Rozporządzenie 563/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.86.5

Akt jednorazowy
Wersja od: 3 kwietnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 563/2002
z dnia 2 kwietnia 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (EWG) nr 315/93 stanowi, że muszą zostać określone najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych w celu ochrony zdrowia publicznego.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 472/2002(3), ma zastosowanie od dnia 5 kwietnia 2002 r., zastępując rozporządzenie Komisji (WE) nr 194/97 z dnia 31 stycznia 1997 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych(4), zmienione w szczególności rozporządzeniem (WE) nr 864/1999(5) ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy azotanów w sałacie i szpinaku.

(3) Państwa Członkowskie są zobowiązane przedstawić wyniki monitorowania i przedłożyć sprawozdanie w sprawie podjętych środków i postępu w odniesieniu do stosowania kodeksów dobrej praktyki rolniczej w celu zmniejszenia poziomów azotanu. Wykorzystując te informacje, Komisja dokonuje, co trzy lata, a po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 2002 r., przeglądu najwyższych dopuszczalnych poziomów azotanów w sałacie i szpinaku, uwzględniając ogólny cel zmniejszenia wspomnianych poziomów.

(4) Coroczne dane monitorowania od Państw Członkowskich wykazują zmniejszenie poziomów azotanów w sałacie. Mniejsze najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych rodzajów sałaty są rozsądnie osiągalne w oparciu o dobrą praktykę produkcyjną. W niektórych regionach poziomy azotanów są często wyższe niż określone w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 466/2001, chociaż ogólna tendencja wykazuje, że poziomy azotanu w sałacie zmniejszają się. Poziomy azotanu w szpinaku nie wykazują wyraźnej tendencji malejącej. Niektóre Państwa Członkowskie powinny utrzymać ustanowiony okres przejściowy w celu zezwolenia na wprowadzenie do obrotu w kraju sałaty i/lub szpinaku uprawianych i przeznaczonych do spożycia na ich terytorium. Dla sałaty ten okres przejściowy powinien zostać czasowo ograniczony, jednakże dla szpinaku końcowa data nie jest jeszcze przewidziana.

(5) Rozporządzenie (WE) nr 466/2001 powinno zostać odpowiednio zmienione.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 3 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. W uzasadnionych przypadkach Państwa Członkowskie mogą zezwolić na okres przejściowy na wprowadzenie do obrotu świeżej sałaty i świeżego szpinaku, uprawianych i przeznaczonych do spożycia na ich terytorium, o wyższych poziomach azotanów niż ustalone jako najwyższe dopuszczalne poziomy w ppkt 1.1 i 1.4 Załącznika, pod warunkiem że stosowane są kodeksy dobrych praktyk rolniczych w celu osiągnięcia stopniowego postępu zmierzającego do uzyskania poziomów zanieczyszczeń określonych w niniejszym rozporządzeniu.

Okres przejściowy:

a) w odniesieniu do sałaty - upływa dnia 1 stycznia 2005 r.;

b) w odniesieniu do szpinaku - zostanie poddany przeglądowi najpóźniej do dnia 1 stycznia 2005 r.

Państwa Członkowskie co roku powiadamiają inne Państwa Członkowskie oraz Komisję o krokach podjętych w celu wprowadzenia w życie akapitu pierwszego.";

2) sekcję 1 załącznika I zastępuje się tekstem znajdującym się w Załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 2 kwietnia 2002 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.

(3) Dz.U. L 75 z 16.3.2002, str. 18.

(4) Dz.U. L 31 z 1.2.1997, str. 48.

(5) Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 16.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 466/2001 sekcja 1 dotycząca azotanów otrzymuje brzmienie:
ProduktNajwyższy dopuszczalny poziom (mg N03/kg)Metoda pobierania próbekReferencyjna metoda analityczna
"1.1. Szpinak świeży(1)

(Spinatia oleracea)

Zbierany od dnia 1 listopada do dnia 31 marca3.000Dyrektywa Komisji 79/700/EWG(2)
Zbierany od dnia 1 kwietnia do dnia 31 października2.500
1.2. Szpinak konserwowany,

głęboko mrożony lub

mrożony

2.000Dyrektywa 79/700/EWG
1.3. Sałata świeża (Lactuca

sativa L.) (szklarniowa

i gruntowa) oprócz

Zbierana od dnia 1 października do dnia 31 marca:Dyrektywa 79/700/EWG. Jednakże
sałaty wymienionej w

ppkt 1.4

- sałata

szklarniowa

4.500(3)minimalna liczba
- sałata gruntowa4.000(3)jednostek na
Zbierana od dnia 1 kwietnia do dnia 30 wrześniapróbkę laboratoryjną wynosi 10
- sałata

szklarniowa

3.500(3)
- sałata gruntowa2.500(3)
1.4. Sałata lodowa(4)- sałata

szklarniowa

2.500(3)Dyrektywa 79/700/EWG.
- sałata gruntowa2.000(3)Jednakże minimalna liczba jednostek na próbkę laboratoryjną wynosi 10
(1) Najwyższe dopuszczalne poziomy dla świeżego szpinaku nie mają

zastosowania do świeżego szpinaku poddanego przetwarzaniu, który jest

bezpośrednio przewożony luzem z pola do zakładu przetwórczego.

(2) Dz.U. L 207 z 15.8.1979, str. 26.
(3) W przypadku braku odpowiedniego etykietowania, wskazującego na metodę

produkcji, ma zastosowanie dopuszczalny poziom ustalony dla sałaty

gruntowej.

(4) Opisana w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1543/2001 z dnia 27 lipca 2001 r.

ustanawiającym normy handlowe w odniesieniu do sałaty i endywii

o karbowanych liściach i endywii szerokolistnej (Batavian) (Dz.U. L 203

z 28.7.2001, str. 9)."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.