Rozporządzenie 2018/678 w sprawie zmiany i sprostowania załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.114.13

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 maja 2018 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/678
z dnia 3 maja 2018 r.
w sprawie zmiany i sprostowania załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 w odniesieniu do niektórych substancji aromatycznych
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE 1 , w szczególności jego art. 11 ust. 3,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiające jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących 2 , w szczególności jego art. 7 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 ustanowiono unijny wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych do stosowania w żywności oraz określono warunki ich stosowania.

(2) Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 872/2012 3  przyjęto wykaz substancji aromatycznych i włączono ten wykaz jako część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(3) Część A unijnego wykazu zawiera zarówno substancje aromatyczne poddane ocenie, którym nie przyporządkowano przypisów, jak i substancje aromatyczne w trakcie oceny, które w tym wykazie są oznaczone odesłaniami do przypisów 1-4.

(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przeprowadził ocenę substancji umieszczonych w wykazie unijnym pod następującymi numerami FL: 09.931, 13.058, 15.004, 15.057, 15.079, 15.109 15.113, 16.090 oraz 16.111. Substancje te zostały wymienione w wykazie jako substancje aromatyczne w trakcie oceny w 2012 r. Zostały one już ocenione przez Urząd w ramach następujących grupowych ocen środków aromatyzujących: ocena FGE.72rev1 4  (substancja o numerze FL 09.931), ocena FGE.21rev4 5  (substancje o numerach FL 15.057 i 15.079), ocena FGE.76rev1 6  (substancje o numerach FL 15.004, 15.109 i 15.113), oceny FGE.94 7  i FGE.94rev.2 8  (substancja o numerze FL 16.090), oceny FGE.94rev.1 9  i FGE94rev.2 10  (substancja o numerze FL 16.111) oraz ocena FGE.67rev2 11  (substancja o numerze FL 13.058). Urząd uznał, że przy szacowanych poziomach pobrania z dietą wspomniane substancje aromatyczne nie dają powodów do obaw związanych z bezpieczeństwem.

(5) Przedmiotowe substancje aromatyzujące należy zatem wymienić w wykazie jako substancje poddane ocenie, a odesłania do przypisów 1-4 należy skreślić z pozycji, których to dotyczy.

(6) Ponadto w wykazie unijnym zidentyfikowano dwa błędy w odniesieniu do nazwy substancji o numerze FL 12.054 i do numerów identyfikacyjnych substancji o numerze FL 17.038. Błędy te należy sprostować.

(7) Należy odpowiednio zmienić i poprawić część A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008.

(8) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W części A załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 3 maja 2018 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

W części A sekcja 2 załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1334/2008 wprowadza się następujące zmiany:
1)
pozycja dotycząca numeru FL 09.931 otrzymuje brzmienie:
"09.931Octan 2,6-dimetylo-2,5,7-oktatrien-1-olu999999-91-41226EFSA"
2)
pozycja dotycząca numeru FL 12.054 otrzymuje brzmienie:
"12.0542-Etylotiofenol4500-58-752911666JECFA"
3)
pozycja dotycząca numeru FL 13.058 otrzymuje brzmienie:
"13.058Butanal 3-(5-metylo-2-fu-rylu)31704-80-0150010355EFSA"
4)
pozycja dotycząca numeru FL 15.004 otrzymuje brzmienie:
"15.004Aldehyd 5-metylo-2-tiofe-nowy13679-70-410502203EFSA"
5)
pozycja dotycząca numeru FL 15.057 otrzymuje brzmienie:
"15.0574,6-Dimetylo-2-(1-mety-loetylo)dihydro-1,3,5-di-tiazyna104691-40-9Co najmniej 44 % izopropylo-4,6-dime-tylu i 27 % 4-izopropylo-2,6-dimetylu; składniki drugorzędne to co najmniej 24 % 2,4,6-trimetylodihydro-1,3,5-ditia-zyny; 6-metylo-2,4-diizopropylo-1,3,5-ditiazyny; 4-metylo-2,6-diizopropylo-1,3,5-ditiazyny; 2,4,6-triizopropylo-di-hydro-1,3,5-ditiazynyEFSA"
6)
pozycja dotycząca numeru FL 15.079 otrzymuje brzmienie:
"15.0792-Izobutylodihydro-4,6-dimetylo-1,3,5-ditiazina101517-87-7Co najmniej 64 % 2-izobutylo-4,6-dime-tylu i 18 % 4-izobutylo-2,6-dimetylu; składniki drugorzędne to co najmniej 13 % 2,4,6-trimetylo-1,3,5-ditiazyny; 2,4-diizobutylo-6-metylo-1,3,5-ditia-zyny; 2,6-dimetylo-4-butylodihydro-1,3,5-ditiazyny; podstawiona 1,3,5-tia-diazynaEFSA"
7)
pozycja dotycząca numeru FL 15.109 otrzymuje brzmienie:
"15.1092,4,6-Trimetylodihydro-1,3,5(4H)-ditiazyna638-17-5104911649EFSA"
8)
pozycja dotycząca numeru FL 15.113 otrzymuje brzmienie:
"15.1135,6-Dihydro-2,4,6-tris(2-metylopropylo)4H-1,3,5-ditiazina74595-94-11048EFSA"
9)
pozycja dotycząca numeru FL 16.090 otrzymuje brzmienie:
"16.0903-(3,4-Dimetoksyfenylo)-N-[2(3,4-dimetoksyfe-nylo)-etylo]-akrylamid69444-90-21777EFSA"
10)
pozycja dotycząca numeru FL 16.111 otrzymuje brzmienie:
"16.111Glicynian etylowy estru N-[[(1R,2S,5R)-5-metylo-2-(1-metyloetylo)cyklo-heksylo]karbonylowego]68489-14-51776EFSA"
11)
pozycja dotycząca numeru FL 17.038 otrzymuje brzmienie:
"17.038gamma-Glutamylo-walilo-glicyna38837-70-621235-okso-L-prolilo-L-walilo-glicyna (PCA-Val-Gly) i L-alfa-glutamylo-L-walilo-gli-cyna mniej niż 0,7 %, L-gamma-gluta-mylo-L-walilo-L-walilo-glicyna mniej niż 2,0 %. Toluen niewykrywalny (granica oznaczalności: 10 mg/kg)Ograniczenie stosowania jako substancji aromatycznej:

W kategorii 1 - nie więcej niż 50 mg/kg

W kategoriach 2 i 5 - nie więcej niż 60 mg/kg

W kategorii 6.3, śniadaniowe przetwory zbożowe - nie więcej niż 160 mg/kg

W kategorii 7.2 - nie więcej niż 60 mg/kg

W kategorii 8 - nie więcej niż 45 mg/kg

W kategorii 12 - nie więcej niż 160 mg/kg

W kategorii 14.1 - nie więcej niż 15 mg/kg

W kategorii 15 - nie więcej niż 160 mg/kg

EFSA"
1 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 34.
2 Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 872/2012 z dnia 1 października 2012 r. w sprawie przyjęcia wykazu substancji aromatycznych przewidzianego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 2232/96, włączenia go do załącznika I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 oraz uchylenia rozporządzenia Komisji (WE) nr 1565/2000 i decyzji Komisji 1999/217/WE (Dz.U. L 267 z 2.10.2012, s. 1).
4 Dziennik EFSA 2013; 11(10):3392.
5 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3451.
6 Dziennik EFSA 2013; 11(11):3455.
7 Dziennik EFSA 2010; 8(5):1338.
8 Dziennik EFSA 2014; 12(4):3622.
9 Dziennik EFSA 2012; 10(6):2747.
10 Dziennik EFSA 2014; 12(4):3622.
11 Dziennik EFSA 2015; 13(5):4115.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.