Rozporządzenie 888/97 zmieniające niektóre przepisy norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw
Dz.U.UE.L.1997.126.11
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 888/97
z dnia 16 maja 1997 r.
zmieniające niektóre przepisy norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2 oraz art. 10,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 2 rozporządzenie (EWG) nr 2200/96 ustanawia, że przyjmując normy w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw, Komisja bierze pod uwagę międzynarodowe normy Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych;
normy wspólnotowe w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw zawarte są w licznych przepisach wspólnotowych; niektóre z tych przepisów powinny być zharmonizowane, aby zapewnić jednolite stosowanie wymienionych norm oraz kontrole zgodności;
międzynarodowe normy w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw ustanowione przez Europejską Komisję Gospodarczą wyraźnie określają, jak tożsamość pakującego i wysyłającego ma być wskazana na opakowaniu; w szczególności ze względu na prawną jasność te międzynarodowe przepisy powinny być wprowadzone do wszystkich wspólnotowych norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw;
rozporządzenia ustanawiające normy w odniesieniu do karczochów, fasoli, grochu, kalafiorów i czosnku nie zawierają przepisów w sprawie wskazania kraju pochodzenia na opakowaniu; takie przepisy, które są zawarte w międzynarodowych obowiązujących normach, powinny być wprowadzone;
klasa III została ustanowiona przez rozporządzenia ustanawiające normy dla porów, oberżyn, cukini, pomidorów, cebuli, cykorii, wiśni, truskawek, kapusty brukselskiej, winogron stołowych, sałaty, endywii o liściach karbowanych i endywii o liściach szerokolistnych (Batavian), ogórków, owoców cytrusowych i jabłek deserowych oraz gruszek; ta klasa III miała zastosowanie jedynie w wyjątkowych sytuacjach oraz straciła znaczenie w sektorze świeżych owoców i warzyw; międzynarodowe normy nie ustanawiają przepisu dla takiej kategorii; w celu uproszczenia powinna zostać ona usunięta ze wspólnotowych norm;
rozporządzenie Rady nr 211/66/EWG z dnia 14 grudnia 1966 r. dodające dodatkową klasę jakości do wspólnych norm jakości niektórych owoców i warzyw(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3596/90(3), także ustanowiło klasę III dla kalafiorów; z powodów określonych powyżej, wymienione powyżej rozporządzenie nr 211/66/EWG powinno zostać uchylone;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 16 maja 1997 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 233 z 20.12.1966, str. 3939/66.
(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 38.
ZAŁĄCZNIKI