Rozporządzenie 3061/95 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1995.327.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 grudnia 1995 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 3061/95
z dnia 22 grudnia 1995 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 992/95 otwierające i ustalające zarządzanie wspólnotowymi kontyngentami taryfowymi na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską, w szczególności jego art. 113,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 992/95(1) otwarte zostały kontyngenty taryfowe Wspólnoty na niektóre produkty rolne i rybołówstwa pochodzące z Norwegii; kontyngenty zostały przyznane na podstawie porozumienia między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, zawartego w dniu 14 maja 1973 r.(2); po przystąpieniu Hiszpanii i Portugalii do Wspólnoty zawarte zostało Porozumienie w formie wymiany listów między Wspólnotą a Norwegią, zatwierdzone decyzją 86/557/EWG(3);

powyższe Porozumienie zostało zmienione i uzupełnione Porozumieniem w sprawie Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz Porozumieniem dwustronnym w formie wymiany listów z Norwegią i zatwierdzonym decyzją 93/737/WE(4);

po przystąpieniu Austrii, Finlandii i Szwecji powyższe kontyngenty muszą być skorygowane tak, by uwzględniały, między innymi, istniejące porozumienia handlowe w zakresie produktów rybołówstwa między Austrią, Finlandią i Szwecją z jednej strony, a Norwegią z drugiej strony;

dlatego podpisany został Protokół dodatkowy do powyższego porozumienia między Wspólnotą Europejską a Królestwem Norwegii i zatwierdzony decyzją 95/312/WE(5), na mocy tego protokołu Wspólnota zobowiązała się otworzyć, każdego roku i z zastrzeżeniem niektórych warunków, kontyngenty taryfowe Wspólnoty z zerową stawką celną na określoną liczbę produktów rybołówstwa pochodzących z Norwegii;

dane kontyngenty taryfowe powinny być otwarte odpowiednio od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia każdego roku; nie było możliwe wprowadzenie tych koncesji przed dniem 1 lipca tego roku i dlatego, wyjątkowo na 1995 r., należy przyjąć, że kontyngenty taryfowe, otwarte na okres od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia, powinny obejmować całą roczną wielkość;

Porozumienie w formie wymiany listów dla niektórych produktów rolnych zostało zawarte między Wspólnotą Europejską z jednej strony a Królestwem Norwegii z drugiej strony oraz zatwierdzone decyzją 95/582/WE(6); w powyższym Porozumieniu Wspólnota zobowiązała się otworzyć, od dnia 1 stycznia 1995 r., roczne kontyngenty taryfowe Wspólnoty z zerową stawką celną na niektóre produkty rolne z Norwegii,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 992/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 1 ust. 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Stosuje się Protokół w sprawie definicji pojęcia produktów pochodzących i metod współpracy administracyjnej(*) załączony do porozumienia między Europejską Wspólnotą Gospodarczą a Królestwem Norwegii, zmieniony postanowieniami art. 3 Protokołu dodatkowego do porozumienia.

______

(*) Dz.U. L 171 z 27.6.1973, str. 1. Protokół zmieniony decyzją nr 1/94 Wspólnego Komitetu WE-Norwegia (Dz.U. L 204 z 6.8.1994, str. 90) oraz Protokołem dodatkowym (Dz.U. L 187 z 8.8.1995, str. 15);".

2) załączniki I i II zastępuje się załącznikami I i II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Załącznik I stosuje się od dnia 1 stycznia 1995 r. lub w okresach wskazanych w załączniku I.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1995 r.

W imieniu Rady
L. ATIENZA SERNA
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 101 z 4.5.1995, str. 1.

(2) Dz.U. L 171 z 27.6.1993, str. 2.

(3) Dz.U. L 328 z 22.11.1986, str. 76.

(4) Dz.U. L 346 z 31.12.1993, str. 17.

(5) Dz.U. L 187 z 8.8.1995, str. 15.

(6) Dz.U. L 327 z 30.12.1995, str. 17.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Produkty pochodzące z Norwegii

Nr porządkowyKod CN(1)WyszczególnienieKwoty kontyngentu (t)Stawka celna (%)
09.0701ex 1504 20 10Oleje i tłuszcze ssaków morskich, inne niż tran wielorybi i olej spermacetowy, w opakowaniach o pojemności netto powyżej 1 kg1.0008,5
ex 1504 30 19
ex 1516 10 90
09.0703 0305Ryby, suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, gotowane, przed lub w trakcie procesu wędzenia, lub nie; dania rybne nadające się do spożycia przez ludzi:
- Ryby suszone, nawet solone,

ale nie wędzone:

)

)

0305 51- - Dorsz (Gadus morhua,

Gadus ogac, Gadus

macrocephalus):

)

)

)

ex 0305 51 90- - - Suszony, solony:)
- - - - z wyłączeniem dorsza

z gatunku Gadus

macrocephalus

} 13.250

)

)

0
0305 59- - Inne:)
- - - Ryby z gatunku

Boreogadus saida:

)

)

0305 59 19- - - - Suszone, solone)
Od dnia 1 kwietnia do dnia 31 grudnia
09.0711Przetworzone lub konserwowane ryby, kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej:
ex 1604 13 90- - - Inne:))
- - - - Sardynela; brisling

lub szproty, z

wyłączeniem filetów

surowych, jedynie

panierowane lub

pokryte bułką tartą,

nawet podsmażone

w oleju, głęboko

zamrożone

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

- - - - Inne:))
1604 19 92- - - - - Dorsz (Gadus

morhua, Gadus ogac,

Gadus

macrocephalus)

)

)

)

)

)

)

} 5,8(a)

)

ex 1604 19 93- - - - - Czarniak

(Pollachius

virens),

z wyjątkiem

czarniaka wędzonego

)

} 400

)

)

)

)

)

)

)

)

1604 19 94- - - - Morszczuk (Merluccius

spp., Urophycis spp.)

)

)

)

)

1604 19 95- - - - - Mintaj (Theragra

chalcogramma)

i rdzawiec

(Pollachius

pollachius)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

)

1604 19 98- - - - - Inne)
ex 1604 20 90- - - Ryby inne niż śledź

i wędzony czarniak

)

)

10
- - - - Inne niż makrela)
- - - - Makrela (Scomber

australasicus)

)

)

09.0715 0302 11 00 Pstrąg, świeży lub chłodzony} 500(2) 0
0303 21 00Pstrąg mrożony)
09.0716 0302 12 00Łosoś, świeży lub chłodzony6 100(2) 0
09.0717 0313 10 00Łosoś pacyficzny mrożony} 580(2) 0
ex 0303 22 00Łosoś atlantycki mrożony)
09.0718 0304 10 13Filety z łososia, mrożone lub

chłodzone

)

} 610(2)

0
0304 20 13Filety z łososia mrożone)
09.0719 0302 19 00Pozostałe łososiowate, świeże

lub chłodzone

)

} 670(2)

0
0303 29 00Pozostałe łososiowate,

mrożone

)

)

09.0720 0302 69 45Molwa, świeża lub chłodzona370(2) 0
09.0721 0302 22 00Gładzica, świeża lub

chłodzona

)

)

0302 23 00Sola, świeża lub chłodzona)
0302 29 10Smuklica, świeża lub

chłodzona

)

)

0302 29 90Inne)
0303 39 10Flądra mrożona)
0303 39 20Smuklica mrożona)
0303 39 30Mrożone ryby z rodzaju

Rhombosolea

)

)

0303 39 80Inne} 250(2) 0
0302 69 65Morszczuk, świeży lub

chłodzony

)

)

0302 69 81Żabnica, świeża lub chłodzona)
0302 69 86Południowy błękitek, świeży

lub chłodzony

)

)

0302 69 87Miecznik, świeży lub

chłodzony

)

)

0302 69 91Ostrobok świeży lub chłodzony)
0302 69 92Miętus nowozelandzki, świeży

lub chłodzony

)

)

0302 69 93Ryby z gatunku Kathetostoma

giganteum

)

)

0302 69 96Inne
09.0722 0304 90 35Filety z dorsza i z ryb

z gatunku Boreogadus Saida

)

)

0304 90 38)
0304 90 39Inne)
0304 90 41Filety z czarniaka)
0304 90 45Filety z plamiaka)
0304 90 47Filety z morszczuka} 500(2) 0
0304 90 49)
0304 90 59Filety z błękitka)
0304 90 61Filety z mintaja)
0304 90 65Filety z włócznika)
ex 0304 90 97Filety z ryb morskich,

z wyjątkiem makreli

)

)

09.0723 0302 40 90Śledzie, świeże lub

chłodzone, od dnia 16 czerwca

do dnia 14 lutego

)

)

} 800(2)

0
0303 50 90Śledzie mrożone, od dnia 16

czerwca do dnia 14 lutego

)

)

09.0724 0302 64 90Makrela, świeża lub chłodzona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego 260(2) 0
09.0725 0303 74 19Makrela mrożona, od dnia 16 czerwca do dnia 14 lutego 100(2) 0
09.0726 0302 69 31Karmazyn (Sebastes spp.), świeży lub chłodzony)

)

0302 69 33} 130(2) 0
0303 79 35Karmazyn (Sebastes spp.),

mrożony

)

)

0303 79 37
09.0727 0304 10 19Filety z ryb słodkowodnych, świeże lub chłodzone)

} 110(2)

0
0304 20 19Filety mrożone z ryb słodkowodnych)

)

09.0728 0304 10 33Filety z czarniaka,

świeże lub chłodzone

)

)

0304 10 35Filety z karmazyna,

świeże lub chłodzone

} 180(2)

)

0
0304 10 38Inne)
09.0729 0304 10 92130(2)
0304 10 93Płaty śledziowe, świeże lub chłodzone 0
0304 10 98Inne
09.0730 0304 20 21Filety mrożone z dorsza

oraz z ryb z gatunku

Boreogadus saida

)

)

)

0304 20 29Filety mrożone z czarniaka)
0304 20 31Filety mrożone z plamiaka)
0304 20 33Filety mrożone z karmazyna)
0304 20 35Filety mrożone z gatunku Sebastes marinas)

)

0304 20 37)
0304 20 57Filety mrożone z morszczuka

(z rodzaju Merluccius)

} 9.000(2)

)

0
0304 20 59Filety mrożone z morszczuka

(z rodzaju Urophycis)

)

)

0304 20 71Filety mrożone z gładzicy)
0304 20 83Filety mrożone z żabnicy)
0304 20 85Filety mrożone z mintaja)
0304 20 87Filety mrożone z włócznika)
0304 20 91Filety mrożone z buławika

nowozelandzkiego

)

)

0304 20 96Inne)
09.0731ex 0305 20 00Wątróbki i ikra, suszone,

solone lub w solance,

ale nie wędzone

1.900(2) 0
09.0732 0305 41 00Wędzony łosoś 450(2) 0
09.0733 0305 42 00Wędzony śledź) 0
0305 49 10Wędzony halibut mniejszy

lub halibut niebieski

)

)

0305 49 20Wędzony halibut atlantycki} 140(2)
0305 49 30Wędzona makrela)
0305 49 40Wędzony pstrąg)
0305 49 50Wędzony węgorz)
0305 49 90Inne ryby wędzone)
09.0734 0305 69 90Inne ryby, solone ale nie suszone ani nie wędzone oraz ryby w solance 250(2) 0
09.0735 0305 61 00Śledzie, solone ale nie suszone ani nie wędzone oraz śledzie w solance 1.440 (2) 0
09.0736 0306 13 10Mrożone krewetki z rodziny Pandalidae}950(2) 0
0306 19 30Mrożony homarzec
09.0737ex 0306 23 10Krewetki z rodziny Pandalidae, nie mrożone, gotowane na pokładzie 800(2) 0
09.0738ex 0306 23 10(b)Krewetki z rodziny

Pandalidae, nie mrożone,

do przetworzenia(b)

)

} 900(2)

)

0
0306 29 30Homarzec, nie mrożony)
09.0739 1604 11 00Przetworzony i konserwowany łosoś, cały lub w kawałkach 170(2)0
09.0740 1604 12 91Przetworzone i konserwowane śledzie, całe lub w kawałkach, w opakowaniach hermetycznych; inne 3.000(2) 0
1604 12 99
09.0741 1604 13 90Przetworzone i konserwowane sardynki, sardynele, brisling lub szproty, całe lub w kawałkach 180(2) 0
09.0742 1604 15 11Przetworzona i konserwowana makrela, cała lub w kawałkach130(2)0
1604 15 19
09.0743 1604 19 92Przetworzony i konserwowany

dorsz, cały lub w kawałkach

)

)

1604 19 93Przetworzony i konserwowany

czarniak,

)

)

1604 19 94Przetworzony i konserwowany

morszczuk, przetworzone lub

konserwowane zakonserwowany

)

)

} 5.500(2)

0
1604 19 95Przetworzony i konserwowany

mintaj i rdzawiec

)

)

1604 19 98Inne ryby, przetworzone

i konserwowane

)

)

)

1604 20 90Pozostałe przetwory lub

koserwy z ryb

)

)

09.0744 1604 20 10Pozostałe przetwory lub

konserwy z łososia

300(2) 0
09.0745ex 1605 20 10Krewetki obrane i mrożone 5.500(2) 0
ex 1605 20 91
ex 1605 20 99
09.0746ex 1605 20 10Krewetki inne niż obrane i mrożone 1.000(2) 0
ex 1605 20 91
ex 1605 20 99
09.0747 2301 20 00Mączki, mąki i granulki z ryb, skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych28.000(2) 0
09.0748 1605 10 00Kraby, przetworzone i konserwowane 50(2) 0
09.0751ex 0704 10 10Kalafiory, świeże lub chłodzone, od 1 sierpnia do dnia 31 października 2.000 0
09.0753ex 0704 90 90Brokuły, świeże lub chłodzone, od dnia 1 lipca do dnia 31 października 1.000 0
09.0755ex 0704 90 90Kapusta pekińska, świeża lub chłodzona, od dnia 1 lipca do dnia 28 lutego 3.000 0
09.0757 0809 20 51Wiśnie, świeże, od dnia 16 lipca do dnia 31 sierpnia 600 0(3)
0809 20 59
0809 20 61
0809 20 69
ex 0809 20 71
ex 0809 20 79
09.0759ex 0809 40 30Śliwki i owoce tarniny, świeże, od dnia 1 września do dnia 15 października 600 0(3)
ex 0809 40 40
ex 0809 40 90
09.0761ex 0810 10 10Truskawki, świeże, od dnia 15 lipca do dnia 31 lipca 750 0
09.0762ex 0810 10 90Truskawki, świeże, od dnia 1 sierpnia do dnia 15 września 750 0
09.0775 1504 10 10Tran rybi i jego frakcje, o zawartości witaminy A poniżej 2.500 IU/g 103 0
09.0776 1504 20 10Tłuszcze i oleje stałe oraz ich frakcje, z ryb, z wyjątkiem tranu 384 0
09.0777ex 1516 10 90Tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje 5.141 0
(1) Patrz: kody TARIC w załączniku II.
(2) Wielkości mające zastosowanie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia 1995 r.,

a następnie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia każdego roku.

(3) Stosuje się specyficzne cło dodatkowe.
(a) Niniejsze cło będzie stopniowo obniżane, zgodnie z następującym harmonogramem:

4,4 % w dniu 1.1.1996 oraz 3 % w dniu 1.1.1997.

(b) Kontrolę tego przeznaczenia przeprowadza się zgodnie z właściwymi przepisami

wspólnotowymi.

ZAŁĄCZNIK  II

Kody TARIC

Nr porządkowyKody CNKody TARIC
09.0701ex 1504 20 101504 20 10*90
ex 1504 30 191504 30 19*90
ex 1516 10 901516 10 90*11
09.0703ex 0305 51 900305 51 90*10
*20
ex 1604 13 901604 13 90*91
*99
09.0711ex 1604 19 931604 19 93*90
ex 1604 20 901604 20 90*30
*40
*90
09.0717ex 0303 22 000303 22 00*21
23
25
29
09.0722ex 0304 90 970304 90 97*31
39
50
60
70
80
90
09.0731ex 0305 20 000305 20 00*11
19
93
98
09.0737ex 0306 23 100306 23 10*20
95
09.0738ex 0306 23 100306 23 10*11
91
09.0745ex 1605 20 101605 20 10*20
91
ex 1605 20 911605 20 91*20
91
ex 1605 20 991605 20 99*20
91
09.0746ex 1605 20 101605 20 10*30
96
99
ex 1605 20 911605 20 91*30
96
99
ex 1605 20 991605 20 99*30
96
99
09.0751ex 0704 10 100704 10 10*30
09.0753ex 0704 90 900704 90 90*13
09.0755ex 0704 90 900704 90 90*92
*94
*97
09.0757ex 0809 20 710809 20 71*10
ex 0809 20 790809 20 79*11
0809 20 79*19
09.0759ex 0809 40 300809 40 30*51
*52
*53
*54
*55
*56
ex 0809 40 400809 40 40*20
ex 0809 40 900809 40 90*50
09.0761ex 0809 10 100810 10 10*60
*80
09.0762ex 0810 10 900810 10 90*12
*14
09.0777ex 1516 10 901516 10 90*11
*19

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.