Dyrektywa 2009/47/WE zmieniająca dyrektywę 2006/112/WE w zakresie stawek obniżonych podatku od wartości dodanej
Dz.U.UE.L.2009.116.18
Akt jednorazowyDYREKTYWA RADY 2009/47/WE
z dnia 5 maja 2009 r.
zmieniająca dyrektywę 2006/112/WE w zakresie stawek obniżonych podatku od wartości dodanej
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 93,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(1),
uwzględniając opinię Europejskiego Komitetu Ekonomiczno- Społecznego(2),
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Dyrektywa Rady 2006/112/WE z dnia 28 listopada 2006 r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej(3) zezwala państwom członkowskim na stosowanie jednej lub dwóch stawek obniżonych, które nie mogą być niższe niż 5 % i mają zastosowanie wyłącznie do dostaw towarów i świadczenia usług wymienionych w zamkniętym wykazie.
(2) W komunikacie w sprawie stawek VAT innych niż podstawowe, który Komisja przedstawiła Parlamentowi Europejskiemu i Radzie w 2007 r., stwierdzono, że stosowanie stawek obniżonych podatku od wartości dodanej (VAT) do usług świadczonych lokalnie nie stanowi poważnego zagrożenia dla prawidłowego funkcjonowania rynku wewnętrznego i może, w pewnych okolicznościach, pozytywnie wpłynąć na tworzenie miejsc pracy oraz walkę z szarą strefą gospodarki. Dlatego właściwe jest zapewnienie państwom członkowskim możliwości stosowania stawek obniżonych VAT do usług pracochłonnych objętych przepisami przejściowymi mającymi zastosowanie do końca 2010 r., jak również do usług restauracyjnych i cateringowych.
(3) Mając na uwadze fakt, że w odniesieniu do dostawy napojów alkoholowych lub bezalkoholowych w ramach usług restauracyjnych i cateringowych może być uzasadnione zapewnienie odmiennego traktowania tych napojów od traktowania przewidzianego w ramach dostawy środków spożywczych, właściwe jest wprowadzenie wyraźnego przepisu mówiącego, że dane państwo członkowskie może włączyć lub wykluczyć dostawę napojów alkoholowych lub bezalkoholowych przy stosowaniu stawki obniżonej do świadczenia usług restauracyjnych i cateringowych, o których mowa w załączniku III dyrektywy 2006/112/WE.
(4) Dyrektywę 2006/112/WE należy ponadto zmienić, aby umożliwić stosowanie odpowiednio stawek obniżonych lub zwolnienia w ograniczonej liczbie konkretnych sytuacji ze względów społecznych lub zdrowotnych, a także w celu uściślenia i uaktualnienia ze względu na postęp techniczny odniesienia do książek w jej załączniku III.
(5) Treść niektórych przepisów dyrektywy 2006/112/WE dotyczących obowiązujących odstępstw oraz wykaz zamieszczony w załączniku IV będą objęte wykazem dostaw towarów i świadczenia usług, do których - na mocy niniejszej dyrektywy - będzie możliwe stosowanie stawki obniżonej. W celu zapewnienia przejrzystości przepisy te oraz załącznik IV dyrektywy 2006/112/WE należy skreślić.
(6) Zgodnie z pkt 34 porozumienia międzyinstytucjonalnego w sprawie lepszego stanowienia prawa(4) zachęca się państwa członkowskie do sporządzania, na własne potrzeby oraz w interesie Wspólnoty, własnych tabel ilustrujących w możliwie najszerszym zakresie korelację między niniejszą dyrektywą a środkami transpozycji oraz do podawania ich do publicznej wiadomości.
(7) Należy zatem odpowiednio zmienić dyrektywę 2006/112/WE,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
W imieniu Rady | |
M. KALOUSEK | |
Przewodniczący |
______
(1) Opinia z dnia 19 lutego 2009 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Opinia z dnia 25 lutego 2009 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(3) Dz.U. L 347 z 11.12.2006, s. 1.
(4) Dz.U. C 321 z 31.12.2003, s. 1.