Rozporządzenie 438/2013 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania niektórych dodatków do żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2013.129.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 14 maja 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 438/2013
z dnia 13 maja 2013 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania niektórych dodatków do żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać uaktualniony z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku zgodnie z jednolitą procedurą, o której mowa w art. 3 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającego jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).

(3) Unijny wykaz dodatków do żywności opracowano na podstawie dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności zgodnie z dyrektywą 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(3), dyrektywą 94/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie barwników używanych w środkach spożywczych(4) i dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do żywności innych niż barwniki i substancje słodzące(5) oraz po dokonaniu przeglądu ich zgodności z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W unijnym wykazie określonym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ujęto dodatki do żywności według kategorii żywności, do której te dodatki mogą być dodane.

(4) Z powodu trudności napotkanych przy przenoszeniu dodatków do żywności do nowego systemu kategoryzacji, przewidzianego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, wprowadzono szereg błędów, które należy sprostować. Należy zwłaszcza ograniczyć stosowanie przeciwutleniaczy w owocach i warzywach obranych, krojonych i rozdrobnionych wyłącznie do pakowanych, schłodzonych, nieprzetworzonych owoców i warzyw gotowych do spożycia. Ponadto dopuszczone powinno pozostać stosowanie kwasu sorbowego - sorbinianów, kwasu benzoesowego - benzoesanów, p-hydr-oksybenzoesanów (E 200-219) w produktach mięsnych poddanych obróbce cieplnej oraz stosowanie natamycyny (E 235) w poddanych obróbce cieplnej kiełbasach suszonych peklowanych. Należy także wprowadzić maksymalne poziomy, odpowiadające poziomom określonym w dyrektywie 94/36/WE, dla stosowania kurkuminy (E 100) w przetworzonych rybach i produktach rybołówstwa, w tym w mięczakach i skorupiakach. Maksymalne poziomy dla dwutlenku krzemu - krzemianów (E 551-559) należy zaś zmienić na quantum satis, jak określono w dyrektywie 95/2/WE, a dla stosowania dwutlenku krzemu - krzemianów (E 551-553) - jak określono w rozporządzeniu Komisji (UE) nr 380/2012 z dnia 3 maja 2012 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do warunków stosowania i poziomów stosowania dodatków do żywności zawierających glin(6).

(5) Konieczne jest doprecyzowanie stosowania dodatków do żywności w niektórych kategoriach żywności. W kategorii żywności 13.1.4 "Inna żywność dla małych dzieci" należy ustanowić warunki stosowania dla dodatków do żywności E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 338 "Kwas fosforowy". W kategorii żywności 14.2.6 "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" nie należy dopuszczać stosowania barwników spożywczych w napoju alkoholowym Geist zdefiniowanym w pkt 17 załącznika II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89(7). Należy przywrócić stosowanie barwników spożywczych "żółcień chinolinowa" (E 104), "żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S" (E 110) oraz "pąs 4R, czerwień koszenilowa A" (E 124) w niektórych napojach alkoholowych, ponieważ ich stosowanie nie budzi obaw co do bezpieczeństwa dzieci. Należy uściślić, że karmele (E 150a-d) mogą być stosowane we wszystkich produktach należących do kategorii żywności 14.2.7.1 "Wina aromatyzowane".

(6) Należy zatem sprostować, uściślić i uzupełnić unijny wykaz dodatków do żywności, by obejmował wszystkie dopuszczone zastosowania zgodnie z art. 6, 7 i 8 rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(7) Zgodnie z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 Komisja musi zasięgnąć opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") w celu uaktualnienia unijnego wykazu dodatków do żywności określonego w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, z wyjątkiem przypadków gdy dana aktualizacja nie ma wpływu na zdrowie człowieka. Ponieważ unijny wykaz zmieniany jest w celu włączenia zastosowań już dopuszczonych zgodnie z dyrektywą 94/35/WE, dyrektywą 94/36/WE i dyrektywą 95/2/WE, zmiana ta stanowi aktualizację tego wykazu niemającą wpływu na zdrowie człowieka. W związku z tym zasięgnięcie opinii Urzędu nie jest konieczne.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić i sprostować załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 13 maja 2013 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3.

(4) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 13.

(5) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, s. 1.

(6) Dz.U. L 119 z 4.5.2012, s. 14.

(7) Dz.U. L 39 z 13.2.2008, s. 16.

ZAŁĄCZNIK

W części E załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w kategorii żywności 01.7.1 "Sery niedojrzewające, z wyłączeniem produktów należących do kategorii 16" pozycja dotycząca "Grupy I" otrzymuje brzmienie:
"Grupa IDodatkiZ wyjątkiem sera mozzarella"

2) w kategorii żywności 04.1.2 "Owoce i warzywa obrane, krojone i rozdrobnione" pozycje dotyczące dodatków do żywności E 300 "Kwas askorbinowy", E 301 "Askorbinian sodu", E 302 "Askorbinian wapnia", E 330 "Kwas cytrynowy", E 331 "Cytryniany sodu", E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 333 "Cytryniany wapnia" otrzymują brzmienie:

"E 300Kwas askorbinowyquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 301Askorbinian soduquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 302Askorbinian wapniaquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 330Kwas cytrynowyquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 331Cytryniany soduquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 332Cytryniany potasuquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki
E 333Cytryniany wapniaquantum satisTylko pakowane schłodzone nieprzetworzone owoce i warzywa gotowe do spożycia oraz pakowane nieprzetworzone i obrane ziemniaki"

3) w kategorii żywności 08.2.2 "Mięso przetworzone poddane obróbce cieplnej" wprowadza się następujące zmiany:

a) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 200-203 "Kwas sorbowy - sorbiniany" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 200-219 w brzmieniu:

"E 200-219Kwas sorbowy - sorbiniany, kwas benzoesowy - benzoesany; p-hydro-ksybenzoesanyquantum satis(1) (2)Tylko do stosowania na powierzchnię suszonych produktów mięsnych"

b) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 210-213 "Kwas benzoesowy - benzoesany" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 235 w brzmieniu:

"E 235Natamycyna1(8)Tylko na powierzchnię kiełbas suszonych peklowanych"

c) po przypisie 7 dodaje się przypis 8 w brzmieniu:

"(8): mg/dm2 powierzchni (nie występuje na głębokości 5 mm)";

4) w kategorii żywności 09.2 "Przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycja dotycząca dodatku do żywności E 100 "Kurkumina" do stosowania w pastach rybnych i pastach ze skorupiaków otrzymuje brzmienie:

"E 100Kurkumina100(35)Tylko pasty rybne i pasty ze skorupiaków"

b) pozycja dotycząca dodatku do żywności E 100 "Kurkumina" do stosowania w wędzonych rybach otrzymuje brzmienie:

"E 100Kurkumina100(37)Tylko wędzone ryby"

c) przypisy 35, 36 i 37 otrzymują brzmienie:

"(35): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 122, E 142, E 151, E 160e, E 161b.

(36): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 122, E 129, E 142, E 151, E 160e, E 161b

(37): Maksymalny poziom określony pojedynczo lub łącznie dla E 100, E 102, E 120, E 151, E 160e";

5) w kategorii żywności 13.1.4 "Inna żywność dla małych dzieci" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycje dotyczące dodatków do żywności E 331 "Cytryniany sodu", E 332 "Cytryniany potasu" oraz E 338 "Kwas fosforowy" otrzymują brzmienie:

"E 331Cytryniany sodu2 000(43)
E 332Cytryniany potasuquantum satis(43)
E 338Kwas fosforowy(1) (4) (44)"

b) dodaje się przypisy 43 i 44 w brzmieniu:

"(43): E 331 i E 332 są dopuszczone pojedynczo lub łącznie i zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w dyrektywach 2006/141/WE, 2006/125/WE i 1999/21/WE.

(44): Zgodnie z dopuszczalnymi poziomami określonymi w dyrektywach 2006/141/WE, 2006/125/WE i 1999/21/WE.";

6) w kategorii żywności 13.1.5.2 "Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci" tekst w wierszu pierwszym otrzymuje brzmienie:

"Zastosowanie mają dodatki z kategorii 13.1.2 oraz 13.1.3, z wyjątkiem E 270, E 333, E 341";

7) w kategorii żywności 14.2.6 "Napoje spirytusowe w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 110/2008" wprowadza się następujące zmiany:

a) pozycje dotyczące dodatków do żywności należących do grupy II, grupy III oraz dotyczące dodatków do żywności E 123 "Amarant" i E 150a-d "Karmele" otrzymują brzmienie:

"Grupa IIBarwniki na poziomie quantum satisquantum satisZ wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
Grupa IIIBarwniki o łącznym maksymalnym poziomie200Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 123Amarant30Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 150a-dKarmelequantum satisZ wyjątkiem: napojów spirytusowych owocowych i okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca), London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà. Whisky i whiskey mogą zawierać tylko substancję E 150a"

b) po pozycji dotyczącej grupy III dodaje się pozycje dotyczące dodatków do żywności E 104 oraz E 110 w brzmieniu:

"E 104Żółcień chinolinowa180(61)Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà
E 110Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S100(61)Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà"

c) po pozycji dotyczącej dodatku do żywności E 123 "Amarant" dodaje się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 124 w brzmieniu:

"E 124Pąs 4R, czerwień koszenilowa A170(61)Z wyjątkiem: napojów spirytusowych w rozumieniu art. 5 ust. 1 i nazw handlowych wymienionych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 oraz okowit (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, Geist (z podaniem nazwy stosowanego owocu lub surowca) London gin, Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistrà"

d) dodaje się przypis 61 w brzmieniu:

"(61): Całkowita ilość E 104, E 110, E 124 i barwników z grupy III nie może przekraczać najwyższego dopuszczalnego poziomu dla grupy III.";

8) w kategorii żywności 14.2.7.1 "Wina aromatyzowane" skreśla się pozycję dotyczącą dodatku do żywności E 150a-d "Karmele":

"E 150a-dKarmelequantum satisTylko americano, bitter vino"

9) w kategorii żywności 17.1 "Suplementy diety w postaci stałej, w tym w postaci kapsułek i tabletek, oraz w podobnych postaciach, z wyłączeniem postaci do żucia" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r."

10) w kategorii żywności 17.2 "Suplementy diety w postaci płynnej" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r.";

11) w kategorii żywności 17.3 "Suplementy diety w postaci syropu lub do żucia" pozycja dotycząca dodatków do żywności E 551-559 "Dwutlenek krzemu - krzemiany" otrzymuje brzmienie:

"E 551-559Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

do dnia 31 stycznia 2014 r.

E 551-553Dwutlenek krzemu - krzemianyquantum satisOkres stosowania:

od dnia 1 lutego 2014 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.