Dyrektywa 2004/77/WE zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową
Dz.U.UE.L.2004.162.76
Akt jednorazowyDYREKTYWA KOMISJI 2004/77/WE
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
zmieniająca dyrektywę 94/54/WE w odniesieniu do etykietowania niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(1), w szczególności jej art. 4 ust. 2,
po konsultacji z Komitetem Naukowym ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Komisji 94/54/WE z dnia 18 listopada 1994 r. dotycząca obowiązkowego umieszczania na etykietach niektórych środków spożywczych danych szczegółowych innych niż wymienione w dyrektywie Rady 2000/13/WE(2) zawiera wykaz środków spożywczych, dla których etykietowanie musi zawierać jedną lub więcej danych szczegółowych.
(2) Celem niniejszej dyrektywy jest uzupełnienie tego wykazu w odniesieniu do niektórych środków spożywczych zawierających kwas glicyryzynowy i jego sól amonową.
(3) Kwas glicyryznowy naturalnie występuje w lukrecji Glycyrrhiza glabra, a jego sól amonowa wytwarzana jest z roztworu wodnego wyciągu z lukrecji Glycyrrhiza glabra. Kwas glicyryznowy i sól amonowa włączone są do wspólnotowego rejestru substancji aromatycznych ustanowionego decyzją Komisji 1999/217/WE z dnia 23 lutego 1999 r. przyjmującą rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych sporządzony w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r.(3). Kontakt z kwasem glicyryznowym i jego solą amonową występuje głównie przez spożycie wyrobów z lukrecji, w tym gumy do żucia, herbat ziołowych i innych napojów.
(4) W opinii z dnia 4 kwietnia 2003 r. w sprawie kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził, że górna granica regularnego przyjmowania 100 mg dziennie stanowi wystarczający poziom ochrony dla większości populacji, spożycie powyżej tego poziomu może spowodować nadciśnienie. Jednakże Komitet zauważył, że w populacji ludzkiej istnieją podgrupy, dla których ta górna granica może nie stanowić wystarczającej ochrony. Dotyczy to głównie ludzi dotkniętych problemami z homeostazą wody i elektrolitów.
(5) Ustalenia te sprawiają, że niezbędne staje się umieszczanie na etykietach informacji o obecności kwasu glicyryzynowego i jego soli amonowej w wyrobach i napojach. W przypadku wysokiej zawartości kwasu i jego soli amonowej w tych produktach konsumenci, w szczególności ci cierpiący na nadciśnienie, powinni być dodatkowo poinformowani, że należy unikać zbyt dużego spożycia. W celu zapewnienia należytego rozumienia tych informacji przez konsumentów, należy użyć powszechnie znanego terminu "wyciąg z lukrecji".
(6) Dyrektywa 94/54/WE powinna zostać odpowiednio zmieniona.
(7) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Komisji | |
David BYRNE | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 109 z 6.5.2000, str 29. Dyrektywa zmieniona dyrektywą 2003/89/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 10 listopada 2003 r. (Dz.U. L 308 z 25.11.2003, str. 15).
(2) Dz.U. L 300 z 23.11.1994 r. str, 14. Dyrektywa zmieniona dyrektywą Rady 96/21/WE (Dz.U. L 88 z 5.4.1996, str. 5).
(3) Dz.U. L 84 z 27.3. 1999, str. 1. Decyzja zmieniona decyzją 2002/113/WE (Dz.U. 49 z 20.2.2002, str. 1).