Decyzja 2004/138 zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia
Dz.U.UE.L.2004.342.30
Akt jednorazowyDECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG
z dnia 29 października 2004 r.
zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia
(Dz.U.UE L z dnia 18 listopada 2004 r.)
WSPÓLNY KOMITET EOG,
uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Protokół 3. do Porozumienia, zmieniony decyzją nr 140/2001 Wspólnego Komitetu EOG (1), określa ustalenia handlowe dla niektórych produktów rolniczych i przetworzonych produktów rolniczych pomiędzy Umawiającymi się Stronami.
(2) W chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 WE i Norwegia postanowiły we wspólnym oświadczeniu, że nierolnicze składniki opłat celnych na produkty znajdujące się w tabeli I protokołu 3. należy wyeliminować. Na tej podstawie rozmowy pomiędzy Komisją a urzędnikami norweskimi zostały zamknięte w dniu 11 marca 2004 r.
(3) Od chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 dokonano poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych.
(4) Artykuł 2 ust. 2 protokołu 3. do Porozumienia stanowi, że opłaty celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia mogą zostać przyjęte przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji.
(5) W następstwie zamknięcia rozmów w dniu 11 marca 2004 r. i po dokonaniu poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych należy zmienić załączniki I i III do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:
W protokole 3. do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:
1) w załączniku I do tabeli I ust. 4-6 i 8 zastępuje się ust. 4-6 i 8 załącznika I do niniejszej decyzji;
2) w dodatku do załącznika I do tabeli I wpis "1904 90 90" zastępuje się wpisem "1904 90 80";
3) w załączniku III do tabeli I ust. 2, 7 i 9 - 19 zastępuje się ustępami 2, 7 i 9 - 11 załącznika II do niniejszej decyzji;
4) w ust. 6 załącznika III do tabeli I wpis "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych obrobionych ziaren (z wyjątkiem mąki i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone" zastępuje się wpisem "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone";
5) w dodatku do załącznika III do tabeli I wpis "1905.3002" zastępuje się wpisem "1905.3200".
Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 30 października 2004 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia (*).
Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 listopada 2004 r.
Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG oraz w dodatku EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 29 października 2004 r.
W imieniu Wspólnego Komitetu EOG | |
Kjartan JÓHANNSSON | |
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. L 22 z 24.1.2002, str. 34.
(*) Nie wskazano żadnych wymagań konstytucyjnych.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK I
"4) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.
Kod CN | Obowiązująca stawka celna | Uwagi |
0501 00 00 | zero | |
0502 10 00 | zero | |
0502 90 00 | zero | |
0503 00 00 | zero | |
0505 10 10 | zero | |
0505 10 90 | zero | |
0505 90 00 | zero | |
0507 10 00 | zero | |
0507 90 00 | zero | |
0508 00 00 | zero | |
0509 00 10 | zero | |
0509 00 90 | zero | |
0510 00 00 | zero | |
1302 14 00 | zero | |
1302 19 30 | zero | |
1302 19 91 | zero | |
ex 1302 20 10 | 18,6 % | Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
ex 1302 20 90 | 10,9 % | Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
1401 10 00 | zero | |
1401 20 00 | zero | |
1401 90 00 | zero | |
1402 00 00 | zero | |
1403 00 00 | zero | |
1404 10 00 | zero | |
1404 90 00 | zero | |
1517 10 10 | 0 % + 26,1 EUR/100 kg | |
1517 90 10 | 0 % + 26,1 EUR/100 kg | |
1517 90 93 | zero | |
1702 50 00 | zero | |
1702 90 10 | zero | |
1704 90 10 | zero | |
1806 10 15 | zero | |
1901 90 91 | zero | |
1902 20 10 | 8,2 % | |
2001 90 60 | zero | |
ex 2006 00 38 | 9,12 EUR/100 kg | Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) |
ex 2006 00 99 | 9,12 EUR/100 kg | Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) |
2007 10 10 | 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg | |
2007 10 91 | 13,14 % | |
2007 10 99 | 15,15 % | |
2007 91 10 | 11,64 % + 22,31 EUR/100 kg | |
2007 91 30 | 11,64 % + 4,07 EUR/100 kg | |
2007 91 90 | 18,90 % | |
2007 99 10 | 19,53 % | |
2007 99 20 | 13,98 % + 19,11 EUR/100 kg | |
2007 99 31 | 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg | |
2007 99 33 | 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg | |
2007 99 35 | 13,98 % + 22,31 EUR/100 kg | |
2007 99 39 | 7 % + 22,31 EUR/100 kg | |
2007 99 55 | 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg | |
ex 2007 99 57 | 13,98 % + 4,07 EUR/100 kg | Purée z kasztanów i pasta |
ex 2007 99 57 | 7 % + 4,07 EUR/100 kg | Inne oprócz purée z kasztanów i pasty |
2007 99 91 | 20,97 % | |
2007 99 93 | 13,14 % | |
2007 99 98 | 16,31 % | |
2008 11 10 | zero | |
2008 11 92 | zero | |
2008 11 96 | zero | |
2102 10 10 | zero | |
2102 10 90 | zero | |
2102 20 11 | zero | |
2102 20 19 | zero | |
2102 20 90 | zero | |
2102 30 00 | zero | |
2103 20 00 | zero | |
ex 2103 30 90 | zero | Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
2103 90 30 | zero | |
2103 90 90 | zero | |
2104 10 10 | zero | |
2104 10 90 | zero | |
2104 20 00 | zero | |
2106 10 20 | 12,4 % | |
2106 90 10 | 24,25 EUR/100 kg | |
2106 90 20 | 16,8 % min 0,97 EUR/% vol/hl | |
2106 90 92 | zero | |
2202 10 00 | zero (1) | |
2202 90 10 | zero (1) | |
2203 00 01 | zero | |
2203 00 09 | zero | |
2203 00 10 | zero | |
2205 10 10 | zero | |
2205 10 90 | zero | |
2205 90 10 | zero | |
2205 90 90 | zero | |
2207 20 00 | 9,9 EUR/hl | |
2208 40 11 | zero | |
2208 40 31 | zero | |
2208 40 39 | zero | |
2208 40 51 | zero | |
2208 40 91 | zero | |
2208 40 99 | zero | |
2208 50 11 | zero | |
2208 50 19 | zero | |
2208 50 91 | zero | |
2208 50 99 | zero | |
2208 60 11 | zero | |
2208 60 19 | zero | |
2208 60 91 | zero | |
2208 60 99 | zero | |
2208 70 10 11 | zero | Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
2208 70 90 11 | zero | Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru |
2208 90 56 10 | zero | Aquavit |
2208 90 77 10 | zero | Aquavit |
2209 00 11 | 3,10 EUR/hl | |
2209 00 19 | 2,33 EUR/hl | |
2209 00 91 | 2,49 EUR/hl | |
2209 00 99 | 1,50 EUR/hl | |
2402 10 00 | 12,60 % | |
2402 20 10 | zero | |
2402 20 90 | 27,95 % | |
2402 90 00 | 27,95 % | |
2403 10 10 | 36,35 % | |
2403 10 90 | 36,35 % | |
2403 91 00 | 8,05 % | |
2403 99 10 | 20,2 % | |
2403 99 90 | zero | |
3302 10 21 | 5,8 % | |
3501 10 10 | zero | |
3501 10 50 10 | zero | O zawartości wody przekraczającej w masie 50 % |
3501 10 50 90 | 2,9 % | O zawartości wody nieprzekraczającej w masie 50 % |
3501 10 90 | 8,7 % | |
3501 90 10 | 8,1 % | |
3501 90 90 | 6,2 % | |
3505 10 50 | 7,5 % | |
(1) Stawka zerowa zostaje tymczasowo zawieszona. W przypadku Islandii zastosowanie znajduje ustalenie preferencyjne przewidziane w protokole 2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Republiką Islandii (zerowa stawka celna). W przypadku Norwegii protokół 2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii zostanie dostosowany w taki sposób, aby włączyć kontyngenty bezcłowe na przywóz tych towarów pochodzących z Norwegii do Wspólnoty. |
5) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 0 %:
0403 10 51 do | 1806 20 95 | 1902 19 | 2101 30 99 |
0403 10 59 | 1806 31 00 | 1902 20 91 | 2105 00 |
0403 10 91 do | 1806 32 | 1902 20 99 | 2106 10 80 |
0403 10 99 | 1806 90 11 do | 1902 30 | 2106 90 98 |
0403 90 71 do | 1806 90 50 | 1902 40 | 2202 90 91 do |
0403 90 79 | 1806 90 60 10 | 1903 00 00 | 2202 90 99 |
0403 90 91 do | 1806 90 60 90 | 1904 | 3302 10 29 |
0403 90 99 | 1806 90 70 10 | 1905 | 3505 10 10 |
0710 40 00 | 1806 90 70 90 | 2001 90 30 | 3505 10 90 |
0711 90 30 | 1806 90 90 11 | 2001 90 40 | 3505 20 |
1704 10 | 1806 90 90 19 | 2004 10 91 | 3809 10. |
1704 90 30 do | 1806 90 90 91 | 2004 90 10 | |
1704 90 99 | 1806 90 90 99 | 2005 20 10 | |
1806 10 20 do | 1901 10 00 | 2005 80 00 | |
1806 10 90 | 1901 20 00 | 2008 99 85 | |
1806 20 10 do | 1901 90 11 | 2008 99 91 | |
1806 20 50 | 1901 90 19 | 2101 12 98 91 | |
1806 20 70 | 1901 90 99 | 2101 20 98 90 | |
1806 20 80 | 1902 11 00 | 2101 30 19 |
6) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 5.8 %:
2905 44 3824 60
8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które będą miały zastosowanie we Wspólnocie 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".
ZAŁĄCZNIK II
"2) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które mają zastosowanie w Norwegii w dniu 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.
7) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.
Norweskie kody taryfy celnej | Opis produktów | Stosowana stawka celna (NOK/kg) |
05.01 | Włosy ludzkie, nieobrobione, umyte lub wyczyszczone lub nie; odpady włosów ludzkich | zero |
05.02 | Szczecina i włosie świni, wieprza lub dzika; włosie borsuka i inne rodzaje włosia do wyrobu szczotek; odpady wspomnianej szczeciny lub włosia | zero |
05.03 | Włosie końskie i odpady włosia końskiego, nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bez | zero |
05.05 | Skóry i inne części ptaków, z piórami lub puchem, pióra i części piór (z przyciętymi brzegami lub nie) i puch, dalej nieobrobione oprócz wyczyszczenia, dezynfekcji lub obróbki pod kątem konserwacji; proszek i odpady z piór lub części piór | zero |
05.07 | Kość słoniowa, skorupa żółwia, fiszbin i włosie fiszbinowe, rogi, poroże, kopyta, pazury, szpony i dzioby, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu; proszek i odpady tych produktów | zero |
05.08 | Korale i podobne materiały, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieobrobione w inny sposób; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i mątew, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu, proszek i odpady wyżej wymienionych | zero |
05.09 | Naturalne gąbki pochodzenia zwierzęcego | zero |
05.10 | Ambergris, kastoreum, cyweta i piżmo; suszone chrząszcze (cantharides); żółć, suszona lub nie; gruczoły i inne produkty zwierzęce stosowane do preparowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, mrożone lub w innych sposób tymczasowo zakonserwowane | zero |
07.10 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub gotowane w wodzie), mrożone: | |
- Słodka kukurydza: | ||
.4010 | - - Dla celów paszowych | 1,73 |
.4090 | - - Inne | zero |
07.11 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: | |
- Inne warzywa; mieszanki warzyw: | ||
- - Słodka kukurydza: | ||
.9011 | - - - Dla celów paszowych | 1,73 |
.9020 | - - - Inne | zero |
13.02 | Soki roślinne i ekstrakty; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne kleje roślinne i zagęszczacze, zmodyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych lub nie: | |
- Soki roślinne i ekstrakty: | ||
.1400 | - - Z pyretrum lub korzeni roślin zawierające rotenon | zero |
- - Inne: | ||
.1903 | - - - Mieszanki ekstraktów roślinnych do produkcji napojów lub przetworów spożywczych | zero |
.1904 | - - - Stosowane w celach leczniczych lub profilaktycznych (lecznicze) | zero |
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektyny | ||
ex .2000 | - - Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru | zero |
14.01 | Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany do wyplatania (na przykład bambus, rattan, trzcina, sitowie, wierzba wiciowa, rafia, czyszczona, rozjaśniania lub farbowana słoma zbożowa i kora lipowa) | zero |
14.02 | Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany jako wypełniacze lub obicie (na przykład kapok, włosie roślinne i zostera morska), nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bez | zero |
14.03 | Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany w miotłach lub szczotkach [na przykład cirgi, piasawa (włókno z palm brazylijskich), perz właściwy i istle], w motkach lub w wiązkach | zero |
14.04 | Produkty warzywne nieokreślone i niewłączone gdzie indziej: | |
.1000 | - Surowce roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany do farbowania i garbowania | zero |
.9000 | - Inne | zero |
15.17 | Margaryna; jadalne mieszanki lub przetwory tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub frakcje różnych tłuszczów lub olejów niniejszego rozdziału, inne niż tłuszcze jadalne lub oleje, albo ich frakcje z pozycji 15.16: | |
- Margaryna, z wyłączeniem płynnej margaryny: | ||
- - Inne: | ||
- - - Zwierzęce: | ||
.1021 | - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej niż 15 % tłuszczu z mleka | 14,5 % |
- - - Roślinne: | ||
.1031 | - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej niż 15 % tłuszczu z mleka | 14,5 % |
- Inne: | ||
- - Inne: | ||
- - - Płynna margaryna: | ||
.9032 | - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej niż 15 % tłuszczu z mleka | 14,5 % |
- - - Jadalne płynne mieszkanki olejów zwierzęcych i roślinnych składające się głównie z olejów roślinnych: | ||
.9041 | - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej niż 15 % tłuszczu z mleka | 10,2 % |
- - - Inne: | ||
.9091 | - - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej niż 15 % tłuszczu z mleka | zero |
ex .9098 | - - - - Jadalne mieszanki lub preparaty rodzaju, jaki jest stosowany do preparatów uwalniania pleśni | zero |
15.20 | Glicerol, ropa naftowa; wody glicerynowe i ługi: | |
.0010 | - Dla celów paszowych | 3,79 |
15.22 | Degras; pozostałości pochodzące z obróbki substancji tłuszczowych lub wosków zwierzęcych lub roślinnych: | |
.0011 | - Dla celów paszowych | 3,79 |
17.02 | Inne cukry, obejmujące chemicznie czystą laktozę, maltozę, glukozę i fruktozę, w stanie stałym; cukier, syropy niezawierające dodatku barwników ani substancji koloryzujących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: | |
- Chemicznie czysta fruktoza: | ||
.5010 | - - Dla celów paszowych | 1,37 |
.5090 | - - Inne | zero |
- Inne, obejmujące cukier inwertowany i inny cukier oraz mieszanki syropów cukrowych zawierające w masie w stanie suchym 50 % fruktozy: | ||
ex .9022 | - - Chemicznie czysta maltoza dla celów paszowych | 1,37 |
ex .9099 | - - Chemicznie czysta maltoza nie dla celów paszowych | zero |
18.06 | Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: | |
.1000 | - Mączka kakaowa, zawierająca dodatek cukru lub inne substancje słodzące | zero |
19.01 | Ekstrakt słodu; przetwory spożywcze mąki, kaszy, mączki, skrobi lub ekstraktu słodu, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej niewymienione i niewłączone; przetwory spożywcze towarów z pozycji 04.01 do 04.04, niezawierające w masie kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej nie wymienione i niewłączone: | |
- Przetwory do użytku dla niemowląt, przeznaczone do sprzedaży detalicznej: | ||
.1010 | - - Towarów z pozycji 04.01 do 04.04 | 5,10 (1) |
- Inne: | ||
.9010 | - - Ekstrakt słodu | zero |
19.04 | Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone: | |
- Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych: | ||
.1010 | - - »Płatki kukurydziane« | zero |
- - Inne: | ||
.1091 | - - - Popcorn | zero |
.1099 | - - - Inne | zero |
- Inne: | ||
- - Gotowy do podgrzania ryż niezawierający żadnych dodanych składników: | ||
.9010 | - - - Dla celów paszowych | 1,11 |
.9020 | - - - Inne | zero |
19.05 | Chleb, masa, ciastka, biszkopty i inne wyroby piekarnicze, zawierające kakao lub nie; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty: | |
.2000 | - Piernik itp. | 0,75 |
20.01 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, preparowane lub konserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: | |
- Inne: | ||
- - Warzywa: | ||
- - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata): | ||
.9031 | - - - - Dla celów paszowych | 1,73 |
.9041 | - - - - Inne | zero |
- - - Inne: | ||
.9062 | - - - - Rdzenie palmowe | 2,22 |
.9063 | - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki lub podobne jadalne części roślin zawierające w masie 5 % lub więcej skrobi | 2,22 |
20.04 | Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06: | |
- Inne warzywa i mieszanki warzyw: | ||
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata): | ||
.9011 | - - - Dla celów paszowych | 1,73 |
.9020 | - - - Inne | zero |
20.05 | Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06: | |
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata): | ||
.8010 | - - Dla celów paszowych | 1,73 |
.8090 | - - Inne | zero |
20.06 | Warzywa, owoce, orzechy, skórki owoców i inne części roślin, konserwowane cukrem (suszone, kandyzowane lub skrystalizowane): | |
- Inne produkty: | ||
ex .0031 | - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z zawartością cukru przekraczającą w masie 13 %, dla celów paszowych | 1,94 |
ex .0031 | - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z zawartością cukru przekraczającą 13 %, nie dla celów paszowych | zero |
ex .0091 | - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z zawartością cukru nieprzekraczającą 13 %, dla celów paszowych | 1,94 |
ex .0091 | - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z zawartością cukru nieprzekraczającą w masie 13 %, nie dla celów paszowych | zero |
20.07 | Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, purée owocowe lub orzechowe i pasty owocowe lub orzechowe, uzyskane za pomocą gotowania, zawierające dodatek cukru lub inną substancję słodzącą: | |
- Homogenizowane przetwory: | ||
.1001 | - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą | 5,30 |
ex .1009 | - - Inne, niezawierające cukru ani substancji słodzącej, z surowców innych niż truskawki, czarne porzeczki i maliny | 3,28 |
ex .1009 | - - Inne | 4,55 |
- Inne: | ||
- - Owoce cytrusowe: | ||
.9110 | - - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą | |
.9190 | - - - Inne | zero |
- - Inne: | ||
- - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą: | zero | |
.9902 | - - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich mieszanek zero | |
ex .9903 | - - - - Z borówki brusznicy (Vaccinium vitis- idaea), czarnej jagody (Vaccinium myrtillus), innych jagód gatunku Vaccinium lub moroszki (taryfa norweska, wiersz 0810.9010), lub mieszanki tych jagód | 1,76 |
ex .9903 | - - - - Inne | 5,30 |
- - - Inne: | ||
.9907 | - - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich mieszanek | zero |
ex .9908 | - - - - Z surowców innych niż truskawki, czarne porzeczki i maliny | 1,76 |
ex .9908 | - - - - Inne | 5,30 |
20.08 | Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, w inny sposób preparowane lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub inne substancje słodzące lub spirytus, lub nie, gdzie indziej niewymienione i niewłączone: | |
- Orzechy, orzechy ziemne i inne nasiona, zmieszane lub nie: | ||
- - Orzechy ziemne: | ||
.1110 | - - - Masło orzechowe | zero |
- - - Inne: | ||
.1180 | - - - - Dla celów paszowych | 1,69 |
.1191 | - - - - Inne | zero |
- Inne, obejmujące mieszanki inne niż figurujące w podpozycji 2008.19: | ||
- - Rdzenie palmowe: | ||
.9110 | - - - Dla celów paszowych | 4,67 |
- - Inne: | ||
ex .9903 | - - - Kukurydza, oprócz słodkiej kukurydzy (Zea mays var. saccharata) dla celów paszowych | 2,67 |
21.01 | Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; palona cykoria i inne substytuty palonej kawy, a także ich ekstrakty, esencje i koncentraty: | |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy i przetworów na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy: | ||
- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów lub na bazie kawy: | ||
ex .1202 | - - - Przetwory na bazie kawy, zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi | zero |
ex .1209 | - - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi | zero |
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty paragwajskiej, a także przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów, albo na bazie herbaty lub herbaty paragwajskiej: | ||
ex .2010 | - - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty, zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi | zero |
- - Inne: | ||
ex .2091 | - - - Przetwory na bazie herbaty i herbaty paragwajskiej, zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi | zero |
ex .2099 | - - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi | zero |
ex .3000 | - Inne substytuty palonej kawy niż palona cykori; ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów palonej kawy niż palona cykoria | zero |
21.02 | Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe (ale nieobejmujące szczepionek z pozycji 30.02); spreparowane proszki do pieczenia: | |
- Drożdże aktywne: | ||
.1010 | - - Drożdże winne | zero |
.1020 | - - Drożdże piekarnicze, płynne, sprasowane lub suszone | zero (2) |
.1090 | - - Inne | zero |
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe: | ||
.2010 | - - Drożdże dla celów paszowych | 2,58 |
.2020 | - - Inne drożdże nieaktywne | zero |
.2031 | - - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, dla celów paszowych | 2,58 |
.2040 | - - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, nie dla celów paszowych | zero |
.3000 | - Spreparowane proszki do pieczenia | zero |
21.03 | Sosy i ich przetwory; mieszane przyprawy i mieszane aromaty; mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda: | |
- Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe: | ||
.2010 | - - Ketchup pomidorowy | zero |
- Mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda: | ||
- - Spreparowana musztarda: | ||
.3009 | - - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 % lub więcej dodatku cukru | zero |
21.04 | Zupy i buliony oraz ich przetwory; homogenizowane mieszane przetwory spożywcze: | |
- Zupy i buliony oraz ich przetwory: | ||
- - W hermetycznych pojemnikach: | ||
- - - Bulion mięsny | ||
.1011 | - - - Suszone | zero |
21.05 | Lody i inny lody jadalne, zawierające kakao lub nie: | |
- Inne: | ||
.0090 | - - Inne | zero |
21.06 | Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione i niewłączone: | |
- Inne: | ||
.9010 | - - Mieszanki bezalkoholowe (zwane »skoncentrowanymi ekstraktami«) na bazie towarów objętych pozycją 13.02, do produkcji napojów | zero |
.9020 | - - Preparaty na bazie soków z jabłek lub czarnych porzeczek, do produkcji napojów | 8,73 % |
- - Inne preparaty stosowane do produkcji napojów: | ||
.9039 | - - - Inne niż kolorowe syropy lub zawierające substancje smakowe | zero |
- - Krople i guma do żucia, niezawierające cukru: | ||
.9041 | - - - Krople | zero |
- - - Guma do żucia: | ||
.9043 | - - - - Guma do żucia zawierająca nikotynę | zero |
.9044 | - - - - Inne | zero |
- - Inne: | ||
- - - Substytuty kremu: | ||
.9051 | - - - - Suche | 5,83 |
.9052 | - - - - Płynne | 2,92 |
22.02 | Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą lub smakową, a także inne napoje bezalkoholowe, nieobejmujące soków owocowych lub warzywnych z pozycji 20.09: | |
.1000 | - Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą lub smakową | zero |
- Inne: | ||
.9010 | - - Wina bezalkoholowe | zero |
.9020 | - - Piwo bezalkoholowe (piwo o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 0,5 %) | zero |
.9090 | - - Inne | zero |
22.03 | Piwo zrobione ze słodu | zero |
22.05 | Wermut i inne wina ze świeżych winogron wzbogacane substancjami smakowymi pochodzenia roślinnego lub substancjami aromatycznymi | zero |
22.07 | Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu 80 % lub większej; alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe o dowolnej mocy: | |
.2000 | - Alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe, denaturowane o dowolnej mocy | zero |
22.08 | Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 80 %; alkohole wysokoprocentowe, likiery i inne napoje spirytusowe: | |
.4000 | - Rom i taffia | zero |
.5000 | - Dżin i Geneva | zero |
.6000 | - Wódka | zero |
- Likiery i kordiały: | ||
ex .7000 | - - Likiery zawierające w masie ponad 5 % cukru | zero |
- Inne: | ||
.9003 | - - Aquavit (destylowane alkohole wysokoprocentowe z nasionami kminku) | zero |
22.09 | Ocet i substytuty octu uzyskane z kwasu octowego | zero |
24.02 | Cygara, krótkie cygara, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub substytutów tytoniu: | |
- Cygara, krótkie cygara i cygaretki, zawierające tytoń: | ||
.1001 | - - Cygara | zero |
.1009 | - - Inne | zero |
.2000 | - Papierosy zawierające tytoń | zero |
.9000 | - Inne | zero |
24.03 | Inny produkowany tytoń i produkowane substytuty tytoniu; »homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytoń; ekstrakty i esencje tytoniu: | |
.1000 | - Tytoń do palenia, również zawierający namiastki tytoniu w dowolnej proporcji | zero |
- Inne: | ||
.9100 | - - »Homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytoń | zero |
- - Inne: | ||
.9910 | - - - Ekstrakty tytoniu i esencje | zero |
.9990 | - - - Inne | zero |
29.05 | Alkohole acykliczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne: | |
- Inne alkohole wielowodorotlenowe: | ||
.4300 | - - Mannit | zero |
.4400 | - - D-glucitol (sorbit) | zero |
33.02 | Mieszanki substancji zapachowych i mieszanki (obejmujące roztwory alkoholowe) na bazie jednej lub więcej powyższych substancji, stosowane jako surowce w przemyśle; inne przetwory na bazie substancji zapachowych, stosowane do produkcji napojów | |
.1000 | - Rodzaju stosowanego w przemyśle żywnościowym i napojów | zero |
35.05 | Dekstryny i inne skrobie zmodyfikowane (na przykład wstępnie zgalaretowaciałe lub estryfikowane skrobie); kleje na bazie skrobi, albo na bazie dekstryn lub innych zmodyfikowanych skrobi: | |
- Dekstryny i inne zmodyfikowane skrobie: | ||
.1001 | - - Estryfikowane lub eteryfikowane | 7,40 (3) |
.1009 | - - Inne | 7,40 (3) |
.2000 | - Kleje | zero |
38.09 | Środki wykończalnicze, nośniki barwników w celu przyspieszenia farbowania lub utrwalania barwników oraz innych produktów i preparatów (na przykład klejonki i zaprawy farbiarskie), stosowane w przemyśle tekstylnym, papierniczym, skórzanym itp., gdzie indziej niewymienione i niewłączone: | |
.1000 | - Na bazie substancji skrobiowych | zero |
38.24 | Preparowane spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty dla przemysłu chemicznego i podobnych przemysłów (obejmujące składające się z mieszkanek produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione i niewłączone: | |
.6000 | - Sorbit, inne niż objęte podpozycją 2905.44 | zero |
(1) Element rolny opiera się na przepisie standardowym zawartym w protokole 2. do FTA. | ||
(2) System zwolnienia z opłat celnych stosuje się od 1 stycznia 2005 r. | ||
(3) Do użytku technicznego zwolnione z opłaty celnej. |
9) Stawka celna na produkty zaklasyfikowane w ramach norweskich kodów 1901.2097 i 1901.2098 (inne mieszanki do przygotowania wyrobów piekarniczych z pozycji 1905) i zadeklarowane jako wolne od glutenu dla osób cierpiących na celiakię będzie wynosić 0,37 NOK/kg.
10) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu ex 2008.9903 [kukurydza inna niż słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata), nie dla celów paszowych] zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 12 NOK/kg.
11) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu 2106.9060 (emulgowane tłuszcze i podobne produkty zawierające w masie ponad 15 % jadalnych tłuszczów mlecznych) zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 7 NOK/kg.".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.