Dyrektywa 2004/77/WE zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.162.76

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 2004 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2004/77/WE
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 4 ust. 2,

po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa Komisji 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 2000/13/WE(2) zawiera wykaz środków spożywczych, dla których etykietowanie musi zawierać jedną lub więcej danych szczegółowych.

(2) Celem niniejszej dyrektywy jest uzupełnienie tego wykazu w odniesieniu do niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową.

(3) Kwas glicyryznowy naturalnie występuje w lukrecji Glycyrrhiza glabra, a jego sól amonowa wytwarzana jest z roztworu wodnego wyciągu z lukrecji Glycyrrhiza glabra. Kwas glicyryznowy i sól amonowa włączone są do wspólnotowego rejestru substancji aromatycznych ustanowionego decyzją Komisji 1999/217/WE z dnia 23 lutego 1999 r. przyjmującą rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych sporządzony w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r.(3). Kontakt z kwasem glicyryznowym i jego solą amonową występuje głównie przez spożycie wyrobów z lukrecji, w tym gumy do żucia, herbat ziołowych i innych napojów.

(4) W opinii z dnia 4 kwietnia 2003 r. w sprawie kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził, że górna granica regularnego przyjmowania 100 mg dziennie stanowi wystarczający poziom ochrony dla większości populacji, spożycie powyżej tego poziomu może spowodować nadciśnienie. Jednakże Komitet zauważył, że w populacji ludzkiej istnieją podgrupy, dla których ta górna granica może nie stanowić wystarczającej ochrony. Dotyczy to głównie ludzi dotkniętych problemami z homeostazą wody i elektrolitów.

(5) Ustalenia te sprawiają, że niezbędne staje się umieszczanie na etykietach informacji o obecności kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej w wyrobach i napojach. W przypadku wysokiej zawartości kwasu i jego soli amonowej w tych produktach konsumenci, w szczególności ci cierpiący na nadciśnienie, powinni być dodatkowo poinformowani, że należy unikać zbyt dużego spożycia. W celu zapewnienia należytego rozumienia tych informacji przez konsumentów, należy użyć powszechnie znanego terminu "wyciąg z lukrecji".

(6) Dyrektywa 94/54/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.

(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Załącznik do dyrektywy 94/54/WE zmienia się zgodnie z Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1.
Państwa Członkowskie dopuszczają wymianę handlową produktami zgodnymi z niniejszą dyrektywą najpóźniej od dnia 20 maja 2005 r.
2.
Państwa Członkowskie zakazują wymiany handlowej produktami, które nie są zgodne z niniejszą dyrektywą od dnia 20 maja 2006 r.

Jednakże zezwala się na obrót produktami nie zgodnymi z niniejszą dyrektywą, które zostały etykietowane przed dniem 20 maja 2006 r. do wyczerpania zapasów.

Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do przestrzegania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 20 maja 2005 r. Niezwłocznie przekazują one Komisji tekst tych przepisów i tabelę korelacji między tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

W przypadku przyjęcia przez Państwa Członkowskie tych przepisów powinny one zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub takie odniesienie powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody sporządzania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji tekst głównych przepisów prawa krajowego przyjętego w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str 29. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).

(2) Dz.U. L 300 z 23.11.1994 r. str, 14. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Rady 96/21/WE (Dz.U. L 88 z 5.4.1996, str. 5).

(3) Dz.U. L 84 z 27.3. 1999, str. 1. Decyzja zmieniona decyzją 2002/113/WE (Dz.U. 49 z 20.2.2002, str. 1).

ZAŁĄCZNIK

Do Załącznika do dyrektywy 94/54/WE dodaje się tekst w brzmieniu:
Rodzaj lub kategoria środka spożywczegoDane szczegółowe
Wyroby lub napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 100 mg/kg lub 100 mg/l lub większym.Termin "zawiera lukrecję" dodaje się tuż po wykazie składników lub w nazwie, pod którą produkt jest sprzedawany. W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
Wyroby zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 4 g/kg lub większym.Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników:

"zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.

Napoje zawierające kwas glicyryzynowy lub jego sól amonową z powodu dodaniem substancji jako takiej(-ich) lub lukrecji Glycyrrhiza glabra o stężeniu 50 mg/l lub większym lub 300 mg/l lub większym w przypadku napojów zawierająch więcej niż 1,2 % alkoholu.(1)Następująca informacja musi być dodana po wykazie składników: "zawiera lukrecję - cierpiący na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia". W razie braku wykazu składników dane szczegółowe umiejscawia się obok nazwy, pod którą produkt jest sprzedawany.
(1) Poziom ma zastosowanie do produktów gotowych do spożycia lub przygotowanych

zgodnie z instrukcją wytwórcy.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.