Rozporządzenie 1272/2002 zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.184.7

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 lipca 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1272/2002
z dnia 12 lipca 2002 r.
zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 2 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), zawiera Nomenklaturę Scaloną obecnie obowiązującą.

(2) Niektóre z kodów i wyszczególnień w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 195/96(6), nie odpowiadają już kodom i wyszczególnieniom z Nomenklatury Scalonej. Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 powinien w związku z tym zostać zmieniony. Dla większej czytelności Załącznik do tego rozporządzenia powinien zostać zastąpiony nowym, zaktualizowanym Załącznikiem.

(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią wszystkich zainteresowanych komitetów zarządzających,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.

(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.

(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(4) Dz.U. L 149 z 7.6.2002, str. 20.

(5) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.

(6) Dz.U. L 26 z 2.2.1996, str. 13.

€ZAŁĄCZNIK[] 

"ZAŁĄCZNIK

Kod CNWyszczególnienie
ex 0101Konie żywe, osły, muły i osłomuły:
0101 10- Zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0101 10 10- - Konie(a)
0101 10 90- - Pozostałe
0101 90- Pozostałe:
- - Konie:
0101 90 19- - - Inne niż rzeźne
0101 90 30- - Osły
0101 90 90- - Muły i osłomuły
ex 0102Bydło żywe:
ex 0102 90- Inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi:
0102 90 90- - Inne niż gatunki domowe
ex 0103Trzoda chlewna żywa:
0103 10 00- Zwierzęta hodowlane(b) czystej krwi
- Pozostałe:
ex 0103 91- - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 90- - - Inne niż gatunki domowe
ex 0103 92- - O masie 50 kg lub większej
0103 92 90- - - Inne niż gatunki domowe
0106 00Pozostałe zwierzęta żywe
ex 0203Mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
ex 0203 11- - Tusze i półtusze:
0203 11 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 12- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 12 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 19- - Pozostałe:
0203 19 90- - - Inne niż ze świń domowych
- - Mrożone
ex 0203 21- - Tusze i półtusze:
0203 21 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 22- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0203 22 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0203 29- - Pozostałe:
0203 29 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0205 00Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
0205 00 90- Z osłów, mułów lub osłomułów
ex 0206Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone:
ex 0206 10- Wołowe, świeże lub chłodzone
0206 10 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- Wołowe, mrożone:
ex 0206 22 00- - Wątroby:
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 29- - Pozostałe:
0206 29 10- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
ex 0206 30- Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
- - Ze świń domowych:
ex 0206 30 20- - - Wątroby:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
ex 0206 30 30- - - Pozostałe:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 30 80- - Pozostałe
- Wieprzowe, mrożone:
ex 0206 41- - Wątroby:
ex 0206 41 20- - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 41 80- - - Pozostałe
ex 0206 49- - Pozostałe:
ex 0206 49 20- - - Ze świń domowych:
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 49 80- - - Pozostałe
ex 0206 80- Inne, świeże lub chłodzone:
0206 80 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c)
- - Pozostałe:
0206 80 91- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
ex 0206 90- Inne, mrożone:
0206 90 10- - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c)
- - Pozostałe:
0206 90 91- - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
0208Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone
0210Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- Mięso wieprzowe:
ex 0210 11- - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
0210 11 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 0210 12- - Boczek i jego kawałki:
0210 12 90- - - Inny niż ze świń domowych
ex 0210 19- - Pozostałe:
0210 19 90- - - Inne niż ze świń domowych
- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 91 00- - Z naczelnych
0210 92 00- - Z wielorybów, delfinów i morświnów (ssaki z rzędu waleni); z manatów i krów morskich (ssaki z rzędu syren)
0210 93 00- - Z gadów (włączając węże i żółwie)
ex 0210 99- - Pozostałe:
- - - Mięso:
0210 99 31- - - - Z reniferów
0210 99 39- - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Inne niż ze świń domowych, bydła, owiec i kóz
0210 99 80- - - - - Inne niż wątroby drobiowe
ex 0407 00Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane:
0407 00 90- Inne niż drobiu gospodarskiego
ex 0408Jaja ptasie, bez skorupek, żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
ex 0408 11- - Suszone:
0408 11 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 19- - Pozostałe:
0408 19 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
- Pozostałe:
ex 0408 91- - Suszone:
0408 91 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
ex 0408 99- - Pozostałe:
0408 99 20- - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d)
0410 00 00Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
0504 00 00Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
ex 0511Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi:
0511 10 00- Nasienie bydlęce
- Pozostałe:
0511 91- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3
ex 0511 99- - Pozostałe:
0511 99 90- - - Inne niż ścięgna, ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek
ex 0709Inne warzywa, świeże lub chłodzone:
ex 0709 60- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
- - Pozostałe:
0709 60 91- - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum(c)
0709 60 95- - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych(c)
0709 60 99- - - Pozostałe
ex 0710Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), mrożone:
ex 0710 80- Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 59- - - Inne niż słodka papryka
ex 0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do spożycia przez ludzi:
ex 0711 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
0711 90 10- - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki
0713Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone:
ex 0713 10- Groch (Pisum sativum):
0713 10 90- - Inny niż siewny
ex 0713 20 00- Cieciorka (ciecierzyca):
- - Inna niż siewna
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.):
ex 0713 31 00- - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek:
- - Inna niż siewna
ex 0713 32 00- - Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis):
- - - Inna niż siewna
ex 0713 33- - Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris):
0713 33 90- - - Inna niż siewna
ex 0713 39 00- - Pozostałe:
- - - Inna niż siewne
ex 0713 40 00- Soczewica:
- - - Inna niż siewna
ex 0713 50 00- Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina i Vicia faba var. minor):
- - Inny niż siewny
ex 0713 90- Pozostałe:
0713 90 90- - Inne niż siewne
0801Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
0802Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
ex 0802 90- Pozostałe:
ex 0802 90 20- - Areca (lub betel), i cola
ex 0804Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone:
0804 10 00- Daktyle
0902Herbata, nawet aromatyzowana
ex 0904Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki ujętej w podpozycji 0904 20 10
0905 00 00Wanilia
0906Cynamon i kwiaty cynamonowca
0907 00 00Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki)
0908Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony
0909Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca
0910Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne
ex 1106Mąka i mączka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub z produktów objętych działem 8:
1106 10 00- Z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713
ex 1106 30- Z produktów objętych działem 8:
1106 30 90- - Pozostałe
ex 1108Skrobie; inulina:
1108 20 00- Inulina
1211Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone lub nawet proszkowane
ex 1212Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
ex 1212 20 00- Wodorosty morskie i inne algi używane głównie w farmacji lub do spożycia przez ludzi
1212 30 00- Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włączając nektarynki) lub śliwek
- Pozostałe:
ex 1212 99- - Inne niż burak cukrowy i trzcina cukrowa:
ex 1212 99 80- - - Pozostałe, wyłączając korzeń cykorii
1213 00 00Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
ex 1214Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane:
ex 1214 90- Pozostałe:
1214 90 10- - Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne
- - Pozostałe:
ex 1214 90 91 i
ex 1214 90 99
- - - W formie granulek i pozostałe, wyłączając:
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę i podobne produkty pastewne sztucznie suszone w wysokiej temperaturze, z wyjątkiem siana i kapusty pastewnej oraz produktów zawierających siano
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin i wykę inaczej suszone i mielone
ex 1502 00Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503:
ex 1502 00 10- Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, wyłączając tłuszcze otrzymywane z kości i odpadów (c)
1503 00Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej:
ex 1602Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Ze świń:
ex 1602 41- - Szynki i ich części:
1602 41 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 42- - Łopatki i ich części:
1602 42 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 49- - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
1602 49 90- - - Inne niż ze świń domowych
ex 1602 90- Pozostałe, łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
- - Inne niż przetwory z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 31- - - Z dziczyzny lub z królików
1602 90 41- - - Z reniferów
- - - Pozostałe:
- - - - Inne niż zawierające mięso lub podroby ze świń domowych:
- - - - - Inne niż zawierające wołowinę lub podroby:
1602 90 98- - - - - - Inne niż z mięsa baraniego lub z koziego
1603 00Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych
1801 00 00Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
1802 00 00Kakaowe, łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
ex 2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
ex 2001 90- Pozostałe:
2001 90 20- - Owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
ex 2005 90- Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2005 90 10- - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski
ex 2206Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy, miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej:
2206 00 31 do
2206 00 89
- Inne niż wzbudzone
ex 2301Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00- Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów; skwarki
ex 2302Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych, również granulowane:
2302 50 00- Z roślin strączkowych
ex 2307 00Osad winny z drożdży; kamień winny:
2307 00 90- Kamień winny
ex 2308 00Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2308 00 90- - Inne niż wytłoki winogron, żołędzie i kasztany, wytłoczyny z jabłek lub owoców innych niż winogrona
ex 2309Produkty używane do karmienia zwierząt:
ex 2309 10- Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej:
2309 10 90- - Inna niż zawierająca skrobię, glukozę lub syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne
ex 2309 90- Pozostałe:
2309 90 10- - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
- - Pozostałe:
ex 2309 90 91 do
2309 90 97
- - - Inne niż zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne, wyłączając
- Koncentraty białkowe otrzymywane z soku lucerny i z soku trawy
- Produkty w proszku otrzymywane wyłącznie z pozostałości stałych i soku powstających przy przygotowywaniu koncentratów określonych w tiret pierwszym
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 94/28/WE (Dz.U. L 178 z 12.7.1994, str. 66); decyzja Komisji 93/623/EWG (Dz.U. L 298 z 3.12.1993, str. 45)).

(b) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 88/661/EWG (Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 36); dyrektywa Rady 94/28/WE; decyzja Komisji 96/510/WE (Dz.U. L 210 z 20.8.1996, str. 53)).

(c) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz art. 291- 300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1) i następne zmiany).

(d) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w sekcji IIF przepisów wstępnych Nomenklatury Scalonej (załącznik 1 do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87)."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.