Rozporządzenie 1890/96 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 3223/94 w sprawie szczegółowych zasad stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.249.29

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 października 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1890/96
z dnia 30 września 1996 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 3223/94 w sprawie szczegółowych zasad stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1035/72 z dnia 18 maja 1972 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1363/95(2), w szczególności jego art. 23 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji (WE) nr 3223/94 z dnia 21 grudnia 1994 r.(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2933/95(4), ustanowiło szczegółowe zasady stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw;

nie można uważać średnich cen reprezentatywnych produktów przywożonych z państw trzecich za istotne na poziomie wspólnotowym, jeżeli odpowiadają ilościom mniejszym niż jedna tona; nie ma zatem potrzeby przekazywania takich cen Komisji;

w przypadku gdy przez siedem dni stosuje się bez zmian standardową wartość przywozową odnośnie do produktu określonego pochodzenia, wówczas przywóz tego produktu można uważać za czasowo zakończony; należy w związku z tym skreślić wspomnianą wartość;

rozporządzenie (WE) nr 3223/94 określa mechanizm rejestrowania cen na reprezentatywnych rynkach mający na celu ustalenie standardowej wartości przywozowej, aby określić wartość produktów przywożonych do sprzedaży konsygnacyjnej w celu ich klasyfikacji taryfowej; zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1558/96(5) na gruszki i śliwki pochodzące z krajów stowarzyszonych Europy Środkowej, przywożone w celu przetworzenia w określonych okresach w 1996 r., obowiązują oddzielne ceny; odnośnie do tych produktów, które nie zostały sprzedane na zasadzie sprzedaży konsygnacyjnej na reprezentatywnych rynkach, można wprowadzić mechanizm bezpośredniego rejestrowania cen do celów ich klasyfikacji taryfowej; wspomniany mechanizm może uwzględniać jedynie klasyfikację taryfową danych produktów na podstawie ceny fob tych produktów, powiększonej o koszty ubezpieczenia i transportu do granic obszaru celnego Wspólnoty albo na podstawie wartości celnej określonej w art. 30 lit. c) rozporządzenia Rady (WE) nr 2913/92 z dnia 12 października 1992 r. ustanawiającego Wspólnotowy Kodeks Celny(6), zmienionego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2454/93(7);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Owoców i Warzyw,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 3223/94 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 2 ust. 1 dodaje się akapit w brzmieniu:

"W przypadku gdy łączne ilości określone w lit. b) są mniejsze niż jedna tona, odpowiadających im cen nie przekazuje się Komisji.";

2) w art. 4 ust. 4 dodaje się akapit w brzmieniu:

"Jednakże przestają one być stosowane w przypadku, gdy średnia cena reprezentatywna nie została przedstawiona Komisji przez siedem kolejnych dni.";

3) załącznik zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 września 1996 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 118 z 20.5.1972, str. 1.

(2) Dz.U. L 132 z 16.6.1995, str. 8.

(3) Dz.U. L 337 z 24.12.1994, str. 66.

(4) Dz.U. L 307 z 20.12.1995, str. 21.

(5) Dz.U. L 193 z 3.8.1996, str. 10.

(6) Dz.U. L 302 z 19.10.1992, str. 1.

(7) Dz.U. L 253 z 11.10.1993, str. 1.

ZAŁĄCZNIK

"ZAŁĄCZNIK

Część A

Kod CNWyszczególnienieOkres stosowania
0702 00 15Pomidoryod 1 stycznia do 31 marca
0702 00 20od 1 do 30 kwietnia
0702 00 25od 1 do 14 maja
0702 00 30od 15 do 31 maja
0702 00 35od 1 czerwca do 30 września
0702 00 40od 1 do 31 października
0702 00 45od 1 listopada do 20 grudnia
0702 00 50od 21 do 31 grudnia
0707 00 10Ogórkiod 1 stycznia do końca lutego
0707 00 15Ogórkiod 1 marca do dnia 30 kwietnia
ex 0707 00 20Ogórki, inne niż przeznaczone do przetworzeniaod 1 do 15 maja
ex 0707 00 25Ogórki, inne niż przeznaczone do przetworzeniaod 16 maja do 30 września
ex 0707 00 30Ogórki, inne niż przeznaczone do przetworzeniaod 1 do 31 października
0707 00 35Ogórkiod 1 do 10 listopada
0707 00 40Ogórkiod 11 listopada do 31 grudnia
0709 10 40Karczochyod 1 listopada do 31 grudnia
0709 10 10od 1 stycznia do 31 maja
0709 10 20od 1 do 30 czerwca
0709 90 71Cukinieod 1 do 31 stycznia
0709 90 73od 1 lutego do 31 marca
0709 90 75od 1 kwietnia do 31 maja
0709 90 77od 1 czerwca do 31 lipca
0709 90 79od 1 sierpnia do 31 grudnia
0805 10 61Pomarańcze słodkie, świeżeod 1 do 31 grudnia
0805 10 65
0805 10 69
0805 10 01od 1 stycznia do 31 marca
0805 10 05
0805 10 09
0805 10 11od 1 do 30 kwietnia
0805 10 15
0805 10 19
0805 10 21od 1 do 15 maja
0805 10 25
0805 10 29
0805 10 31od 16 do 31 maja
0805 10 33
0805 10 35
0805 20 31Klementynkiod 1 listopada do 31 grudnia
0805 20 11od 1 stycznia do końca lutego
0805 20 33Mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas); wilkingi i podobne hybrydy cytrusoweod 1 listopada do 31 grudnia
0805 20 35
0805 20 37
0805 20 39
0805 20 13od 1 stycznia do kocńa lutego
0805 20 15
0805 20 17
0805 20 19
0805 30 30Cytrynyod 1 czerwca do 31 października
0805 30 40od listopada do 31 grudnia
0805 30 20od 1 stycznia do 31 maja
0806 10 40Winogrona stołowe(1)od 21 lipca do 31 października
0806 10 50od 1 do 20 listopada
0806 10 71Jabłka(2)od 1 do 31 lipca
0808 10 73
0808 10 79
0808 10 92od 1 listopada do 31 grudnia
0808 10 94
0808 10 98
0808 10 51od 1 stycznia do końca lutego
0808 10 53
0808 10 59
0808 10 61od 1 listopada do 31 grudnia
0808 10 63
0808 10 69
0808 20 47Gruszki(3)od 1 do 15 lipca
0808 20 51od 16 do 31 lipca
ex 0808 20 57(4)od sierpnia do 31 października
0808 20 67od 1 listopada do 31 grudnia
0808 20 31od 1 stycznia do 31 marca
0808 20 37od 1 do 20 czerwca
0809 10 20Moreleod 1 do 20 czerwca
0809 10 30od 21 do 30 czerwca
0809 10 40od 1 do 31 lipca
0809 20 39Wiśnie "pozostałe"od 21 do 31 maja
0809 20 49od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 59od 16 do 31 lipca
0809 20 69od 1 do 10 sierpnia
0809 30 21Brzoskwinie i nektarynkiod 11 do 20 czerwca
0809 30 29
0809 30 31od 21 czerwca do 31 lipca
0809 30 39
0809 30 41od 1 sierpnia do 31 września
0809 30 49
0809 40 20Śliwkiod 11 do 30 czerwca
ex 0809 40 50(5)od 1lipca do 30 września
(1) Z wyjątkiem winogron odmiany Emperor objętych kodem CN 0806 10 21 od 1

do 31 stycznia.

(2) Z wyjątkiem jabłek na sok objętych kodem 0808 10 10 luzem od 16

września do 15 grudnia.

(3) Z wyjątkiem gruszek na wino gruszkowe objętych kodem 0808 20 10 luzem

od 1 sierpnia do 31 grudnia.

(4) Z wyjątkiem gruszek pochodzących z krajów stowarzyszonych Europy

Środkowej (Bułgaria, Republika Czeska, Republika Słowacka, Węgry,

Polska, Rumunia), przeznaczone do przetworzenia od 1 sierpnia do 31

pażdziernika 1996 r.

(5) Z wyjątkiem śliwek pochodzących z krajów stowarzyszonych Europy

Środkowej (Bułgaria, Republika Czeska, Republika Słowacka, Węgry,

Polska, Rumunia), przeznaczonych do przetworzenia, od 31 lipca do 30

września 1996 r.

Część B

Kod CNWyszczególnienieOkres stosowania
ex 0707 00 20Ogórki przeznaczone do przetworzeniaod 1 do 15 maja
ex 0707 00 25od 16 maja do 30 września
ex 0707 00 30od 1 do 31 października
0809 20 31Wiśnie szklankiod 21 do 31 maja
0809 20 41od 1 czerwca do 15 lipca
0809 20 51od 16 do 31 lipca
0809 20 61od 1 do 10 sierpnia
ex 0808 20 57Gruszki pochodzące z krajów stowarzyszonych Europy Środkowej (Bułgaria, Republika Czeska, Republika Słowacka, Węgry, Polska, Rumunia), przeznaczone do przetworzeniaod 1 sierpnia do 31 października 1996 r.
ex 0809 40 30Śliwki pochodzące z krajów stowarzyszonych Europy Środkowej (Bułgaria, Republika Czeska, Republika Słowacka, Węgry, Polska, Rumunia), przeznaczone do przetworzeniaod 31 lipca do 30 września 1996 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.