Rozporządzenie 2521/98 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 577/97 ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1998.315.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 listopada 1998 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2521/98
z dnia 24 listopada 1998 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 577/97 ustanawiające niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2991/94 z dnia 5 grudnia 1994 r. określające normy dla tłuszczów do smarowania(1), w szczególności jego art. 8,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1898/87 z dnia 2 lipca 1987 r. w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(2), ostatnio zmienione Aktem Przystąpienia Austrii, Finlandii i Szwecji, w szczególności jego art. 4 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

artykuł 2 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 577/97 z dnia 1 kwietnia 1997 r. ustanawiającego niektóre szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 2991/94 określającego normy dla tłuszczów do smarowania, a także stosowania rozporządzenia Rady (EWG) nr 1898/87 w sprawie ochrony oznaczeń stosowanych w obrocie mlekiem i przetworami mlecznymi(3), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1298/98(4), ustanawia zasady dotyczące oznaczania zawartości tłuszczu w tłuszczach do smarowania z wyjątkiem produktów określonych w rozporządzeniu (WE) nr 2991/94 o minimalnej zawartości tłuszczu wynoszącej 80 %; metoda sprawdzania zgodności z tymi zasadami jest ustanowiona w art. 2 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 577/97 i w załączniku II do tego rozporządzenia; termin stosowania przedmiotowej metody został przedłużony do dnia 1 stycznia 1999 r. w celu umożliwienia korzystającym z tej metody zdobycia doświadczenia w jej stosowaniu i w oparciu o wyniki przekazane Komisji, umożliwienia szczegółowego zbadania jej funkcjonalności;

zbadanie przedłożonych informacji wykazało, że dopuszczalne odchylenia ustanowione w odniesieniu do sprawdzania zadeklarowanych zawartości tłuszczu są zbyt wąskie; należy podwoić dopuszczalne odchylenia określone dla średnich wyników otrzymanych z pobieranych próbek i dla wyników poszczególnych próbek; w tych okolicznościach wymóg, że każda próbka musi pozostawać w zgodności z wartościami granicznymi ustanowionymi w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 2991/94, nie może być dłużej utrzymywany; należy wprowadzić wymóg, że średnia stwierdzona zawartość musi pozostawać w zgodności z tymi wartościami granicznymi;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opiniami właściwych komitetów zarządzających,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 577/97 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 2 wprowadza się następujące zmiany:

a) w ust. 1 lit. b) i c) otrzymują brzmienie:

"b) średnia zawartość tłuszczu nie może się różnić o więcej niż jeden punkt procentowy od zadeklarowanej wartości procentowej. Poszczególne próbki nie mogą się różnić o więcej niż dwa punkty procentowe od zadeklarowanej wartości procentowej;

c) we wszystkich przypadkach średnia zawartość tłuszczu musi pozostawać w zgodności z wartościami granicznymi ustanowionymi w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 2991/94.";

b) ustęp 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Nie naruszając ust. 1, zawartość tłuszczu zadeklarowana w odniesieniu do produktów określonych w częściach A(1), B(1) i C(1) Załącznika do rozporządzenia (WE) nr 2991/94 musi odpowiadać minimalnej zawartości tłuszczu określonej dla danego produktu.";

2) załącznik II otrzymuje brzmienie:

"ZAŁĄCZNIK II

Sprawdzanie zadeklarowanej zawartości tłuszczu w tłuszczach do smarowania

Z partii, która ma być badana i analizowana, należy pobrać wyrywkowo pięć próbek. Stosowane są dwie następujące procedury:

A. Średnia arytmetyczna pięciu otrzymanych wyników jest porównywana z zadeklarowaną zawartością tłuszczu. Zadeklarowana zawartość tłuszczu jest uważana za zgodną, jeżeli średnia arytmetyczna zawartości tłuszczu nie różni się o więcej niż jeden punkt procentowy od zadeklarowanej zawartości tłuszczu.

B. Pięć poszczególnych wyników jest porównywanych z dopuszczalnym odchyleniem (± dwa punkty procentowe zadeklarowanej zawartości tłuszczu) wskazanym w art. 2 ust. 1 lit. b). Jeżeli różnica między wartością maksymalną a wartością minimalną pięciu poszczególnych wyników jest mniejsza od lub równa czterem punktom procentowym, wymogi określone w art. 2 ust. 1 lit. b) są uważane za spełnione.

W przypadkach, w których zgodność z warunkami ustanowionymi w lit. A i B jest stwierdzona, badana partia uznana zostaje za spełniającą wymogi określone w art. 2 ust. 1 lit. b) nawet w przypadkach, w których jedna z pięciu wartości wykracza poza dopuszczalne odchylenie, wyznaczone na ± dwa punkty procentowe."

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 listopada 1998 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 316 z 9.12.1994, str. 2.

(2) Dz.U. L 182 z 3.7.1987, str. 36.

(3) Dz.U. L 87 z 2.4.1997, str. 3.

(4) Dz.U. L 180 z 24.6.1998, str. 5.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.