Decyzja 2007/664/WE zmieniająca decyzję 2007/554/WE dotyczącą niektórych środków ochronnych przeciwko pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.270.21

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 października 2007 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 12 października 2007 r.
zmieniająca decyzję 2007/554/WE dotyczącą niektórych środków ochronnych przeciwko pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie

(notyfikowana jako dokument nr C(2007) 4674)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2007/664/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 13 października 2007 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 89/662/EWG z dnia 11 grudnia 1989r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych w handlu wewnątrzwspólnotowym w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego(1), w szczególności jej art. 9 ust. 4,

uwzględniając dyrektywę Rady 90/425/EWG z dnia 26 czerwca 1990 r. dotyczącą kontroli weterynaryjnych i zootechnicznych mających zastosowanie w handlu wewnątrzwspólnotowym niektórymi żywymi zwierzętami i produktami w perspektywie wprowadzenia rynku wewnętrznego(2), a w szczególności jej art. 10 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Po ostatnim wystąpieniu ognisk pryszczycy w Wielkiej Brytanii została przyjęta decyzja Komisji 2007/554/WE z dnia 9 sierpnia 2007 r. dotycząca niektórych środków ochronnych przeciwko pryszczycy w Zjednoczonym Królestwie(3) w celu wzmocnienia środków zwalczania podjętych przez to państwo członkowskie w ramach dyrektywy Rady 2003/85/WE z dnia 29 września 2003 r. w sprawie wspólnotowych środków zwalczania pryszczycy(4).

(2) Decyzja 2007/554/WE ustanawia zasady mające zastosowanie do wysyłania z obszarów wysokiego i niskiego ryzyka w Wielkiej Brytanii produktów uznanych za bezpieczne, które wyprodukowano przed wprowadzeniem ograniczeń w Zjednoczonym Królestwie, z surowców pochodzących spoza obszarów objętych ograniczeniami, lub które zostały poddane zabiegowi o udowodnionej skuteczności w zakresie inaktywacji ewentualnego wirusa pryszczycy.

(3) Na podstawie informacji przekazanych przez Zjednoczone Królestwo właściwe jest ustalenie zasad wysyłki niektórych kategorii mięsa z niektórych obszarów, na których nie odnotowano żadnych ognisk pryszczycy przez co najmniej 90 dni przed ubojem i które spełniają niektóre określone warunki. W związku z powyższym należy dodać jako załącznik III do decyzji 2007/554/WE załącznik wymieniający te obszary.

(4) Dodatkowo napotkano problemy w związku z dostarczaniem niektórych wyrobów medycznych produkowanych zgodnie z dyrektywą Rady 93/42/EWG z 14 czerwca 1993 r. dotyczącą wyrobów medycznych(5) z tkanek zwierzęcych poddanych obróbce powodującej, że stają się niezdolne do życia i nie są w stanie przenosić chorób. Takie wyroby medyczne nie powinny więc być objęte zakazem wprowadzonym w art. 8 ust. 1 akapit pierwszy decyzji 2007/554/WE.

(5) Dla zachowania spójności prawodawstwa wspólnotowego, do opisania obszarów wymienionych w załączniku III do decyzji 2007/554/WE, dodanym niniejszą decyzją, należy wykorzystać decyzję Komisji 2005/176/WE z dnia 1 marca 2005 r. w sprawie ustanowienia skodyfikowanej formy i kodów zgłaszania chorób zwierząt zgodnie z dyrektywą Rady 82/894/EWG(6).

(6) Z uwagi na sytuację epidemiologiczną w Zjednoczonym Królestwie, konieczne jest przedłużenie okresu stosowania decyzji 2007/554/WE do dnia 15 listopada 2007 r.

(7) Należy zatem odpowiednio zmienić decyzję 2007/554/WE.

(8) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

W decyzji 2007/554/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) Artykuł 2 ust. 4 otrzymuje następujące brzmienie:

"4. Zakaz określony w ust. 2 nie ma zastosowania do mięsa opatrzonego znakiem jakości zdrowotnej zgodnie z rozdziałem III sekcji I załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 854/2004, pod warunkiem że:

a) mięso jest wyraźnie zidentyfikowane oraz było transportowane i przechowywane od daty produkcji oddzielnie od mięsa, które zgodnie z niniejszą decyzją nie kwalifikuje się do wysłania poza obszary wymienione w załączniku I;

b) mięso spełnia jeden z następujących warunków:

(i) zostało uzyskane przed dniem 15 lipca 2007 r.; lub

(ii) pochodzi ze zwierząt hodowanych przez co najmniej 90 dni przed datą uboju i poddanych ubojowi; lub w przypadku mięsa uzyskanego z dziczyzny podatnej na pryszczycę (»dziczyzna«), ze zwierząt zabitych poza obszarami wymienionymi w załączniku I i II; lub

(iii) spełnia warunki określone w punktach c), d) i e);

c) mięso zostało uzyskane z hodowlanych zwierząt kopytnych lub dziczyzny hodowlanej podatnej na pryszczycę (»dziczyzna hodowlana«), zgodnie z wyszczególnieniem właściwej kategorii mięsa w jednej z odpowiednich kolumn od 4 do 7 w załączniku III, i spełnia następujące warunki:

(i) zwierzęta były hodowane przez co najmniej 90 dni przed datą uboju w gospodarstwach znajdujących się na obszarach wymienionych w kolumnach 1, 2 i 3 załącznika III, w których co najmniej w tym okresie nie wystąpiło ognisko pryszczycy;

(ii) przez 30 dni przed datą transportu do rzeźni lub w przypadku dziczyzny hodowlanej przed datą uboju na terenie gospodarstwa, zwierzęta pozosta-wały pod nadzorem właściwych organów weterynaryjnych na terenie jednego gospodarstwa znajdującego się w środku okręgu o promieniu co najmniej 10 km, w którym nie wystąpiło ognisko pryszczycy co najmniej w ciągu tego okresu;

(iii) żadne zwierzę gatunku podatnego na pryszczycę nie zostało wprowadzone na teren gospodarstwa, o którym mowa w pkt (ii), w ciągu 21 dni przed datą załadunku lub w przypadku dziczyzny hodowlanej przed datą uboju na terenie gospodarstwa, z wyjątkiem świń pochodzących z gospodarstwa zaopatrującego spełniającego warunki określone w pkt (ii), w którym to przypadku okres 21 dni może zostać skrócony do 7 dni;

(iv) zwierzęta lub, w przypadku dziczyzny hodowlanej, której uboju dokonano na terenie gospodarstwa, tusze zostały przetransportowane pod urzędowym nadzorem środkami transportu, które zostały wyczyszczone i zdezynfekowane przed załadunkiem w gospodarstwie, o którym mowa w pkt (ii), bezpośrednio do wyznaczonej rzeźni;

(v) uboju zwierząt dokonano w ciągu mniej niż 24 godzin od chwili przywiezienia do rzeźni, oddzielnie od zwierząt, których mięso nie kwalifikuje się do wysłania z obszaru wymienionego w załączniku I;

d) świeże mięso, jeśli jest oznaczone znakiem (+) w kolumnie 8 załącznika III, zostało uzyskane z dziczyzny, której uboju dokonano na obszarach, na których nie wystąpiło ognisko pryszczycy co najmniej przez 90 dni przed datą uboju i w odległości co najmniej 20 km od obszarów niewymienionych w kolumnach 1, 2 i 3 załącznika III;

e) mięso, o którym mowa w pkt c) i d), musi dodatkowo spełniać następujące warunki:

(i) zgoda właściwych organów weterynaryjnych Zjednoczonego Królestwa na wysyłkę takiego mięsa jest wydawana wyłącznie, jeśli zakład dokonujący wysyłki znajduje się na obszarach wymienionych w kolumnach 1, 2 i 3 załącznika III;

(ii) mięso jest przez cały czas wyraźnie zidentyfikowane, przenoszone, przechowywane i transportowane oddzielnie od mięsa niekwalifikującego się do wysłania z obszaru wymienionego w załączniku I;

(iii) w czasie badania poubojowego prowadzonego przez urzędowego lekarza weterynarii w zakładzie dokonującym wysyłki lub w przypadku uboju dziczyzny hodowlanej na terenie gospodarstwa, o którym mowa w pkt c) ppkt (ii), lub w przypadku dziczyzny w zakładzie przetwórstwa dziczyzny, nie stwierdzono objawów klinicznych pryszczycy ani nie znaleziono pośmiertnych dowodów na jej obecność;

(iv) mięso pozostawało w zakładach lub gospodarstwach, o których mowa w ppkt (iii) niniejszego ustępu, przez co najmniej 24 godziny od badania poubojowego zwierząt, o których mowa w pkt c) i d);

(v) w przypadku zdiagnozowania pryszczycy w zakładach lub gospodarstwach, o których mowa w ppkt (iii) niniejszego ustępu, zgoda na dalsze przygotowywanie mięsa do wysyłki poza obszar wymieniony w załączniku I zostanie udzielona wyłącznie po uboju wszystkich obecnych tam zwierząt, usunięciu całego mięsa i wszystkich martwych zwierząt oraz nie wcześniej, niż 24 godziny po zakończeniu czyszczenia i dezynfekcji tych zakładów i gospodarstw pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii;

(vi) centralne organy weterynaryjne przekazują innym państwom członkowskim i Komisji wykaz zakładów i gospodarstw zatwierdzonych dla celów stosowania pkt c), d) i e)."

2) W art. 8 wprowadza się następujące zmiany:

a) Ustęp 2 lit. j) otrzymuje następujące brzmienie:

"j) produktów leczniczych określonych w dyrektywie 2001/83/WE, wyrobów medycznych produkowanych z wykorzystaniem tkanki zwierzęcej uznanej za niezdolną do życia w myśl art. 1 ust. 5 lit. g) dyrektywy 93/42/EWG, weterynaryjnych produktów leczniczych określonych w dyrektywie 2001/82/WE i badanych produktów leczniczych określonych w dyrektywie 2001/20/WE."

b) Ustęp 7 otrzymuje następujące brzmienie:

"7. W przypadku produktów, o których mowa w ust. 2 lit. i) i j), w drodze odstępstwa od ust. 3 wystarczy, by towarzyszył im dokument handlowy stwierdzający, że produkty te przeznaczone są do użytku jako środki do diagnostyki in-vitro, odczynniki laboratoryjne, produkty lecznicze lub wyroby medyczne, pod warunkiem wyraźnego oznakowania tych produktów jako »wyłącznie do użytku jako środki do diagnostyki in-vitro« lub »wyłącznie do użytku laboratoryjnego«, jako »produkty lecznicze« lub jako »wyroby medyczne«."

3) W art. 17 datę "15 października 2007 r." zastępuje się datą "15 listopada 2007 r."

4) Dodaje się nowy załącznik III, którego tekst zawiera załącznik do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Państwa członkowskie zmieniają środki stosowane w handlu w celu dostosowania ich do niniejszej decyzji. Niezwłocznie informują o tym Komisję.

Artykuł  3

Niniejsza decyzja skierowana jest do państw członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 października 2007 r.

W imieniu Komisji

Markos KYPRIANOU

Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 395 z 30.12.1989, str. 13. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2004/41/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 157 z 30.4.2004, str. 33); sprostowanie (Dz.U. L 195 z 2.6.2004, str. 12).

(2) Dz.U. L 224 z 18.8.1990, str. 29. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2002/33/WE Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 315 z 19.11.2002, str. 14).

(3) Dz.U. L 210 z 10.8.2007, str. 36. Decyzja ostatnio zmieniona decyzją 2007/608/WE (Dz.U. L 241 z 14.9.2007, str. 26).

(4) Dz.U. L 306 z 22.11.2003, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 2006/104/WE (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 352).

(5) Dz.U. L 169 z 12.7.1993, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).

(6) Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 40. Decyzja zmieniona decyzją 2006/924/WE (Dz.U. L 354 z 14.12.2006, str. 48).

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK III
12345678
GRUPAADNSJednostka administracyjnaBO/KWPDHDZ
Wyspy Szkockie131Szetlandy+++
123Wyspy Orkney+++
124NA H-Eileanan An Iar+++
Szkocja121Highland+++
122Moray+++
126Aberdeenshire+++
128Miasto Aberdeen+++
79Angus+++
81Miasto Dundee+++
80Clackmannanshire+++
90Perth & Kinross+++
127Fife+++
85Falkirk+++
88Midlothian+++
96West Lothian+++
129Miasto Edynburg+++
130East Lothian+++
92Scottish Borders+++
94Stirling+++
125Argyll and Bute+++
83East Dunbartonshire+++
84East Renfrewshire+++
86Miasto Glasgow+++
87Inverclyde+++
89North Lanarkshire+++
91Renfrewshire+++
93South Lanarkshire+++
95West Dunbartonshire+++
82East Ayrshire+++
132North Ayrshire+++
133South Ayrshire+++
134Dumfries & Galloway+++
Anglia141Cumbria+++
169Northumberland+++
10Gateshead+++
16Newcastle upon Tyne+++
17North Tyneside+++
26South Tyneside+++
29Sunderland+++
144Durham+++
52Darlington+++
55Hartlepool+++
58Middlesbrough+++
64Redcar and Cleveland+++
69Stockton-on-Tees+++
151Lancashire+++
38Blackburn with Darwen+++
39Blackpool+++
176North Yorkshire, z wyjątkiem Selby+++
177Okręg Selby+++
78York+++
53East Riding of Yorkshire+++
45Miasto Kingston upon Hull+++
60North East Lincolnshire+++
61North Lincolnshire+++
West Yorkshire składające się z
32Okręg Wakefield+++
11Okręg Kirklees+++
6Okręg Calderdale+++
4Bradford+++
13Leeds+++
South Yorkshire składające się z
1Okręg Barnsley+++
8Okręg Doncaster+++
20Okręg Rotherham+++
24Okręg Sheffield+++
Greater Manchester składające się z
30Okręg Tameside+++
18Okręg Oldham+++
19Okręg Rochdale+++
5Okręg Bury+++
3Okręg Bolton+++
21Okręg Salford+++
31Okręg Trafford+++
15Okręg Manchester+++
27Okręg Stockport+++
34Okręg Wigan+++
Merseyside składające się z
12Okręg Knowsley+++
14Okręg Liverpool+++
23Okręg Sefton+++
28Okręg St. Helens+++
74Warrington+++
140Hrabstwo Cheshire+++
54Halton+++
35Okręg Wirral+++
142Hrabstwo Derbyshire+++
44Miasto Derby+++
157Hrabstwo Nottinghamshire+++
47Miasto Nottingham+++
153Lincolnshire+++
159Shropshire+++
71Telford and Wrekin+++
161Hrabstwo Staffordshire+++
50Miasto Stoke-on-Trent+++
170

73

136

Hrabstwo Devon

Torbay

Plymouth

+

+

+

+

+

+

+

+

+

171Hrabstwo Cornwall+++
172Isles of Scilly+++
114Isle of Wight+++
Walia115Sir Ynys Mon - Isle of Anglesey+++
116Gwynedd+++
103Conwy+++
108Sir Ddinbych-Denbigshir+++
111Sir Y Fflint-Flintshire+++
113Wrecsam-Wrexham+++
173

174

North Powys

South Powys

+

+

+

+

+

+

118Sir Ceredigion-Ceredigion+++
110Sir Gaerfyrddin-Carmarthen+++
119Sir Benfro-Pembrokeshire+++
97Abertawe-Swansea+++
102Castell-Nedd Port Talbot-Neath Port Talbot+++
105Pen-y-Bont Ar Ogwr - Bridgend+++
107Rhondda/Cynon/Taf+++
99Bro Morgannwg-The Valee of Glamorgan+++
98Bleanau Gwent+++
112Tor-Faen - Tor Faen+++
101Casnewydd - Newport+++
104Merthyr Tudful-Merthyr Tydfil+++
100Caerffili - Caerphilly+++
117Caerdydd - Cardiff+++
109Sir Fynwy - Monmouthshire+++
ADNS = Kod systemu zgłaszania chorób zwierzęcych (decyzja 2005/176/WE)

B = mięso pochodzące z bydła

O/K = mięso owiec i kóz

WP = mięso wieprzowe

DH = dziczyzna hodowlana podatna na pryszczycę

DZ = dziczyzna podatna na pryszczycę"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.