Decyzja 2006/999/WE zmieniająca protokół 1 i 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.367.68

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 listopada 2006 r.

DECYZJA NR 2/2006 RADY STOWARZYSZENIA WE-TURCJA
z dnia 17 października 2006 r.
zmieniająca protokół 1 i 2 do decyzji nr 1/98 w sprawie systemu handlu produktami rolnymi

(2006/999/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 22 grudnia 2006 r.)

RADA STOWARZYSZENIA WE-TURCJA,

uwzględniając Układ ustanawiający Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją(1),

uwzględniając Protokół dodatkowy do Układu ustanawiającego Stowarzyszenie między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Turcją(2), w szczególności jego art. 35,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzja nr 1/98 Rady Stowarzyszenia WE-Turcja z dnia 25 lutego 1998 r. w sprawie systemu handlu produktami rolnymi(3) określa system preferencji mający zastosowanie do handlu produktami rolnymi między Wspólnotą i Turcją. Protokół 1 do tej decyzji zawiera szczegóły systemu preferencji stosowanego przez Wspólnotę w odniesieniu do przywozu produktów rolnych pochodzących z Turcji. Protokół 2 do tej decyzji zawiera szczegóły systemu preferencji stosowanego przez Turcję w odniesieniu do przywozu produktów rolnych pochodzących ze Wspólnoty.

(2) Wspólnota i Turcja (zwane dalej "Stronami") przeprowadziły konsultacje i zgodziły się dostosować system preferencji w celu uwzględnienia niedawnego rozszerzenia Wspólnoty.

(3) Odpowiednie załączniki do protokołów 1 i 2 do decyzji nr 1/98 powinny zostać zastąpione nowymi skonsolidowanymi załącznikami odzwierciedlającymi porozumienie Stron w sprawie ich dostosowania oraz pewne zmiany techniczne w odniesieniu do kodów taryfowych.

(4) Do uprawnień Rady Stowarzyszenia należy rozstrzyganie o zakresie traktowania preferencyjnego przyznanego sobie wzajemnie przez Strony oraz o dotyczących go ustaleniach.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję nr 1/98,

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł  1

W decyzji nr 1/98 wprowadza się następujące zmiany:

1) załącznik I do protokołu 1 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku I do niniejszej decyzji;

2) załącznik do protokołu 2 zastępuje się tekstem znajdującym się w załączniku II do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej przyjęcia.

Niniejszą decyzję stosuje się od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu jej przyjęcia.

Sporządzono w Brukseli, dnia 17 października 2006 r.

W imieniu Rady Stowarzyszenia WE-Turcja
E. TUOMIOJA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 217 z 29.12.1964, str. 3687.

(2) Dz.U. L 293 z 29.12.1972, str. 4.

(3) Dz.U. L 86 z 20.3.1998, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK 1

USTALENIA MAJĄCE ZASTOSOWANIE DO PRZYWOZU DO WSPÓLNOTY PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH Z TURCJI

Dla celów niniejszego załącznika termin Wspólna Taryfa Celna (WTC) oznacza stawki ujęte w kolumnie 3 części drugiej lub części trzeciej, sekcji I załącznika I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1).

Kod CN(a)Opis(b)Cło ad valorem WTCSzczególna stawka celna
Redukcja stawki celnej (%)Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach)Stawka celna w ramach kontyngentu (EUR/t)Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach)Stawka celna poza kontyngentem (EUR/t)
0204Mięso z owiec lub kóz100-0200
0207 25 10Mięso z indyków, niecięte na 1701.000
0207 25 90kawałki, zamrożone186
0207 27 30Indyk - kawałki i podroby inne 134
0207 27 40niż wątroba, zamrożone93
0207 27 50339
0207 27 60127
0207 27 70230
0406 90 29Ser kaszkawał02.300671,9
0406 90 31Ser zrobiony z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
0406 90 50Pozostałe sery zrobione z mleka owiec albo z mleka bawołów, w pojemnikach zawierających solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry
ex 0406 90 86

ex 0406 90 87

ex 0406 90 88

»Tulum Peyniri«, zrobiony z mleka owiec albo z mleka bawołów, w indywidualnych plastikowych lub innego rodzaju opakowaniach o masie poniżej 10 kg
0701 90 50Świeże ziemniaki, od 1 stycznia do 31 marca100-
0701 90Ziemniaki, świeże lub schłodzone, pozostałe1002.500
0703 10 11Cebula, od 15 lutego do 15 maja100-
0703 10 19
0703 10 11Cebula, od 16 maja do 14 lutego1002.000
0703 10 19
0703 20 00Czosnek, świeży lub schłodzony100-0-
0708 20 00Fasola, od 1 listopada do 30 kwietnia100-
ex 0708 90 00Bób (Vicia Faba major L.), od 1 lipca do 30 kwietnia100-
0709 30 00Oberżyny (bakłażany), od 15 stycznia do 30 kwietnia100-
0709 30 00Oberżyny (bakłażany), od 1 maja do 14 stycznia1001.000
ex 0709 40 00Seler naciowy (Apium graveolens L., var dulce (Mill) Pers.), od 1 stycznia do 30 kwietnia100-
0709 90 70Cukinia, od 1 grudnia do końca lutego100-
0709 90 70Cukinia, od 1 marca do 30 listopada100500
ex 0709 90 90Dynie, od 1 grudnia do końca lutego100-
ex 0709 90 90Dzikie cebule z rodzaju Muscari comusum (szafirka miękkolistnego), od 15 lutego do 15 maja100-
0802 21 00Orzechy laskowe (Corylus spp)Stawka -
0802 22 00celna: 3 %
0806 10 10Świeże winogrona stołowe, od 1 maja do 17 czerwca i od 1 sierpnia do 14 listopada100350
0806 10 10Świeże winogrona stołowe, od 15 listopada do 30 kwietnia i od 18 czerwca do 31 lipca100-
0807 11 00Arbuzy, od 1 kwietnia do 15 czerwca100-
0807 11 00Arbuzy, od 16 czerwca do 31 marca10016.500
0807 19 00Pozostałe melony, od 1 listopada do 31 maja100-
0809 40 05Śliwki, od 1 maja do 15 czerwca100-
0811 10 11Truskawki, zamrożone100-0100
0811 20 11Maliny itp., zamrożone
0811 90 19Pozostałe owoce, zamrożone
1002 00 00ŻytoRedukcja zgodnie z art. 3 ust. 4 (KNU - maks. 11,68 EUR/t)-
1107 10Słód, niepalonyRedukcja o 6,57 EUR/t
1107 20 00Słód, palonyRedukcja o 6,57 EUR/t-
1509 10 10Oliwa lampante z oliwek z pierwszego tłoczenia10 % redukcja-
1509 10 90(c)Pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia7,5 % ad valorem1000100
1509 10 90Pozostałe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia10 % redukcja-
1509 90 00Oleje z oliwek poza oliwkami z pierwszego tłoczenia5 % redukcja-
1510 00 10Oleje z oliwek surowe10 % redukcja-
1510 00 90Pozostałe oleje z oliwek5 % redukcja-
2002 10Przetworzone pomidory, całe lub w kawałkach1008.900
2002 90 11

2002 90 19

Pozostałe przetworzone pomidory, o zawartości suchej masy mniejszej niż 12 % masy
2002 90 31

2002 90 39

2002 90 91

2002 90 99

Pozostałe przetworzone lub zakonserwowane pomidory, o zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12 % masy10030.000 (odpowiednik 28/30 % zawartości suchej masy)
2007 10 10Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty100-67 % redukcja1.750
2007 91 10
2007 91 30
2007 99 20
2007 99 31
2007 99 33
2007 99 35
2007 99 39
2007 99 55
2007 99 57
2007 91 30Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty, otrzymane przez gotowanie owoców cytrusowych, inne niż przetwory homogenizowane, o zawartości cukru przekraczającej 13 % masy, ale nieprzekraczającej 30 % masy100-0100
2007 99 39Pozostałe przetwory homogenizowane o zawartości cukru przekraczającej 30 % masy100-0100
2008 30 19Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane1002.100
2008 50 19
2008 50 51
2008 50 92
2008 50 94
2008 60 19
2008 70 19
2008 70 51
2008 80 19
2009 11 11Soki owocowe100-67 % redukcja3.400
2009 11 91
2009 19 11
2009 19 91
2009 29 11
2009 29 91
2009 39 11
2009 39 51
2009 39 91
2009 61 90
2009 69 11
2009 69 79
2009 69 90
2009 80 11
2009 80 32
2009 80 33
2009 80 35
2009 80 61
2009 80 83
2009 80 84
2009 80 86
2009 90 11
2009 90 21
2009 90 31
2009 90 71
2009 90 92
2009 90 94
2204 10Wino musujące0-
2204 21Pozostałe wina, moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej0-
2204 29Pozostałe wina, moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry0-
2206 00Pozostałe napoje fermentowane; mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone0-
ex 2207Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, skażone, o dowolnej mocy, skażone otrzymane z produktów rolnych wymienionych w załączniku I do Traktatu WE0-
2209 00Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego0-
(a) Kody CN odpowiadające rozporządzeniu (WE) nr 1810/2004 (Dz.U. L 327 z 30.10.2004, str. 1).
(b) Nie naruszając reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uznaje się, że terminologia stosowana do opisu

produktów ma charakter wyłącznie informacyjny, przy czym system preferencji, w kontekście niniejszego

załącznika, określa się przez objęcie danych produktów kodami CN. Jeśli wskazany jest ex kod CN, system

preferencyjny należy określić przez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiedniego wyszczególnienia.

(c) Koncesja ta obejmuje jedynie kontyngent taryfowy w wysokości 100 ton, objęty stawką celną w ramach

kontyngentu w wysokości 7,5 %."

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1758/2006 (Dz.U. L 335 z 1.12.2006, str. 1).

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK

USTALENIA MAJĄCE ZASTOSOWANIE DO PRZYWOZU DO TURCJI PRODUKTÓW ROLNYCH POCHODZĄCYCH ZE WSPÓLNOTY

Kod CN(a)Opis(b)Redukcja stawki

KNU (%)

Kontyngent taryfowy (masa netto w tonach)
0102 10Bydło żywe: zwierzęta hodowlane czystej krwi100bez ograniczeń
0102 90 29Bydło żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi, o masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg1002.260
ex 0102 90Bydło żywe, inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi, inne niż zwierzęta o masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg504.025
0202 20Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, zamrożone50 % redukcja z maksymalną stawką 30 %5.000
0202 20Pozostałe kawałki mięsa z bydła, z kośćmi, zamrożone30 % redukcja z maksymalną stawką 43 %14.100
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów52 % ad valorem250
0402 10Mleko i śmietana w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy1002.500(c)
0402 21Mleko i śmietana w proszku, w granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego1002.500(c)
0404Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 30 % ad valorem700
0405 10Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z 1003.700
0405 20 90

0405 90

mleka; produkty mleczarskie do smarowania
0406 30Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub proszkowany100300
0406 90Pozostałe sery1002.000
ex 0406 90Sery, pozostałe, z wyjątkiem 0406 90 29 / 31 / 50 / 86 / 87 / 881001.000
0408 11 80Żółtka jaj, suszone, pozostałe24 % ad valorem75
0601Bulwy, korzenie bulwiaste, cebulki, łodygi podziemne i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż objęte pozycją 1212100200
ex 0602 90Pozostałe rośliny żywe, z wyjątkiem 0602 90 911003.400
0603 10Kwiaty cięte itp., świeże100100
0604Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane100100
0701 10 00Sadzeniaki ziemniaków, świeże lub schłodzone1006.000
0709 51 00Grzyby z rodzaju Agaricus, świeże lub schłodzone7 % ad valorem100
0710 22 00 Fasola, zmrożona 11,5 % ad valorem100
ex 0808 10Jabłka, świeże, inne niż Golden Delicious, Starking i 1001.750
(z wyjątkiem(d)Starkrimson
0808 10 80 00 11
0808 10 80 00 13
0808 10 80 00 14)
0808 20Gruszki i pigwy, świeże30 % ad valorem500
0809 30Brzoskwinie, włącznie z nektarynami, świeże, od 15 lipca do 31 grudnia 100 1.000
0810 90 30Tamaryndy, jabłka nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce sączyńca, świeże 1001.000
0810 90 40Owoce męczennicy, owoce oskomianu (carambola) i pitahaya, świeże 100500
0810 90 95Pozostałe owoce, świeże 100500
0811 10Truskawki, zamrożone 20 % ad valorem 100
0902Herbata Maksymalna stawka: 45 % 200
1001Pszenica i meslin, od 1 września do 31 maja 100 30.000
1001 10 00Pszenica durum, od 1 września do 31 maja 100100.000
1001 90Pozostałe pszenice, od 1 września do 31 maja 100200.000
1002 00 00Żyto, od 1 września do 31 maja10022.500
ex 1003 00Jęczmień, od 1 września do 31 maja, do produkcji słodu10049.500
1004 00 00Owies, od 1 września do 31 maja505.000
1005 90 00Kukurydza, od 1 września do 31 maja, inna niż sadzeniaki10053.640
1005 90 00Kukurydza, od 1 grudnia do 31 maja, inna niż sadzeniaki10052.000
1006 30Ryż częściowo lub całkowicie bielony10028.000
1104 12 90Płatkowane ziarna owsa50100
1107Słód, palony lub nie100500
1206 00 91Pozostałe nasiona słonecznika, inne niż do siewu, od 1 1001.000
1206 00 99stycznia do 21 sierpnia
1207 20 90Nasiona bawełny, inne niż do siewu1001.500
ex 1209Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu, z wyjątkiem 1209 10 001001.050
1209 10 00Nasiona buraków cukrowych100300
1502 00Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz1003.000
1507 10Olej sojowy surowy, od 1 stycznia do 31 sierpnia10060.000
1507 90Olej sojowy rafinowany, od 1 stycznia do 31 sierpnia502.000
1512 11Olej słonecznikowy lub z krokosza balwierskiego surowy, od 1 stycznia do 31 sierpnia10018.400
1514 11Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, zawierający 0 % 10010.600
1514 91kwasu erukowego, od 1 stycznia do 31 sierpnia
1602 10 00Przetwory homogenizowane30 % ad valorem400
1701 99Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej, inny niż cukier surowy, niezawierający dodatku środków aromatyzujących lub barwiących20 % redukcja z maksymalną stawką 50 %80.000
2001 90 50Grzyby, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym50325
2001 90 99Pozostałe warzywa i owoce, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym
2002 90Pomidory, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, pozostałe1001.500
2003Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym13 % ad valorem50
2005 10Warzywa homogenizowane15 % ad valorem300
2005 40Groch, przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony100300
2007 10Przetwory homogenizowane25 % ad valorem450
2007 99 10Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, nawet zawierające 20 % ad valorem1.000
2007 99 33dodatek cukru lub innej substancji słodzącej (z
2007 99 35wyjątkiem przecieru z orzechów laskowych)
ex 2007 99 39
ex 2007 99 57
ex 2007 99 98
2009 11Sok pomarańczowy15 % ad valorem1.000
2009 12
2009 19
2009 61Sok grejpfrutowy
2009 71Sok jabłkowy
2009 79
2009 80 89Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub z dowolnego warzywa o zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30 % masy
2009 80 96Sok wiśniowy i czereśniowy
2009 90 11Mieszanki soków
2009 90 19
2009 90 21
2009 90 29
2009 90 31
2009 90 39
2204 10Wino musujące35 % ad valorem750 hl
2209 00Ocet i namiastki octu otrzymane z kwasu octowego1002.500
2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki100-
2304 00 00Makuchy i inne pozostałości stałe, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego100-
2309 10Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej1001.400
2309 90Pozostałe preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt1006.700
(a) Kody CN odpowiadające rozporządzeniu (WE) nr 1810/2004 (Dz.U. L 327 z 30.10.2004, str. 1).
(b) Nie naruszając reguł interpretacji Nomenklatury Scalonej, uznaje się, że terminologia stosowana do opisu produktów

ma charakter wyłącznie informacyjny, przy czym system preferencji, w kontekście niniejszego załącznika, określa

się przez objęcie danych produktów kodami CN. W przypadku gdy wskazywane są ex kody CN, system preferencji jest

ustalany poprzez łączne zastosowanie kodu CN i odpowiadającego mu opisu.

(c) Powyższe kontyngenty przewidziane są do przywozu w ramach procedury uszlachetniania czynnego.
(d) Tureckie kody celne."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.