Rozporządzenie 888/97 zmieniające niektóre przepisy norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1997.126.11

Akt jednorazowy
Wersja od: 17 maja 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 888/97
z dnia 16 maja 1997 r.
zmieniające niektóre przepisy norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), w szczególności jego art. 2 ust. 2 oraz art. 10,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 2 rozporządzenie (EWG) nr 2200/96 ustanawia, że przyjmując normy w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw, Komisja bierze pod uwagę międzynarodowe normy Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych;

normy wspólnotowe w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw zawarte są w licznych przepisach wspólnotowych; niektóre z tych przepisów powinny być zharmonizowane, aby zapewnić jednolite stosowanie wymienionych norm oraz kontrole zgodności;

międzynarodowe normy w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw ustanowione przez Europejską Komisję Gospodarczą wyraźnie określają, jak tożsamość pakującego i wysyłającego ma być wskazana na opakowaniu; w szczególności ze względu na prawną jasność te międzynarodowe przepisy powinny być wprowadzone do wszystkich wspólnotowych norm w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw;

rozporządzenia ustanawiające normy w odniesieniu do karczochów, fasoli, grochu, kalafiorów i czosnku nie zawierają przepisów w sprawie wskazania kraju pochodzenia na opakowaniu; takie przepisy, które są zawarte w międzynarodowych obowiązujących normach, powinny być wprowadzone;

klasa III została ustanowiona przez rozporządzenia ustanawiające normy dla porów, oberżyn, cukini, pomidorów, cebuli, cykorii, wiśni, truskawek, kapusty brukselskiej, winogron stołowych, sałaty, endywii o liściach karbowanych i endywii o liściach szerokolistnych (Batavian), ogórków, owoców cytrusowych i jabłek deserowych oraz gruszek; ta klasa III miała zastosowanie jedynie w wyjątkowych sytuacjach oraz straciła znaczenie w sektorze świeżych owoców i warzyw; międzynarodowe normy nie ustanawiają przepisu dla takiej kategorii; w celu uproszczenia powinna zostać ona usunięta ze wspólnotowych norm;

rozporządzenie Rady nr 211/66/EWG z dnia 14 grudnia 1966 r. dodające dodatkową klasę jakości do wspólnych norm jakości niektórych owoców i warzyw(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3596/90(3), także ustanowiło klasę III dla kalafiorów; z powodów określonych powyżej, wymienione powyżej rozporządzenie nr 211/66/EWG powinno zostać uchylone;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
W rozdziale VI "Przepisy dotyczące oznakowania" załączników do:

a) rozporządzeń wymienionych w załączniku I wprowadza się następujące zmiany:

Punkt A "Identyfikacja" otrzymuje brzmienie:

"Pakujący i/lub wysyłający: Nazwa i adres lub urzędowo wydane lub zatwierdzone oznaczenie kodowe. Jednakże w przypadku, gdy użyte jest oznaczenie kodowe, odniesienie »pakujący i/lub wysyłający (lub równoważny skrót)« musi być wskazany w bliskim powiązaniu z oznaczeniem kodowym.";

b) rozporządzeń wymienionych w załączniku II wprowadza się następujące zmiany:

Punkt C "Pochodzenie produktu" otrzymuje brzmienie:

"Kraj pochodzenia i nieobowiązkowo region, gdzie były uprawiane, lub nazwa krajowa, regionia lub lokalna."

2.
W rozporządzeniach wymienionych w załączniku III skreśla się wszystkie odniesienia do klasy III.
3.
Rozporządzenie nr 211/66/EWG niniejszym traci moc.
Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1997 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 16 maja 1997 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 233 z 20.12.1966, str. 3939/66.

(3) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 38.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Rozporządzenie Rady nr 23 (załącznik II/1)(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1108/91(2).

Rozporządzenie Komisji nr 58(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 448/97(4).

Rozporządzenie Rady nr 10/65/EWG(5), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 918/78(6).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1292/81(7), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1076/89(8).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 778/83(9), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1657/92(10).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2213/83(11), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 658/92(12).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 899/87(13), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 658/92.

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1591/87(14), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 658/92.

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1730/87(15), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1675/92(16).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 79/88(17), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 658/92.

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1677/88(18).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 920/89(19), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1017/96(20).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1076/89(21).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 410/90(22), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 305/92(23).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3596/90(24), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1169/93(25).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1108/91(26), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 997/95(27).

Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 454/92(28).

______

(1) Dz.U. 30 z 20.4.1962, str. 965/62.

(2) Dz.U. L 110 z 1.5.1991, str. 67.

(3) Dz.U. 56 z 7.7.1962, str. 1606/62.

(4) Dz.U. L 68 z 8.3.1997, str. 17.

(5) Dz.U. 19 z 5.2.1965, str. 246/65.

(6) Dz.U. L 119 z 3.5.1978, str. 15.

(7) Dz.U. L 129 z 15.5.1981, str. 38.

(8) Dz.U. L 114 z 27.4.1989, str. 14.

(9) Dz.U. L 86 z 31.3.1983, str. 14.

(10) Dz.U. L 172 z 27.6.1992, str. 53.

(11) Dz.U. L 213 z 4.8.1983, str. 13.

(12) Dz.U. L 70 z 17.3.1992, str. 15.

(13) Dz.U. L 88 z 31.3.1987, str. 17.

(14) Dz.U. L 146 z 6.6.1987, str. 36.

(15) Dz.U. L 163 z 23.6.1987, str. 25.

(16) Dz.U. L 176 z 30.6.1992, str. 10.

(17) Dz.U. L 10 z 14.1.1988, str. 8.

(18) Dz.U. L 150 z 16.6.1988, str. 21.

(19) Dz.U. L 97 z 11.4.1989, str. 19.

(20) Dz.U. L 135 z 6.6.1996, str. 21.

(21) Dz.U. L 114 z 27.4.1989, str. 14.

(22) Dz.U. L 43 z 17.2.1990, str. 22.

(23) Dz.U. L 32 z 8.2.1992, str. 15.

(24) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 38.

(25) Dz.U. L 118 z 14.5.1993, str. 22.

(26) Dz.U. L 110 z 1.5.1991, str. 67.

(27) Dz.U. L 101 z 4.5.1995, str. 16.

(28) Dz.U. L 52 z 27.2.1992, str. 29.

ZAŁĄCZNIK  II

Rozporządzenie nr 23 (załącznik II/1).

Rozporządzenie nr 58.

Rozporządzenie nr 10/65/EWG.

ZAŁĄCZNIK  III

Rozporządzenie nr 23 (załącznik II/1).

Rozporządzenie (EWG) nr 1292/81.

Rozporządzenie (EWG) nr 778/83.

Rozporządzenie (EWG) nr 2213/83.

Rozporządzenie (EWG) nr 899/87.

Rozporządzenie (EWG) nr 1591/87 (załącznik II).

Rozporządzenie (EWG) nr 1730/87.

Rozporządzenie (EWG) nr 79/88 (załącznik I).

Rozporządzenie (EWG) nr 1677/88.

Rozporządzenie (EWG) nr 920/89 (załączniki II i III).

Rozporządzenie (EWG) nr 1076/89.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.