Dyrektywa 2005/37/WE zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.141.10

Akt jednorazowy
Wersja od: 4 czerwca 2005 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2005/37/WE
z dnia 3 czerwca 2005 r.
zmieniająca dyrektywy Rady 86/362/EWG i 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów odpowiednio w zbożach i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach, oraz na ich powierzchni(2), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r. dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(3), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Następujące istniejące substancje czynne zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG: hydrazyd kwasu maleinowego na podstawie dyrektywy Komisji 2003/31/WE(4); propyzamid na podstawie dyrektywy Komisji 2003/39/WE(5); a także mekoprop i mekoprop-P na podstawie dyrektywy Komisji 2003/70/WE(6).

(2) Nowe substancje czynne, tj. izoksaflutol, trifloksystrobina, karfentrazon etylowy i fenamidon zostały włączone do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG na podstawie dyrektywy Komisji 2003/68/WE(7).

(3) Włączenie do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych opierało się na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego stosowania. Informacje związane ze stosowaniem zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały przeanalizowane i są wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDPP).

(4) W przypadku gdy nie istnieje wspólnotowy ani tymczasowy NDPP, Państwa Członkowskie mają ustanowić krajowy tymczasowy NDPP zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG, zanim możliwe będzie wydanie zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające wspomniane substancje czynne.

(5) Wspólnotowe NDPP oraz poziomy zalecane w Codex Alimentarius są ustalane i oceniane z zastosowaniem podobnych procedur. W kodeksie tym znajduje się ograniczona ilość NDPP dla hydrazydu kwasu maleinowego. W dyrektywie 90/642/EWG zawarto już wspólnotowe NDPP dla hydrazydu kwasu maleinowego (dyrektywa Rady 1993/58/EWG)(8) oraz w dyrektywach 86/362/EWG i 90/642/EWG dla propyzamidu (dyrektywa Rady 1996/32/WE (9) i 1996/33/WE (10)). Uwzględniono je przy ustalaniu rozpatrywanych NDPP za pomocą modyfikacji w treści niniejszej dyrektywy. NDPP zawarte w Kodeksie, które będą zalecane do wycofania w najbliższej przyszłości, nie zostały uwzględnione. NDPP w oparciu o Kodeks zostały ocenione w świetle ryzyka dla konsumentów. W oparciu o analizy dostępne Komisji nie ustanowiono żadnego ryzyka podczas stosowania toksykologicznych punktów końcowych.

(6) W odniesieniu do włączenia do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG rozpatrywanych substancji czynnych, odpowiednie oceny techniczne i naukowe zostały sfinalizowane w formie sprawozdań z przeglądów Komisji. Sprawozdania z oceny dla wspomnianych substancji zostały sfinalizowane w dniach wspomnianych w dyrektywach Komisji cytowanych w motywach 1 i 2. Sprawozdania te przyczyniły się do ustalenia dopuszczalnej dziennej dawki (ADI) oraz, jeżeli to konieczne, granicznej dawki referencyjnej (ARfD) dla rozpatrywanych substancji. Narażenie konsumentów na działanie artykułów żywnościowych poddawanych obróbce z zastosowaniem rozpatrywanych substancji czynnych zostało ocenione zgodnie z procedurami wspólnotowymi. Uwzględniono również wytyczne opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia(11) a także opinię Komitetu Naukowego ds. Roślin(12) w sprawie przyjętej metodologii. Wyciągnięto wniosek, że zaproponowane NDDP nie będą prowadzić do tych ADI i ARfD, których poziom został przekroczony.

(7) W celu zapewnienia, że konsument jest odpowiednio chroniony przed działaniem pozostałości w wyniku nieupoważnionego stosowania środków ochrony roślin, należy ustalić tymczasowe NDDP dla odpowiednich połączeń produktów/pestycydów w pobliżu dolnej granicy ustaleń analitycznych.

(8) Ustalenie na poziomie Wspólnoty tymczasowych NDDP nie zwalnia Państw Członkowskich z ustanowienia tymczasowych NDDP dla rozpatrywanych substancji, zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG oraz jej załącznika VI. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający do tego, aby zezwolić na dalsze stosowanie rozpatrywanej substancji czynnej. Tymczasowe NDDP powinny stać się wtedy ostateczne.

(9) Dlatego konieczne jest dodanie lub zastąpienie wszystkich pozostałości pestycydów wynikających ze stosowania wspomnianych środków ochrony roślin w załącznikach do dyrektyw 86/362/EWG i 90/642/EWG, tak aby zezwolić na właściwy nadzór i kontrolę zakazu ich stosowania oraz w celu ochrony konsumenta. Jeżeli w załącznikach do tych dyrektyw NDDP zostały one uprzednio określone, należy je odpowiednio zmienić. Jeżeli NDDP nie zostały określone do tej pory, należy je ustalić po raz pierwszy.

(10) Dlatego należy odpowiednio zmienić dyrektywy 86/362/EWG i 90/642/EWG.

(11) Środki podane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W dyrektywie 86/362/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w części A załącznika II dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla izoksaflutolu, trifloksystrobiny, karfentrazonu etylowego, mekopropu, mekopropu-P, hydrazydu kwasu maleinowego i fenamidonu, jak wskazano w załączniku I do niniejszej dyrektywy;

b) w części A załącznika II zastępuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla propyzamidu poziomami wskazanymi w załączniku II do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W dyrektywie 90/642/EWG wprowadza się następujące zmiany:

a) w załączniku II dodaje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla izoksaflutolu, trifloksystrobiny, karfentrazonu etylowego, mekopropu, mekopropu-p i fenamidonu, jak wskazano w załączniku III do niniejszej dyrektywy;

b) w załączniku II zastępuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów dla propyzamidu i hydrazydu kwasu maleinowego poziomami wskazanymi w załączniku IV do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  3
1.
Państwa Członkowskie przyjmują i publikują, najpóźniej do dnia 4 grudnia 2005 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne konieczne do wdrożenia niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie przekazują Komisji teksty tych przepisów oraz tabelę korelacji pomiędzy tymi przepisami a niniejszą dyrektywą.

Przyjmują one wspomniane przepisy od dnia 4 grudnia 2006 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie powinny zawierać odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

2.
Państwa Członkowskie przekazują Komisji tekst podstawowych przepisów prawa krajowego, przyjętych w obszarze objętym niniejszą dyrektywą.
Artykuł  4

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 3 czerwca 2005 r.
W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/61/WE (Dz.U. L 127 z 29.4.2004, str. 81).

(2) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/115/WE Dz. U. L 374 z 22.12.2004, str. 64).

(3) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2005/34/WE (Dz.U. L 125 z 18.5.2005, str. 5).

(4) Dz.U. L 101 z 23.4.2003, str. 3.

(5) Dz.U. L 124 z 20.5.2003, str. 30.

(6) Dz.U. L 184 z 23.7.2003, str. 9.

(7) Dz.U. L 177 z 16.7.2003, str. 12.

(8) Dz.U. L 211 z 23.8.1993, str. 6.

(9) Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 12.

(10) Dz.U. L 144 z 18.6.1996, str. 35.

(11) Wytyczne dotyczące przewidywania przyjmowania w pożywieniu pozostałości pestycydów (zrewidowane), opracowane w ramach Programu GEMS/Food we współpracy z Komitetem Kodeksu ds. Pozostałości Pestycydów, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/FOS/97.7)

(12) Opinia Komitetu Naukowego ds. Roślin dotycząca zmiany załączników do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG (opinia wyrażona przez Komitet Naukowy ds. Roślin dnia 14 lipca 1998 r.) (http://europa.eu.int/comm/food/fs/sc/index_en.html).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Maksymalne dopuszczalne zawartości w mg/kg
Pozostałości pestycydówPoszczególne produkty, do których stosuje się maksymalne limity pozostałości (MRL)
Izoksaflutol (suma 0,05(*)(p)
izoksaflutolu, RPA 202248 i ZBOŻA
RPA 203328 wyrażona jako izoksaflutol)(1)Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
Trifloksystrobina0,3 (p) Jęczmień
0,05 (p) Żyto
0,05 (p) Pszenżyto, pszenica
0,02 (*)(p) Inne zboża
Karfentrazon etylowy 0,05 (*)(p)
(określony jako ZBOŻA
karfentrazon i wyrażony jako karfentrazon etylowy)Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
Fenamidon0,02 (*)(p)
ZBOŻA
Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
Mekoprop (suma mekopropu-P 0,05 (*)(p)
i mekopropu wyrażona jako ZBOŻA
mekoprop)Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
Hydrazyd kwasu maleinowego0,2 (*)(p)
ZBOŻA
Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
(1) RPA 202248 to 2-cyjano-3-cyklopropyl-1-(2-metylosulfonyl-4-

trójfluorometylofenyl) propan-1,3-dion. RPA 203328 to kwas 2-

metansulfonyl-4-trójfluorometylobenzoesowy.

(*) Niższa wartość oznaczona analitycznie.
(p) Tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit.

f) dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmiany poziom ten zostanie

uznany za ostateczny z mocą obowiązującą od dnia 24 czerwca 2009 r.

ZAŁĄCZNIK  II

Maksymalne dopuszczalne zawartości w mg/kg
Pozostałości pestycydówPoszczególne produkty, do których stosuje się maksymalne limity pozostałości
Propyzamid0,02 (*)(p)
ZBOŻA
Jęczmień, gryka, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, sorgo, pszenżyto, pszenica, inne zboża
(*) Niższa wartość oznaczona analitycznie.
(p) Tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z artykułem 4 ust. 1

lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmiany poziom ten

zostanie uznany za ostateczny z mocą obowiązującą od dnia 24 czerwca

2009 r.

ZAŁĄCZNIK  III

Pozostałości pestycydów i maksymalny limit pozostałości (mg/kg)
Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne limity pozostałościIsoksaflutol (suma izoksaflutolu, RPA 202248 i RPA 203328 wyrażona jako izoksaflutol) (1)TrifloksystrobinaKarfentrazon etylowy (określony jako karfentrazon i wyrażony jako karfentrazon etylowy)FenamidonMekoprop (suma mekopropu-P i mekopropu wyrażona jako mekoprop)
1. Owoce świeże, suszone lub surowe,

konserwowane przez mrożenie, bez

dodatku cukru; orzechy.

0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,05(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE0,3(p)0,02(*)(p)
Grejpfrut
Cytryna
Limeta
Mandarynka (w tym

klementynka i inne hybrydy)

Pomarańcza
Pomelo
Inne
ii) ORZECHY DRZEW (z łupiną lub

bez)

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nanerczowe
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamii
Pekany
Orzeszki pinii
Orzechy pistacjowe
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE TWARDE0,5(p)0,02(*)(p)
Jabłka
Gruszka
Pigwa
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE0,02(*)(p)
Morela1(p)
Wiśnia1(p)
Brzoskwinia (w tym

nektarynka i podobne

hybrydy)

1(p)
Śliwka
Inne0,02(*)(p)
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE

OWOCE

a) Winogrona do konsumpcji

i do produkcji wina

5(p)0,5(p)
Winogrona do konsumpcji
Winogrona do produkcji

wina

b) Truskawki (z wyłączeniem

poziomek)

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
c) Owoce rosnące na krzewach

(z wyłączeniem dzikich)

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Jeżyna
Jeżyna popielica
Jeżynomalina
Malina
Inne
d) Inne małe owoce i jagody

(z wyłączeniem dziko

rosnących)

0,02(*)(p)
Czarna jagoda
Żurawina
Porzeczka (czerwona,

czarna i biała)

1(p)
Agrest1(p)
Inne0,02(*)(p)
e) Dziko rosnące jagody i

dziko rosnące owoce

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
vi) RÓŻNE0,02(*)(p)
Awokado
Banan0,05(p)
Daktyl
Figa
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwka
Marakuja
Ananas
Papaja
Inne0,02(*)(p)
2. Warzywa świeże lub surowe,

mrożone lub suszone

0,05(*)(p)0,01(*)(p)0,05(*)(p)
i) WARZYWA KORZENIOWE I

BULWIASTE

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Burak
Marchew
Seler
Chrzan
Słonecznik bulwiasty
Pasternak
Korzeń pietruszki
Rzodkiew
Salsefia
Bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne
ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Czosnek
Cebula
Szalotka
Dymka
Inne
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH
a) Psiankowate
Pomidor0,5(p)0,5(p)
Papryka
Bakłażan
Inne0,02(*)(p)0,02(*)(p)
b) Dyniowate o jadalnej

skórce

0,2 (p)0,02(*)(p)
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Inne
c) Dyniowate o niejadalnej

skórce

Melon0,3(p)0,1(p)
Dynia
Arbuz
Inne0,02(*)(p)0,02(*)(p)
d) Kukurydza0,02(*)(p)0,02(*)(p)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)(p)0,02(*)(p)
a) Warzywa kapustne o

jadalnych kwiatach

Brokuły
Kalafior
Inne
b) Głowiaste warzywa

kapustne

Brukselka
Kapusta
Inne
c) Liściaste warzywa

kapustne

Kapusta pekińska
Jarmuż
Inne
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIASTE I

ZIELENINY

0,02(*)(p)
a) Sałata i podobne warzywa2(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia
Inne
b) Szpinak i podobne warzywa0,02(*)(p)
Szpinak
Botwina
Inne
c) Rukiew wodna0,02(*)(p)
d) Cykoria0,02(*)(p)
e) Zieleniny0,02(*)(p)
Trybula
Szczypiorek
Nać pietruszki
Nać selera
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Inne
vii) WARZYWA O JADALNYCH PĘDACH

(świeże)

0,02(*)(p)0,02(*)(p)
Szparagi
Kardy
Seler
Fenkuł
Karczochy
Por
Rabarbar
Inne
viii) GRZYBY0,02(*)(p)0,02(*)(p)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Strączkowe0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona oleiste0,1(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,05(*)(p)
Siemię lniane
Orzechy ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Nasiona soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,01(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)
Młode ziemniaki
Ziemniaki pochodzące z produkcji

towarowej

6. Herbata (liście i pędy, suszone,

fermentowane lub inne, z liści

Camellia sinensis)

0,1(*)(p)0,05(*)(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym chmiel

granulowany i nieskoncentrowany

proszek

0,1(*)(p)30(p)0,02(*)(p)0,05(*)(p)0,1(*)(p)
(1) RPA 202248 to 2-cyjano-3-cyklopropyl-1-(2-metylosulfonyl-4-trójfluorometylofenyl) propan-1,3-dion.

RPA 203328 to kwas 2-metansulfonyl-4-trójfluorometylobenzoesowy.

(*) Niższa wartość oznaczona analitycznie.
(p) Tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z art.. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG: w

przypadku braku zmiany poziom ten zostanie uznany za ostateczny z mocą obowiązującą od dnia 24 czerwca

2009 r.

ZAŁĄCZNIK  IV

Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których stosuje się maksymalne limity pozostałościPropyzamidHydrazyd kwasu maleinowego
1. Owoce świeże, suszone lub surowe,

konserwowane przez mrożenie, nie zawierające

dodatku cukru; orzechy.

0,02(*)(p)0,2(*)(p)
i) OWOCE CYTRUSOWE
Grejpfrut
Cytryna
Limeta
Mandarynka (w tym klementynka i inne

hybrydy)

Pomarańcza
Pomelo
Inne
ii) ORZECHY DRZEW (z łupiną lub bez)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Orzechy nerkowca
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Orzechy makadamii
Pekany
Orzeszki pinii
Orzechy pistacjowe
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE TWARDE
Jabłko
Gruszka
Pigwa
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE
Morela
Wiśnia
Brzoskwinia (w tym nektarynka i podobne

hybrydy)

Śliwka
Inne
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona do konsumpcji i do

produkcji wina

Winogrona do konsumpcji
Winogrona do produkcji wina
b) Truskawki (z wyłączeniem poziomek)
c) Owoce rosnące na krzewach (z

wyłączeniem dzikich)

Jeżyna
Jeżyna popielica
Jeżynomalina
Malina
Inne
d) Inne małe owoce i jagody (z

wyłączeniem dziko rosnących)

Czarna jagoda
Żurawina
Porzeczka (czerwona, czarna i biała)
Agrest
Inne
e) Dziko rosnące jagody i dziko rosnące

owoce

vi) RÓŻNE
Awokado
Banan
Daktyl
Figa
Kiwi
Kumkwat
Liczi
Mango
Oliwka
Marakuja
Ananas
Papaja
Inne
2. Warzywa świeże lub surowe, mrożone lub

suszone

i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,02(*)(p)0,2(*)(p)
Burak
Marchew
Seler
Chrzan
Słonecznik bulwiasty
Pasternak
Korzeń pietruszki
Rzodkiew
Salsefia
Bataty
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne
ii) WARZYWA CEBULOWE0,02(*)(p)
Czosnek15(p)
Cebula15(p)
Szalotka15(p)
Dymka
Inne0,2(*)(p)
iii) WARZYWA O JADALNYCH OWOCACH0,02(*)(p)0,2(*)(p)
a) Psiankowate
Pomidor
Papryka
Bakłażan
Inne
b) Dyniowate o jadalnej skórce
Ogórek
Korniszon
Cukinia
Inne
c) Dyniowate o niejadalnej skórce
Melon
Dynie
Arbuz
Inne
d) Kukurydza
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,02(*)(p)0,2(*)(p)
a) Warzywa kapustne o jadalnych

kwiatach

Brokuły
Kalafior
Inne
b) Głowiaste warzywa kapustne
Brukselka
Kapusta
Inne
c) Liściaste warzywa kapustne
Kapusta pekińska
Jarmuż
Inne
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIASTE I ZIELENINY0,2(*)(p)
a) Sałata i podobne warzywa1(p)
Rzeżucha
Roszpunka jadalna
Sałata
Endywia
Inne
b) Szpinak i podobne warzywa0,02(*)(p)
Szpinak
Botwina
Inne
c) Rukiew wodna0,02(*)(p)
d) Cykoria0,02(*)(p)
e) Zieleniny1(p)
Trybula
Szczypiorek
Nać pietruszki
Nać selera
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,02(*)(p)0,2(*)(p)
Fasola (ze strąkami)
Fasola (bez strąków)
Groch (ze strąkami)
Groch (bez strąków)
Inne
vii) WARZYWA O JADALNYCH PĘDACH (świeże)0,02(*)(p)0,2(*)(p)
Szparagi
Kardy
Seler
Fenkuł
Karczochy
Por
Rabarbar
Inne
viii) GRZYBY0,02(*)(p)0,2(*)(p)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Strączkowe0,02(*)(p)0,2(*)(p)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona oleiste0,05(*)(p)0,5(*)(p)
Siemię lniane
Orzechy ziemne
Nasiona maku
Nasiona sezamu
Nasiona słonecznika
Nasiona rzepaku
Nasiona soi
Nasiona gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki0,02(*)(p)50(1)
Młode ziemniaki
Ziemniaki pochodzące z produkcji towarowej
6. Herbata (liście i pędy, suszone,

fermentowane lub inne, z liści Camellia

sinensis)

0,05(*)(p)0,5(*)(p)
7. Chmiel (suszony), w tym chmiel granulowany

i nieskoncentrowany proszek

0,05(*)(p)0,5(*)(p)
(*) Niższa wartość oznaczona analitycznie.
(p) Tymczasowy maksymalny limit pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f)

dyrektywy 91/414/EWG: w przypadku braku zmiany poziom ten zostanie

uznany za ostateczny z mocą obowiązującą od dnia 24 czerwca 2009 r.

(1) Maksymalne limity pozostałości w ziemniakach są uzależnione od przeglądu

nie spełnionych wymogów w zakresie danych po 18 miesiącach od daty

publikacji.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.