Dyrektywa 2000/58/WE zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2000.244.78

Akt jednorazowy
Wersja od: 29 września 2000 r.

DYREKTYWA KOMISJI 2000/58/WE
z dnia 22 września 2000 r.
zmieniająca załączniki do dyrektyw Rady 86/362/EWG, 86/363/EWG oraz 90/642/EWG w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach, środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym odpowiednio owocach i warzywach oraz na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/362/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w zbożach i na ich powierzchni(1), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/48/WE(2), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 86/363/EWG z dnia 24 lipca 1986 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i na ich powierzchni(3), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/42/WE(4), w szczególności jej art. 10,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/642/EWG z dnia 27 listopada 1990 r. w sprawie ustalania najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w niektórych produktach pochodzenia roślinnego, w tym owocach i warzywach oraz na ich powierzchni(5), ostatnio zmienioną dyrektywą 2000/57/WE(6), w szczególności jej art. 7,

uwzględniając dyrektywę Rady 91/414/EWG z dnia 15 lipca 1991 r., dotyczącą wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin(7), ostatnio zmienioną dyrektywą Komisji 2000/10/WE(8), w szczególności jej art. 4 ust. 1 lit. f),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywą Komisji 1999/1/WE(9) nowa substancja czynna, azoksystrobina, została włączona do załącznika I dyrektywy 91/414/EWG, do stosowania jedynie jako fungicyd, bez określania szczególnych warunków mających wpływ na uprawy, które mogą być poddawane działaniu środków ochrony roślin zawierających azoksystrobinę.

(2) Wspomniane powyżej włączenie do załącznika I zostało oparte na ocenie przedłożonych informacji dotyczących proponowanego zastosowania substancji jako fungicyd w odniesieniu do zbóż, owoców ziarnkowych oraz winorośli. Informacje dotyczące innych zastosowań zostały przedłożone przez niektóre Państwa Członkowskie zgodnie z wymaganiami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane kontroli i są wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

(3) W przypadku gdy we Wspólnocie nie ma ustalonego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości lub tymczasowego najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości, Państwa Członkowskie ustanawiają krajowy, tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG. Dostępne informacje zostały poddane kontroli i są wystarczające do ustalenia niektórych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

(4) W momencie włączenia do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, dnia 16 października 1998 r. techniczna i naukowa ocena azoksystrobiny została zakończona w formie sprawozdania z kontroli Komisji w odniesieniu do azoksystrobiny. Zgodnie z tym sprawozdaniem z kontroli, dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) azoksystrobiny zostało ustalone na poziomie 0,4 mg/kg wagi ciała. Długotrwałe narażenie konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano azoksystrobinę zostało oszacowane i ocenione zgodnie z procedurami i praktykami stosowanymi we Wspólnocie Europejskiej, z uwzględnieniem wytycznych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia(10) i zostało obliczone, że najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości ustalone w niniejszej dyrektywie nie powodują przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia.

(5) Podczas oceny i dyskusji, które poprzedzały włączenie azoksystrobiny do załącznika I do dyrektywy 91/414/EWG, nie stwierdzono ostrych skutków toksycznych wymagających ustalenia zaostrzonej dawki odniesienia.

(6) Dla niektórych produktów rolnych warunki stosowania azoksystrobiny zostały już określone w sposób, który pozwala na ustanowienie ostatecznych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości.

(7) W celu zapewnienia odpowiedniej ochrony konsumenta przed narażeniem na działanie pozostałości znajdujących się w produktach lub na ich powierzchni, w odniesieniu do których nie udzielono zezwolenia, rozsądne jest ustalenie tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości na niższym poziomie oznaczenia analitycznego dla wszystkich produktów objętych dyrektywami 86/362/EWG, 86/363/EWG i 90/642/EWG. Ustalenie na poziomie wspólnotowym takich tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości nie uniemożliwia Państwom Członkowskim ustalania tymczasowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla azoksystrobiny zgodnie z art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG oraz z załącznikiem VI do dyrektywy nr 91/414/EWG, w szczególności z częścią B sekcja 2.4.2.3 niniejszego Załącznika. Uznaje się, że okres czterech lat jest wystarczający do ustanowienia dalszych zastosowań azoksystrobiny. Po upływie tego okresu tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości powinny stać się ostatecznymi.

(8) Za pośrednictwem Światowej Organizacji Handlu odbyły się konsultacje z partnerami handlowymi Wspólnoty w zakresie poziomów wymienionych w niniejszej dyrektywie i uwzględniono ich opinie w sprawie danych poziomów. Możliwość ustalenia tolerancji w przywozie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości dla szczególnych kombinacji pestycydów i upraw zostanie zbadana przez Komisję na podstawie przedłożonych i możliwych do przyjęcia danych.

(9) Uwzględnione zostały także opinie Komitetu Naukowego ds. Roślin, w szczególności rady i zalecenia dotyczące ochrony konsumentów produktów spożywczych, wobec których zastosowano pestycydy.

(10) Niniejsza dyrektywa jest zgodna z opinią Stałego Komitetu ds. Zdrowia Roślin,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W załączniku II do dyrektywy 86/362/EWG część A dodaje się, co następuje:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg (ppm)

"Azoksystrobina

0,05(*)(p) zboża

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości."

Artykuł  2

W części załącznika II do dyrektywy 86/363/EWG dodaje się, co następuje:

Pozostałości pestycydów

Najwyższy dopuszczalny poziom w mg/kg

"Azoksystrobina (pozostałość 490M9(1) dla mleka i 490 M1(2) dla mięsa, wątroby, tłuszczu i nerek wyrażonych jako azoksystrobina)

0,05(*)(p) Mleko

0,02(*)(p) Mięso, wątroba, tłuszcz

0,05(p) Nerki

Azoksystrobina

0,02(*)(p) Jaja

(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

(1) 490M9 = kwas 2-[2-(4-hyroksy-2-metylfenoksymetyl)fenyl]-2-

metoksyiminoetylowy.

(2) 490M1 = kwas 2-metoksyimino-2-[2-(o-tolyloksymetyl)fenyl] etylowy."

Artykuł  3

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla azoksystrobiny wymienione w Załączniku do niniejszej dyrektywy dodaje się do załącznika II do dyrektywy 90/642/EWG.

Artykuł  4
1.
Gdy najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla azoksystrobiny są oznaczone jako "p", oznacza to, że są one tymczasowe - p, zgodnie z przepisami art. 4 ust. 1 lit. f) dyrektywy 91/414/EWG.
2.
Cztery lata po wejściu w życie niniejszej dyrektywy, tymczasowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości dla azoksystrobiny określone w załącznikach tracą swój tymczasowy charakter i stają się ostateczne w rozumieniu, odpowiednio art. 4 ust. 1 dyrektywy 86/362/EWG i 86/363/EWG lub art. 3 dyrektywy 90/642/EWG.
Artykuł  5

Niniejsza dyrektywa wchodzi w życie dwudziestego dnia po jej opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy najpóźniej do dnia 31 marca 2001 r. Niezwłocznie powiadomią one o tym Komisję.

Państwa Członkowskie stosują niniejsze przepisy od dnia 1 kwietnia 2001 r.

Przepisy przyjęte przez Państwa Członkowskie zawierają odniesienie do niniejszej dyrektywy lub odniesienie to powinno towarzyszyć ich urzędowej publikacji. Metody dokonywania takiego odniesienia określane są przez Państwa Członkowskie.

Artykuł  6

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 września 2000 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 37.

(2) Dz.U. L 197 z 3.8.2000, str. 26.

(3) Dz.U. L 221 z 7.8.1986, str. 43.

(4) Dz.U. L 158 z 30.6.2000, str. 51.

(5) Dz.U. L 350 z 14.12.1990, str. 71.

(6) Dz.U. L 244 z 29.9.2000, str. 76.

(7) Dz.U. L 230 z 19.8.1991, str. 1.

(8) Dz.U. L 57 z 2.3.2000, str. 28.

(9) Dz.U. L 21 z 28.1.1999, str. 21.

(10) Wytyczne dotyczące przewidywania dziennego spożycia pozostałości pestycydów (poprawione), opracowane przez GEMS/Program Żywnościowy we współpracy z Komitetem ds. Pozostałości Pestycydów Komitetu Kodeksu Żywnościowego, opublikowane przez Światową Organizację Zdrowia w 1997 r. (WHO/FSF/ FOS/97.7).

ZAŁĄCZNIK 

Grupy i przykłady pojedynczych produktów, do których mają zastosowanie najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałościPozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Azoksystrobina
1. Owoce, świeże, suszone lub niegotowane,

zakonserwowane przez mrożenie, niezawierające

dodanego cukru; orzechy

i) OWOCE CYTRUSOWE0,05(p)(*)
Grejpfruty
Cytryny
Limonki
Mandarynki (włączając klementynki i inne

mieszańce)

Pomarańcze
Pomelo
Inne
ii) ORZECHY ROSNĄCE NA DRZEWACH (W ŁUPINACH LUB BEZ)0,1(p)(*)
Migdały
Orzechy brazylijskie
Nerkowce
Kasztany jadalne
Orzechy kokosowe
Orzechy laskowe
Makadamia
Pekany
Orzeszki sosnowe
Pistacje
Orzechy włoskie
Inne
iii) OWOCE ZIARNKOWE 0,2(p)
Jabłka
Gruszki
Pigwy
Inne
iv) OWOCE PESTKOWE0,05(p)(*)
Morele
Wiśnie
Brzoskwinie (włączając nektarynki i podobne

mieszańce)

Śliwki
Inne
v) OWOCE JAGODOWE I DROBNE OWOCE
a) Winogrona deserowe i do produkcji win1(p)
Winogrona deserowe
Winogrona do produkcji win
b) Truskawki (inne niż dzikie)0,05(p)(*)
c) Owoce roślin z rodziny różowatych (inne niż

dzikie)

0,05(p)(*)
Jeżyny
Jeżyny popielice
Skrzyżowanie jeżyny z maliną
Maliny
Inne
d) Inne drobne owoce i owoce jagodowe (inne niż

dzikie)

0,05(p)(*)
Czarne jagody
Żurawiny błotne
Porzeczki (czerwone, czarne i białe)
Agrest
Inne
e) Dzikie owoce jagodowe i dzikie owoce0,05(p)(*)
vi) OWOCE RÓŻNE
Awokado
Banany
Daktyle
Figi
Kiwi
Kumkwaty
Liczi
Mango
Oliwki 0,2(p)
Marakuja
Ananasy
Granaty
Inne0,05(p)(*)
2. Warzywa, świeże lub niegotowane, mrożone lub suszone
i) WARZYWA KORZENIOWE I BULWIASTE0,05(p)(*)
Burak ćwikłowy
Marchew
Seler - korzeń
Chrzan
Karczochy jerozolimskie
Pasternak
Pietruszka - korzeń
Rzodkiewka
Skorzonera
Słodkie ziemniaki
Brukiew
Rzepa
Pochrzyn
Inne
ii) WARZYWA CEBULOWE0,05(p)(*)
Czosnek
Cebula
Cebula szalotka
Cebula dymka
Inne
iii) WARZYWA OWOCOWE
a) Rośliny psiankowate

Pomidory

0,5(p)
Papryki1(p)
Oberżyna 0,5(p)
Inne0,05(p)(*)
b) Rośliny dyniowate - o skórce jadalnej0,05(p)(*)
Ogórki
Korniszony
Cukinia
Inne
c) Dyniowate - o niejadalnej skórce 0,2(p)
Melony
Dynie
Arbuzy
Inne
d) Słodka kukurydza0,05(p)(*)
iv) WARZYWA KAPUSTNE0,05(p)(*)
a) Kwiaty kapustnych
Brokuły
Kalafior
Inne
b) Kapusty głowiaste
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Inne
c) Kapusty liściaste
Kapusta chińska
Jarmuża
Inne
d) Kalarepa
v) WARZYWA LIŚCIOWE I ŚWIEŻE ZIOŁA0,05(p)(*)
a) Sałata i podobne
Rzeżucha ogrodowa
Roszpunka warzywna
Sałata
Skarola
Inne
b) Szpinak i podobne
Szpinak
Burak liściowy (boćwina)
Inne
c) Rukiew wodna
d) Endywia
e) Zioła
Trybula
Szczypiorek
Pietruszka naciowa
Seler naciowy
Inne
vi) WARZYWA STRĄCZKOWE (świeże)0,05(p)(*)
Fasole (ze strąkami)
Fasole (bez strąków)
Grochy (ze strąkami)
Grochy (bez strąków)
Inne
vii) WARZYWA ŁODYGOWE (świeże)0,05(p)(*)
Szparagi
Karczochy hiszpańskie
Seler
Koper
Karczochy
Pory
Rabarbar
Inne
viii) GRZYBY0,05(p)(*)
a) Grzyby hodowlane
b) Grzyby dziko rosnące
3. Warzywa strączkowe0,05(p)(*)
Fasola
Soczewica
Groch
Inne
4. Nasiona roślin oleistych 0,1(p)(*)
Siemię lniane
Orzeszki ziemne
Ziarna maku
Ziarna sezamu
Ziarna słonecznika
Ziarna rzepaku
Ziarna soi
Ziarna gorczycy
Nasiona bawełny
Inne
5. Ziemniaki0,05(p)(*)
Wczesne ziemniaki
Ziemniaki towarowe
6. Herbata (liście i łodygi suszone, fermentowane lub w

inny sposób przetwarzane z liści Camellia sinensis)

0,1(p)(*)
7. Chmiel (suszony), włączając szyszki chmielu i

nieskoncentrowany proszek

0,1(p)(*)
(*) Wskazuje niższy poziom oznaczenia analitycznego.

(p) Wskazuje tymczasowy najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.