Dyrektywa 2009/163/UE zmieniająca dyrektywę 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych w odniesieniu do neotamu

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.344.37

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 stycznia 2010 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2009/163/UE
z dnia 22 grudnia 2009 r.
zmieniająca dyrektywę 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych w odniesieniu do neotamu
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 31,

po zasięgnięciu opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 94/35/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 30 czerwca 1994 r. w sprawie substancji słodzących używanych w środkach spożywczych(2) ustanawia wykaz substancji słodzących, które mogą być stosowane w Unii oraz warunki ich stosowania.

(2) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza smaku i przedstawił swoją opinię w dniu 27 września 2007 r.(3). Po rozpatrzeniu wszystkich danych dotyczących stabilności produktów rozpadu i toksykologii, EFSA stwierdził, że neotam nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa w odniesieniu do proponowanych zastosowań jako substancja słodząca i wzmacniacz smaku i ustalił dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) na poziomie 0-2 mg/kg masy ciała/dzień. EFSA zwrócił także uwagę, że ostrożne szacunki dotyczące narażenia na obecność neotamu w diecie, zarówno w przypadku dorosłych, jak i dzieci, sugerują, iż przekroczenie ADI przy proponowanych poziomach stosowania jest bardzo mało prawdopodobne.

(3) Neotam jest substancją słodzącą o dużej intensywności i mocy słodzącej 7.000 do 13.000 razy większej niż moc słodząca sacharozy. Może być on stosowany zamiast sacharozy lub innych substancji słodzących w szerokiej gamie produktów. Neotam może być stosowany samodzielnie lub razem z innymi substancjami słodzącymi. Ponadto neotam może zmienić smak żywności i napojów.

(4) Konieczne jest wprowadzenie zmian w załączniku do dyrektywy 94/35/WE, aby zezwolić na wykorzystanie neotamu w takich samych zastosowaniach spożywczych, na jakie zezwolono w przypadku innych obecnie dopuszczonych substancji słodzących. Neotamowi należy przydzielić nowy numer E, tj. E 961. W celu ułatwienia wprowadzania do obrotu i stosowania tej nowej substancji słodzącej przewidziano, że wyroby zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy mogą być wprowadzane do obrotu od daty jej wejścia w życie.

(5) Zgodnie z pkt 34 Porozumienia międzyinstytucjonalnego w sprawie lepszego stanowienia prawa(4) zachęca się państwa członkowskie do sporządzania, na własne potrzeby i w interesie Unii, własnych tabel, które możliwie wyczerpująco odzwierciedlą korelacje między niniejszą dyrektywą a środkami transpozycji, oraz do podawania ich do publicznej wiadomości.

(6) Środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku do dyrektywy 94/35/WE wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2
1. 1
Państwa członkowskie wprowadzają w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 12 października 2010 r. Niezwłocznie przekazują Komisji tekst tych przepisów.

Przepisy przyjęte przez państwa członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie takie towarzyszy ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez państwa członkowskie.

2.
Państwa członkowskie przekazują Komisji teksty podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w dziedzinie objętej niniejszą dyrektywą.
3.
Wyroby zgodne z przepisami niniejszej dyrektywy mogą być wprowadzane do obrotu od daty jej wejścia w życie.
Artykuł  3

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 22 grudnia 2009 r.
W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, s. 3.

(3) Opinia panelu naukowego ds. dodatków do żywności, środków aromatyzujących, substancji pomocniczych w przetwórstwie i materiałów pozostających w kontakcie z żywnością wydana na wniosek Komisji Europejskiej w sprawie neotamu jako substancji słodzącej i wzmacniacza smaku. Dziennik EFSA (2007) 581,

(4) Dz.U. C 321 z 31.12.2003, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do dyrektywy 94/35/WE po wpisie E 959 umieszcza się wpis E 961 w brzmieniu:
Nr WENazwaŚrodki spożywczeMaksymalna dawka
"E 961NeotamNapoje bezalkoholowe
Napoje aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru20 mg/l
Napoje na bazie mleka i składników mlekopochodnych lub napoje na bazie soków owocowych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru20 mg/l
Desery i produkty podobne
Desery aromatyzowane na bazie wody, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Preparaty na bazie mleka i składników mlekopochodnych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Desery na bazie owoców i warzyw, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Desery na bazie jaj, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Desery na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Desery na bazie tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Zakąski (»snack«): niektóre smaki gotowych do spożycia, paczkowanych, suchych, słonych produktów skrobiowych i orzechów powlekanych18 mg/kg
Wyroby cukiernicze
Wyroby cukiernicze bez dodatku cukru32 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie kakao lub suszonych owoców, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru65 mg/kg
Wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru65 mg/kg
Rożki i wafle, do lodów, bez dodatku cukru60 mg/kg
Essoblaten60 mg/kg
Produkty do smarowania pieczywa na bazie kakao, mleka, suszonych owoców lub tłuszczu, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Płatki śniadaniowe z zawartością błonnika powyżej 15 % i zawierające co najmniej 20 % otrąb, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Drobne cukierki odświeżające oddech, bez dodatku cukru200 mg/kg
Odświeżające pastylki od bólu gardła o silnym smaku, bez dodatku cukru65 mg/kg
Guma do żucia, bez dodatku cukru250 mg/kg
Wyroby cukiernicze w postaci pastylek o obniżonej wartości energetycznej15 mg/kg
Cydr i gruszecznik20 mg/l
Napoje stanowiące mieszankę napojów bezalkoholowych i piwa, cydru, gruszecznika, napojów spirytusowych lub wina20 mg/l
Napoje spirytusowe zawierające mniej niż 15 % alkoholu objętościowo20 mg/l
Piwo bezalkoholowe lub z zawartością alkoholu nieprzekraczającą 1,2 % obj.20 mg/l
»Bière de table/Tafelbier/Table beer« (pierwotna zawartość brzeczki wynosi mniej niż 6 %), z wyjątkiem »Obergäriges Einfachbier«20 mg/l
Piwa o kwasowości minimum 30 miliekwiwalentów wyrażanych jako NaOH20 mg/l
Piwa ciemne typu »oud bruin«20 mg/l
Piwo o obniżonej wartości energetycznej1 mg/l
Lody o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru26 mg/kg
Owoce w puszkach lub opakowaniach szklanych, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukru32 mg/kg
Dżemy, galaretki i marmolady o obniżonej wartości energetycznej32 mg/kg
Preparaty owocowe i warzywne o obniżonej wartości energetycznej32 mg/kg
Konserwowe warzywa i owoce słodko-kwaśne10 mg/kg
Feinkostsalat12 mg/kg
Słodko-kwaśne produkty konserwowe oraz pasteryzowane konserwowe produkty z ryb i marynaty z ryb, skorupiaków i mięczaków10 mg/kg
Zupy o obniżonej wartości energetycznej5 mg/l
Sosy12 mg/kg
Musztardy12 mg/kg
Produkty piekarnicze o specjalnym przeznaczeniu żywieniowym55 mg/kg
Żywność przeznaczona do użytku w dietach o obniżonej energetyczności określona w dyrektywie 1996/8/WE26 mg/kg
Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego określone w dyrektywie 1999/21/WE32 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE dostarczane w postaci płynnej20 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE dostarczane w postaci stałej60 mg/kg
Suplementy żywnościowe określone w dyrektywie 2002/46/ WE na bazie witamin lub mikroelementów i dostarczone w postaci syropu lub do żucia185 mg/kg
Słodziki stołoweąuantum satis"
1 Art. 2 ust. 1 zmieniony przez sprostowanie z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.UE.L.10.4.94).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.