Decyzja wykonawcza 2018/1521 zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.256.84

Akt indywidualny
Wersja od: 12 października 2018 r.

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI (UE) 2018/1521
z dnia 10 października 2018 r.
zmieniająca decyzję 2009/11/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii

(notyfikowana jako dokument nr C(2018) 6507)

(Jedynie tekst w języku hiszpańskim jest autentyczny)

(Dz.U.UE L z dnia 12 października 2018 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 1 , w szczególności jego art. 20 lit. p) i t),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W sekcji B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 przewiduje się, że klasyfikacja tusz wieprzowych ma być dokonywana poprzez ocenianie zawartości chudego mięsa za pomocą metod klasyfikowania zatwierdzonych przez Komisję, a zatwierdzać można jedynie statystycznie udowodnione metody szacowania oparte na pomiarach fizycznych jednej lub kilku części anatomicznych tuszy wieprzowej. Zatwierdzenie metod klasyfikacji powinno zależeć od zgodności z maksymalną tolerancją błędu statystycznego przy dokonywaniu oceny. Tolerancję tę określono w części A załącznika V do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2017/1182 2 .

(2) Decyzją Komisji 2009/11/WE 3  zatwierdzono stosowanie ośmiu metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii.

(3) Hiszpania zwróciła się do Komisji z wnioskiem o zatwierdzenie nowej metody klasyfikacji tusz wieprzowych na swoim terytorium i przedstawiła w protokole przewidzianym w art. 11 ust. 3 rozporządzenia delegowanego (UE) 2017/1182 szczegółowy opis próbnego rozbioru, podając podstawy wspomnianej metody, wyniki próbnego rozbioru oraz równanie stosowane do szacowania procentowej zawartości chudego mięsa.

(4) Analiza złożonego wniosku wykazała, że warunki dla zatwierdzenia tej metody klasyfikacji zostały spełnione. Należy zatem zezwolić na stosowanie przedmiotowej metody klasyfikacji w Hiszpanii.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2009/11/WE.

(6) Nie należy zezwalać na jakiekolwiek zmiany urządzeń ani metod klasyfikacji, chyba że zostaną one wyraźnie zatwierdzone decyzją wykonawczą Komisji.

(7) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Komitetu ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2009/11/WE wprowadza się następujące zmiany:

1)
art. 1 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Zgodnie z sekcją B.IV pkt 1 załącznika IV do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 * niniejszym zatwierdza się stosowanie następujących metod klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii:

a) przyrząd określany jako »Fat-O-Meat'er (FOM)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 1 załącznika;

b) »przyrząd ultradźwiękowy do w pełni zautomatyzowanej klasyfikacji tusz (Autofom)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 2 załącznika;

c) przyrząd określany jako »Ultrafom 300« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 3 załącznika;

d) przyrząd określany jako »Automatic vision system (VCS2000)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 4 załącznika;

e) przyrząd określany jako »Fat-O-Meat'er II (FOM II)« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 5 załącznika;

f) przyrząd określany jako »AutoFOM III« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 6 załącznika;

g) »metoda ręczna (ZP)« z liniałem oraz związane z nią metody oceny, których szczegóły podano w części 7 załącznika;

h) przyrząd określany jako »CSB Image Meater« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 8 załącznika;

i) przyrząd określany jako »gmSCAN« oraz związane z nim metody oceny, których szczegóły podano w części 9 załącznika.

Metoda ręczna (ZP) z liniałem, o której mowa w akapicie pierwszym lit. g), dopuszczona jest jedynie w rzeźniach:

a) w których liczba zwierząt poddawanych ubojowi nie przekracza średniorocznie 500 świń w tygodniu; oraz

b) które posiadają linię produkcyjną o zdolności przerobowej nie większej niż 40 świń na godzinę.

2)
W załączniku wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszej decyzji.
Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do Królestwa Hiszpanii.

Sporządzono w Brukseli dnia 10 października 2018 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

W załączniku do decyzji 2009/11/WE dodaje się część 9 w brzmieniu:

"Część 9

gmSCAN

1. Zasady przewidziane w niniejszej części stosuje się w przypadku, gdy klasyfikacja tusz wieprzowych prowadzona jest przy pomocy przyrządu znanego pod nazwą »gmSCAN«.

2. Przyrząd gmSCAN wykorzystuje indukcję magnetyczną w celu określenia właściwości dielektrycznych tusz bez kontaktu z nimi. System pomiarowy składa się z szeregu cewek nadawczych, które wytwarzają zmienne pole magnetyczne o niskim natężeniu. Cewki odbiorcze przekształcają sygnał powstający w wyniku zakłóceń pola magnetycznego powodowanych przez tuszę na złożony sygnał elektryczny, związany z parametrami dielektrycznymi mięśnia i tkanki tłuszczowej tuszy.

3. Zawartość chudego mięsa w tuszy oblicza się według następującego wzoru:

Ŷ = 55,14067 + 1 598,66166 × (Q1/CW) - 579,58575 × (Q2/CW) + 970,83879 × (Q3/CW) - 0,18993 × CW

gdzie:

Ŷ = szacunkowa zawartość (w procentach) chudego mięsa w tuszy,

Q1, Q2 i Q3 = wartość napięcia w wyniku indukcji magnetycznej (w woltach) wytworzonego odpowiednio w szynce, środkowej części tuszy i łopatce,

CW = masa tuszy w kilogramach przed schłodzeniem.

Niniejszy wzór stosuje się do tusz o masie od 60 do 120 kilogramów (masa tuszy ciepłej).".

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.
2 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2017/1182 z dnia 20 kwietnia 2017 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz.U. L 171 z 4.7.2017, s. 74).
3 Decyzja Komisji 2009/11/WE z dnia 19 grudnia 2008 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Hiszpanii (Dz.U. L 6 z 10.1.2009, s. 79).
* Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.