Dyrektywa 2016/1855 zmieniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
Dz.U.UE.L.2016.284.19
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI (UE) 2016/1855
z dnia 19 października 2016 r.
zmieniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/32/WE z dnia 23 kwietnia 2009 r. w sprawie zbliżenia przepisów ustawowych państw członkowskich dotyczących rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych w produkcji środków spożywczych i składników żywności 1 , w szczególności jej art. 4 akapit pierwszy lit. a),
(1) Dyrektywę 2009/32/WE stosuje się do rozpuszczalników do ekstrakcji już stosowanych lub przewidzianych do stosowania w produkcji środków spożywczych lub składników żywności. Dyrektywy tej nie stosuje się do rozpuszczalników do ekstrakcji stosowanych do produkcji dodatków do żywności, witamin i innych składników odżywczych, chyba że takie dodatki do żywności, witaminy lub składniki odżywcze wymienione są w załączniku I.
(2) W dniu 19 sierpnia 2014 r. przedsiębiorstwo Akzo Nobel Industrial Chemicals BV złożyło wniosek o zmianę maksymalnego limitu pozostałości (MLP) dla eteru dimetylowego (DME) jako rozpuszczalnika do ekstrakcji w odtłuszczonych białkowych produktach zwierzęcych, w szczególności w kolagenie i pochodnych kolagenu, z 0,009 mg/kg do 3 mg/kg, oraz nowe zastosowanie do ekstrakcji produktów białkowych w celu uzyskania żelatyny o MLP wynoszącym 0,009 mg/kg. Następnie wniosek ten udostępniono państwom członkowskim.
(3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") przeprowadził ponowną ocenę bezpieczeństwa DME jako rozpuszczalnika do ekstrakcji w celu przygotowania odtłuszczonych białkowych produktów zwierzęcych - kolagenu i żelatyny - i wydał opinię w dniu 14 lipca 2015 r. 2 . Urząd stwierdził, że stosowanie DME jako rozpuszczalnika do ekstrakcji, w warunkach stosowania zgodnych z przeznaczeniem i z proponowanymi MLP wynoszącymi 3 mg/kg w kolagenie i pochodnych kolagenu oraz 0,009 mg/kg w żelatynie, nie budzi obaw co do bezpieczeństwa.
(4) Z tego względu należy zezwolić na stosowanie eteru dimetylowego jako rozpuszczalnika do ekstrakcji, używanego do usuwania tłuszczu z białkowych surowców zwierzęcych, pod warunkiem wprowadzenia maksymalnego limitu pozostałości eteru dimetylowego w wysokości 3 mg/kg w kolagenie i pochodnych kolagenu oraz 0,009 mg/kg w żelatynie.
(5) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywę 2009/32/WE.
(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ: