Dyrektywa 2007/62/WE zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.260.4

Akt jednorazowy
Wersja od: 5 października 2007 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2007/62/WE
z dnia 4 października 2007 r.
zmieniająca niektóre załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(3), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące substancje czynne ujęte w załączniku I do dyrektywy 91/414/EWG: bifenazan, petoksamid, pirymetanil i rimsulfuron, zostały do niego włączone, odpowiednio, następującymi dyrektywami Komisji: 2006/74/WE(4), 2006/41/WE(5), 2005/58/WE(6) i 2006/39/WE(7).

(2) Włączenie rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG oparto na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania. Informacje dotyczące tego zastosowania zostały przedłożone przez niektóre państwa członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) tej dyrektywy. Dostępne informacje zostały poddane analizie i są wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP).

(3) W przypadku braku wspólnotowego lub tymczasowego NDP państwa członkowskie powinny ustanowić krajowy tymczasowy NDP zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, przed wydaniem zezwoleń na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(4) Wspólnotowe NDP oraz poziomy zalecane przez Kodeks Żywnościowy są ustalane i oceniane według podobnych procedur. W kodeksie znajduje się szereg NDP dla bifenazanu. Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości oparte na NDP zawartych w Kodeksie zostały ocenione pod względem ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie stwierdzono żadnego ryzyka w przypadku stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(5) W sprawozdaniach Komisji z przeglądu, które zostały przygotowane w związku z włączeniem rozpatrywanych substancji czynnych do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, ustalono akceptowalne dzienne pobranie (ADI) oraz, w przypadkach, w których było to konieczne, ostrą dawkę referencyjną (ARfD) dla wspomnianych substancji. Narażenie konsumentów produktów spożywczych poddanych działaniu rozpatrywanych substancji czynnych zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(8) oraz opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(9) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane NDP nie doprowadzą do przekroczenia ADI i ARfD.

(6) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed wpływem pozostałości wynikających z niedozwolonych zastosowań środków ochrony roślin należy określić tymczasowe NDP dla odpowiednich kombinacji produktów i pestycydów na poziomie granicy oznaczalności metody analitycznej.

(7) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych NDP nie wyklucza ustanowienia przez państwa członkowskie tymczasowych NDP dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG i z jej załącznikiem VI. Uważa się, że okres czterech lat jest wystarczający, by umożliwić dalsze stosowanie danej substancji czynnej. Tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości powinny następnie stać się poziomami ostatecznymi.

(8) Konieczne jest zatem wprowadzenie zmian dotyczących NDP określonych w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG i 90/642/EWG dla zapewnienia właściwego nadzoru i kontroli zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta.

(9) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(10) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W załączniku II do dyrektywy 90/642/EWG wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3

Państwa członkowskie przyjmą i publikują, najpóźniej do dnia 5 kwietnia 2008 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Państwa członkowskie niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Państwa członkowskie stosują te przepisy od dnia 6 kwietnia 2008 r.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 4 października 2007 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/57/WE (Dz.U. L 243 z 18.9.2007, str. 61).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2007/57/WE.

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2007/52/WE (Dz.U. L 214 z 17.8.2007, str. 3).

(4) Dz.U. L 235 z 30.8.2006, str. 17.

(5) Dz.U. L 187 z 8.7.2006, str. 24.

(6) Dz.U. L 246 z 22.9.2005, str. 17.

(7) Dz.U. L 104 z 13.4.2006, str. 30.

(8) Wytyczne dotyczące przewidywania spożycia w żywności pozostałości pestycydów (wersja zmieniona), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSO/FOS/97.7).

(9) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca kwestii związanych ze zmianą załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W części A załącznika II do dyrektywy 86/362/EWG dodaje się następujące wiersze w odniesieniu do bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu:
"Pozostałości pestycydówNajwyższe dopuszczalne poziomy w mg/kg
Bifenazan0,01(*)(p)
ZBOŻA
Petoksamid0,01(*)(p)
ZBOŻA
Pirymetanil0,05(*)(p)
ZBOŻA
Rimsulfuron0,05(*)(p)
ZBOŻA
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten staje się ostateczny od dnia 25 października 2011 r., chyba że zostanie zmieniony."

ZAŁĄCZNIK  II

W części A załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG dodaje się następujące kolumny w odniesieniu do bifenazanu, petoksamidu, pirymetanilu i rimsulfuronu:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się NDPBifenazanPetoksamidPirymetanilRimsulfuron
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane, zakonserwowane przez zamrażanie, niezawierające dodatku cukru; orzechy0,01(*)(p)0,05(*)(p)
(i) OWOCE CYTRUSOWE0,01(*)(p)10(p)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (łącznie z klementynkami i innymi mieszańcami)
Pomarańcze
Pomelo
Pozostałe
(ii) ORZECHY Z DRZEW ORZECHOWYCH (w łupinach lub bez)0,01(*)(p)
Migdały0,2(p)
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamia
Orzeszki pekan
Orzeszki sosnowe
Pistacje0,2(p)
Orzechy włoskie
Pozostałe0,05(*)(p)
(iii) OWOCE ZIARNKOWE0,01(*)(p)5(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Pozostałe
(iv) OWOCE PESTKOWE0,01(*)(p)
Morele3(p)
Wiśnie i czereśnie
Brzoskwinie (łącznie z nektarynami i podobnymi mieszańcami)10(p)
Śliwki3(p)
Pozostałe0,05(*)(p)
(v) JAGODY I DROBNE OWOCE
a) Winogrona stołowe i do produkcji wina0,01(*)(p)5(p)
Winogrona stołowe
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (inne niż dzikie)2(p)5(p)
c) Owoce leśne (inne niż dzikie)0,01(*)(p)
Jeżyny10(p)
Jeżyna popielica
Krzyżówka maliny z jeżyną
Maliny10(p)
Pozostałe0,05(*)(p)
d) Inne drobne owoce i jagody (inne niż dzikie)0,01(*)(p)5(p)
Borówki czarne
Żurawina
Porzeczka (czerwona, czarna i biała)
Agrest
Pozostałe
e) Dzikie jagody i dzikie owoce0,01(*)(p)0,05(*)(p)
(vi) OWOCE RÓŻNE0,01(*)(p)
Awokado
Banany0,1(p)
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki (stołowe)
Oliwki (do produkcji oliwy)
Papaja
Owoce męczennicy
Ananasy
Granaty
Pozostałe0,05(*)(p)
2. Warzywa świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone0,01(*)(p)0,05(*)(p)
(i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,01(*)(p)
Buraki
Marchew1(p)
Maniok
Seler
Chrzan
Karczoch jerozolimski
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Salsefia
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Pozostałe0,05(*)(p)
(ii) WARZYWA CEBULOWE0,01(*)(p)
Czosnek pospolity
Cebula0,1(p)
Szalotka
Dymka
Pozostałe0,05(*)(p)
(iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a) Rośliny psiankowate
Pomidory0,5(p)1(p)
Papryka2(p)2(p)
Bakłażan0,5(p)1(p)
Ketmia jadalna
Pozostałe0,01(*)(p)0,05(*)(p)
b) Dyniowate - z jadalną skórką0,3(p)1(p)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Pozostałe
c) Dyniowate - z niejadalną skórką0,01(*)(p)0,05(*)(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Pozostałe
d) Kukurydza cukrowa0,01(*)(p)0,05(*)(p)
(iv) WARZYWA KAPUSTNE0,01(*)(p)0,05(*)(p)
a) Kapustne kwitnące
Brokuły (w tym odmiana kalabryjska)
Kalafior
Pozostałe
b) Kapustne głowiaste
Brukselka
Kapusta głowiasta
Pozostałe
c) Kapustne liściowe
Kapusta pekińska
Jarmuż
Pozostałe
d) Kalarepa
(v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,01(*)(p)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha
Roszpunka warzywna
Sałata10(p)
Endywia (cykoria endywia)
Rokietta siewna (rukola)
Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy
Pozostałe0,05(*)(p)
b) Szpinak i podobne0,05(*)(p)
Szpinak
Boćwina
Pozostałe
c) Rukiew wodna0,05(*)(p)
d) Cykoria warzywna0,05(*)(p)
e) Zioła3(p)
Trybulka
Szczypiorek
Pietruszka - nać
Liście selera
Pozostałe
(vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,01(*)(p)
Fasola (w strąkach)2(p)
Fasola (bez strąków)
Groch (w strąkach)
Groch (bez strąków)0,2(p)
Pozostałe0,05(*)(p)
(vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,01(*)(p)
Szparagi
Karczochy
Seler
Koper włoski
Karczochy kuliste
Por1(p)
Rabarbar
Pozostałe0,05(*)(p)
(viii) GRZYBY0,01(*)(p)0,05(*)(p)
a) Grzyby uprawne
b) Grzyby dziko rosnące
3. Jadalne nasiona roślin strączkowych0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,5(p)0,05(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Łubin
Pozostałe
4. Nasiona oleiste0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,1(*)(p)0,05(*)(p)
Siemię lnu
Orzeszki ziemne
Mak
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Nasiona rzepaku
Ziarna soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Nasiona konopi
Nasiona dyni
Pozostałe
5. Ziemniaki0,01(*)(p)0,01(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Ziemniaki wczesne
Ziemniaki przechowalnicze
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w inny sposób przetwarzane; gat. Camellia sinensis)0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,1(*)(p)0,1(p)
7. Chmiel (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek0,02(*)(p)0,02(*)(p)0,1(*)(p)0,1(*)(p)
(*) Wskazuje granicę oznaczalności.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: poziom ten

staje się ostateczny od dnia 25 października 2011 r., chyba że zostanie zmieniony."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.