrobione, nawet myte lub odtłuszczone; odpadki ludzkich włosów
0502Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki szczeciny lub sierści:
0502.1000- Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki szczeciny lub sierści
0502.9000- Pozostałe
0505Skóry i pozostałe części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet z przystrzyżonymi końcami) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki piór lub części piór:
- Pióra, w rodzaju stosowanych do wypychania; puch:
0505.1001- - Pióra
0505.1002- - Puch edredonów, oczyszczony
0505.1003- - Inny puch
0505.1009- - Pozostałe
0505.9000- Pozostałe
0507Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów:
- Kość słoniowa; proszek i odpadki kości słoniowej:
0507.1001- - Zęby wielorybów
0507.1009- - Pozostałe
- Pozostałe
0507.9001- - Fiszbiny
0507.9002- - Pazury ptaków
0507.9003- - Rogi owiec
0507.9004- - Rogi bydła
0507.9009- - Pozostałe
0508.0000Koral i podobne materiały, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieobrobione inaczej; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i kości sepii, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu, proszek i ich odpadki
0510.0000Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane
ex 0710Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710.4000- Kukurydza cukrowa
ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
- Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
0711.9002- - Kukurydza cukrowa
ex 1302Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
- - Pozostałe:
1302.1901- - - Do przetworów spożywczych
1302.1909- - - Pozostałe
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany:
1302.2001- - Zawierającej 5 % masy lub więcej dodatku cukru
1401Materiały roślinne, w rodzaju stosowanych głównie do wyplatania (na przykład bambus, trzcinopalmy rotang (rattan), trzciny, sitowie, łoziny, rafia, słoma zbożowa czyszczona, bielona lub barwiona i łyko lipowe):
1401.1000- Bambusy
1401.2000- Trzcinopalmy rotang (rattan)
1401.9000- Pozostałe
1404Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1404.2000- Linters bawełniany
- Pozostałe:
1404.9001- - Szyszki szczeci
1404.9009- - Pozostałe
ex 1517Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516:
- Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517.1001- - Zawierająca więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka
- Pozostałe:
1517.9002- - Zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów mleka
1517.9005- - Jadalne mieszaniny tłuszczów i olejów zwierzęcych lub roślinnych do stosowania jako preparaty zapobiegające przyleganiu do formy
ex 1702Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702.5000- Fruktoza chemicznie czysta
- Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50 % masy fruktozy:
1702.9004- - Maltoza chemicznie czysta
1704Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao:
1704.1000- Guma do żucia, nawet pokryta cukrem
- Pozostałe:
1704.9001- - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie 5 kg lub większej
1704.9002- - Pasta ze zmielonych migdałów z dodatkiem cukru i percepan (sztuczna pasta migdałowa) w porcjach o masie mniejszej niż 5 kg
1704.9003- - Formowany cukier dekoracyjny
1704.9004- - Lukrecja z cukrem i wyroby z lukrecji
1704.9005- - Cukierki z cukru, słodkie tabletki (pastylki), gdzie indziej niesklasyfikowane
1704.9006- - Karmelki
1704.9007- - Wyroby z gumy arabskiej
1704.9008- - Wyroby cukiernicze niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu
1704.9009- - Pozostałe
1806Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806.1001- - Do wyrobu napojów
1806.1009- - Pozostałe
- Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o zawartości przekraczającej 2 kg:
1806.2010- - Ciasto nugatowe w blokach o masie 5 kg lub większej
1806.2020- - Proszek do robienia deserów
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami:
1806.2031- - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1806.2039- - - Pozostałe
- - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami:
1806.2041- - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1806.2049- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1806.2050- - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku
1806.2060- - - Pozostałe przetwory, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku
1806.2090- - - Pozostałe
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach
- - Nadziewane:
1806.3101- - - Czekolada nadziewana, w blokach, tabliczkach lub batonach
1806.3109- - - Pozostałe
- - Bez nadzienia:
1806.3201- - - Czekolada, w skład której wchodzi wyłącznie pasta kakaowa, cukier i nie więcej niż 30 % masy masła kakaowego, w tabliczkach i batonach.
1806.3202- - - Czekolada, w skład której wchodzi pasta kakaowa, cukier, masło kakaowe i mleko w proszku, w tabliczkach i batonach.
1806.3203- - - Wyroby czekoladopodobne, w tabliczkach lub batonach
1806.3209- - - Pozostałe
- Pozostałe:
- - Substancje do wyrobu napojów:
1806.9011- - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, zawierające co najmniej 5 % masy kakao w proszku, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, cukier lub inne substancje słodzące, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących
1806.9012- - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające kakao wraz z białkami lub innymi składnikami odżywczymi, a także witaminy, minerały, błonnik, substancje aromatyczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe
1806.9019- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1806.9021- - - Proszek do robienia deserów; puddingów i zup
1806.9022- - - Żywność specjalnie przygotowana dla niemowląt lub do celów dietetycznych
1806.9023- - - Jaja wielkanocne
1806.9024- - - Sosy do lodów i »dipy«
1806.9025- - - Pokryte lub powleczone rodzynki, orzechy, dmuchane ziarna, lukrecja, karmelki i galaretki
1806.9026- - - Kremy czekoladowe (wyrób cukierniczy)
1806.9027- - - Płatki śniadaniowe
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierający 30 % masy lub więcej świeżego mleka w proszku lub odtłuszczonego mleka w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami:
1806.9041- - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1806.9049- - - - Pozostałe
- - - Proszek kakaowy, z wyłączeniem produktów objętych pozycją 1901, zawierające mniej niż 30 % masy pełnego mleka w proszku lub mleka odtłuszczonego w proszku, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, ale niezmieszany z innymi substancjami:
1806.9051- - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1806.9059- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1806.9091- - - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1806.9099- - - - Pozostałe
1901Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające proszku kakaowego lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające proszek kakaowy w stosunku wagowym mniejszym niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901.1000- Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży detalicznej
- Mieszaniny i ciasta do wytworzenia wyrobów piekarniczych z pozycji 1905
- - Zawierające 3 % lub więcej świeżego mleka w proszku, odtłuszczonego mleko w proszku, jaj, tłuszczu mlecznego (takiego jak masło), sera lub mięsa:
1901.2011- - - Do wyrobu pieczywa chrupkiego objętego pozycją 1905.1000
1901.2012- - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000
1901.2051- - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek
1901.2052- - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek
1901.2053- - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131
1901.2054- - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1901.2055- - - Do wyrobu wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego
1901.2056- - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000
1901.2057- - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych
1901.2058- - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019
1901.2059- - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029
1901.2061- - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030
1901.2062- - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, zawierających dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1901.2063- - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycjami 1905.9041 i 1905.9049, bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego
1901.2064- - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051
1901.2065- - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059
1901.2066- - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp.
1901.2067- - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091
1901.2068- - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099
- - Pozostałe:
1901.2071- - - Do wyrobu chrupkiego pieczywa objętego pozycją 1905.1000
1901.2072- - - Do wyrobu piernika i podobnych wyrobów objętych pozycją 1905.2000
1901.2073- - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3110, w tym ciasteczek
1901.2074- - - Do przygotowania słodkich herbatników objętych pozycjami 1905.3120, w tym ciasteczek
1901.2075- - - Do wyrobu pierniczków imbirowych objętych pozycją 1905.3131
1901.2076- - - Do przygotowania wafli i gofrów objętych pozycjami 1905.3201 i 1905.3209
1901.2077- - - Do przygotowania sucharków, tostów i podobnych wyrobów opiekanych objętych pozycją 1905.4000
1901.2078- - - Do przygotowania pieczywa objętego pozycją 1905.9011, z nadzieniem na bazie masła lub innych przetworów mlecznych
1901.2079- - - Do wyrobu pieczywa objętego pozycją 1905.9019
1901.2081- - - Do przygotowania herbatników objętych pozycjami 1905.9021 i 1905.9029
1901.2082- - - Do wyrobu pikantnych i solonych herbatników objętych pozycją 1905.9030
1901.2083- - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9041
1901.2084- - - Do wyrobu ciast i ciastek oraz pieczywa cukierniczego objętych pozycją 1905.9049
1901.2085- - - Mieszaniny i ciasta zawierające mięso, do przygotowania zapiekanek w cieście, w tym pizzy, objętych pozycją 1905.9051
1901.2086- - - Mieszaniny i ciasta zawierające składniki inne niż mięso, do przygotowania pizzy i podobnych wyrobów, objętych pozycją 1905.9059
1901.2087- - - Do przygotowanie przekąsek, takich jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp.
1901.2088- - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9091, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1901.2089- - - Do wyrobu produktów objętych pozycją 1905.9099
- Pozostałe:
- - Substancje do wyrobu napojów:
1901.9021- - - Spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane, z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej, w uzupełnieniu do innych składników podrzędnych i substancji aromatyzujących
1901.9029- - - Pozostałe spreparowane substancje do napojów na bazie towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niesklasyfikowane
1901.9031- - - Pozostałe substancje do napojów zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1901.9039- - - Pozostałe substancje do napojów
1901.9091- - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1901.9099- - - Pozostałe
ex 1902Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany:
- Makarony niepoddane obróbce cieplnej, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902.1100- - Zawierające jaja
1902.1900- - Pozostałe
- Makarony nadziewane, nawet poddane obróbce cieplnej lub inaczej przygotowane:
- - Nadziewane przetworami z ryb, skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych:
1902.2011- - - W proporcjach przekraczających 20 % masy
1902.2019- - - Pozostałe
- - Nadziewane przetworami z kiełbas, mięsa, podrobów lub krwi lub ich mieszanin:
1902.2022- - - Zawierający od 3 % do 20 % masy włącznie kiełbasy, mięsa, podrobów, krwi lub ich mieszanin
1902.2029- - - Pozostałe
- - Nadziewane serem:
1902.2031- - - Zawierające więcej niż 3 % masy sera
1902.2039- - - Pozostałe
- - Nadziewane mięsem i serem:
1902.2041- - - Zawierające więcej niż 20 % masy mięsa i sera
1902.2042- - - Zawierające w sumie od 3 % do 20 % masy włącznie mięsa i sera
1902.2049- - - Pozostałe
1902.2050- - Pozostałe
- Pozostałe makarony:
1902.3010- - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami:
1902.3021- - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie
1902.3029- - - Pozostałe
- - Z serem:
1902.3031- - - W proporcjach przekraczających 3 % masy
1902.3039- - - Pozostałe
- - Z mięsem i serem:
1902.3041- - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy całkowitej włącznie
1902.3049- - - Pozostałe
1902.3050- - Pozostałe
- Kuskus:
1902.4010- - Z rybami, skorupiakami, mięczakami i innymi bezkręgowcami wodnymi
- - Z kiełbasami, mięsem, podrobami, krwią lub ich mieszaninami:
1902.4021- - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie
1902.4029- - - Pozostałe
1902.4030- - Pozostałe
1903Tapioka i jej substytuty sporządzone ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, wysiewek lub w podobnej postaci:
1903.0001- W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej
1903.0009- Pozostałe
1904»Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłą-czone«
- Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:
1904.1001- - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp.
1904.1003- - Płatki śniadaniowe, zawierające więcej niż 10 % dodanego cukru
1904.1004- - Pozostałe płatki śniadaniowe
1904.1009- - Pozostałe
- Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych płatków zbożowych lub zbóż spęcznio-nych:
1904.2001- - Bazujące na zbożach spęcznionych, prażonych lub produktach zbożowych
1904.2009- - Pozostałe
- Pszenica spęczniona:
1904.3001- - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
1904.3009- - Pozostałe
- Pozostałe:
1904.9001- - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
1904.9009- - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
1905Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905.1000- Pieczywo chrupkie
1905.2000- Piernik i podobne
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
- - Słodkie herbatniki:
1905.3110- - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao
1905.3120- - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu
- - - Pozostałe:
1905.3131- - - - Pierniczki imbirowe
1905.3132- - - - Słodkie herbatniki i ciastka, zawierające mniej niż 20 % masy cukru
1905.3139- - - - Pozostałe słodkie herbatniki i ciastka
- - Gofry i wafle:
1905.3201- - - Powleczone lub pokryte czekoladą lub polewami zawierającymi kakao
1905.3209- - - Pozostałe
1905.4000- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe
- Pozostałe:
- - Pieczywo:
1905.9011- - - Z nadzieniem składającym się zasadniczo z masła lub innych przetworów mlecznych (np. masła czosnkowego)
1905.9019- - - Pozostałe
- - Herbatniki:
1905.9021- - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu
1905.9029- - - Pozostałe
1905.9030- - Pikantne i solone herbatniki
- - Ciasta i ciastka oraz pieczywo cukiernicze:
1905.9041- - - Niezawierające glutenu ani białka, produkowane specjalnie dla alergików i osób z zaburzeniami metabolizmu
1905.9049- - - Pozostałe
- - Zapiekanki w cieście, w tym pizza:
1905.9051- - - Zawierające mięso:
1905.9059- - - Pozostałe
1905.9060- - Przekąski, takie jak płatki, świderki, krążki, stożki, paluszki itp.
- - Pozostałe
1905.9091- - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
1905.9099- - - Pozostałe
ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym:
- Pozostałe:
2001.9001- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
2001.9002- - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej
ex 2001.9009- - Pozostałe zawierający rdzenie palmowe
ex 2004Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone:
- Ziemniaki:
2004.1001- - Mąka, mączka i płatki
- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004.9001- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone:
- Ziemniaki:
2005.2001- - Mąka, mączka i płatki
2005.8000- Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
ex 2006Owoce, orzechy, skórka owocowa i inne części roślin, zakonserwowane w cukrze (osączone, lukrowane lub kandyzowane)
- Warzywa zamrożone:
2006.0011- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
- Pozostałe warzywa:
2006.0021- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
2007Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
2007.1000- Przetwory homogenizowane
- Pozostałe:
2007.9100- - Owoce cytrusowe
2007.9900- - Pozostałe
ex 2008Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i pozostałe nasiona, nawet zmieszane razem lub nie:
- - Orzeszki ziemne:
2008.1101- - - Masło orzechowe
ex 2008.1109- - - Pozostałe, prażone
- Pozostałe, włączając mieszanki, inne niż objęte podpozycją 2008.19:
2008.9100- - Rdzenie palmowe
- - Pozostałe:
2008.9902- - - Kukurydza inna niż kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata)
ex 2101Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie kawy:
- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy:
2101.1201- - - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) i przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, lub na bazie herbaty, lub maté (herbaty paragwajskiej):
2101.2001- - Zawierające 1,5 % masy lub więcej tłuszczu mlecznego, 2,5 % lub więcej białka mleka, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi
- Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
2101.3001- - Inne substytuty palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii; ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów palonej kawy z wyłączeniem palonej cykorii
2102Drożdże (aktywne lub nieaktywne); pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia
- Drożdże aktywne:
2102.1001- - Inne niż do wypieku chleba, z wyłączeniem drożdży do stosowania w paszy dla zwierząt
2102.1009- - Pozostałe
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe:
2102.2001- - Drożdże nieaktywne
2102.2002- - Martwe glony jednokomórkowe
2102.2003- - Do stosowania w paszy dla zwierząt
2102.2009- - Pozostałe
- Gotowe proszki do pieczenia:
2102.3001- - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej
2102.3009- - Pozostałe
ex 2103Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103.2000- Ketchup pomidorowy i pozostałe sosy pomidorowe
- Mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103.3001- - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
- Pozostałe:
2103.9010- - Przygotowane sosy warzywne na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego
2103.9020- - Majonez
2103.9030- - Sosy na bazie oliwy, gdzie indziej niesklasyfikowane (na przykład sosy remoulade)
- - Zawierające mięso:
2103.9051- - - W proporcjach przekraczających 20 % masy
2103.9052- - - W stosunku wagowym od 3 % do 20 % masy włącznie
2103.9059- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2103.9091- - - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
2103.9099- - - Pozostałe
2104Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:
- Zupy i buliony oraz preparaty do nich:
2104.1001- - Preparaty sosów warzywnych na bazie mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego
2104.1002- - Pozostałe zupy w proszku w opakowaniach o masie 5 kg lub większej
2104.1003- - Zupy rybne w puszkach
- - Pozostałe zupy:
2104.1011- - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy
2104.1012- - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
2104.1019- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2104.1021- - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy
2104.1022- - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
2104.1029- - - Pozostałe
- Złożone przetwory spożywcze, homogenizowane:
2104.2001- - - Zawierające mięso w proporcjach przekraczających 20 % masy
2104.2002- - - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
2104.2003- - Zawierające ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne
2104.2009- - - Pozostałe
ex 2106Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106.1000- Koncentraty białkowe i teksturowane substancje białkowe
- Pozostałe:
- - Soki owocowe, bardziej przetworzone lub zmieszane niż wymienione w pozycji 2009:
2106.9011- - - Niesfermentowane i bez dodatku cukru, w pojemnikach o masie 50 kg lub większej
2106.9012- - - Pozostałe, w innych opakowaniach, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
2106.9013- - - Pozostałe, w innych opakowaniach
- - Preparaty do produkcji napojów:
2106.9023- - - Mieszanki roślin lub części roślin, nawet zmieszane z ekstraktami roślinnymi, do przygotowywania bulionów roślinnych
2106.9024- - - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych
2106.9025- - - Spreparowane substancje do napojów, zawierające białka lub inne składniki odżywcze, a także witaminy, minerały, błonnik, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne
2106.9026- - - Spreparowane substancje do napojów, z ekstraktu z żeńszenia zmieszanego z innymi składnikami, np. glukozą lub laktozą
2106.9027- - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów), bez dodatku cukru lub innego środka słodzącego
2106.9028- - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek cukru
2106.9029- - - Preparaty bezalkoholowe (koncentraty ekstraktów) zawierające dodatek środka słodzącego
- - - Preparaty alkoholowe o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do produkcji napojów:
2106.9031- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie
2106.9032- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 2,25 % obj., do 15 % obj. włącznie
2106.9033- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15 % obj., do 22 % obj. włącznie
2106.9034- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22 % obj., do 32 % obj. włącznie
2106.9035- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 32 % obj., do 40 % obj. włącznie
2106.9036- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 40 % obj., do 50 % obj. włącznie
2106.9037- - - - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 50 % obj., do 60 % obj. włącznie
2106.9038- - - - Pozostałe
2106.9039- - - Pozostałe
- - Proszek do robienia deserów:
2106.9041- - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj
2106.9042- - - W opakowaniach do sprzedaży detalicznej o masie 5 kg lub mniejszej, niezawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj
2106.9048- - - Pozostałe, zawierające mleko w proszku, białko jaj lub żółtka jaj
2106.9049- - - Pozostałe, nie zawierające mleka w proszku, białka jaj lub żółtek jaj
2106.9051- - Mieszaniny substancji chemicznych i żywności, takie jak sacharyna i laktoza, wykorzystywane jako substancja słodząca
2106.9062- - Zupy owocowe i owsianki z owocami
2106.9064- - Zawierające mięso w proporcji od 3 % do 20 % masy włącznie
2106.9065- - Kapsułki z olejem z wątroby ryb i inne witaminy, gdzie indziej niesklasyfikowane
2106.9066- - Suplementy żywnościowe, gdzie indziej niesklasyfikowane
2106.9067- - Wegetariańska śmietana
2106.9068- - Wegetariański ser
- - Cukierki niezawierające cukru ani kakao:
2106.9071- - - Guma do żucia
2106.9072- - - Pozostałe
2106.9079- - Pozostałe
2202Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
- Wody, włącznie z wodami mineralnymi i gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub wody aromatyzowane:
- - Napoje gazowane zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
2202.1011- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.1012- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.1013- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.1014- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.1015- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.1016- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.1019- - - Pozostałe
- - Napoje gazowane nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
2202.1031- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.1032- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.1033- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.1034- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.1035- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.1036- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.1039- - - Pozostałe
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych:
2202.1041- - - W opakowaniach z tektury
2202.1042- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.1043- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.1044- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.1045- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.1046- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.1047- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.1049- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2202.1091- - - W opakowaniach z tektury
2202.1092- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.1093- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.1094- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.1095- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.1096- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.1097- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.1099- - - Pozostałe
- Pozostałe:
- - z produktów mlecznych z innymi składnikami, pod warunkiem że te przetwory mleczne stanowią 75 % lub więcej masy, z wyłączeniem opakowania:
2202.9011- - - W opakowaniach z tektury
2202.9012- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.9013- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.9014- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.9015- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.9016- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.9017- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.9019- - - Pozostałe
- - Produkowane specjalnie jako żywność dla niemowląt lub do celów dietetycznych:
2202.9021- - - W opakowaniach z tektury
2202.9022- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.9023- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.9024- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.9025- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.9026- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.9027- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.9029- - - Pozostałe
- - Napoje z soi:
2202.9031- - - W opakowaniach z tektury
2202.9032- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.9033- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.9034- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.9035- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.9036- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.9037- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.9039- - - Pozostałe
- - Napoje z ryżu i/lub migdałów:
2202.9041- - - W opakowaniach z tektury
2202.9042- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.9043- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.9044- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.9045- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.9046- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.9047- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.9049- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2202.9091- - - W opakowaniach z tektury
2202.9092- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2202.9093- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2202.9094- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2202.9095- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2202.9096- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2202.9097- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2202.9099- - - Pozostałe
2203Piwo otrzymywane ze słodu:
- Piwo ze słodu o objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie:
2203.0011- - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2203.0012- - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2203.0013- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2203.0014- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2203.0015- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2203.0016- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2203.0019- - Pozostałe
- Pozostałe:
2203.0091- - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2203.0092- - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2203.0093- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2203.0094- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2203.0095- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2203.0096- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2203.0099- - Pozostałe
2205Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi:
- W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie:
2205.1011- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.1012- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.1013- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2205.1014- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2205.1015- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.1016- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.1019- - - Pozostałe
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu włącznie, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji:
2205.1021- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.1022- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.1023- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2205.1024- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2205.1025- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.1026- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.1029- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2205.1091- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.1092- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.1093- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2205.1094- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2205.1095- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.1096- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.1099- - - Pozostałe
- Pozostałe:
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie:
2205.9011- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.9012- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.9013- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła
2205.9015- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.9016- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.9019- - - Pozostałe
- - O objętościowej mocy alkoholu większej niż 2,25 % do maksymalnie 15 % czystego alkoholu, pod warunkiem że produkt zawiera wyłącznie alkohol otrzymywany poprzez fermentację bez jakiejkolwiek destylacji:
2205.9021- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.9022- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.9023- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2205.9025- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.9026- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.9029- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2205.9091- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2205.9092- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2205.9093- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2205.9095- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2205.9096- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2205.9099- - - Pozostałe
ex 2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy:
2207.2000- Alkohol etylowy i inne produkty spirytusowe, skażone, o dowolnej mocy
ex 2208Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe;
- Rum i pozostałe napoje spirytusowe otrzymane przez destylację sfermentowanych produktów z trzciny cukrowej:
2208.4011- - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.4012- - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.4013- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.4014- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.4015- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.4016- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.4019- - Pozostałe
- Gin i gin Geneva:
- - Gin:
2208.5031- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.5032- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.5033- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.5034- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.5035- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.5036- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.5039- - - Pozostałe
- - Gin Geneva:
2208.5041- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.5042- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.5043- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.5044- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.5045- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.5046- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.5049- - - Pozostałe
- Wódka:
2208.6011- - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.6012- - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.6013- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.6014- - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.6015- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.6016- - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.6019- - Pozostałe
- Likiery i kordiały:
- - O objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 0,5 % obj., do 2,25 % obj. włącznie:
2208.7021- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.7022- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.7023- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.7024- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.7025- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.7026- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.7029- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2208.7081- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.7082- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.7083- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.7084- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.7085- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.7086- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.7089- - - Pozostałe
- Pozostałe:
- - Aqua vitae (brennivín):
2208.9021- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.9022- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.9023- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.9024- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.9025- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.9026- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.9029- - - Pozostałe
- - Aquavit:
2208.9031- - - W opakowaniach jednorazowych ze stali
2208.9032- - - W opakowaniach jednorazowych z aluminium
2208.9033- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności przekraczającej 500 ml
2208.9034- - - W opakowaniach jednorazowych ze szkła o pojemności nieprzekraczającej 500 ml
2208.9035- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, barwionych
2208.9036- - - W opakowaniach jednorazowych z plastiku, niebarwionych
2208.9039- - - Pozostałe
2209.0000Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego
2402Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
- Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, zawierające tytoń:
2402.1001- - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2402.1009- - Pozostałe
- Papierosy zawierające tytoń:
2402.2001- - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2402.2009- - Pozostałe
- Pozostałe:
- - Cygara, nawet z obciętymi końcami i cygaretki, z namiastek tytoniu:
2402.9011- - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2402.9019- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2402.9091- - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2402.9099- - - Pozostałe
2403Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«; ekstrakty i esencje, z tytoniu:
- Tytoń do palenia, nawet zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji:
- - Tytoń do fajek wodnych wymieniony w uwadze 1 do podpozycji do niniejszego działu:
2403.1101- - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.1109- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2403.1901- - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.1909- - - Pozostałe
- - Tytoń »homogenizowany« lub »odtworzony«:
2403.9101- - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.9109- - - Pozostałe
- - Pozostałe:
- - - Tabaka zawierająca solutio ammoniae:
2403.9911- - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.9919- - - - Pozostałe
- - - Pozostała tabaka:
2403.9921- - - - Przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.9929- - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
2403.9992- - - - Imitacja tabaki
2403.9993- - - - Imitacja tabaki do stosowania doustnego
2403.9994- - - - Pozostałe, przywiezione do kraju przez podróżnych, członków załogi i inne osoby na własny użytek lub wysyłane do kraju inaczej niż w ramach profesjonalnego przywozu
2403.9999- - - - Pozostałe"
2)
ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2) Kody taryf określone w pkt 1) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 lipca 2001 r. Kody taryf określone w pkt 1a) odnoszą się do tych, które miały zastosowanie w Islandii w dniu 1 stycznia 2015 r. Terminy w niniejszym załączniku nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".

* Nie wskazano wymogów konstytucyjnych.
1 Dz.U. L 274 z 24.10.2017, s. 58.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.