Dyrektywa 81/680/EWG zmieniająca dyrektywy 71/250/EWG, 71/393/EWG, 72/199/EWG, 73/46/EWG, 74/203/EWG, 75/84/EWG, 76/372/EWG oraz 78/633/EWG ustanawiające wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1981.246.32

Akt jednorazowy
Wersja od: 19 sierpnia 1981 r.

DYREKTYWA KOMISJI
z dnia 30 lipca 1981 r.
zmieniająca dyrektywy 71/250/EWG, 71/393/EWG, 72/199/EWG, 73/46/EWG, 74/203/EWG, 75/84/EWG, 76/372/EWG oraz 78/633/EWG ustanawiające wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz

(81/680/EWG)

(Dz.U.UE L z dnia 29 sierpnia 1981 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/373/EWG z dnia 20 lipca 1970 r. w sprawie wprowadzenia wspólnotowych metod pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli pasz(1), ostatnio zmienioną Aktem Przystąpienia Grecji, w szczególności jej art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

Załącznik do pierwszej dyrektywy Komisji 71/250/EWG z dnia 15 czerwca 1971 r. ustanawiającej wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz(2) ustala ogólne zasady stosowania metod analizy opisanych w tej dyrektywie oraz w dyrektywach Komisji 71/393/EWG(3), 72/199/EWG(4), 73/46/EWG(5), 74/203/EWG(6), 75/84/EWG(7), 76/372/EWG(8) i 78/633/EWG(9)ustanawiających w krajach wspólnotowe metody analizy do celów urzędowej kontroli pasz; jednakże niektóre z wyżej wymienionych dyrektyw przewidują, że te ogólne zasady nie mają być stosowane do metod analizy odnoszących się do dodatków paszowych;

istnieje potrzeba dostosowania ogólnych zasad tak, aby miały one zastosowanie bez rozgraniczenia do analizy wszystkich składników pasz; przepisy odnośnych dyrektyw powinny z tego względu zostać zmienione;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

W pierwszej dyrektywie Komisji 71/250/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1. W art. 1 dodaje się akapit w brzmieniu:

"Ogólne zasady zawarte w części 1 Załącznika stosuje się do metod analizy przyjętych na mocy dyrektywy Rady 7/373/EWG."

2. W Załączniku część 1 "Wprowadzenie" zastępuje się Załącznikiem do niniejszej dyrektywy.

Artykuł  2

W art. 1 drugiej dyrektywy Komisji 71/393/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  3

W art. 1 i 2 trzeciej dyrektywy Komisji 72/199/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  4

W art. 1 i 2 czwartej dyrektywy Komisji 73/46/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  5

W art. 1 i 2 piątej dyrektywy Komisji 74/203/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  6

W art. 1 szóstej dyrektywy Komisji 75/84/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  7

W art. 1 siódmej dyrektywy Komisji 76/372/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  8

W art. 1 ósmej dyrektywy Komisji 78/633/EWG skreśla się akapit drugi.

Artykuł  9

Państwa Członkowskie wprowadzą w życie przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy dnia 1 grudnia 1981 r. i niezwłocznie powiadomią o tym Komisję.

Artykuł  10

Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 lipca 1981 r.

W imieniu Rady
Gaston THORN
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 170 z 3.8.1970, str. 2.

(2) Dz.U. L 155 z 12.7.1971, str. 13.

(3) Dz.U. L 279 z 20.12.1971, str. 7.

(4) Dz.U. L 123 z 29.5.1972, str. 6.

(5) Dz.U. L 83 z 30.3.1973, str. 21.

(6) Dz.U. L 108 z 22.4.1974, str. 7.

(7) Dz.U. L 32 z 5.2.1975, str. 26.

(8) Dz.U. L 102 z 15.4.1976, str. 8.

(9) Dz.U. L 206 z 29.7.1978, str. 43.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

1. PRZEPISY OGÓLNE DOTYCZĄCE METOD ANALIZY W ODNIESIENIU DO PASZ

A. PRZYGOTOWANIE PRÓBEK DO ANALIZY

1. Cel

Opisane poniżej procedury dotyczą przygotowania do analizy końcowych próbek, przesyłanych po pobraniu próbek do laboratoriów kontrolnych zgodnie z przepisami przewidzianymi w pierwszej dyrektywie Komisji 76/371/EWG z dnia 1 marca 1976 r. ustanawiającej wspólnotowe metody pobierania próbek i dokonywania analizy do celów urzędowej kontroli pasz(1).

Próbki te muszą być przygotowane w taki sposób, aby odważone ilości, jak przewidziano w metodach analizy, były jednorodne i reprezentatywne w odniesieniu do próbek końcowych.

2. Środki ostrożności, które należy podjąć

Wszelkie niezbędne działania muszą być przeprowadzone w taki sposób, aby zapobiec, w możliwie najszerszym zakresie, zanieczyszczeniu próbki i zmianom w jej składzie. Mielenie, mieszanie i przesiewanie powinny być przeprowadzane tak szybko, jak tylko możliwe, z minimalnym narażeniem próbki na działanie powietrza i światła. Młynki i rozcieracze, mogące prawdopodobnie znacznie podgrzać próbki, nie powinny być używane. Ręczne mielenie jest zalecane w odniesieniu do pasz, które są szczególnie wrażliwe na ciepło. Powinno się zachować ostrożność w celu zapewnienia, że sama aparatura nie jest źródłem zanieczyszczenia pierwiastkami śladowymi.

Jeśli przygotowanie nie może być przeprowadzone bez znacznych zmian w zawartości wilgoci próbki, oznaczyć zawartość wilgoci przed i po przygotowaniu, zgodnie z metodą ustanowioną w części 1 Załącznika do drugiej dyrektywy Komisji 71/393/EWG z dnia 18 listopada 1971 r. ustanawiającej wspólnotowe metody analiz do celów urzędowej kontroli pasz(2), ostatnio zmienionej dyrektywą Komisji 73/47/EWG z dnia 5 grudnia 1972 r.(3)

3. Procedura

Zmieszać dokładnie końcową próbkę albo mechanicznie, albo ręcznie. Podzielić próbkę na dwie równe części (gdzie stosowne powinna zostać zastosowana metoda dzielenia na ćwierci). Zgromadzić jedną część w odpowiednim czystym, suchym pojemniku, wyposażonym w hermetyczny korek i przygotować pozostałą część lub jej reprezentatywną część, wielkości co najmniej 100 g, jak wskazano poniżej.

3.1. Pasze, które mogą być zmielone

Jeśli nie ustalono inaczej w metodzie analizy, jeśli to niezbędne, po zmieleniu całą próbkę przesiać przez sito o oczkach w kształcie kwadratu, o boku wielkości 1 mm (zgodnie z zaleceniem ISO R565). Należy unikać nadmiernego rozdrobnienia.

Przesianą próbę zmieszać oraz zgromadzić w odpowiednim czystym, suchym pojemniku, wyposażonym w hermetyczny korek. Zmieszać powtórnie bezpośrednio przed odważeniem ilości do analizy.

3.2. Pasze, które mogą być zmielone po wysuszeniu

Jeśli nie ustalono inaczej w metodzie analizy, wysuszyć próbkę w celu obniżenia jej poziomu wilgotności z 12 do 8 %, zgodnie ze wstępną procedurą suszenia opisaną w ramach ppkt 4.3 metody oznaczania wilgotności, wymienionej w sekcji 2 powyżej. Dalej postępować zgodnie z procedurą wskazaną w sekcji 3.1.

3.3. Pasze płynne lub półpłynne

Zgromadzić próbkę w odpowiednim czystym, suchym pojemniku, wyposażonym w hermetyczny korek. Zmieszać dokładnie bezpośrednio przed odważeniem ilości do analizy.

3.4. Inne pasze

Próbki, które nie mogą być przygotowane zgodnie z jedną z powyższych procedur, powinny być poddawane działaniu innej procedury, która zapewnia, że odważone ilości do celów analizy są jednorodne oraz reprezentatywne dla próbki końcowej

4. Przechowywanie próbek

Próbki muszą być przechowywane w temperaturze, która nie spowoduje zmiany ich składu. Próbki przeznaczone do analizy witamin lub substancji, które są szczególnie wrażliwe na światło, powinny być przechowywane w brązowych, szklanych pojemnikach.

B. PRZEPISY DOTYCZĄCE ODCZYNNIKÓW ORAZ APARATURY UŻYWANEJ W METODACH ANALIZY

1. Jeśli nie określono w metodzie analizy inaczej, wszystkie odczynniki analityczne muszą być analitycznie czyste. Podczas oznaczania pierwiastków śladowych, czystość odczynników musi być sprawdzona za pomocą próby ślepej. W zależności od uzyskanych wyników może być wymagane dalsze oczyszczanie odczynników.

2. Każde działanie, obejmujące przygotowanie roztworów, rozcieńczanie, płukanie lub mycie, wspomniane w metodach analizy bez wskazania charakteru stosowanych rozpuszczalnika lub rozcieńczalnika zakłada, że wykorzystana musi być woda. Jako ogólna zasada, woda powinna być demineralizowana lub destylowana. W szczególnych przypadkach, które są wskazane w metodach analizy, woda musi być poddana specjalnym procedurom oczyszczania.

3. Z uwagi na sprzęt stosowany zwykle w laboratoriach kontrolnych w metodach analizy określane są jedynie te przyrządy lub aparatura, które wymagają szczególnego użycia. Muszą one być czyste, w szczególności, jeśli muszą być oznaczane bardzo małe ilości substancji.

C. ZASTOSOWANIE METOD ANALIZY I WYRAŻENIE WYNIKÓW

1. Zasadniczo pojedyncza metoda analizy jest ustanowiona w odniesieniu do oznaczenia każdej substancji w paszach. W przypadku gdy podanych jest kilka metod, szczególna metoda wykorzystywana przez laboratorium musi być wskazana w sprawozdaniu z analizy.

2. Wyniki podane w sprawozdaniu z analizy stanowią średnią wartość uzyskaną z przynajmniej dwóch oznaczeń, przeprowadzonych na oddzielnych porcjach próbki oraz o zadawalającej powtarzalności.

Wynik jest wyrażony w ramach procedury ustanowionej w metodzie analizy do odpowiedniej liczby znaczących danych liczbowych i jest korygowany, w razie konieczności, do zawartości wilgotności w końcowej próbce przed przygotowaniem.

______

(1) Dz.U. L 102 z 15.4.1976, str. 1.

(2) Dz.U. L 279 z 20.12.1971, str. 7.

(3) Dz.U. L 83 z 30.3.1973, str. 35.".

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.