Rozporządzenie 926/2006 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie do ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych i otwarcia kontyngentów taryfowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.170.8

Akt jednorazowy
Wersja od: 23 czerwca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 926/2006
z dnia 22 czerwca 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie do ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych i otwarcia kontyngentów taryfowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(1), w szczególności jego art. 29 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku I.A do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2535/2001(2) wyznacza się kontyngenty taryfowe bez wyszczególnienia według kraju pochodzenia, które można przywozić w danych okresie kontyngentowym.

(2) Rozporządzenie Rady (WE) nr 267/2006 z dnia 30 stycznia 2006 r. dotyczące wprowadzenia w życie Porozumienia w formie wymiany listów pomiędzy Wspólnotą Europejską a Australią zgodnie z art. XXIV:6 i art. XXVIII Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu (GATT) z 1994 r. dotyczącego zmiany koncesji na listach koncesyjnych Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej w trakcie ich przystąpienia do Unii Europejskiej, uzupełniające załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(3) stanowi o przyznaniu dodatkowych ilości masła i innych tłuszczów i olejów otrzymanych z mleka w ramach rocznego kontyngentu taryfowego na ich przywóz.

(3) Rozporządzenie Rady (WE) nr 711/2006 z dnia 20 marca 2006 r. dotyczące wprowadzenia w życie Porozumienia w formie wymiany listów pomiędzy Wspólnotą Europejską a Stanami Zjednoczonymi Ameryki zgodnie z art. XXIV:6 i art. XXVIII Układu ogólnego w sprawie taryf celnych i handlu (GATT) z 1994 r. dotyczącego zmiany koncesji na listach koncesyjnych Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej w trakcie ich przystąpienia do Unii Europejskiej, zmieniające i uzupełniające załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(4) stanowi o przyznaniu dodatkowych ilości serów w ramach rocznego kontyngentu taryfowego na ich przywóz.

(4) Należy zatem dostosować ilości w ramach odpowiednich kontyngentów, o których mowa w załączniku I.A do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001.

(5) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 2535/2001.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mleka i Przetworów Mlecznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik I.A do rozporządzenia (WE) nr 2535/2001 zastępuje się tekstem Załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2006 r.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 czerwca 2006 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str 48. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 341 z 22.12.2001, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 591/2006 (Dz.U. L 104 z 13.4.2006, str. 11).

(3) Dz.U. L 47 z 17.2.2006, str 1.

(4) Dz.U. L 124 z 11.5.2006, str. 1. Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

ZAŁĄCZNIK 

"I.A

KONTYNGENTY TARYFOWE BEZ WYSZCZEGÓLNIENIA WEDŁUG KRAJU POCHODZENIA

Nr kontyngentuKod CNWyszczególnienie(1)Kraj pochodzeniaRoczny kontyngentPółroczny kontyngentCło przywozowe (EUR/100 kg wagi netto)
09.4590 0402 10 19Odtłuszczone mleko w proszkuWszystkie państwa trzecie68.00034.000 47,50
09.4599 0405 10 11

0405 10 19

0405 10 30

0405 10 50

0405 10 90

0405 90 10(*)

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mlekaWszystkie państwa trzecie11.3605.680 94,80
0405 90 90(*)w ekwiwalencie masła
09.4591ex 0406 10 20

ex 0406 10 80

Ser do pizzy, mrożony, krojony w kawałki o wadze nie większej niż 1 gram, w pojemnikach o zawartości 5 kg netto lub więcej, o zawartości wody 52 % masy lub więcej oraz o zawartości tłuszczu 38 % masy lub więcej w suchej masieWszystkie państwa trzecie5.3602.680 13,00
09.4592ex 0406 30 10Przetworzony EmmentalerWszystkie 18.4389.219 71,90
0406 90 13Emmentalerpaństwa trzecie 85,80
09.4593ex 0406 30 10Przetworzony GruyèreWszystkie 5.4132.706,5 71,90
0406 90 15Gruyère, Sbrinzpaństwa trzecie85,80
09.4594 0406 90 01Ser do przetworzenia(2)Wszystkie państwa trzecie20.00710.003,5 83,50
09.4595 0406 90 21CheddarWszystkie państwa trzecie15.0057.502,5 21,00
09.4596ex 0406 10 20Ser (niedojrzewający lub niekonserwowany) świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg, inny niż ser do pizzy objęty kontyngentem o nr Wszystkie państwa trzecie19.5259.762,5 92,60
ex 0406 10 8009.459106,40
0406 20 90Pozostały ser tarty lub proszkowany 94,10
0406 30 31Pozostały ser 69,00
0406 30 39przetworzony 71,90
0406 30 90102,90
0406 40 10

0406 40 50

0406 40 90

Ser z przerostami niebieskiej pleśni 70,40
0406 90 17Bergkäse i Appenzell 85,80
09.4596 0406 90 18Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tête de Moine 75,50
0406 90 23Edam
0406 90 25Tilsit
0406 90 27Butterkäse
0406 90 29Kashkaval
0406 90 31Feta z mleka owiec lub mleka bawołów
0406 90 33Feta, pozostałe
0406 90 35Kefalo-Tyri
0406 90 37Finlandia
0406 90 39Jarlsberg
0406 90 50Ser z mleka owiec lub mleka bawołów
ex 0406 90 63Pecorino 94,10
0406 90 69Pozostałe
0406 90 73Provolone 75,50
ex 0406 90 75Caciocavallo
ex 0406 90 76Danbo, Fontal, Fynbo, Havarti, Maribo, Samsø
0406 90 78Gouda
ex 0406 90 79Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Paulin
ex 0406 90 81Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey
0406 90 82Camembert
0406 90 84Brie
0406 90 86Przekraczający 47 % masy, ale nieprzekraczający 52 % masy
0406 90 87Przekraczający 52 % masy, ale nieprzekraczający 62 % masy
0406 90 88Przekraczający 62 % masy, ale nieprzekraczający 72 % masy
0406 90 93Przekraczający 72 % masy 92,60
0406 90 99 Pozostałe106,40
(*) 1 kg produktu = 1,22 kg masła.
(1) Niezależnie od zasad interpretacji Nomenklatury Scalonej, brzmienie wyszczególnienia produktu należy traktować

jedynie jako orientacyjne, ponieważ stosowanie ustaleń preferencyjnych w kontekście niniejszego Załącznika

określa kod CN. Tam, gdzie istnieje odniesienie do kodów ex CN, stosowanie systemu preferencyjnego określa się

na podstawie kodu CN oraz odpowiadającemu mu wyszczególnieniu.

(2) Sery, o których mowa, uważa się za przetworzone, jeżeli zostały przetworzone na produkty objęte podpozycją 0406

30 Nomenklatury Scalonej. Stosuje się art. 291-300 rozporządzenia (WE) nr 2454/93."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.