Rozporządzenie 2016/324 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania określonych dodatków do żywności dopuszczonych we wszystkich kategoriach żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2016.61.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 marca 2016 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/324
z dnia 7 marca 2016 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania określonych dodatków do żywności dopuszczonych we wszystkich kategoriach żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności 1 , w szczególności jego art. 10 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może być aktualizowany z inicjatywy Komisji lub na wniosek zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

(3) Unijny wykaz dodatków do żywności opracowano na podstawie dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zgodnie z dyrektywami Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE 3 , 94/36/WE 4 i 95/2/WE 5 oraz po dokonaniu przeglądu ich zgodności z art. 6, 7, 8 i 16 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W unijnym wykazie ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodawane.

(4) Z powodu trudności, jakie napotkano przy przenoszeniu dodatków do żywności do nowego systemu kategoryzacji przewidzianego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci nie zostały przeniesione z art. 2 ust. 3 lit. b) dyrektywy 95/2/WE do tabeli 1 w części A załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. Należy zadbać o to, aby zasada przenoszenia nie miała zastosowania do tych środków spożywczych. W związku z tym należy skorygować tabelę w celu uwzględnienia środków spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, określonych w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE 6 zastąpionej rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 7 .

(5) W świetle przepisów art. 16 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, dotyczących stosowania dodatków do żywności w żywności dla niemowląt i małych dzieci, należy jasno określić warunki stosowania dodatków do żywności wymienionych w kategorii żywności 0. "Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności" w części E załącznika II do tego rozporządzenia oraz zmienić nazwę tej kategorii.

(6) Dlatego też należy doprecyzować unijny wykaz dodatków do żywności w celu uwzględnienia wszystkich zastosowań zgodnie z art. 6, 7, 8 i 16 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ unijny wykaz dodatków zmieniany jest w celu doprecyzowania zastosowań już dopuszczonych zgodnie z dyrektywami 94/35/WE, 94/36/WE i 95/2/WE, zmiana ta stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 7 marca 2016 r.

W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w tabeli 1 w części A po pozycji 12: "Suchy makaron, z wyłączeniem makaronów bezglutenowych lub makaronów przeznaczonych do diet niskobiałkowych, zgodnie z dyrektywą 2009/39/WE" dodaje się pozycję 13 w brzmieniu:
"13.Żywność dla niemowląt i małych dzieci, o której mowa w rozporządzeniu (UE) nr 609/2013 (*), w tym żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci.
(*) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).";

2) w części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) nazwę kategorii żywności 0. "Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności" zastępuje się nazwą:

"0.Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności, z wyłączeniem żywności dla niemowląt i małych dzieci, o ile wyraźnie nie określono inaczej."

b) tekst pozycji dotyczących dodatków w kategorii żywności 0. "Dodatki do żywności dopuszczone we wszystkich kategoriach żywności" zastępuje się tekstem:

"E 290Dwutlenek węglaquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci
E 338-452Kwas fosforowy - fosforany - difosforany, trifosforany i polifosforany10 000(1) (4) (57)Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 w części A niniejszego załącznika.
E 459Betacyklodekstrynaquantum satisTylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika.
E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemiany10 000(1) (57)Tylko żywność suszona, w postaci proszku (tj. żywność suszona podczas procesu produkcji i jej mieszanki), z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 w części A niniejszego załącznika.
E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satis(1)Tylko żywność w postaci tabletek i tabletek powlekanych, z wyłączeniem żywności wymienionej w tabeli 1 części A niniejszego załącznika.
E 938Argonquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
E 939Helquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
E 941Azotquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
E 942Podtlenek azotuquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
E 948Tlenquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci.
E 949Wodórquantum satisMoże być stosowany w żywności dla niemowląt i małych dzieci."
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3).
4 Dyrektywa 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych (Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 13).
5 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady nr 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1).
6 Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE z dnia 6 maja 2009 r. w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Dz.U. L 124 z 20.5.2009, s. 21).
7 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz.U. L 181 z 29.6.2013, s. 35).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.