Decyzja 2004/357/WE zmieniająca decyzję 1999/217/WE odnośnie do rejestru substancji aromatycznych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.113.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 20 kwietnia 2004 r.

DECYZJA KOMISJI
z dnia 7 kwietnia 2004 r.
zmieniająca decyzję 1999/217/WE odnośnie do rejestru substancji aromatycznych

(notyfikowana jako dokument nr C(2004) 1273)

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(2004/357/WE)

(Dz.U.UE L z dnia 20 kwietnia 2004 r.)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r. ustanawiającego wspólnotową procedurę dla substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w lub na środkach spożywczych(1), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003(2), w szczególności jego art. 3 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 2232/96 ustala procedurę dla ustanowienia zasad w odniesieniu do substancji aromatycznych używanych lub przeznaczonych do użycia w środkach spożywczych. Rozporządzenie to przewiduje przyjęcie rejestru substancji aromatycznych ("rejestr") po notyfikacji przez Państwa Członkowskie listy substancji aromatycznych, które mogą być używane w lub na środkach spożywczych, sprzedawanych na ich terytorium i na podstawie dokładnej analizy przez Komisję tej notyfikacji.

(2) Dodatkowo, rozporządzenie (WE) nr 2232/96 przewiduje program oceny substancji aromatycznych zawartych w rejestrze ("program oceny") w celu sprawdzenia czy substancje te spełniają ogólne kryteria ich użycia przedstawione w Załączniku do tego rozporządzenia. Rozporządzenie (WE) nr 2232/96 przewiduje, że osoby odpowiedzialne za wprowadzenie substancji aromatycznych na rynek przedłożą Komisji wszelkie dane konieczne do ich oceny. Rozporządzenie to przewiduje również, że w następstwie zakończenia programu oceny, ma zostać przyjęta lista substancji aromatycznych, których użycie ma być zatwierdzone przy wyłączeniu innych substancji.

(3) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 2232/96, Komisja decyzją 1999/217/WE z dnia 23 lutego 1999 r. przyjmującą rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych sporządzonego w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 października 1996 r.(3), ostatnio zmieniona decyzją 2002/113/WE(4), przyjęła rejestr substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych.

(4) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1565/2000 z dnia 18 lipca 2000 r. ustanawiające środki konieczne dla przyjęcia programu oceny w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady(5), przewiduje przedłożenie pewnych informacji przez osobę odpowiedzialną za wprowadzenie na rynek pewnych substancji aromatycznych, zawartych w rejestrze, w celu umożliwienia przeprowadzenia oceny tych substancji.

(5) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 622/2002 z dnia 11 kwietnia 2002 r. ustanawiające ostateczne terminy przedstawienia informacji dla oceny zdefiniowanych chemicznie substancji aromatycznych używanych w lub na środkach spożywczych(6), ustanowiło granice czasowe dla przedstawienia informacji dla oceny substancji aromatycznych wymaganych na mocy rozporządzenia (WE) nr 1565/2000. Jednakże dla pewnej liczby substancji, dla których ustalono ostateczny termin dnia 31 grudnia 2002 r., nie dostarczono informacji, ani nie poinformowano Komisji o jakimkolwiek zamiarze ich dalszego dostarczenia. W związku z tym substancje te nie mogą być ocenione w odniesieniu do ich zgodności z kryteriami ogólnymi użycia substancji aromatycznych przedstawionymi w rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 przed zakończeniem programu oceny. W związku z tym właściwe jest skreślenie tych substancji z rejestru.

(6) Dokładna analiza substancji aromatycznych przedstawionych w rejestrze ujawniła niespójności dotyczące nazw niektórych substancji (FL nr 06 100, i FL nr 06 131) jak również dotyczących pewnych numerów chemicznych (FL nr 02 027, FL nr 07 033, FL nr 07 153, i FL nr 09 578). Dodatkowo zidentyfikowano przypadki pojawiania się tej samej substancji pod różnymi nazwami chemicznymi w rejestrze (FL nr 02 228 i FL nr 02 027; FL nr 07 221 i FL nr 07 033). Niespójności te powinny zostać skorygowane.

(7) Dokładna analiza dokonana przez Komisję ujawniła również, że wśród różnych postaci chininy tylko chlorowodorek chininy (FL nr 14 011), diwodzian monochlorowodorku chininy (FL nr 14 155) i siarczan chininy (FL nr 14 152) są używane jako substancje aromatyczne. Inne postacie chininy (FL rr 14 146 i FL rr 14 154) powinny być zatem wykreślone z rejestru.

(8) Komitet Naukowy ds. Żywności stwierdził w swojej opinii z dnia 26 lutego 2002 r., że N-(4-hydroksy-3- metoksybenzylo)-8-metylonon-6-enamid (kapsaicyna, FL nr 16 014) jest genotoksyczny. Kapsaicyna występuje w stanie naturalnym w gatunkach Capsicum (na przykład chilli, pieprz kajeński, pieprz czerwony). Wysokie spożycie chilli przedstawiono jako będące czynnikiem ryzyka dla raka. Chociaż maksymalna dzienna dawka w Unii Europejskiej jest dużo mniejsza od poziomów dawki związanej z rakiem, należy unikać dodawania kapsaicyny jako takiej do żywności, ponieważ nie jest to zgodne z kryteriami ogólnymi użycia substancji aromatycznych zgodnie z załącznikiem do rozporządzenia (WE) nr 2232/96. W związku z tym substancja ta powinna zostać wykreślona z rejestru.

(9) Dla dwóch substancji przedstawionych w rejestrze (CN060 i CN061), notyfikujące Państwo Członkowskie wycofało swoje notyfikacje. Substancje te powinny dlatego zostać wykreślone z rejestru.

(10) Nie jest właściwe utrzymywanie poufnego kodu substancji, które poza tym zostały notyfikowane przy pomocy pełnej nazwy i były na rynku w momencie utworzenia rejestru.

(11) Przemysł dostarczył obecnie informacji dotyczących niektórych substancji, które są oznaczone numerem 4 w kolumnie "Uwagi" części A Załącznika do decyzji 1999/217/WE i dla których, zgodnie z tą decyzją, były wymagane dodatkowe informacje. W szczególności przedstawiono dowody, że substancje te są substancjami aromatycznymi. W związku z tym załącznik ten powinien zostać zmieniony w celu skreślenia odniesienia do numeru 4.

(12) Właściwe jest dokonanie poprawki w rejestrze przez nadanie numeru Flavis niektórym substancjom, które były na rynku w momencie utworzenia rejestru, w celu zapewnienia, że zostaną one prawidłowo uwzględnione w programie oceny.

(13) Państwa Członkowskie notyfikowały nowe substancje aromatyczne w celu włączenia ich do programu oceny, w związku z tym powinny one być włączone do rejestru.

(14) Dla niektórych ostatnio notyfikowanych substancji, w zastosowaniu rozporządzenia (WE) nr 2232/96 i zalecenia Komisji 98/282/WE z dnia 21 kwietnia 1998 r. w sprawie sposobów, przy pomocy których Państwa Członkowskie i sygnatariusze państw Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym, powinny chronić własność intelektualną w powiązaniu z rozwojem i produkcją substancji aromatycznych, określonych w rozporządzeniu (WE) nr 2232/96 Parlamentu Europejskiego i Rady(7), notyfikujące Państwo Członkowskie zażądało wyznaczenia takiego sposobu, który by chronił prawa własności intelektualnej ich producenta. Substancje te powinny być dlatego umieszczone w części B Załącznika do decyzji 1999/217/WE.

(15) Decyzja 1999/217/WE powinna dlatego zostać odpowiednio zmieniona.

(16) Środki przewidziane w niniejszej decyzji są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł  1

Załącznik do decyzji 1999/217/WE zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszej decyzji.

Artykuł  2

Niniejsza decyzja skierowana jest do wszystkich Państw Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 kwietnia 2004 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 23.11.1996, str. 1.

(2) Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1.

(3) Dz.U. L 84 z 27.3.1999, str. 1.

(4) Dz.U. L 49 z 20.2.2002, str. 1.

(5) Dz.U. L 180 z 19.7.2000, str. 8.

(6) Dz.U. L 95 z 12.4.2002, str. 10.

(7) Dz.U. L 127 z 29.4.1998, str. 32.

ZAŁĄCZNIK 

W załączniku do decyzji 1999/217/WE wprowadza się następujące zmiany:

1) do wykazu w ustępie trzecim części wprowadzającej Załącznika, który poprzedza część A, dodaje się pkt 6 w brzmieniu:

"6. Substancja, która nie może być używana w i na żywności, z wyjątkiem legalnie wprowadzonej na rynek w zainteresowanym Państwie(-ach) Członkowskim(-ch).";

2) w części A wprowadza się następujące zmiany:

a) w pozycjach dla substancji z przypisanymi numerami FL określonymi w i)-vi) wprowadza się następujące zmiany:

i) dla FL nr 02 027, pozycje "141-25-3" w kolumnie "CAS" zastępuje się pozycją "6812-78-8" oraz pozycję "205-473-9" w kolumnie "EINECS" zastępuje się pozycją "229-887-4";

ii) dla FL nr 06 100, pozycję "acetal acetaldehydu dipentylu" w kolumnie "Nazwa" zastępuje się pozycją "1,1-dipentyloksyetan";

iii) dla FL nr 06 131, pozycję "1-etoksy-3-metylo-1-izopentylopksybutan" w kolumnie "Nazwa" zastępuje się pozycją "1-etoksy-1-(3-metylobutoksy)-3-metylobutan";

iv) dla FL nr 07 033, pozycję "95-41-0" w kolumnie "CAS" zastępuje się pozycją "11050-62-7";

v) dla FL nr 07 153, pozycję "1803-39-0" w kolumnie "CAS" zastępuje się pozycją "20489-53-6";

vi) dla FL nr 09 578, pozycję "19089-92-0" w kolumnie "CAS" zastępuje się pozycją "1617-25-0";

vii) dla FL No 12 201, pozycję "57074-34-7" w kolumnie "CAS" zastępuje się pozycją "94293-57-9";

b) skreśla się rzędy wymienione w tabeli dla substancji o przypisanych następujących numerach FL:

"02 04602 14302 15802 16102 16902 17902 22002 225
02 22802 24105 08605 13805 14505 15105 16105 162
05 16305 16505 16805 18105 20606 05606 09306 110
06 11207 00607 03707 07307 15507 16607 18607 197
07 20907 21807 22107 22208 27708 07708 08408 091
08 10508 10608 11809 12208 12408 12509 17209 175
09 19009 22409 22609 32009 32209 33609 33809 343
09 34409 35909 36109 36609 37309 37609 37809 393
09 49709 57709 59109 59709 61009 62209 62709 628
09 63009 65309 82809 84909 85609 86309.868309 883
09 88909 89012 01112 09012 09112 10512 11912 131
12 13312 14012 14412 16012 18412 18512 19012 204
12 21312 21512 21912 22012 22512 22914 14614 154
16 01416 07717 00417 01117 01617 030"

c) dla substancji o przypisanych następujących numerach FL, w kolumnie "Uwagi" w tabeli skreśla się numer "4"

"02 00402 12102 21602 21709 01609 03409 36709 712
16 00916 017"

d) w tabeli dodaje się następujące rzędy:

Nr FLGrupa chemicznaCASNazwaFEMAEinecsSynonimyUwagi
"02 2430456805-23-3(E)-3-(Z)-6-nonadien-1-ol3884278-518-36
04 09525527-60-62,4,6-trimetylofenol208-419-26
04 09618579-60-22-metoksy-6-(2-propenylo)fenol209-444-16
05 20704105683-99-6Cis 6-decenal6
05 20804169054-69-7Z-8-tetradecenal6
05 20904147159-48-6Trans 6-decenal6
06 1322363253-24-7Acetal wanilino- butano-2,3-diolu (mieszanina stereoizomerów)4023Acetal wanilino-butano-2,3-diolu (forma -erytro i -treo)6
05 2170421662-08-85-decenal
05 2180456554-87-116-oktadecenal
07 239052278-53-7[R-(E)]-5-izopropylo-8-metylonona-6,8-dien-2-on218-907-76
07 2400513019-20-02-metyloheptan-3-on4000235-877-06
07 241051635-02-53,4-dimetylo-okt-3-en-2-on216-656-86
07 242215355-63-53-hydroksy-4-metylopentan-2-on6
07 2432199-93-44-hydroksyacetofenon202-802-86
07 2440520859-10-3Trans-6-metylo-3-hepten-2-on40016
07 2450871048-82-3Trans-delta-damaskon275-156-8(1 alfa(E),2beta)-1-(2,6,6-trimetylocykloheks-3-en-1-ylo)but-2-en-1-on6
07 2460825304-14-7dimetylocykloheksylometyloketon246-799-16
07 2470530086-02-3Oktadien-2-on/3,5- (E,E)40086
07 24810585-25-1Oktan-2,3-dion209-552-96
07 24905927-49-1Undekan-6-on4022213-150-96
07 2530530086-02-33,5-heksen-2-on
09 917041576-85-8Octan 4-pentenylu4011216-413-66
09 9180467452-27-1Octan cis-4-decenylu39676
09 91909139564-43-53-acetoksy-2-metylomaślan etylu6
09 92008156324-82-22-izopropylo-5-metylocykloheksylo oksykarbonyloksy-2-hydroksypropan3992417-420-96
09 9210454653-25-75-heksenian etylu39766
09 9220439924-27-1Cis-4-heptenian etylu3975254-702-96
09 9230539026-94-3maślan hept-2-ylu39816
09 924055921-83-5Octan (+/-)-3-heptylu3980203-932-86
09 9250560826-15-5Octan nonan-3-ylu4007262-444-36
09 9260584434-65-1Mrówczan oktan-3-ylu4009282-866-16
09 92704141-15-1Maślan rodinylu2982205-462-96
09 928043681-82-1Octan trans-3-heksenylu222-962-26
10 0690967663-01-8Gamma-dekalakton 3-metylu39996
10 070091073-11-64-metylo- 5 -heksen-1,4-olid214-024-66
12 23820227456-27-13-merkapto-2-metylopentan-1-ol39966
12 23920227456-28-23-merkapto-2-metylopentanal39946
12 240206540-86-92,4,6-tritiaheptan6
12 24120258823-39-12-merkapto-2-metylopentan-1-ol39956
12 2422029414-47-9Merkaptan metylotiometylu
12 243206725-64-0Dimerkaptometan6
12 2442014109-72-91-metylotio-2-propanon38826
12 245207529-06-81,3-dimerkapto-2-tiapropan6
12 246201-(metylotio)heksan-3-on6
12 2472061837-77-21-(metylotio)oktan-3-on6
12 248205862-47-5Octan 2-{metylotio)etylu6
12 24920227456-27-13-merkapto-2-metylopentanol (mieszanina stereoizomerów)39966
12 2502051755-72-73-merkaptoheksanal6
12 25120136954-22-83-merkaptoheksylu38536
12 2522031539-84-14-merkapto-4-metylo-2-pentanol6
12 2532072437-68-4Disiarczek metyloamylu6
12 2542063986-03-8Disiarczek metylobutylu6
12 25520156472-94-53-merkaptomaślan etylu39776
12 2562031499-70-4Trisiarczek etylopropylu6
12 25720104228-51-54-(acetylotio)maślan etylu39746
12 2592029725-66-4p-mentan-3-on, 1-merkapto6
13 19114376595-42-5S-(2-furylometylo)tiowęglan O-etylu6
13 19214109537-55-52-metylo-3-furylodisiarczek furfurylu6
13 1931426486-21-52,5-dimetylotetrahydro-3-furantiol39716
13 19414252736-39-3Tiooctan 2,5-dimetylotetrahydro-3-furylu39726
13 1953026131-91-92-izobutylo-4,5-dimetylo oksazol6
13 19614180031-78-14-(furfurylotio)pentan-2-on38406
13 19714252736-36-0Propylodisiarczek furylu39796
14 1622898-79-3Kwas L-2-pirolidono-5-karboksylowy6
14 163281192-58-11-metylopirolo-2-karboksyaldehyd214-755-06
14 16428622-39-92-propylopirydyna210-732-46
14 165282168-14-8N-etylo-2-formylopirol6
15 1232053897-58-52,4,6-trietylo-1,3,5-tritian6
16 0823021018-84-8Amarogentyna6"

3) część B tabeli otrzymuje brzmienie:

"Substancje aromatyczne notyfikowane w zastosowaniu art. 3 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 2232/96, dla których zażądano ochrony praw własności intelektualnej producenta

KodData przyjęcia notyfikacji przez KomisjęUwagi
CN00317.10.1998
CN00417.10.1998
CN00917.10.1998
CN01017.10.1998
CN01217.10.1998
CN01317.10.1998
CN01417.10.1998
CN01617.10.1998
CN01917.10.1998
CN02217.10.1998
CN02317.10.1998
CN03017.10.1998
CN03317.10.1998
CN03517.10.1998
CN03617.10.1998
CN03717.10.1998
CN04217.10.1998
CN04517.10.1998
CN04817.10.1998
CN04917.10.1998
CN05017.10.1998
CN05217.10.1998
CN05317.10.1998
CN05417.10.1998
CN05717.10.1998
CN05830.10.1998
CN05918.9.1998
CN0643.2.1999
CN06526.1.2001
CN07418.4.20036
CN07518.4.20036
CN07618.4.20036"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.