Rozporządzenie 1272/2002 zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu
Dz.U.UE.L.2002.184.7
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1272/2002
z dnia 12 lipca 2002 r.
zmieniające kody i wyszczególnienie niektórych produktów wymienionych w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68 w sprawie wspólnej organizacji rynku niektórych produktów wymienionych w załączniku II do Traktatu
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94(2), w szczególności jego art. 2 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 969/2002(4), zawiera Nomenklaturę Scaloną obecnie obowiązującą.
(2) Niektóre z kodów i wyszczególnień w Załączniku do rozporządzenia Rady (EWG) nr 827/68(5), ostatnio zmienionym rozporządzeniem (WE) nr 195/96(6), nie odpowiadają już kodom i wyszczególnieniom z Nomenklatury Scalonej. Załącznik do rozporządzenia (EWG) nr 827/68 powinien w związku z tym zostać zmieniony. Dla większej czytelności Załącznik do tego rozporządzenia powinien zostać zastąpiony nowym, zaktualizowanym Załącznikiem.
(3) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią wszystkich zainteresowanych komitetów zarządzających,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 12 lipca 2002 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2.
(2) Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105.
(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.
(4) Dz.U. L 149 z 7.6.2002, str. 20.
(5) Dz.U. L 151 z 30.6.1968, str. 16.
(6) Dz.U. L 26 z 2.2.1996, str. 13.
€ZAŁĄCZNIK[]
"ZAŁĄCZNIK
Kod CN | Wyszczególnienie |
ex 0101 | Konie żywe, osły, muły i osłomuły: |
0101 10 | - Zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0101 10 10 | - - Konie(a) |
0101 10 90 | - - Pozostałe |
0101 90 | - Pozostałe: |
- - Konie: | |
0101 90 19 | - - - Inne niż rzeźne |
0101 90 30 | - - Osły |
0101 90 90 | - - Muły i osłomuły |
ex 0102 | Bydło żywe: |
ex 0102 90 | - Inne niż zwierzęta hodowlane czystej krwi: |
0102 90 90 | - - Inne niż gatunki domowe |
ex 0103 | Trzoda chlewna żywa: |
0103 10 00 | - Zwierzęta hodowlane(b) czystej krwi |
- Pozostałe: | |
ex 0103 91 | - - O masie poniżej 50 kg: |
0103 91 90 | - - - Inne niż gatunki domowe |
ex 0103 92 | - - O masie 50 kg lub większej |
0103 92 90 | - - - Inne niż gatunki domowe |
0106 00 | Pozostałe zwierzęta żywe |
ex 0203 | Mięso wieprzowe, świeże, chłodzone lub mrożone: |
- Świeże lub chłodzone: | |
ex 0203 11 | - - Tusze i półtusze: |
0203 11 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 12 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0203 12 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 19 | - - Pozostałe: |
0203 19 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
- - Mrożone | |
ex 0203 21 | - - Tusze i półtusze: |
0203 21 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 22 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0203 22 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0203 29 | - - Pozostałe: |
0203 29 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0205 00 | Mięso końskie, z osłów, mułów i osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone: |
0205 00 90 | - Z osłów, mułów lub osłomułów |
ex 0206 | Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów lub osłomułów, świeże, chłodzone lub mrożone: |
ex 0206 10 | - Wołowe, świeże lub chłodzone |
0206 10 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
- Wołowe, mrożone: | |
ex 0206 22 00 | - - Wątroby: |
- - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
ex 0206 29 | - - Pozostałe: |
0206 29 10 | - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
ex 0206 30 | - Wieprzowe, świeże lub chłodzone: |
- - Ze świń domowych: | |
ex 0206 30 20 | - - - Wątroby: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
ex 0206 30 30 | - - - Pozostałe: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 30 80 | - - Pozostałe |
- Wieprzowe, mrożone: | |
ex 0206 41 | - - Wątroby: |
ex 0206 41 20 | - - - Ze świń domowych: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 41 80 | - - - Pozostałe |
ex 0206 49 | - - Pozostałe: |
ex 0206 49 20 | - - - Ze świń domowych: |
- - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych | |
0206 49 80 | - - - Pozostałe |
ex 0206 80 | - Inne, świeże lub chłodzone: |
0206 80 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych (c) |
- - Pozostałe: | |
0206 80 91 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
ex 0206 90 | - Inne, mrożone: |
0206 90 10 | - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych(c) |
- - Pozostałe: | |
0206 90 91 | - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów |
0208 | Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, chłodzone lub mrożone |
0210 | Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: |
- Mięso wieprzowe: | |
ex 0210 11 | - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi: |
0210 11 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 0210 12 | - - Boczek i jego kawałki: |
0210 12 90 | - - - Inny niż ze świń domowych |
ex 0210 19 | - - Pozostałe: |
0210 19 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
- Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: | |
0210 91 00 | - - Z naczelnych |
0210 92 00 | - - Z wielorybów, delfinów i morświnów (ssaki z rzędu waleni); z manatów i krów morskich (ssaki z rzędu syren) |
0210 93 00 | - - Z gadów (włączając węże i żółwie) |
ex 0210 99 | - - Pozostałe: |
- - - Mięso: | |
0210 99 31 | - - - - Z reniferów |
0210 99 39 | - - - - Pozostałe |
- - - Podroby: | |
- - - - Inne niż ze świń domowych, bydła, owiec i kóz | |
0210 99 80 | - - - - - Inne niż wątroby drobiowe |
ex 0407 00 | Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane lub gotowane: |
0407 00 90 | - Inne niż drobiu gospodarskiego |
ex 0408 | Jaja ptasie, bez skorupek, żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: |
- Żółtka jaj: | |
ex 0408 11 | - - Suszone: |
0408 11 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
ex 0408 19 | - - Pozostałe: |
0408 19 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
- Pozostałe: | |
ex 0408 91 | - - Suszone: |
0408 91 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
ex 0408 99 | - - Pozostałe: |
0408 99 20 | - - - Nienadające się do spożycia przez ludzi(d) |
0410 00 00 | Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
0504 00 00 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: |
ex 0511 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi: |
0511 10 00 | - Nasienie bydlęce |
- Pozostałe: | |
0511 91 | - - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3 |
ex 0511 99 | - - Pozostałe: |
0511 99 90 | - - - Inne niż ścięgna, ścinki i podobne odpady surowych skór lub skórek |
ex 0709 | Inne warzywa, świeże lub chłodzone: |
ex 0709 60 | - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: |
- - Pozostałe: | |
0709 60 91 | - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników oleożywicznych Capsicum(c) |
0709 60 95 | - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych(c) |
0709 60 99 | - - - Pozostałe |
ex 0710 | Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), mrożone: |
ex 0710 80 | - Pozostałe warzywa: |
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta: | |
0710 80 59 | - - - Inne niż słodka papryka |
ex 0711 | Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do spożycia przez ludzi: |
ex 0711 90 | - Inne warzywa; mieszanki warzyw: |
- - Warzywa: | |
0711 90 10 | - - - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki |
0713 | Suszone warzywa strączkowe, łuskane, nawet bez skórki albo dzielone: |
ex 0713 10 | - Groch (Pisum sativum): |
0713 10 90 | - - Inny niż siewny |
ex 0713 20 00 | - Cieciorka (ciecierzyca): |
- - Inna niż siewna | |
- Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.): | |
ex 0713 31 00 | - - Fasola z gatunku Vigna mungo (L.) Hepper lub Vigna radiata (L.) Wilczek: |
- - Inna niż siewna | |
ex 0713 32 00 | - - Fasolka czerwona mała (Adzuki) (Phaseolus lub Vigna angularis): |
- - - Inna niż siewna | |
ex 0713 33 | - - Fasola, włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris): |
0713 33 90 | - - - Inna niż siewna |
ex 0713 39 00 | - - Pozostałe: |
- - - Inna niż siewne | |
ex 0713 40 00 | - Soczewica: |
- - - Inna niż siewna | |
ex 0713 50 00 | - Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina i Vicia faba var. minor): |
- - Inny niż siewny | |
ex 0713 90 | - Pozostałe: |
0713 90 90 | - - Inne niż siewne |
0801 | Orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie i orzechy nerkowca, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
0802 | Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane: |
ex 0802 90 | - Pozostałe: |
ex 0802 90 20 | - - Areca (lub betel), i cola |
ex 0804 | Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone: |
0804 10 00 | - Daktyle |
0902 | Herbata, nawet aromatyzowana |
ex 0904 | Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, z wyjątkiem słodkiej papryki ujętej w podpozycji 0904 20 10 |
0905 00 00 | Wanilia |
0906 | Cynamon i kwiaty cynamonowca |
0907 00 00 | Goździki (całe owoce, kwiaty i szypułki) |
0908 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony |
0909 | Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca |
0910 | Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne |
ex 1106 | Mąka i mączka z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub korzeni lub bulw objętych pozycją 0714 lub z produktów objętych działem 8: |
1106 10 00 | - Z suszonych roślin strączkowych objętych pozycją 0713 |
ex 1106 30 | - Z produktów objętych działem 8: |
1106 30 90 | - - Pozostałe |
ex 1108 | Skrobie; inulina: |
1108 20 00 | - Inulina |
1211 | Rośliny i ich części (włącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone lub nawet proszkowane |
ex 1212 | Chleb świętojański, wodorosty morskie i inne algi, burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, chłodzone, mrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum) używane głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
ex 1212 20 00 | - Wodorosty morskie i inne algi używane głównie w farmacji lub do spożycia przez ludzi |
1212 30 00 | - Pestki i jądra pestek moreli, brzoskwiń (włączając nektarynki) lub śliwek |
- Pozostałe: | |
ex 1212 99 | - - Inne niż burak cukrowy i trzcina cukrowa: |
ex 1212 99 80 | - - - Pozostałe, wyłączając korzeń cykorii |
1213 00 00 | Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek |
ex 1214 | Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna, koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane: |
ex 1214 90 | - Pozostałe: |
1214 90 10 | - - Buraki pastewne, brukiew i inne korzenie pastewne |
- - Pozostałe: | |
ex 1214 90 91 i | |
ex 1214 90 99 | |
- - - W formie granulek i pozostałe, wyłączając: | |
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin, wykę i podobne produkty pastewne sztucznie suszone w wysokiej temperaturze, z wyjątkiem siana i kapusty pastewnej oraz produktów zawierających siano | |
- Lucernę, esparcetę, koniczynę, łubin i wykę inaczej suszone i mielone | |
ex 1502 00 | Tłuszcze wołowe, owcze lub kozie, inne niż tłuszcze z pozycji 1503: |
ex 1502 00 10 | - Do zastosowań przemysłowych innych niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi, wyłączając tłuszcze otrzymywane z kości i odpadów (c) |
1503 00 | Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej: |
ex 1602 | Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: |
- Ze świń: | |
ex 1602 41 | - - Szynki i ich części: |
1602 41 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 42 | - - Łopatki i ich części: |
1602 42 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 49 | - - Pozostałe, włącznie z mieszankami: |
1602 49 90 | - - - Inne niż ze świń domowych |
ex 1602 90 | - Pozostałe, łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt: |
- - Inne niż przetwory z krwi dowolnych zwierząt: | |
1602 90 31 | - - - Z dziczyzny lub z królików |
1602 90 41 | - - - Z reniferów |
- - - Pozostałe: | |
- - - - Inne niż zawierające mięso lub podroby ze świń domowych: | |
- - - - - Inne niż zawierające wołowinę lub podroby: | |
1602 90 98 | - - - - - - Inne niż z mięsa baraniego lub z koziego |
1603 00 | Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych |
1801 00 00 | Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
1802 00 00 | Kakaowe, łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao |
ex 2001 | Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: |
ex 2001 90 | - Pozostałe: |
2001 90 20 | - - Owoce z rodzaju Capsicum, inne niż słodka papryka lub pieprz angielski |
ex 2005 | Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: |
ex 2005 90 | - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne: |
2005 90 10 | - - Owoce z rodzaju Capsicum inne niż słodka papryka lub pieprz angielski |
ex 2206 | Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy, miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, niewymienione ani niewłączone gdzie indziej: |
2206 00 31 do | |
2206 00 89 | |
- Inne niż wzbudzone | |
ex 2301 | Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki: |
2301 10 00 | - Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów; skwarki |
ex 2302 | Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż lub roślin strączkowych, również granulowane: |
2302 50 00 | - Z roślin strączkowych |
ex 2307 00 | Osad winny z drożdży; kamień winny: |
2307 00 90 | - Kamień winny |
ex 2308 00 | Roślinne materiały i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, używane do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: |
2308 00 90 | - - Inne niż wytłoki winogron, żołędzie i kasztany, wytłoczyny z jabłek lub owoców innych niż winogrona |
ex 2309 | Produkty używane do karmienia zwierząt: |
ex 2309 10 | - Karma dla psów lub kotów, przygotowana do sprzedaży detalicznej: |
2309 10 90 | - - Inna niż zawierająca skrobię, glukozę lub syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne |
ex 2309 90 | - Pozostałe: |
2309 90 10 | - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich |
- - Pozostałe: | |
ex 2309 90 91 do | |
2309 90 97 | |
- - - Inne niż zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny objęte podpozycjami od 1702 30 51 do 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 i 2106 90 55, lub przetwory mleczne, wyłączając | |
- Koncentraty białkowe otrzymywane z soku lucerny i z soku trawy | |
- Produkty w proszku otrzymywane wyłącznie z pozostałości stałych i soku powstających przy przygotowywaniu koncentratów określonych w tiret pierwszym | |
(a) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 94/28/WE (Dz.U. L 178 z 12.7.1994, str. 66); decyzja Komisji 93/623/EWG (Dz.U. L 298 z 3.12.1993, str. 45)). (b) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz dyrektywa Rady 88/661/EWG (Dz.U. L 382 z 31.12.1988, str. 36); dyrektywa Rady 94/28/WE; decyzja Komisji 96/510/WE (Dz.U. L 210 z 20.8.1996, str. 53)). (c) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w odpowiednich przepisach wspólnotowych (patrz art. 291- 300 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2454/93 (Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1) i następne zmiany). (d) Zaklasyfikowanie do tej podpozycji podlega warunkom ustanowionym w sekcji IIF przepisów wstępnych Nomenklatury Scalonej (załącznik 1 do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87)." |