Rozporządzenie 816/2004 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w zakresie pomocy wspólnotowej w odniesieniu do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.153.19

Akt jednorazowy
Wersja od: 30 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 816/2004
z dnia 29 kwietnia 2004 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 w zakresie pomocy wspólnotowej w odniesieniu do dostarczania mleka i niektórych przetworów mlecznych dla uczniów w instytucjach edukacyjnych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 15 i art. 47 tiret drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W trakcie pobytu na obozach letnich uczniowie nie są upoważnieni do korzystania z pomocy przyznanej zgodnie z rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2707/2000(2). Celem sprecyzowania zastosowania tego przepisu, należy podkreślić, że uczniowie powinni korzystać z pomocy w dniach zajęć szkolnych. Ponadto ogólna liczba dni zajęć szkolnych powinna zostać potwierdzona przez władze szkolne lub instytucję edukacyjną każdego Państwa Członkowskiego, z wyłączeniem okresu wakacyjnego.

(2) Aby zapewnić, że produkty kwalifikujące się do pomocy na mocy rozporządzenia (WE) nr 2707/2000 oferują wysoki stopień ochrony zdrowia, produkty te powinny być przygotowywane zgodnie z wymogami określonymi w dyrektywie Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 ustanawiającej przepisy zdrowotne dla produkcji i wprowadzania do obrotu surowego mleka, mleka poddanego obróbce cieplnej i produktów(3) na bazie mleka oraz posiadać znak jakości zdrowotnej wymagany na mocy tej dyrektywy.

(3) W związku z przystąpieniem nowych Państw Członkowskich niektóre nowe produkty powinny zostać uznane za kwalifikujące się, przy uwzględnieniu potrzeby zapewnienia równowagi rynkowej oraz zwyczajów żywieniowych w tych Państwach Członkowskich. Stawki pomocy powinny zostać określone przy uwzględnieniu wartości składników mleka w tych produktach.

(4) Do rozporządzenia należy włączyć przepis przejściowy w celu ułatwienia administracjom krajowym oraz administracjom odpowiedzialnym za wdrażanie systemu, dokonania płatności pomocy w stosowny sposób w przypadku zmiany stawki pomocy z końcem roku szkolnego 2003/2004.

(5) W celu uproszczenia prac administracyjnych w Państwach Członkowskich, należy umożliwić obliczenie uprawnienia do pomocy w oparciu o liczbę uczniów wpisanych na listę wnioskodawcy, w przypadku gdy pomoc jest stosowana przez dostawcę produktów lub przez organizację działającą w imieniu jednej lub wielu szkół lub władz szkolnych.

(6) Ustalone przez Państwa Członkowskie maksymalne ceny, które mogą płacić beneficjenci, są przekazywane do Komisji w celach monitorowania. Należy określić częstotliwość takich komunikatów.

(7) Rozporządzenie (WE) 2707/2000 przewiduje sporządzanie sprawozdania na temat subsydiowanych ilości lecz nie przewiduje sprawozdania na temat maksymalnych dozwolonych ilości. Informacja na temat maksymalnych dozwolonych ilości powinna zostać udostępniona w celu oceny rozwoju systemu.

(8) Aby zapewnić jednolite stosowanie systemu pomocy, należy sprecyzować, że w odniesieniu do serów świeżych, wyłącznie sery świeże naturalne kwalifikują się do pomocy. W związku z tym załącznik do rozporządzenia (WE) nr 2707/2000 powinien zostać zmieniony. Jednakże stosowanie zmienionego przepisu powinno nastąpić po zmianie roku szkolnego.

(9) W związku z tym rozporządzenie (WE) nr 2707/2000 powinno zostać odpowiednio zmienione.

(10) Komitet Zarządzający ds. Mleka i Przetworów Mlecznych nie wydał opinii w terminie określonym przez swojego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 2707/2000 wprowadza się następujące zmiany:

1) artykuł 2 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

"2. Beneficjenci, o których mowa w ust. 1 korzystają z pomocy przez wszystkie dni zajęć szkolnych. Całkowita liczba dni zajęć szkolnych powinna zostać potwierdzona przez władze szkolne lub instytucję edukacyjną, z wyłączeniem okresu wakacyjnego. Uczniowie nie korzystają z pomocy podczas pobytów wakacyjnych na obozach szkolnych organizowanych przez instytucję edukacyjną lub jej władze szkolne.";

2) w art. 3 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 1 i 2 otrzymują brzmienie:

"1. Państwa Członkowskie wypłacają pomoc na produkty z kategorii I i V wyszczególnione w załączniku I.

2. Państwa Członkowskie mogą wypłacić pomoc na produkty z kategorii II, III i VI - XII wyszczególnione w załączniku I.";

b) ustęp 4 otrzymuje brzmienie:

"4. Państwa Członkowskie mogą zezwolić na dodanie maksymalnie 5 mg fluoru na kilogram w produktach z kategorii I-VII.";

c) dodaje się ust. 6 w brzmieniu:

"6. Pomoc jest przyznawana wyłącznie do produktów wyszczególnionych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia, jeżeli produkty spełniają wymagania dyrektywy Rady 92/46/EWG(*), w szczególności wymagania dotyczące przygotowywania w zatwierdzonej instytucji oraz wymagania dotyczące znakowania znakiem jakości zdrowotnej zgodnie z pkt A w rozdziale IV załącznika C do tej dyrektywy.

______

(*) Dz.U. L 268 z 14.9.1992.";

3) w art. 4 wprowadza się następujące zmiany:

a) ustęp 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Stawki pomocy na okresy od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 30 czerwca 2004 r., od dnia 1 lipca 2004 r. do dnia 30 czerwca 2005 r., od dnia 1 lipca 2005 r. do dnia 30 czerwca 2006 r., od dnia 1 lipca 2006 r. do dnia 30 czerwca 2007 r. oraz od dnia 1 lipca 2007 r. do [...] zostały określone w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.";

b) ustęp 3 otrzymuje brzmienie:

"3. Jeżeli stawka pomocy w EUR ulega zmianie, do ogólnej ilości dostarczonej w ciągu danego miesiąca stosuje się stawkę, która obowiązywała pierwszego dnia tego miesiąca.

Jednakże na rok szkolny 2003/2004, stawka pomocy obowiązująca pierwszego dnia czerwca może być stosowana przez miesiąc lipiec, jeżeli rok szkolny w danym Państwie Członkowskim kończy się w lipcu.";

4) artykuł 5 otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 5

1. W celu zapewnienia zgodności z maksymalną ilością 0,25 litra, określoną w art. 14 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1255/1999, całkowitą ilość przetworów mlecznych uprawnionych do pomocy w okresie objętym wnioskiem oblicza się w oparciu liczbę uczniów wpisanych na listę instytucji lub, w przypadkach zastosowania art. 6 ust. 2 lit. c) i d), w oparciu o liczbę uczniów figurujących na liście wnioskodawcy.

2. W przypadku produktów kategorii VIII-XII wyszczególnionych w załączniku I, obliczenia uwzględniają następujące przeliczniki:

a) kategoria VIII: 100 kg = 300 kg mleka pełnego;

b) kategoria IX: 100 kg = 765 kg mleka pełnego;

c) kategoria X: 100 kg = 850 kg mleka pełnego;

d) kategoria XI: 100 kg = 935 kg mleka pełnego;

e) kategoria XII: 100 kg = 750 kg mleka pełnego.";

5) artykuł 14 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Państwa Członkowskie podejmują wszelkie działania konieczne do zapewnienia, że kwota pomocy znajduje należyte odzwierciedlenie w cenie płaconej przez beneficjentów.

W tym celu Państwa Członkowskie ustalają maksymalne ceny, jakie mają płacić uczniowie za różne produkty wyszczególnione w załączniku I, które są dystrybuowane na ich terytorium. Państwo Członkowskie ustala maksymalne ceny na początku każdego roku szkolnego lub najpóźniej do 1 października. W przypadkach gdy Państwa Członkowskie dostarczają wspomniane produkty nieodpłatnie, nie ustala się maksymalnych cen.";

6) artykuł 15 ust. 2 otrzymuje brzmienie:

a) punkt a) otrzymuje brzmienie:

"a) ilości, w odniesieniu do których wypłacono pomoc w ciągu poprzedniego roku szkolnego oraz maksymalne dopuszczalne ilości";

b) dodaje się pkt c) w brzmieniu:

"c) maksymalne ceny określone w art. 14 ust. 1 akapit drugi na bieżący rok szkolny wraz z uzasadnieniem.";

7) załącznik zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia;

8) tekst załącznika II do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik II;

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 maja 2004 r.

Jednakże pomoc do serów świeżych smakowych z kategorii VI w Załączniku do rozporządzenia (WE) nr 2707/2000, przed dniem stosowania niniejszego rozporządzenia, może być nadal przyznawana do dnia 31 sierpnia 2004 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 29 kwietnia 2004 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1787/2003 (Dz.U. L 270, str. 121).

(2) Dz.U. L 311 z 12.12.2000, str. 37. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1787/2003 (Dz.U. L 270, str. 122).

(3) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Wykaz produktów kwalifikujących się do pomocy wspólnotowej

Kategoria I

a) mleko pełne poddane obróbce cieplnej, spełniające wymagania przewidziane w art. 3 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) 2597/97 w zakresie zawartości tłuszczu

b) mleko pełne poddane obróbce cieplnej o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) jogurt z mleka pełnego otrzymany z mleka określonego w pkt a)

Kategoria II

a) mleko poddane obróbce cieplnej o minimalnej zawartości tłuszczu 3 %

b) mleko poddane obróbce cieplnej o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) "Piimä/filmjölk" lub jogurt otrzymany z mleka określonego w pkt a)

Kategoria III

a) mleko poddane obróbce cieplnej o minimalnej zawartości tłuszczu 2,5 %

b) mleko poddane obróbce cieplnej o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) jogurt otrzymany z mleka określonego w pkt a)

Kategoria IV

a) mleko poddane obróbce cieplnej, o minimalnej zawartości tłuszczu 2,0 %

b) mleko poddane obróbce cieplnej, o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) jogurt otrzymany z mleka określonego w pkt a)

Kategoria V

a) mleko półtłuste poddane obróbce cieplnej, spełniające wymagania przewidziane w art. 3 ust. 1 lit. c) rozporządzenia (WE) 2597/97 w zakresie zawartości tłuszczu

b) mleko półtłuste poddane obróbce cieplnej, o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka półtłustego określonego w pkt a)

c) jogurt z mleka półtłustego otrzymany z mleka określonego w pkt a)

d) Piimä/fil o minimalnej zawartości tłuszczu 1,5 %

Kategoria VI

a) mleko poddane obróbce cieplnej o minimalnej zawartości tłuszczu 1 %

b) mleko poddane obróbce cieplnej, o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) jogurt otrzymany z mleka określonego w pkt a)

Kategoria VII

a) mleko odtłuszczone poddane obróbce cieplnej, spełniające wymagania przewidziane w art. 3 ust. 1 lit. d) rozporządzenia (WE) 2597/97 w zakresie zawartości tłuszczu

b) mleko odtłuszczone poddane obróbce cieplnej, o smaku czekoladowym lub innym, zawierające wagowo co najmniej 90 % mleka określonego w pkt a)

c) jogurt z mleka odtłuszczonego otrzymany z mleka określonego w pkt a)

d) Piimä/fil o zawartości tłuszczu poniżej 1,5 %

Kategoria VIII

Sery świeże i przetworzone, naturalne(1), o zawartości tłuszczu co najmniej 40 % w suchej masie

Kategoria IX

Sery inne niż świeże i przetworzone, o zawartości tłuszczu co najmniej 45 % w suchej masie

Kategoria X

Ser "Grana Padano"

Kategoria XI

ser "Parmigiano-Reggiano"

Kategoria XII

ser "Halloumi".

______

(1) Do celów niniejszej kategorii, ser naturalny oznacza ser otrzymany wyłącznie z mleka, przy czym dopuszcza się dodanie substancji niezbędnych do jego wytworzenia, pod warunkiem że substancje te nie są stosowane do zastąpienia, częściowo lub w całości, jednego ze składników mleka.

ZAŁĄCZNIK  II

A. Stawki pomocy na okres od 1.5.2004 do 30.6.2004:

a) 23,24 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii I

b) 21,82 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii II

c) 20,41 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii III

d) 19,00 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IV

e) 17,58 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii V

f) 16,17 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VI

g) 13,34 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VII

h) 69,72 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VIII

i) 177,79 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IX

j) 197,54 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii X

k) 217,29 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XI

l) 174,30 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XII

B. Stawki pomocy na okres od 1.7.2004 do 30.6.2005:

a) 21,69 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii I

b) 20,39 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii II

c) 19,08 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii III

d) 17,78 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IV

e) 16,47 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii V

f) 15,17 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VI

g) 12,56 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VII

h) 65,07 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VIII

i) 165,93 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IX

j) 184,37 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii X

k) 202,80 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XI

l) 162,68 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XII

C. Stawki pomocy na okres od 1.7.2005 do 30.6.2006:

a) 20,16 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii I

b) 18,95 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii II

c) 17,76 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii III

d) 16,57 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IV

e) 15,39 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii V

f) 14,17 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VI

g) 11,78 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VII

h) 63,48 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VIII

i) 161,87 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IX

j) 179,86 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii X

k) 197,85 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XI

l) 158,70 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XII

D. Stawki pomocy na okres od 1.7.2006 do 30.6.2007:

a) 18,61 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii I

b) 17,52 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii II

c) 16,43 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii III

d) 15,34 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IV

e) 14,25 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii V

f) 13,16 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VI

g) 10,97 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VII

h) 55,83 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VIII

i) 142,37 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IX

j) 158,19 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii X

k) 174,00 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XI

l) 139,70 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XII

E. Stawki pomocy na okres od 1.7.2007 do [...]

a) 18,15 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii I

b) 17,12 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii II

c) 16,10 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii III

d) 15,07 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IV

e) 14,04 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii V

f) 13,01 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VI

g) 10,96 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VII

h) 54,45 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii VIII

i) 138,85 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii IX

j) 154,28 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii X

k) 169,70 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XI

l) 136,13 EUR/100 kg w odniesieniu do produktów z kategorii XII

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.