Rozporządzenie 508/2009 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 543/2008 wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2009.151.28

Akt jednorazowy
Wersja od: 16 czerwca 2009 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 508/2009
z dnia 15 czerwca 2009 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 543/2008 wprowadzające szczegółowe przepisy wykonawcze do rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 w sprawie niektórych norm handlowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku")(1), w szczególności jego art. 121 lit. e) w związku z jego art. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 18 rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008(2) krajowe laboratoria referencyjne przesyłają do rady ekspertów przed dniem 1 lipca każdego roku, wyniki kontroli dotyczących monitorowania zawartości wody w mięsie drobiowym przewidzianych w tym rozporządzeniu.

(2) Do celów harmonizacji zalecane jest, aby wszystkie krajowe laboratoria referencyjne korzystały z tych samych szablonów i tego samego adresu przy przekazywaniu danych do rady ekspertów.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 543/2008.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 543/2008 wprowadza się następujące zmiany:

a) w art. 18 ust. 1 drugi akapit otrzymuje brzmienie:

"Przed dniem 1 lipca każdego roku krajowe laboratoria referencyjne przekazują wyniki kontroli, o których mowa w ust. 1, przy użyciu formularza określonego w załączniku XIIa do niniejszego rozporządzenia. Ustalenia są przedstawiane do rozpatrzenia komitetowi zarządzającemu zgodnie z art. 195 rozporządzenia (WE) nr 1234/2007.";

b) dodaje się nowy załącznik XIIa, którego tekst znajduje się w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 15 czerwca 2009 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1.

(2) Dz.U. L 157 z 17.6.2008, s. 46.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK XIIa

Szablony, o których mowa w art. 18 ust. 1

Dane kontrolne dotyczące całych tuszek kurcząt od 1.1.2..... - 31.12.2.....

Nazwa państwa członkowskiego

Próba

ID Nr.

Poducenci

ID Nr.

Schładzanie

Metoda

Załącznik VI(*)

ubytek wody(***)

%

Załącznik VI(*)

limit ubytku wody

Załącznik VII(*)

waga

[g](**)

Załącznik VII(*)

woda

(WA) [g]

Załącznik VII(*)

białko

(RPA) [g]

Załącznik VII(*)

limit wody

(Wg) [g]

Ponad limit

X

Działanie
(*) Załączniki rozporządzenia Komisji (WE) nr 543/2008

(**) waga – średnia waga 7 tuszek [g]

(***) ubytek wody – średni ubytek wody w % u 20 tuszek

Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu

Dane kontrolne dotyczące części tuszek drobiu od 1.1.2 ..... - 31.12.2 .....

Nazwa państwa członkowskiego

Próba

ID Nr.

Gatunek(*)

Rodzaj cięcia

Poducenci

ID Nr.

Schładzanie

Metoda(**)

Woda

(WA) %

Białko

(RPA) %

Stosunek woda/białkoLimit z rozporządzeniaPonad limit

X

Działanie
(*) T = indyk, C = kurczak

(**) A = schładzanie owiewowe, AS = schładzanie owiewowo-natryskowe, IM = schładzanie zanurzeniowe

Należy przesłać na adres: AGRI-C4-ANIMAL-PRODUCTS@ec.europa.eu"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.