Decyzja wykonawcza 2011/258/UE zmieniająca decyzję 89/471/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.110.29

Akt indywidualny
Wersja od: 29 kwietnia 2011 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 27 kwietnia 2011 r.
zmieniająca decyzję 89/471/EWG zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech

(notyfikowana jako dokument nr C(2011) 2709)

(Jedynie tekst w języku niemieckim jest autentyczny)

(2011/258/UE)

(Dz.U.UE L z dnia 29 kwietnia 2011 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 43 lit. m) w związku z art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Decyzją Komisji 89/471/EWG(2) zatwierdzono kilka metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Niemczech.

(2) Władze niemieckie oświadczyły, że aby uwzględnić postępy poczynione w zakresie hodowli w ciągu ostatnich 15 lat, należy koniecznie zaktualizować krajowe wzory. Ostatnia aktualizacja wzoru dla chudego mięsa stosowanego w urządzeniach do klasyfikacji tusz i w ramach metody "Zwei-Punkt-Meßverfahren" miała miejsce w 1995 r.

(3) Władze niemieckie zwróciły się do Komisji o zgodę na zastąpienie wzorów stosowanych w ramach metod klasyfikacji tusz wieprzowych wykorzystujących urządzenia "General Electric Logiq 200pro", "Autofom I" oraz metodę "Zwei-Punkt-Meßverfahren", a także o zatwierdzenie dwóch nowych metod klasyfikacji tusz wieprzowych przewidzianych do stosowania w Niemczech, jak również przedstawiły szczegółowy opis próbnego rozbioru ze wskazaniem zasad, na których opiera się dana metoda, wyników próbnego rozbioru oraz wzorów wykorzystywanych do oceny zawartości procentowej chudego mięsa w protokole przewidzianym w art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008 z dnia 10 grudnia 2008 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wdrożenia wspólnotowych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania ich cen(3).

(4) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tych metod klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowych metod klasyfikacji w Niemczech.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 89/471/EWG.

(6) W związku z technicznymi okolicznościami wdrażania nowych urządzeń i nowych wzorów, metody klasyfikacji tusz wieprzowych zatwierdzone na mocy niniejszej decyzji powinny obowiązywać od dnia 4 października 2011 r.

(7) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany w urządzeniach lub metodach klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją Komisji.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 89/471/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) art. 1a otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1a

Na zasadzie odstępstwa od art. 1 ust. 2 i 3 zatwierdza się stosowanie w Niemczech następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych zgodnie z pkt 1 sekcji B.IV załącznika V do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(*):

- urządzenie »Autofom I« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części III załącznika,

- urządzenie »Autofom III« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części IV załącznika,

- urządzenie »CSB Image Meater« oraz związane z nim metody oceny, których szczegółowy opis podano w części V załącznika.

______

(*) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.";

2) w załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejszą decyzję stosuje się od dnia 4 października 2011 r.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do Republiki Federalnej Niemiec.

Sporządzono w Brukseli dnia 27 kwietnia 2011 r.

W imieniu Komisji
Dacian CIOLOȘ
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 233 z 10.8.1989, s. 30.

(3) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do decyzji 89/471/EWG wprowadza się następujące zmiany:

1) w części I (skaner ultradźwiękowy GE Logiq 200pro) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 60,98501 - 0,85831*x1 + 0,16449*x2

gdzie:

LMP = zacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

x1 = grubość słoniny grzbietowej (włącznie ze skórą) w milimetrach, zmierzona 7 centymetrów od linii środkowej przepołowionej tuszy pomiędzy drugim i trzecim żebrem od dołu,

x2 = grubość mięśnia grzbietu w milimetrach, zmierzona w tym samym czasie i w tym samym miejscu co x1.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.";

2) w części II (Zwei-Punkt-Meßverfahren (ZP)) pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 58,10122 - 0,56495*F + 0,13199*M

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

F - pomiar okrywy tłuszczowej, minimalna grubość widocznej warstwy tłuszczu (łącznie ze skórą) okrywającej mięsień pośladkowy średni (gluteus medius) na linii środkowej podzielonej tuszy (w milimetrach),

M - pomiar grubości warstwy mięsa, robiony (w milimetrach) w miejscu, gdzie odległość między przednim (czaszkowym) końcem mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) i górną (grzbietową) krawędzią kanału kręgowego jest najkrótsza.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.";

3) część III (W pełni automatyczne urządzenie ultradźwiękowe do klasyfikacji tusz (Autofom)) otrzymuje brzmienie:

"CZĘŚĆ III

Autofom I

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »Autofom I«.

2. Urządzenie to jest wyposażone w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów.

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 31 zmiennych za pomocą następującego wzoru:

LMP = 63,95382561 - 0,11923455*IP001 - 0,09558979*IP002 - 0,10584604*IP007 - 0,05155666*IP009 - 0,13640649*IP016 - 0,14213204*IP022 + 0,03049588*IP030 + 0,01790568*IP032 + 0,01105555*IP038 - 0,16701099*IP042 - 0,06005469*IP071 - 0,22169624*IP079 + 0,06666878*IP084 + 0,05392766*IP086 - 0,21648737*IP090 - 0,26525617*IP091 - 0,09417923*IP092 - 0,01909767*IP093 - 0,01964313*IP094 - 0,02064380*IP095 - 0,01600385*IP096 - 0,01119575*IP103 - 0,00827959*IP109 - 0,00687431*IP111 - 0,00757384*IP112 + 0,01885055*IP113 + 0,06095365*IP115 + 0,05703606*IP116 + 0,04184455*IP120 + 0,04682307*IP121 + 0,03958671*IP122

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

IP001, IP002, IP007...IP122 to zmienne mierzone za pomocą urządzenia Autofom I.

4. Zawartość chudego mięsa w tuszy można także obliczyć na podstawie 3 wartości T (głównych zmiennych składowych) za pomocą następującego wzoru:

LMP = 58,31148999 + 1,16880438*T1 + 0,66490881*T2 + 0,60981266*T3

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

T1, T2, T3 = główne zmienne składowe wyliczane na podstawie 31 zmiennych z ust. 3.

5. Opis punktów pomiarowych i metody statystycznej znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008(*).

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

______

(*) Dz.U. L 337 z 16.12.2008, s. 3.";

4) dodaje się części IV i V w brzmieniu:

"CZĘŚĆ IV

Autofom III

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »Autofom III«.

2. Urządzenie to jest wyposażone w szesnaście przetworników ultradźwiękowych o częstotliwości 2 MHz (Carometec A/S), a odcinek pomiarowy między przetwornikami wynosi 25 mm.

Dane ultradźwiękowe obejmują pomiary grubości słoniny grzbietowej, grubości mięśnia i związanych z nimi parametrów.

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się na podstawie 5 zmiennych za pomocą następującego wzoru:

LMP = 65,21715434 - 0,23517230*R2P2 - 0,23350031*R2P6 - 0,25098775*R2P10 - 0,10926670*R2P13 + 0,19342930*R3P5

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

R2P2 - średnia ważona dwóch pomiarów grubości okrywy tłuszczowej bez skóry (w milimetrach), ważona odpowiednio w proporcji 2/3 i 1/3,

R2P6 - średnia ważona dwóch pomiarów minimalnej grubości okrywy tłuszczowej (w milimetrach), ważona odpowiednio w proporcji 2/3 i 1/3,

R2P10 - minimalna grubość okrywy tłuszczowej w przekroju poprzecznym (w milimetrach),

R2P13 - wstępna ocena rozmiaru tuszy,

R3P5 - maksymalna wartość pomiaru grubości warstwy mięsa (maksymalna wartość pomiaru na wysokości żeber odjąć minimalna wartość pomiaru grubości okrywy tłuszczowej w przeliczeniu na milimetry).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów.

CZĘŚĆ V

CSB Image Meater

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest za pomocą urządzenia znanego pod nazwą »CSB Image-Meater«.

2. CSB Image-Meater składa się w szczególności z kamery wideo, komputera osobistego wyposażonego w kartę graficzną, ekranu, drukarki, mechanizmu sterującego, mechanizmu wyzwalającego i interfejsów. Wszystkie 3 zmienne wykorzystywane przez urządzenie Image-Meater mierzone są na linii cięcia w okolicach szynki (około mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius)).

Wyniki pomiarów przeliczane są za pomocą komputera na szacunkową zawartość chudego mięsa wyrażoną w procentach.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

LMP = 68,06616 - 0,45829*MS + 0,11278*MF - 0,25545*WL

gdzie:

LMP = szacunkowa zawartość chudego mięsa w tuszy (w procentach),

MS - średnia z pomiaru grubości okrywy tłuszczowej powyżej (grzbietowej części) mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) (w milimetrach),

MF - średnia z pomiaru grubości warstwy mięsa - na długości mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) (w milimetrach),

WL - średnia długość czterech trzonów lędźwiowych mięśnia pośladkowego średniego (gluteus medius) mierzonych w kierunku do głowy (w milimetrach).

4. Opis punktów pomiarowych znajduje się w części II protokołu przekazanego Komisji przez władze niemieckie zgodnie z art. 23 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1249/2008.

Niniejszy wzór dotyczy tusz o masie pomiędzy 50 a 120 kilogramów."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.