Rozporządzenie 2302/2002 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie do ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych oraz otwarcia kontyngentów taryfowych

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2002.348.78

Akt jednorazowy
Wersja od: 21 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2302/2002
z dnia 20 grudnia 2002 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania rozporządzenia Rady (WE) nr 1255/1999 odnośnie do ustaleń dotyczących przywozu mleka i przetworów mlecznych oraz otwarcia kontyngentów taryfowych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 3448/93 z dnia 6 grudnia 1993 r. ustanawiające zasady handlu mające zastosowanie do niektórych towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2580/2000(2), w szczególności jego art. 6 ust. 2 i art. 7 ust. 2 i 3,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1255/1999 z dnia 17 maja 1999 r., w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 509/2000(4), w szczególności jego art. 29 ust. 1,

uwzględniając decyzję 2002/309/WE, EURATOM Rady i Komisji z dnia 4 kwietnia 2002 r., w sprawie zawarcia siedmiu umów z Konfederacją Szwajcarską(5), w szczególności jej art. 5 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Na mocy załącznika 2 do Umowy między Wspólnotą Europejską, a Konfederacją Szwajcarską w sprawie handlu produktami rolnymi, podpisanej w Luksemburgu dnia 21 czerwca 1999 r. oraz zatwierdzonej decyzją 2002/309/WE EURATOM, kontyngent 09,4155 obejmuje wszystkie jogurty, w tym jogurty aromatyzowane. W związku z tym, do opisu towarów objętych tym kontyngentem należy wprowadzić zmiany odzwierciedlające powyższe.

(2) Ser Halloumi można sklasyfikować, zarówno w kontyngencie numer 2 i 3 w załączniku III(C) do rozporządzenia Komisji (WE) nr 2535/2001(6), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 1667/2002(7). W celu uniknięcia nieporozumień, opis podany w tym załączniku powinien zostać odpowiednio zmieniony.

(3) W związku z tym, rozporządzenie (WE) nr 2535/2001 powinno zostać odpowiednio zmienione.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią wspólnego posiedzenia Komitetów Zarządzających ds. Mleka i Przetworów Mlecznych oraz ds. Instrumentów Horyzontalnych Dotyczących Handlu Przetworzonymi Produktami Rolnymi nieobjętymi załącznikiem I,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 2535/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) Załącznik I.F zastępuje się tekstem w załączniku I do niniejszego rozporządzenia.

2) Załącznik III.C zastępuje się tekstem w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie następnego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Artykuł 1 pkt 1 stosuje się od dnia 1 stycznia 2003 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 20 grudnia 2002 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 318 z 20.12.1993, str. 18.

(2) Dz.U. L 298 z 25.11.2000, str. 5.

(3) Dz.U. L 160 z 26.6.1999, str. 48.

(4) Dz.U. L 79 z 22.3.2002, str. 15.

(5) Dz.U. L 114 z 30.4.2002, str. 1.

(6) Dz.U. L 341 z 22.12.2001, str. 29.

(7) Dz.U. L 252 z 20.9.2002, str. 8.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

Nr kontyngentuKod CNWyszczególnienieCłoIlość [tony]
Ustalony kontyngent
2002 od dnia 1 lipca 2002 do dnia 30 czerwca 2003 r.2003 i następne od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca
"09.4155ex 0401 30

0403 10

Śmietana o zawartości tłuszczu w masie przekraczającej 6 %

Jogurt )

)

)

)

} wyłączenie

)

)

)

2167

(2000 + 167)

2000"

ZAŁĄCZNIK  II

"III.C

PREFERENCYJNE USTALENIA DOTYCZĄCE PRZYWOZU - POZOSTAŁE
Lp.Kod CNWyszczególnienieKraj pochodzeniaNależność celna w przywozie (EUR/100 kg wagi netto bez dalszego wskazania)Zasady lub świadectwa uzupełniające IMA 1
1ex 0406 90 29Kashkaval, wytwarzany wyłącznie z mleka owczego, dojrzewający przynajmniej przez dwa miesiące, o minimalnej zawartości tłuszczu 45 % w suchej masie oraz o minimalnej zawartości suchej masy w masie 58 %, w kawałkach serów nieprzekraczających 10 kg, nawet owiniętych w plastikCypr67,19Patrz załącznik XI(E)
2ex 0406 90 31

ex 0406 90 50

Ser, z wyjątkiem Halloumi, wytwarzany wyłącznie z mleka owczego lub mleka bawolego, w pojemnikach zawierających solankę, lub butlach ze skóry owczej lub koziejCypr67,19Patrz załącznik XI(F)
3ex 0406 90 50

ex 0406 90 86

ex 0406 90 87

ex 0406 90 88

HalloumiCypr27,63Patrz załącznik XI(F)"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.