Rozporządzenie 2560/77 zmieniające nomenklaturę niektórych produktów rolnych, rozporządzenia dotyczące tych produktów oraz Wspólną Taryfę Celną

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1977.303.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 28 listopada 1977 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 2560/77
z dnia 7 listopada 1977 r.
zmieniające nomenklaturę niektórych produktów rolnych, rozporządzenia dotyczące tych produktów oraz Wspólną Taryfę Celną

RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 28 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji,

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego (1),

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1707/73 (3), w szczególności jego art. 14 ust. 2 i 15 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (4), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 559/76 (5), w szczególności jego art. 14 ust. 6,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3330/74 z dnia 19 grudnia 1974 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru (6), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1110/77 (7), w szczególności jego art. 9 ust. 5,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2727/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku zbóż (8), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1386/77 (9), w szczególności jego art. 14 ust. 3, art. 16 ust. 5, art. 17, art. 19 ust. 2 i art. 23 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

dziewięć Państw Członkowskich jest stronami podpisanej dnia 15 grudnia 1950 r. Konwencji brukselskiej w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfie celnej; Wspólna Taryfa Celna jest oparta na tej nomenklaturze;

Rada Współpracy Celnej zaleciła Umawiającym się Stronom wprowadzenie zmian do tej Konwencji, a zatem również zmianę nomenklatury, która stanowi jeden z jej elementów; to zalecenia, które nie spotkały się ze sprzeciwem, ani co do całości, ani co do części, są uznane za przyjęte dnia 1 lipca 1977 r. i mają być stosowane od dnia 1 stycznia 1978 r.;

pozycja 05.06 została skreślona na podstawie zalecenia Rady Współpracy Celnej; produkty objęte tą pozycją są obecnie sklasyfikowane w podpozycji 05.15 B; podpozycja ta stanowi jeden z elementów wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w wykazie stanowiącej załącznik II Traktatu; ze względu na zalecenie Rady Współpracy Celnej zakres wspólnej organizacji rynku nie powinien ulec rozszerzeniu;

pozycja 17.05 została skreślona na podstawie zalecenia Rady Współpracy Celnej; produkty objęte tą pozycją są obecnie sklasyfikowane w pozycjach 17.01 lub 17.02 bądź w podpozycji 21.07 F;

aby zapewnić jednolite stosowanie nomenklatury taryfowej produktów rolnych należy wprowadzić do Taryfy również inne zmiany; konieczna jest zatem zmiana odpowiednich rozporządzeń; nomenklatura taryfowa produktów rolnych jest włączona do Wspólnej Taryfy Celnej;

Wspólna Taryfa Celna może zostać uproszczona;

niektóre rozporządzenia powinny zostać zmienione lub dostosowane;

zgodnie z rozporządzeniem Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw (10), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 1034/77 (11), w szczególności jego art. 22, oprócz cła może zostać nałożona opłata o skutku równoważnym na ogórki; należy odpowiednio zmienić Wspólną Taryfę Celną;

właściwym jest, do celów przejrzystości, dostosować do stanu aktualnego Załączniki zmienianych rozporządzeń,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Sekcja  I

Zboża

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 2727/75 załącznik A zastępuje się załącznikiem I niniejszego rozporządzenia, a w załączniku B wprowadza się niniejszym zmiany zgodnie z załącznikiem II niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2742/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie refundacji produkcyjnych stosowanych w sektorach zboża i ryżu (12), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2139/77 (13) niniejszym wprowadza się następujące zmiany:

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje się przez "21.07 F II".

Artykuł  3

W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 2743/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie systemu stosowanego do mieszanek paszowych pochodzenia zbożowego (14) podpozycja 23.07 B otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

23.07

Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:

B. Pozostałe, zawierające skrobię, glukozę lub syrop glukozowy,

objęte podpozycjami 17.02 B i 27.01 F II lub przetwory mleczne

(objęte pozycją 04.01, 04.02, 04.03 lub 04.04, bądź podpozycją

07.02 A i 27.07 F I)

I. (Bez zmian)

Artykuł  4

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 2744/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie systemu stosowanego w przywozie i wywozie produktów przetworzonych ze zboża i ryżu (15), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 832/76 (16), wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 5 ust. 1 i art. 8:

– skreśla się "11.06 B" i zastępuje się przez "11.04 C II",

– skreśla się "1705 B" i zastępuje się przez "2107 F II".

2. W art. 9 ust. 1:

– skreśla się "11.06 A" i zastępuje się przez "11.04 C I",

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje się przez "21.07 F II".

3. W art. 9 ust. 3:

– skreśla się "11.06 B" i zastępuje się przez "11.04 C II".

4. W załączniku I:

a) Kolumny 1 i 2 pozycji 1102, 1106 i 1702 otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Produkt podstawowy

Współczynnik

Stały składnik (u.a./t)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

11.02

Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone: (1)

Bez zmian

A.

)

B.

)

C.

)

D.

}

(Bez zmian)

E.

)

F.

)

G.

)

11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

C. Mąka i mączka z sago oraz

korzeni i bulw objętych pozycją

07.06:

I Denaturowane (a)

Bez zmian

II. Pozostałe

a) Wykorzystywane do

produkcji skrobi (a)

b) Pozostałe

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

B. Glukoza i syrop glukozowy:

II. Pozostałe:

Bez zmian

a) Glukoza w postaci białego

pudru krystalicznego,

scalonego lub

niescalonego

b) Pozostałe

(1) Do celów rozróżniania produktów objętych pozycjami 11.01 i 11.02 oraz

podpozycją 23.02 A za produkty objęte pozycjami 11.01 i 11.02 uważa się

produkty, które mają zarówno:

- zawartość skrobi (oznaczonej według zmodyfikowanej metody polarymetrycznej

Ewersa) w masie powyżej 45% w stosunku do suchej masy,

- zawartość popiołu w masie w stosunku do suchej masy (po odjęciu

jakichkolwiek dodatków mineralnych) nieprzekraczającą 1,6% dla ryżu, 2,5%

dla pszenicy i żyta, 3% dla jęczmienia, 4% dla gryki, 5% dla owsa i 2%

dla innych zbóż. Jednakże kiełki zbożowe, całe, walcowane, łuskane lub

mielone są objęte, w każdym przypadku, pozycją 11.02.

(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

b) Skreśla się pozycję 17.05 i zastępuje się nową podpozycją 21.07 F w brzmieniu:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Produkt podstawowy

Współczynnik

Stały składnik (u.a./t)

(1)

(2)

(3)

(4)

(5)

21.07 F

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:

Kukurydza

1,61

55,00

II. Syrop glukozowy

Artykuł  5

W art. 3 ust. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2747/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady stosowane w przypadku wystąpienia zakłóceń w funkcjonowaniu rynku zbóż (17), wprowadza się następujące zmiany:

– skreśla się "17.05 B" i zastępuje przez "21.07 F II".

Artykuł  6

W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 2758/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady dotyczące składników mających na celu zapewnienie ochrony przemysłu przetwórczego w sektorach zbóż i ryżu oraz ustalające te składniki w odniesieniu do nowych Państw Członkowskich (18), wprowadza się następujące zmiany:

1. Pozycje 11.02, 11.06 i 17.02 otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Stały składnik (u.a./t)

11.02

Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:

A.

)

B.

)

C.

)

D.

}

(Bez zmian)

Bez zmian

E.

)

F.

)

G.

)

11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

C. Mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych

pozycją 07.06:

I Denaturowane (a)

Bez zmian

II. Pozostałe

a) Wykorzystywane do produkcji skrobi (a)

b) Pozostałe

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

B. Glukoza i syrop glukozowy:

II. Pozostałe:

Bez zmian

a) Glukoza w postaci białego pudru

krystalicznego, scalonego lub niescalonego

b) Pozostałe

(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

2. Skreśla się pozycję 17.05 i zastępuje się przeznową podpozycję w brzmieniu:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Stały składnik (u.a./t)

21.07 F

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:

55,00

II. Syrop glukozowy

3. W podpozycji 23.07 B pierwsze dwie kolumny otrzymują brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

Wspólnota w pierwotnie ustanowionym składzie

Dania

Irlandia

Zjednoczone Królestwo

Stały składnik (u.a./t)

23.07

Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:

Bez zmian

B. Pozostałe, zawierające

skrobię, glukozę lub syrop

glukozowy, objęte

podpozycjami 17.02 B i

27.01 F II lub przetwory

mleczne (objęte pozycjami

04.01, 04.02, 04.03 lub

04.04 bądź podpozycjami

07.02 A i 27.07 F I):

I. (Bez zmian)

Sekcja  II

Wino

Artykuł  7

W załączniku IV rozporządzenia Rady (EWG) nr 816/70 z dnia 28 kwietnia 1970 r. ustanawiającego dodatkowe przepisy dotyczące wspólnej organizacji rynku wina (19), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2211/77 (20), wprowadza się niniejszym zmiany zgodnie z załącznikiem III niniejszego rozporządzenia.

Sekcja  III

Mleko i przetwory mleczne

Artykuł  8

W art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 804/68 wprowadza się następujące zmiany:

1. Litera e) otrzymuje brzmienie:

"e)

17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

A. (Bez zmian)."

2. Litera f) otrzymuje brzmienie:

"f)

21.07 F

Syropy cukrowe niearomatyzowane lub barwione:

I. Syrop laktozowy."

3. W Załączniku rozporządzenia (EWG) nr 804/68 wprowadza się następujące zmiany:

a) Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

"17.02

Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:

A. (Bez zmian)."

b) Pozycja 19.02 otrzymuje brzmienie:

"19.02

Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao:

B. Inne (tzn. niebędące ekstraktami słodowymi)".

Artykuł  9
1.
W załączniku I rozporządzenia Rady (EWG) nr 823/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. określającego grupy produktów i specjalne przepisy dotyczące obliczania opłat wyrównawczych stosowanych w odniesieniu do mleka i przetworów mlecznych (21), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1638/77 (22), wprowadza się następujące zmiany:

Grupa 12: "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

2.
W załączniku II rozporządzenia (EWG) nr 823/68 wprowadza się następujące zmiany:

a) Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTCWyszczególnienie
17.02Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
A. Laktoza i syrop laktozowy:
II. Inne (niż zawierające w masie w stanie suchym 99%

lub więcej laktozy)

b) Pozycję 17.05 zastępuje się podpozycją 21.07 F w brzmieniu:

Numer pozycji WTCWyszczególnienie
21.07F. Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
I. Syrop laktozowy

c) W podpozycji 23.07 B "17.05 B" zastępuje się przez "21.07 F II".

d) W przypisie 8 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

Sekcja  IV

Niektóre produkty wymienione w załączniku II Traktatu

Artykuł  10

W Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 z dnia 28 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu (23), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 425/77 (24), wprowadza się następujące zmiany:

1. Podpozycja 05.15 B otrzymuje brzmienie:

"05.15

ex B.

Pozostałe, z wyjątkiem ścięgien i ścinek oraz podobnych odpadów surowych skór lub skórek."

2. Pozycje 11.03 i 11.04 otrzymują brzmienie:

"11.04

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:

A.

Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05

B.

Mąka z owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8".

3. Pozycja 12.08 otrzymuje brzmienie:

"12.08

Korzenie cykorii, świeże lub suszone, całe lub cięte w kawałki, niepalone; chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, ale dalej nieobrobiony; jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne wykorzystywane głównie do spożycia przez ludzi, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją:

B.

Chleb świętojański

C.

Ziarna chleba świętojańskiego

D.

Pestki i jądra moreli, brzoskwiń i śliwek

E.

Pozostałe."

Sekcja  V

Cukier i izoglukoza

Artykuł  11

W rozporządzeniu (EWG) nr 3330/74 wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 ust. 1:

a) W angielskiej wersji w lit. a) pozycji 17.01: wyrażenie "cukier buraczany i trzcinowy, stały" zastępuje się wyrażeniem: "cukier buraczany i trzcinowy w postaci stałej".

b) Litera. c) otrzymuje brzmienie:

"c)

17.03 Melasy".

c) Litera d) otrzymuje brzmienie:

"d)

17.02 C, D II, E i F

Pozostałe cukry w postaci stałej (z wyłączeniem laktozy, glukozy lub izoglukozy); syropy cukrowe, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących (i niezawierające laktozy, glukozy lub izoglukozy); sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel

21.07 F IV

Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe (z wyjątkiem syropów laktozowych, glukozowych i izoglukozowych)".

2. W art. 1 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Do celów niniejszego rozporządzenia:

- "cukier biały" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym co najmniej 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną,

- "cukier surowy" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym mniej niż 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną".

3. W załączniku I rozporządzenia (EWG) nr 3330/74 wprowadza się następujące zmiany:

W pozycji 19.02: wyraz "przetwory" zastępuje się wyrażeniem: "Ekstrakt słodowy; przetwory", oraz dodaje się:

"B. Inne".

Artykuł  12

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 765/68 z dnia 18 czerwca 1968 r. ustanawiającym ogólne zasady dotyczące refundacji produkcyjnej w odniesieniu do cukru wykorzystywanego w przemyśle chemicznym (25), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 3138/76 (26), wprowadza się następujące zmiany:

1. Załącznik I

a) skreśla się "ex 17.02 D" i zastępuje się przez "ex 17.02 D II";

b) skreśla się "ex 29.35 T" i zastępuje się przez "ex 29.35 Q";

c) skreśla się "38.19 R" i zastępuje się przez "ex 38.19 U".

2. Załącznik III

a) skreśla się "29.35 L" i zastępuje się przez "29.35 IJ";

b) skreśla się "ex 29.35 T" i zastępuje się przez "ex 29.35 Q";

c) skreśla się "ex 32.02" i zastępuje się przez "ex 32.01 B";

d) skreśla się "ex 38.11 C" i zastępuje się przez "ex 38.11 D";

e) skreśla się "ex 38.19 T" i zastępuje się przez "ex 38.19 U";

f) skreśla się "ex 39.01 C VIII" i zastępuje się przez "ex 39.01 C VII".

Artykuł  13

W art. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1111/77 z dnia 17 maja 1977 r. ustanawiającego wspólne przepisy dotyczące izoglukozy (27), wprowadza się następujące zmiany:

Podpozycję 17.05 C I zastępuje się podpozycją w brzmieniu:

"21.07 F III aromatyzowane lub barwione syropy izoglukozowe".

Sekcja  VI

Ryby

Artykuł  14

W załączniku V rozporządzenia Rady (EWG) nr 100/76 z dnia 19 stycznia 1976 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku produktów rybołówstwa (28), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 2429/76 (29), wprowadza się następujące zmiany:

1. Angielska wersja podpozycji 03.03 A otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

03.03

A. Skorupiaki:

I. Langusty i pozostałe raki morskie rodzaju Palinurus,

Panulirus i Jasus

2. Podpozycja 05.15 A otrzymuje brzmienie:

Numer pozycji WTC

Wyszczególnienie

05.15

A. Ryby, skorupiaki i mięczaki

Sekcja  VII

Oleje i tłuszcze

Artykuł  15

W rozporządzeniu nr 136/66/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1. Artykuł 1 ust. 2 lit. b):

Skreśla się "15.17 B" i zastępuje się "15.17 B II".

2. Artykuł 1 ust. 2 lit. d):

W wersji niemieckiej w podpozycji 07.02 A wyraz "gekocht" zastępuje się wyrazem: "gegart".

3. Art. 1 ust. 2 lit. d):

W wersji niderlandzkiej podpozycji 07.02 A dodaje się wyraz: "of gebakken".

4. Art. 1 ust. 2 lit. e):

Skreśla się "15.17 A" i zastępuje się przez "15.17 B I".

Artykuł  16

W rozporządzeniu Rady (EWG) nr 443/72 z dnia 29 lutego 1972 r. w sprawie opłat wyrównawczych stosowanych w odniesieniu do rafinowanej oliwy z oliwek (30), wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 6 ust. 2 tiret pierwsze i w art. 7 ust. 2 tiret pierwsze skreśla się przez "15.17 A I" i zastępuje się "15.17 B I a)".

2. W art. 6 ust. 2 tiret drugie i w art. 7 ust. 2 tiret drugie skreśla się przez "15.17 A II" i zastępuje się "15.17 B I b)".

3. W art. 8 skreśla się "15.17 A" i zastępuje się przez "15.17 B I".

Sekcja  VIII

Przepisy ogólne

Artykuł  17

Rozporządzenie (EWG) nr 950/68 w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej zostaje niniejszym zmienione zgodnie z załącznikiem IV niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  18

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1978 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 listopada 1977 r.
W imieniu Rady
A. HUMBLET
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 266 z 7.11.1977, str. 46.

(2) Dz.U. 172 z 30.9.1966, str. 3025/66.

(3) Dz.U. L 175 z 29.6.1973, str. 5.

(4) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13.

(5) Dz.U. L 67 z 15.3.1976, str. 9.

(6) Dz.U. L 359 z 31.12.1974, str. 1.

(7) Dz.U. L 134 z 28.5.1977, str. 1.

(8) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 1.

(9) Dz.U. L 158 z 29.6.1977, str. 1.

(10) Dz.U. L 118 z 20.5.1972, str. 1.

(11) Dz.U. L 125 z 19.5.1977, str. 1.

(12) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 57.

(13) Dz.U. L 249 z 30.9.1977, str. 1.

(14) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 60.

(15) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 65.

(16) Dz.U. L 100 z 14.4.1976, str. 1.

(17) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 82.

(18) Dz.U. L 281 z 1.11.1975, str. 109.

(19) Dz.U. L 99 z 5.5.1970, str. 1.

(20) Dz.U. L 256 z 7.10.1977, str. 1.

(21) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 13.

(22) Dz.U. L 183 z 22.7.1977, str. 3.

(23) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(24) Dz.U. L 61 z 5.3.1977, str. 1.

(25) Dz.U. L 143 z 25.6.1968, str. 1.

(26) Dz.U. L 354 z 24.12.1976, str. 1.

(27) Dz.U. L 134 z 28.5.1977, str. 4.

(28) Dz.U. L 20 z 28.1.1976, str. 1.

(29) Dz.U. L 276 z 7.10.1976, str. 5.

(30) Dz.U. L 54 z 3.3.1972, str. 3.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK A
Numer pozycji WTCWyszczególnienie
07.06 AManiok, maranta, salep i inne podobne korzenie i bulwy o wysokiej zawartości skrobi, z wyjątkiem słodkich ziemniaków
ex 11.01Mąki zbożowe:
C. Mąka jęczmienna
D. Mąka owsiana
E. Mąka kukurydziana
G. Pozostałe
ex 11.02Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
ex A. Kasze zbożowe i mąka zbożowa, z wyłączeniem kasz i

grysików z pszenicy i ryżu

B. Ziarna łuszczone (łuskane lub obierane), nawet

krojone lub śrutowane

C. Ziarna perełkowane
D. Ziarna nieobrobione inaczej niż przez śrutowanie
ex E. Ziarna walcowane; ziarna płatkowane, z wyjątkiem

ryżu łuskanego

ex. F. Śruta, z wyjątkiem śruty ryżowej
G. Kiełki zbożowe, całe, walcowane, łuskane lub

mielone

11.04 CMąka i mączka z sago oraz z korzeni i bulw objętych pozycją 07.06
11.07Słód, palony lub niepalony
ex 11.08 ASkrobie
I. Skrobia kukurydziana
III. Skrobia pszenna
IV. Skrobia ziemniaczana
V. Pozostałe
11.09Gluten pszeniczny, nawet suszony
17.02 BGlukoza i syrop glukozowy:
II. Pozostałe
21.07 F IISyrop glukozowy, aromatyzowany lub barwiony
23.02 AOtręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż
23.03 A IPozostałości z produkcji skrobi z kukurydzy (z wyjątkiem stężonych płynów z rozmiękczania), o zawartości białka w masie w przeliczeniu na suchy produkt powyżej 40%
23.07Pasze słodzone; pozostałe preparaty używane do żywienia zwierząt:
ex B. Pozostałe, zawierające skrobię, glukozę lub syrop

glukozowy objęte podpozycjami 17.02 B i 21.07 F II

lub przetwory mleczne (objęte pozycją 04.01, 04.02,

04.03 lub 04.04 bądź podpozycją 17.02 A lub 21.07 F

I), z wyjątkiem produktów i pasz zawierających w

masie co najmniej 50% przetworów mlecznych objętych

jedną lub kilkoma z wyżej wymienionych pozycji i

podpozycji."

ZAŁĄCZNIK  II

(Załącznik B)
Numer pozycji WTCWyszczególnienie
17.02Pozostałe cukry w formie stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
B. Glukoza i syrop glukozowy:
I. Zawierający w masie w stanie suchym co najmniej 99%

glukozy

17.04Wyroby cukiernicze, niezawierające kakao
B. Guma do żucia
C. Czekolada biała
D. Pozostałe
18.06 CCzekolada i inne wyroby z czekolady, nawet nadziewane; wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru, zawierające kakao
19.02Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao
19.03Rurki, spaghetti i inne podobne produkty
19.04Tapioka i sago; namiastki tapioki i sago otrzymywane ze skrobi ziemniaczanej lub z innych skrobi
19.05Przetwory spożywcze otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie zbóż lub produktów zbożowych (ryż dmuchany, płatki kukurydziane i inne podobne wyroby)
19.07Chleb, suchary i inne wyroby piekarskie, bez dodatku cukru, miodu, jajek, tłuszczy, serów lub owoców; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i inne podobne wyroby
19.08Pastry, herbatniki (biskwity), ciasta i ciastka i inne wyroby cukiernicze, nawet zawierające kakao w dowolnych proporcjach
ex 21.02Cykoria palona i inne palone namiastki kawy; ich ekstrakty, esencje i koncentraty
C. Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
II. Inne (niż cykoria palona)
D. Ekstrakty, esencje i koncentraty palonej cykorii i

innych palonych namiastek kawy:

II. Inne (niż ekstrakty, esencje i koncentraty palonej

cykorii)

ex 21.05Zupy i buliony, w postaci ciekłej, stałej lub sproszkowanej
21.07Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

ZAŁĄCZNIK  III

W załączniku IV podpozycje 20.07 A I i B I rozporządzenia (EWG) nr 816/70 wprowadza się następujące zmiany:
1234
20.07Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne, nawet z dodatkiem cukru, ale niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu:
A. O gęstości powyżej 1,33 g/cm ł przy 15ºC:
I. Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy)

a) O wartości przekraczającej 22 u.a. na

100 kg masy netto ...................

50 (b)-
b) O wartości nieprzekraczającej 22 u.a.

na 100 kg masy netto:

1. O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ......................

50

+ (L) (b)

-
2. Pozostałe ........................50 (b)-
B. O gęstości nieprzekraczającej 1,33 g/cm

przy 15ºC:

I.Sok winogronowy, jabłkowy i gruszkowy

(włączając moszcz winogronowy); mieszanki

soków jabłkowego i gruszkowego:

a) O wartości przekraczającej 18 u.a. na

100 kg masy netto:

1. Sok winogronowy (włączając moszcz

winogronowy)

aa) Stężony
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 (b)28 + ads
22. Pozostałe .................28 (b)28 + ads
bb) Pozostałe
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 + (L)(b)28 + ads
22. Pozostałe .................28 (b)28 + ads
2 i 3 (Bez zmian)
b) O wartości nieprzekraczającej 18 u.a.

na 100 kg masy netto

1. Sok winogronowy (łącznie z moszczem

winogronowym)

aa) Stężony
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 + (L) (b)28 + ads
22. Pozostałe .................28 (b)28 + ads
bb) Pozostałe
11. O zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30% .......

28 (b)28 + ads
22. Pozostałe .................28 (b)28 + ads
2, 3 i 4. (Bez zmian)
(b) Bez zmian.

ZAŁĄCZNIK  IV

Niżej wymienione uwagi i pozycje części I sekcji I części II działów 3, 4, 7, 10, 11, 17, 19, 21 i 23 oraz Załącznika do Wspólnej Taryfy Celnej stanowiącego Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 950/68 niniejszym zostają zmienione, z mocą od dnia 1 stycznia 1978 r., następujące brzmienie:

A. Część I "Przepisy wstępne"; sekcja I "Ogólne zasady":

B. Ogólne zasady dotyczące cła:

a) Ustępy 5 i 6 duńskiej wersji otrzymują brzmienie:

"5. Et »(I)« i toldsatskolonne 3 for visse positioner og underpositioner angiver, at de pågældende varer er underkastet reglerne om importafgift på landbrugsvarer.

6. Et »ve« i toldsatskolonnerne 3 og 4 angiver, at der for de pågældende varer kan opkræves et variabelt element, der fastsættes i overensstemmelse med reglerne om handelen med visse forarbejdede landbrugsvarer."

b) Dodaje się dwa ustępy w brzmieniu:

"7. Symbole »ads« i »adf« w działach 17-19 kolumna 4 wskazują, że maksymalna stawka celna składa się z cła ad valorem plus cła dodatkowego na cukier w określonej postaci lub na mąkę. Takie cło dodatkowe jest ustalane zgodnie z zasadami dotyczącymi handlu niektórymi przetworzonymi produktami rolnymi.

8. Symbol »ads« w dziale 20 kolumna 4 wskazuje, że Wspólnota zastrzega sobie prawo nakładania nie tylko cła granicznego, ale również cła dodatkowego na cukier odpowiadającego cłu należnemu od przywożonego cukru i nakładanego w zależności od ilości różnych rodzajów cukrów stanowiących zawartość danego produktu powyżej procentowej zawartości w masie, określonej w uwagach dodatkowych 2 i 3 działu 20 lub w przypadkach produktów objętych pozycjami 2003-2005, o zawartości w masie przekraczającej 13% takich rodzajów cukrów."

B. Część II "Tabela Stawek Celnych":

1. W rozdziale 4 uwaga 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Określenie »mleko« oznacza pełne mleko śmietankowe lub mleko odtłuszczone, maślankę, serwatkę, mleko kwaśne, kefir, jogurt i inne rodzaje mleka poddanego fermentacji i zakwaszaniu."

2. W rozdziale 4 uwaga dodatkowa 8 wiersz 3 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

3. Podpozycja 05.15 otrzymuje brzmienie:

1234
05.15A. Ryby, skorupiaki i mięczaki ...................Zwolnione(a)
(a) Patrz załącznik.

4. W uwadze do działu 7 lit. c) pozycję "11.03" zastępuje się pozycją "11.04".

5. Podpozycja 07.01 P otrzymuje brzmienie:

1234
07.01P. Ogórki i korniszony:
I. Ogórki:
a) Od 1 listopada do 15 maja .....................16 (a)-
b) Od 16 maja do 31 października .................20 (a)20
II. Korniszony ...................................16-
(a) W określonych warunkach oprócz ceł pobiera się opłatę o skutku

równoważnym.

6. Podpozycja 08.08 B otrzymuje brzmienie

1234
08.08B. Brusznice, czarne jagody i żurawiny górskie (owoce gatunku Vaccinium vitis-idaea) ............9Zwolnione

7. W podpozycjach 08.08 C, 08.10 A i 08.11 D po wyrażeniu "czarne jagody" dodaje się "(owoce gatunku Vaccinium myrtillus)".

8. Uwaga do działu 10 otrzymuje brzmienie:

"Niniejszy dział nie obejmuje ziarna, które było łuskane lub poddane jakimkolwiek innym obróbkom. Jednakże ryż, łuskany, mielony, polerowany, glazurowany, parzony i łamany jest nadal klasyfikowany w pozycji 10.06".

9. W uwadze 1 lit a) do działu 11 pozycję "21.01" zastępuje się pozycją: "21.02".

10. Pozycje 11.02 i 11.04 otrzymują brzmienie:

1234
11.02Kasze zbożowe i mąka zbożowa; ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, śrutowane lub krojone, ale dalej nieprzetworzone), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 10.06; zarodki zbóż, całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
A.)
B.)
C.)
D.}(Bez zmian)
E.)
F.)
G.)
11.04Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:
A. Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych

pozycją 07.05 .................................

12(a)
B. Mąka z owoców objętych którąkolwiek z pozycji

działu 8:

I. Z bananów .................................17-
II. Pozostałe .................................13-
C. Mąka i grysik z sago oraz korzeni i bulw

objętych pozycją 07.06:

I. Denaturowane (b) ..........................28 (L)-
II. Pozostałe:
a) Wykorzystywane do produkcji skrobi (b)

........................................

28 (L)-
b) Pozostałe .............................28 (L)-
(b) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

11. Skreśla się pozycje 11.03 i 11.06.

12. W uwadze 2 do działu 12 po wyrazach "nasiona wyki" dodaje się "(inne niż gatunku Vicia faba)".

13. Skreśla się pozycję 12.05.

14. Pozycja 12.08 otrzymuje brzmienie:

1234
12.08Korzenie cykorii, świeże lub suszone, całe lub cięte w kawałki, niepalone; chleb świętojański, świeży lub suszony, nawet śrutowany lub mielony, ale dalej nieobrobiony; jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne wykorzystywane głównie do spożycia przez ludzi, nieobjęte jakąkolwiek inną pozycją
A. Korzenie cykorii ...............................22
B. Chleb świętojański .............................8-
C. Ziarna chleba świętojańskiego:
I. Niełuszczone, niekruszone ani niemielone ...2-
II. Pozostałe ..................................9-
D. Pestki i jądra moreli, brzoskwiń i śliwek ......54
E. Pozostałe ......................................ZwolnioneZwolnione

15. W dodatkowej uwadze 3 do działu 15 "15.17 A" zastępuje się przez "15.17 B I".

16. Pozycja 15.17 otrzymuje brzmienie:

1234
15.17Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:
A. Degras .......................................96
B. Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:
B. I. Zawierające olej o charakterystyce oliwy z

oliwek:

a) Sopstoki .................................7 (L)-
b) Pozostałe ................................2 (L)-
II. Pozostałe:
a) Osady i szlamy olejowe; sopstoki ............7 (a)-
b) Pozostałe ...................................2 (a)-
(a) W określonych warunkach oprócz ceł pobiera się opłatę wyrównawczą

17. W dziale 17:

a) Uwaga dodatkowa 1 otrzymuje brzmienie:

"Do celów pozycji 17.01:

- "cukier biały" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym co najmniej 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną,

- "cukier surowy" oznacza cukier, niearomatyzowany lub barwiony, o zawartości sacharozy w masie w stanie suchym mniej niż 99,5%, ustalonej metodą polarymetryczną".

b) W uwadze dodatkowej 2 odniesienie do "podpozycji 17.02 D I i 17.02 C I" zastępuje się odniesieniem do "podpozycji 17.02 D I".

18. Pozycja 17.01 otrzymuje brzmienie:

1234
17.01Cukier buraczany i cukier trzcinowy, w postaci stałej:
A. Cukier biały, cukier aromatyzowany lub barwiony

................................................

80 (L)
B. Cukier surowy:-
I. Do rafinacji (a) ............................80 (L)-
II. Pozostałe ..................................80 (L)-
(a) Zgłoszenie z zastosowaniem tej pozycji jest uzależnione od warunków

określonych przez właściwe władze.

19. Pozycja 17.02 otrzymuje brzmienie:

1234
17.02Pozostałe cukry w postaci stałej (z wyłączeniem laktozy, glukozy lub izoglukozy); syropy cukrowe, niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących (i niezawierające laktozy, glukozy lub izoglukozy); sztuczny miód, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
A.)
}(Bez zmian)
B.)
C. Cukier i syrop klonowy:
I. Cukier klonowy w postaci stałej,

aromatyzowany lub barwiony .................

67 (L)-
II. Pozostałe ..................................42 (L)20
D. Inne cukry i syropy:
I. Izoglukozowy ...............................80 (L)-
II. Pozostałe ..................................80 (L)-
E.)
}(Bez zmian)
F.)

20. Pozycja 17.03 otrzymuje brzmienie:

1234
17.03Melasy ............................................65 (L) (b)-

Do przypisu podającego stawki cła autonomicznego dla pozycji N 17.03 dodaje się tiret w brzmieniu:

"- 67% dla melasy aromatyzowanej lub barwionej".

21. Skreśla się pozycję 17.05.

22. Skreśla się pozycję 19.01.

23. Pozycja 19.02 otrzymuje brzmienie:

1234
19.02Ekstrakt słodowy; przetwory z mąki, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego typu używanego jako żywność dla niemowląt albo do celów dietetycznych lub kulinarnych, zawierające w masie mniej niż 50% kakao
A. Ekstrakt słodowy:
I. O zawartości w masie suchego ekstraktu, co

najmniej 90%................................

16,3 + vc8 + vc
II. Pozostałe..................................16,3 + vc8 + vc
B. Inne
I. Zawierające ekstrakt słodowy i o zawartości

w masie nie mniej niż 30% cukrów

redukujących (wyrażonych jako maltoza) .....

19,6 + vc11 + vc
II. Pozostałe
a) Niezawierające tłuszczów z mleka lub

zawierające w masie poniżej 1,5% takich

tłuszczów:

1. Zawierające poniżej 14% skrobi w

masie:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zwierające w masie poniżej 5%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Zawierające w masie sacharozę

(łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

11. 5% lub więcej, ale mniej niż

60% ..........................

19,6 + vc11 + vc
22. Powyżej 60% w masie ..........19,6 + vc11 + vc
B. II. a) 2. Zawierające w masie 14% lub więcej,

ale mniej niż 32% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające w masie mniej niż 5% w

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Pozostałe ....................19,6 + vc11 + vc
3. Zawierające w masie 32% lub więcej,

ale mniej niż 45% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Pozostałe ........................19,6 + vc11 + vc
4. Zawierające w masie 45% lub więcej,

ale mniej niż 65% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Pozostałe ........................19,6 + vc11 + vc
5. Zawierające w masie 65% lub więcej,

ale mniej niż 80% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Pozostałe ........................19,6 + vc11 + vc
6. Zawierające w masie 80% lub więcej,

ale mniej niż 85% skrobi:

aa) Niezawierające sacharozy lub

zawierające mniej niż 5% w

sacharozy masie (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) .......................

19,6 + vc11 + vc
bb) Pozostałe .......................19,6 + vc11 + vc
7. Zawierające 85% lub więcej skrobi w

masie: ..............................

19,6 + vc11 + vc
b) Zawierające tłuszcze z mleka w masie:
1. 1,5% lub więcej, ale mniej niż 5% ...19,6 + vc11 + vc
2. 5% lub więcej w masie ...............19,6 + vc11 + vc

24. Skreśla się pozycję 19.06.

25. Pozycja 19.07 otrzymuje brzmienie:

1234
19.07Chleb, suchary i inne wyroby piekarskie, bez dodatku cukru, miodu, jajek, tłuszczy, serów, lub owoców; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i inne podobne wyroby
A. Pieczywo chrupkie ..............................24 + vc9 + vc do maks. 24 + adf
B. Maca ...........................................20 + vc6 + vc do maks. 20 + adf
C. Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do

celów farmaceutycznych, wafle, papier ryżowy i

inne podobne wyroby ............................

19,5 + vc7 + vc
D. Inne, o zawartości skrobi w masie:
I. Poniżej 50% ................................26,5 + vc14 + vc
II. 50% i więcej ...............................26,5 + vc14 + vc

26. Podpozycje 20.07 B II a) 1 i 2 oraz 20.07 B II b) 1 i 2 otrzymują brzmienie:

1234
20.07B. II. Pozostałe:
a) O wartości przekraczającej 30 u.a. na 100

kg masy netto:

1. Sok pomarańczowy .......................2119 + ads
2. Sok grejpfrutowy .......................2115 + ads
b) O wartości nie przekraczającej 30 u.a. na

100 kg masy netto:

1. Sok pomarańczowy:
aa) O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ........................

21 + (L)19 + ads
bb) Inne ...............................2119 + ads
2. Sok grejpfrutowy
aa). O zawartości dodatku cukru powyżej

30% w masie ........................

21 + (L)15 + ads
bb) Inne ...............................2115 + ads

27. W dziale 21:

a) W uwadze 1 dodaje się lit. e) w brzmieniu:

"e) Gotowe enzymy objęte pozycją 35.07".

b) Pozycję "Uwaga dodatkowa" działu 21 zastępuje się pozycją "Uwagi dodatkowe".

c) Obecna uwaga dodatkowa staje się uwagą dodatkową 1 i dodaje się uwagę dodatkową 2 w brzmieniu:

"2. Do celów podpozycji 21.07 F III wyrażenie "izoglukoza" oznacza syrop uzyskany z syropu glukozowego, o zawartości w masie w stanie suchym:

- co najmniej 10% fruktozy, i

- co najmniej 1% łącznie oligosacharydów i polisacharydów".

28. Skreśla się pozycję 21.01.

29. Pozycja 21.02 otrzymuje brzmienie:

1234
21.02Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty:
A. Ekstrakty, esencje lub koncentraty kawy oraz

przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

konserwantów ...................................

3018
B. Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub

herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie

tych ekstraktów, esencji lub koncentratów ......

3012
C. Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
I. Cykoria palona .............................18_
II. Pozostałe ..................................16,9 + vc8 + vc
D. Ekstrakty palonej cykorii i innych palonych

namiastek kawy:

I. Palonej cykorii ............................22_
II. Pozostałe ..................................16,9 (a) + vc_
(a) Cło obniżono do 14% na czas nieokreślony.

30. Podpozycja 21.07 F otrzymuje oznaczenie 21.07 G.

31. Do pozycji 21.07 dodaje się podpozycję 21.07 F w brzmieniu:

1234
21.07F. Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
I. Syrop laktozowy ...........................67 (L)_
II. Syrop glukozowy ...........................67 (L)_
III. Syrop izoglukozowy ........................67 (L)_
IV. Pozostałe .................................67 (L)_

32. W uwadze dodatkowej 2 do działu 23 "17.05 A" zastępuje się przez "21.07 F I".

33. W podpozycji 23.07 B wiersz 2 podpozycję "17.05 B" zastępuje się podpozycją "21.07 F II".

Załącznik (Pozycje i podpozycje, z których tylko część jest objęta koncesjami GATT lub odnośnie do których przyznano różne koncesje). W Załączniku tym wprowadza się następujące zmiany:

1. Pozycja 05.15 otrzymuje brzmienie:

05.15Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione i niewłączone; zwierzęta padłe objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
ex A. Ryby, skorupiaki i mięczaki:
- Ikra rybia; solona ikra z dorsza używana na przynętę ..Zwolnione
ex B. Inne:
- Koszenila; krew zwierzęca, ścięgna; ścinki oraz podobne

odpady surowych skór lub skórek .......................

Zwolnione

2. Dodaje się dodatkową pozycję 11.04 w brzmieniu:

11.04Mąka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 07.05 lub owoców objętych którąkolwiek z pozycji działu 8; mąka i mączka z sago oraz korzeni i bulw objętych pozycją 07.06:
ex A. Mąka suszonych roślin strączkowych objętych pozycją

07.05:

- Z grochu, fasoli lub soczewicy ..........................12

3. Skreśla się pozycję 20.07, przypis i uwagę (ads) oraz tabelę dotyczącą pozycji 20.07.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.