Rozporządzenie 519/2007 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 527/2003 zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych win przywożonych z Argentyny, które mogły być poddane procesom enologicznym nieprzewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.123.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 stycznia 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 519/2007
z dnia 7 maja 2007 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 527/2003 zezwalające na oferowanie i dostarczanie do bezpośredniego spożycia przez ludzi niektórych win przywożonych z Argentyny, które mogły być poddane procesom enologicznym nieprzewidzianym w rozporządzeniu (WE) nr 1493/1999

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), w szczególności jego art. 45 ust. 2,

uwzględniając wniosek Komisji,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W drodze odstępstwa od art. 45 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1493/1999, rozporządzenie (WE) nr 527/2003(2) zezwala na przywóz do Wspólnoty win wyprodukowanych w Argentynie, poddanych pewnym procesom enologicznym nieprzewidzianym w przepisach obowiązujących we Wspólnocie, w szczególności dodawania kwasu jabłkowego. Zezwolenie to wygasło w dniu 31 grudnia 2006 r.

(2) Stosowanie kwasu jabłkowego jest procesem enologicznym zatwierdzonym przez Międzynarodowe Biuro Winorośli i Wina.

(3) Nadal trwają negocjacje prowadzone przez Wspólnotę i Mercosur (którego Argentyna jest członkiem) w celu zawarcia porozumienia w sprawie handlu winem. Negocjacje te dotyczą zwłaszcza odpowiednich procesów enologicznych obu stron, jak również ochrony oznaczeń geograficznych.

(4) Oczekując na wejście w życie nowego porozumienia między Wspólnotą a Mercosurem w sprawie handlu winem, uznającego wzajemnie procesy enologiczne każdej ze stron oraz tym samym ułatwiającego przywóz do Wspólnoty win pochodzących z Argentyny, do których mógł zostać dodany kwas jabłkowy, należy przedłużyć zezwolenie na wspomnianą obróbkę w odniesieniu do win argentyńskich, do daty wejścia w życie tego porozumienia, tj. najpóźniej do dnia 31 grudnia 2008 r.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 527/2003,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 1 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (WE) nr 527/2003 datę "31 grudnia 2006 r." zastępuje się datą "31 grudnia 2008 r.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2007 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 maja 2007 r.

W imieniu Rady
H. SEEHOFER
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1791/2006 (Dz.U. L 363 z 20.12.2006, str. 1).

(2) Dz.U. L 78 z 25.3.2003, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1912/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 1).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.