Decyzja 2004/138 zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.342.30

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 listopada 2004 r.

DECYZJA WSPÓLNEGO KOMITETU EOG

nr 138/2004

z dnia 29 października 2004 r.

zmieniająca protokół 3. do Porozumienia EOG dotyczący produktów określonych w art. 8 ust. 3 lit. b) Porozumienia

(Dz.U.UE L z dnia 18 listopada 2004 r.)

WSPÓLNY KOMITET EOG,

uwzględniając Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zmienione Protokołem dostosowującym Porozumienie o Europejskim Obszarze Gospodarczym, zwane dalej "Porozumieniem", w szczególności jego art. 98,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Protokół 3. do Porozumienia, zmieniony decyzją nr 140/2001 Wspólnego Komitetu EOG (1), określa ustalenia handlowe dla niektórych produktów rolniczych i przetworzonych produktów rolniczych pomiędzy Umawiającymi się Stronami.

(2) W chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 WE i Norwegia postanowiły we wspólnym oświadczeniu, że nierolnicze składniki opłat celnych na produkty znajdujące się w tabeli I protokołu 3. należy wyeliminować. Na tej podstawie rozmowy pomiędzy Komisją a urzędnikami norweskimi zostały zamknięte w dniu 11 marca 2004 r.

(3) Od chwili przyjęcia decyzji nr 140/2001 dokonano poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych.

(4) Artykuł 2 ust. 2 protokołu 3. do Porozumienia stanowi, że opłaty celne określone w załącznikach do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia mogą zostać przyjęte przez Wspólny Komitet EOG przy uwzględnieniu wzajemnych koncesji.

(5) W następstwie zamknięcia rozmów w dniu 11 marca 2004 r. i po dokonaniu poprawek technicznych w nomenklaturach taryfowych należy zmienić załączniki I i III do tabeli I protokołu 3. do Porozumienia,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W protokole 3. do Porozumienia wprowadza się następujące zmiany:

1) w załączniku I do tabeli I ust. 4-6 i 8 zastępuje się ust. 4-6 i 8 załącznika I do niniejszej decyzji;

2) w dodatku do załącznika I do tabeli I wpis "1904 90 90" zastępuje się wpisem "1904 90 80";

3) w załączniku III do tabeli I ust. 2, 7 i 9 - 19 zastępuje się ustępami 2, 7 i 9 - 11 załącznika II do niniejszej decyzji;

4) w ust. 6 załącznika III do tabeli I wpis "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych obrobionych ziaren (z wyjątkiem mąki i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone" zastępuje się wpisem "zboża (oprócz kukurydzy w formie ziarna lub w formie płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone";

5) w dodatku do załącznika III do tabeli I wpis "1905.3002" zastępuje się wpisem "1905.3200".

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem 30 października 2004 r., pod warunkiem że Wspólny Komitet EOG otrzyma wszystkie notyfikacje przewidziane w art. 103 ust. 1 Porozumienia (*).

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 1 listopada 2004 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja zostaje opublikowana w sekcji EOG oraz w dodatku EOG do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 października 2004 r.

W imieniu Wspólnego Komitetu EOG
Kjartan JÓHANNSSON
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 22 z 24.1.2002, str. 34.

(*) Nie wskazano żadnych wymagań konstytucyjnych.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Następujące ustępy zastępują ustępy 4-6 i 8 załącznika I do tabeli I protokołu 3.:

"4) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.

Kod CNObowiązująca stawka celnaUwagi
0501 00 00zero
0502 10 00zero
0502 90 00zero
0503 00 00zero
0505 10 10zero
0505 10 90zero
0505 90 00zero
0507 10 00zero
0507 90 00zero
0508 00 00zero
0509 00 10zero
0509 00 90zero
0510 00 00zero
1302 14 00zero
1302 19 30zero
1302 19 91zero
ex 1302 20 1018,6 %Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
ex 1302 20 9010,9 %Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
1401 10 00zero
1401 20 00zero
1401 90 00zero
1402 00 00zero
1403 00 00zero
1404 10 00zero
1404 90 00zero
1517 10 100 % + 26,1 EUR/100 kg
1517 90 100 % + 26,1 EUR/100 kg
1517 90 93zero
1702 50 00zero
1702 90 10zero
1704 90 10zero
1806 10 15zero
1901 90 91zero
1902 20 108,2 %
2001 90 60zero
ex 2006 00 389,12 EUR/100 kgSłodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2006 00 999,12 EUR/100 kgSłodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
2007 10 1013,98 % + 4,07 EUR/100 kg
2007 10 9113,14 %
2007 10 9915,15 %
2007 91 1011,64 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 91 3011,64 % + 4,07 EUR/100 kg
2007 91 9018,90 %
2007 99 1019,53 %
2007 99 2013,98 % + 19,11 EUR/100 kg
2007 99 3113,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 3313,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 3513,98 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 397 % + 22,31 EUR/100 kg
2007 99 5513,98 % + 4,07 EUR/100 kg
ex 2007 99 5713,98 % + 4,07 EUR/100 kg Purée z kasztanów i pasta
ex 2007 99 577 % + 4,07 EUR/100 kg Inne oprócz purée z kasztanów i pasty
2007 99 9120,97 %
2007 99 9313,14 %
2007 99 9816,31 %
2008 11 10zero
2008 11 92zero
2008 11 96zero
2102 10 10zero
2102 10 90zero
2102 20 11zero
2102 20 19zero
2102 20 90zero
2102 30 00zero
2103 20 00zero
ex 2103 30 90zeroZawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2103 90 30zero
2103 90 90zero
2104 10 10zero
2104 10 90zero
2104 20 00zero
2106 10 2012,4 %
2106 90 1024,25 EUR/100 kg
2106 90 2016,8 % min 0,97 EUR/% vol/hl
2106 90 92zero
2202 10 00zero (1)
2202 90 10zero (1)
2203 00 01zero
2203 00 09zero
2203 00 10zero
2205 10 10zero
2205 10 90zero
2205 90 10zero
2205 90 90zero
2207 20 009,9 EUR/hl
2208 40 11zero
2208 40 31zero
2208 40 39zero
2208 40 51zero
2208 40 91zero
2208 40 99zero
2208 50 11zero
2208 50 19zero
2208 50 91zero
2208 50 99zero
2208 60 11zero
2208 60 19zero
2208 60 91zero
2208 60 99zero
2208 70 10 11zeroZawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2208 70 90 11zeroZawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukru
2208 90 56 10zeroAquavit
2208 90 77 10zeroAquavit
2209 00 113,10 EUR/hl
2209 00 192,33 EUR/hl
2209 00 912,49 EUR/hl
2209 00 991,50 EUR/hl
2402 10 0012,60 %
2402 20 10zero
2402 20 9027,95 %
2402 90 0027,95 %
2403 10 1036,35 %
2403 10 9036,35 %
2403 91 008,05 %
2403 99 1020,2 %
2403 99 90zero
3302 10 215,8 %
3501 10 10zero
3501 10 50 10zeroO zawartości wody przekraczającej w masie 50 %
3501 10 50 902,9 %O zawartości wody nieprzekraczającej w masie 50 %
3501 10 908,7 %
3501 90 108,1 %
3501 90 906,2 %
3505 10 507,5 %
(1) Stawka zerowa zostaje tymczasowo zawieszona. W przypadku Islandii

zastosowanie znajduje ustalenie preferencyjne przewidziane w protokole

2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między Europejską Wspólnotą

Gospodarczą a Republiką Islandii (zerowa stawka celna). W przypadku

Norwegii protokół 2. do dwustronnej Umowy o wolnym handlu między

Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii zostanie

dostosowany w taki sposób, aby włączyć kontyngenty bezcłowe na przywóz

tych towarów pochodzących z Norwegii do Wspólnoty.

5) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 0 %:

0403 10 51 do1806 20 951902 192101 30 99
0403 10 591806 31 001902 20 912105 00
0403 10 91 do1806 321902 20 992106 10 80
0403 10 991806 90 11 do1902 302106 90 98
0403 90 71 do1806 90 501902 402202 90 91 do
0403 90 791806 90 60 101903 00 002202 90 99
0403 90 91 do1806 90 60 9019043302 10 29
0403 90 991806 90 70 1019053505 10 10
0710 40 001806 90 70 902001 90 303505 10 90
0711 90 301806 90 90 112001 90 403505 20
1704 101806 90 90 192004 10 913809 10.
1704 90 30 do1806 90 90 912004 90 10
1704 90 991806 90 90 992005 20 10
1806 10 20 do1901 10 002005 80 00
1806 10 901901 20 002008 99 85
1806 20 10 do1901 90 112008 99 91
1806 20 501901 90 192101 12 98 91
1806 20 701901 90 992101 20 98 90
1806 20 801902 11 002101 30 19

6) Część opłat celnych ad valorem (według wartości) dla następujących produktów wynosi 5.8 %:

2905 44 3824 60

8) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które będą miały zastosowanie we Wspólnocie 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.".

ZAŁĄCZNIK  II

Następujące ustępy zastępują ustępy 2, 7 i 9-19 załącznika III do tabeli I protokołu 3.:

"2) Kody taryf określone w niniejszym załączniku odnoszą się do tych, które mają zastosowanie w Norwegii w dniu 1 stycznia 2004 r. Warunki niniejszego załącznika nie podlegają zmianom, jakie mogą zaistnieć w nomenklaturze taryfowej.

7) Dla produktów wymienionych w poniższej tabeli obowiązują określone w niej stawki celne.

Norweskie kody taryfy celnejOpis produktówStosowana stawka celna (NOK/kg)
05.01Włosy ludzkie, nieobrobione, umyte lub wyczyszczone lub nie; odpady włosów ludzkichzero
05.02Szczecina i włosie świni, wieprza lub dzika; włosie borsuka i inne rodzaje włosia do wyrobu szczotek; odpady wspomnianej szczeciny lub włosiazero
05.03Włosie końskie i odpady włosia końskiego, nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bezzero
05.05Skóry i inne części ptaków, z piórami lub puchem, pióra i części piór (z przyciętymi brzegami lub nie) i puch, dalej nieobrobione oprócz wyczyszczenia, dezynfekcji lub obróbki pod kątem konserwacji; proszek i odpady z piór lub części piórzero
05.07Kość słoniowa, skorupa żółwia, fiszbin i włosie fiszbinowe, rogi, poroże, kopyta, pazury, szpony i dzioby, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu; proszek i odpady tych produktówzero
05.08Korale i podobne materiały, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieobrobione w inny sposób; skorupy mięczaków, skorupiaków lub szkarłupni i mątew, nieobrobione lub spreparowane w zwykły sposób, ale nieprzycięte w celu nadania kształtu, proszek i odpady wyżej wymienionychzero
05.09Naturalne gąbki pochodzenia zwierzęcegozero
05.10Ambergris, kastoreum, cyweta i piżmo; suszone chrząszcze (cantharides); żółć, suszona lub nie; gruczoły i inne produkty zwierzęce stosowane do preparowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, mrożone lub w innych sposób tymczasowo zakonserwowanezero
07.10Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub gotowane w wodzie), mrożone:
- Słodka kukurydza:
.4010- - Dla celów paszowych1,73
.4090- - Innezero
07.11Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Słodka kukurydza:
.9011- - - Dla celów paszowych1,73
.9020- - - Innezero
13.02Soki roślinne i ekstrakty; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne kleje roślinne i zagęszczacze, zmodyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych lub nie:
- Soki roślinne i ekstrakty:
.1400- - Z pyretrum lub korzeni roślin zawierające rotenonzero
- - Inne:
.1903- - - Mieszanki ekstraktów roślinnych do produkcji

napojów lub przetworów spożywczych

zero
.1904- - - Stosowane w celach leczniczych lub

profilaktycznych (lecznicze)

zero
- Substancje pektynowe, pektyniany i pektyny
ex .2000- - Zawierające w masie 5 % lub więcej dodatku cukruzero
14.01Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany do wyplatania (na przykład bambus, rattan, trzcina, sitowie, wierzba wiciowa, rafia, czyszczona, rozjaśniania lub farbowana słoma zbożowa i kora lipowa)zero
14.02Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany jako wypełniacze lub obicie (na przykład kapok, włosie roślinne i zostera morska), nastroszone jako warstwa z materiałem podpierającym lub bezzero
14.03Materiały roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie stosowany w miotłach lub szczotkach [na przykład cirgi, piasawa (włókno z palm brazylijskich), perz właściwy i istle], w motkach lub w wiązkachzero
14.04Produkty warzywne nieokreślone i niewłączone gdzie indziej:
.1000- Surowce roślinne takiego rodzaju, jaki jest głównie

stosowany do farbowania i garbowania

zero
.9000- Inne zero
15.17Margaryna; jadalne mieszanki lub przetwory tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub frakcje różnych tłuszczów lub olejów niniejszego rozdziału, inne niż tłuszcze jadalne lub oleje, albo ich frakcje z pozycji 15.16:
- Margaryna, z wyłączeniem płynnej margaryny:
- - Inne:
- - - Zwierzęce:
.1021- - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- - - Roślinne:
.1031- - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- Inne:
- - Inne:
- - - Płynna margaryna:
.9032- - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

14,5 %
- - - Jadalne płynne mieszkanki olejów zwierzęcych

i roślinnych składające się głównie z olejów

roślinnych:

.9041- - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

10,2 %
- - - Inne:
.9091- - - - Zawierające w masie ponad 10 %, ale nie więcej

niż 15 % tłuszczu z mleka

zero
ex .9098- - - - Jadalne mieszanki lub preparaty rodzaju, jaki

jest stosowany do preparatów uwalniania pleśni

zero
15.20Glicerol, ropa naftowa; wody glicerynowe i ługi:
.0010- Dla celów paszowych3,79
15.22Degras; pozostałości pochodzące z obróbki substancji tłuszczowych lub wosków zwierzęcych lub roślinnych:
.0011- Dla celów paszowych3,79
17.02Inne cukry, obejmujące chemicznie czystą laktozę, maltozę, glukozę i fruktozę, w stanie stałym; cukier, syropy niezawierające dodatku barwników ani substancji koloryzujących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
- Chemicznie czysta fruktoza:
.5010- - Dla celów paszowych1,37
.5090- - Innezero
- Inne, obejmujące cukier inwertowany i inny cukier

oraz mieszanki syropów cukrowych zawierające w masie

w stanie suchym 50 % fruktozy:

ex .9022- - Chemicznie czysta maltoza dla celów paszowych1,37
ex .9099- - Chemicznie czysta maltoza nie dla celów paszowychzero
18.06Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
.1000- Mączka kakaowa, zawierająca dodatek cukru lub inne

substancje słodzące

zero
19.01Ekstrakt słodu; przetwory spożywcze mąki, kaszy, mączki, skrobi lub ekstraktu słodu, niezawierające kakao lub zawierające w masie mniej niż 40 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej niewymienione i niewłączone; przetwory spożywcze towarów z pozycji 04.01 do 04.04, niezawierające w masie kakao lub zawierające mniej niż 5 % kakao, obliczone na bazie zupełnie odtłuszczonej, gdzie indziej nie wymienione i niewłączone:
- Przetwory do użytku dla niemowląt, przeznaczone do

sprzedaży detalicznej:

.1010- - Towarów z pozycji 04.01 do 04.045,10 (1)
- Inne:
.9010- - Ekstrakt słoduzero
19.04Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków lub innych przetworzonych ziaren (z wyjątkiem mąki, kaszy i mączki), gotowe do podgrzania lub preparowane w inny sposób, gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Przetworzone środki spożywcze uzyskane przez

pęcznienie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych:

.1010- - »Płatki kukurydziane«zero
- - Inne:
.1091- - - Popcorn zero
.1099- - - Innezero
- Inne:
- - Gotowy do podgrzania ryż niezawierający żadnych

dodanych składników:

.9010- - - Dla celów paszowych1,11
.9020- - - Innezero
19.05Chleb, masa, ciastka, biszkopty i inne wyroby piekarnicze, zawierające kakao lub nie; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne produkty:
.2000- Piernik itp.0,75
20.01Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, preparowane lub konserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Inne:
- - Warzywa:
- - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.9031- - - - Dla celów paszowych1,73
.9041- - - - Innezero
- - - Inne:
.9062- - - - Rdzenie palmowe2,22
.9063- - - - Ignamy, słodkie ziemniaki lub podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5 % lub

więcej skrobi

2,22
20.04Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06:
- Inne warzywa i mieszanki warzyw:
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.9011- - - Dla celów paszowych1,73
.9020- - - Innezero
20.05Inne warzywa preparowane lub konserwowane w inny sposób niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją 20.06:
- Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata):
.8010- - Dla celów paszowych1,73
.8090- - Innezero
20.06Warzywa, owoce, orzechy, skórki owoców i inne części roślin, konserwowane cukrem (suszone, kandyzowane lub skrystalizowane):
- Inne produkty:
ex .0031- - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru przekraczającą w masie 13 %, dla

celów paszowych

1,94
ex .0031- - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru przekraczającą 13 %, nie dla

celów paszowych

zero
ex .0091- - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru nieprzekraczającą 13 %, dla celów

paszowych

1,94
ex .0091- - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata) z

zawartością cukru nieprzekraczającą w masie 13 %,

nie dla celów paszowych

zero
20.07Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, purée owocowe lub orzechowe i pasty owocowe lub orzechowe, uzyskane za pomocą gotowania, zawierające dodatek cukru lub inną substancję słodzącą:
- Homogenizowane przetwory:
.1001- - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą5,30
ex .1009- - Inne, niezawierające cukru ani substancji

słodzącej, z surowców innych niż truskawki, czarne

porzeczki i maliny

3,28
ex .1009- - Inne4,55
- Inne:
- - Owoce cytrusowe:
.9110- - - Zawierające dodatek cukru lub substancję słodzącą
.9190- - - Innezero
- - Inne:
- - - Zawierające dodatek cukru lub substancję

słodzącą:

zero
.9902- - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich

mieszanek zero

ex .9903- - - - Z borówki brusznicy (Vaccinium vitis- idaea),

czarnej jagody (Vaccinium myrtillus), innych

jagód gatunku Vaccinium lub moroszki (taryfa

norweska, wiersz 0810.9010), lub mieszanki tych

jagód

1,76
ex .9903- - - - Inne5,30
- - - Inne:
.9907- - - - Z moreli, mango, kiwi, brzoskwiń lub z ich

mieszanek

zero
ex .9908- - - - Z surowców innych niż truskawki, czarne

porzeczki i maliny

1,76
ex .9908- - - - Inne5,30
20.08Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, w inny sposób preparowane lub zakonserwowane, zawierające dodatek cukru lub inne substancje słodzące lub spirytus, lub nie, gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Orzechy, orzechy ziemne i inne nasiona, zmieszane lub

nie:

- - Orzechy ziemne:
.1110- - - Masło orzechowezero
- - - Inne:
.1180- - - - Dla celów paszowych1,69
.1191- - - - Innezero
- Inne, obejmujące mieszanki inne niż figurujące w

podpozycji 2008.19:

- - Rdzenie palmowe:
.9110- - - Dla celów paszowych4,67
- - Inne:
ex .9903- - - Kukurydza, oprócz słodkiej kukurydzy (Zea mays

var. saccharata) dla celów paszowych

2,67
21.01Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej i przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; palona cykoria i inne substytuty palonej kawy, a także ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy i przetworów na

bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów lub

na bazie kawy:

- - Przetwory na bazie ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

ex .1202- - - Przetwory na bazie kawy, zawierające w masie 1,5 %

lub więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej

białek mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 %

lub więcej skrobi

zero
ex .1209- - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej

tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
- Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej, a także przetwory na bazie tych

ekstraktów, esencji lub koncentratów, albo na bazie

herbaty lub herbaty paragwajskiej:

ex .2010- - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty,

zawierające w masie 1,5 % lub więcej tłuszczu z

mleka, 2,5 % lub więcej białek mlecznych, 5 % lub

więcej cukru lub 5 % lub więcej skrobi

zero
- - Inne:
ex .2091- - - Przetwory na bazie herbaty i herbaty

paragwajskiej, zawierające w masie 1,5 % lub

więcej tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
ex .2099- - - Inne, zawierające w masie 1,5 % lub więcej

tłuszczu z mleka, 2,5 % lub więcej białek

mlecznych, 5 % lub więcej cukru lub 5 % lub

więcej skrobi

zero
ex .3000- Inne substytuty palonej kawy niż palona cykori;

ekstrakty, esencje i koncentraty innych substytutów

palonej kawy niż palona cykoria

zero
21.02Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne jednokomórkowe mikroorganizmy, martwe (ale nieobejmujące szczepionek z pozycji 30.02); spreparowane proszki do pieczenia:
- Drożdże aktywne:
.1010- - Drożdże winnezero
.1020- - Drożdże piekarnicze, płynne, sprasowane lub suszonezero (2)
.1090- - Innezero
- Drożdże nieaktywne; inne jednokomórkowe

mikroorganizmy, martwe:

.2010- - Drożdże dla celów paszowych2,58
.2020- - Inne drożdże nieaktywnezero
.2031- - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, dla

celów paszowych

2,58
.2040- - Inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, nie dla

celów paszowych

zero
.3000- Spreparowane proszki do pieczeniazero
21.03Sosy i ich przetwory; mieszane przyprawy i mieszane aromaty; mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda:
- Ketchup pomidorowy i inne sosy pomidorowe:
.2010- - Ketchup pomidorowyzero
- Mąka i mączka z gorczycy oraz spreparowana musztarda:
- - Spreparowana musztarda:
.3009- - - Spreparowana musztarda zawierająca w masie 5 %

lub więcej dodatku cukru

zero
21.04Zupy i buliony oraz ich przetwory; homogenizowane mieszane przetwory spożywcze:
- Zupy i buliony oraz ich przetwory:
- - W hermetycznych pojemnikach:
- - - Bulion mięsny
.1011- - - Suszonezero
21.05Lody i inny lody jadalne, zawierające kakao lub nie:
- Inne:
.0090- - Innezero
21.06Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
- Inne:
.9010- - Mieszanki bezalkoholowe (zwane »skoncentrowanymi

ekstraktami«) na bazie towarów objętych pozycją

13.02, do produkcji napojów

zero
.9020- - Preparaty na bazie soków z jabłek lub czarnych

porzeczek, do produkcji napojów

8,73 %
- - Inne preparaty stosowane do produkcji napojów:
.9039- - - Inne niż kolorowe syropy lub zawierające

substancje smakowe

zero
- - Krople i guma do żucia, niezawierające cukru:
.9041- - - Kroplezero
- - - Guma do żucia:
.9043- - - - Guma do żucia zawierająca nikotynęzero
.9044- - - - Innezero
- - Inne:
- - - Substytuty kremu:
.9051- - - - Suche5,83
.9052- - - - Płynne2,92
22.02Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą lub smakową, a także inne napoje bezalkoholowe, nieobejmujące soków owocowych lub warzywnych z pozycji 20.09:
.1000- Wody, obejmujące wody mineralne i wody gazowane,

zawierające dodatek cukru lub inną substancj słodzącą

lub smakową

zero
- Inne:
.9010- - Wina bezalkoholowezero
.9020- - Piwo bezalkoholowe (piwo o objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 0,5 %)

zero
.9090- - Innezero
22.03Piwo zrobione ze słoduzero
22.05Wermut i inne wina ze świeżych winogron wzbogacane substancjami smakowymi pochodzenia roślinnego lub substancjami aromatycznymizero
22.07Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu 80 % lub większej; alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe o dowolnej mocy:
.2000- Alkohol etylowy i inne alkohole wysokoprocentowe,

denaturowane o dowolnej mocy

zero
22.08Niedenaturowany alkohol etylowy o objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 80 %; alkohole wysokoprocentowe, likiery i inne napoje spirytusowe:
.4000- Rom i taffiazero
.5000- Dżin i Genevazero
.6000- Wódkazero
- Likiery i kordiały:
ex .7000- - Likiery zawierające w masie ponad 5 % cukruzero
- Inne:
.9003- - Aquavit (destylowane alkohole wysokoprocentowe z

nasionami kminku)

zero
22.09Ocet i substytuty octu uzyskane z kwasu octowegozero
24.02Cygara, krótkie cygara, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub substytutów tytoniu:
- Cygara, krótkie cygara i cygaretki, zawierające

tytoń:

.1001- - Cygarazero
.1009- - Innezero
.2000- Papierosy zawierające tytońzero
.9000- Innezero
24.03Inny produkowany tytoń i produkowane substytuty tytoniu; »homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytoń; ekstrakty i esencje tytoniu:
.1000- Tytoń do palenia, również zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej proporcji

zero
- Inne:
.9100- - »Homogenizowany« lub »zrekonstruowany« tytońzero
- - Inne:
.9910- - - Ekstrakty tytoniu i esencjezero
.9990- - - Innezero
29.05Alkohole acykliczne i ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne:
- Inne alkohole wielowodorotlenowe:
.4300- - Mannitzero
.4400- - D-glucitol (sorbit)zero
33.02Mieszanki substancji zapachowych i mieszanki (obejmujące roztwory alkoholowe) na bazie jednej lub więcej powyższych substancji, stosowane jako surowce w przemyśle; inne przetwory na bazie substancji zapachowych, stosowane do produkcji napojów
.1000- Rodzaju stosowanego w przemyśle żywnościowym i

napojów

zero
35.05Dekstryny i inne skrobie zmodyfikowane (na przykład wstępnie zgalaretowaciałe lub estryfikowane skrobie); kleje na bazie skrobi, albo na bazie dekstryn lub innych zmodyfikowanych skrobi:
- Dekstryny i inne zmodyfikowane skrobie:
.1001- - Estryfikowane lub eteryfikowane7,40 (3)
.1009- - Inne7,40 (3)
.2000- Klejezero
38.09Środki wykończalnicze, nośniki barwników w celu przyspieszenia farbowania lub utrwalania barwników oraz innych produktów i preparatów (na przykład klejonki i zaprawy farbiarskie), stosowane w przemyśle tekstylnym, papierniczym, skórzanym itp., gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
.1000- Na bazie substancji skrobiowychzero
38.24Preparowane spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty dla przemysłu chemicznego i podobnych przemysłów (obejmujące składające się z mieszkanek produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione i niewłączone:
.6000- Sorbit, inne niż objęte podpozycją 2905.44zero
(1) Element rolny opiera się na przepisie standardowym zawartym w protokole 2.

do FTA.

(2) System zwolnienia z opłat celnych stosuje się od 1 stycznia 2005 r.
(3) Do użytku technicznego zwolnione z opłaty celnej.

9) Stawka celna na produkty zaklasyfikowane w ramach norweskich kodów 1901.2097 i 1901.2098 (inne mieszanki do przygotowania wyrobów piekarniczych z pozycji 1905) i zadeklarowane jako wolne od glutenu dla osób cierpiących na celiakię będzie wynosić 0,37 NOK/kg.

10) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu ex 2008.9903 [kukurydza inna niż słodka kukurydza (Zea mays var. Saccharata), nie dla celów paszowych] zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 12 NOK/kg.

11) Opłaty celne za produkty zaklasyfikowane w ramach norweskiego kodu 2106.9060 (emulgowane tłuszcze i podobne produkty zawierające w masie ponad 15 % jadalnych tłuszczów mlecznych) zostaną obliczone na podstawie systemu matrycowego. Maksymalna stawka celna nie przekroczy jednak 7 NOK/kg.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.